andrew.wader
31.03.18, 14:51
W aktualnym numerze tygodnika Newsweek wydrukowano wywiad z Yuval Noah Harari, dostępny po części pod:
www.newsweek.pl/swiat/yuval-noah-harari-wywiad-dla-newsweek-polska,artykuly,425250,1.html
["..Yuval Noah Harari (ur.1976) jest izraelskim historykiem, filozofem, profesorem na Wydziale Historii Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie. Jeden z najważniejszych myślicieli XXI wieku. Jego książka „Sapiens. Od zwierząt do bogów” z 2014 r. została przetłumaczona na blisko 40 języków i stała się bestsellerem w wielu krajach. „Homo deus. Krótka historia jutra”, kolejny międzynarodowy bestseller Harariego, opisuje największe wyzwania ludzkości w XXI wieku. 18 kwietnia ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego.. ]
Tekst prowokuje .. Jesteśmy ostatnio pod naporem różnych wizji .. np. takich jakie głosi i po części realizuje Musk.
Aby się ustosunkować do wizji Yuval Noah Harari wklejam tutaj fragmenty tego wywiadu .. aby pod niektórymi z nich wyrazić swoją opinię:
[" Głównym wytworem gospodarki w XXI wieku nie będzie żywność, ubrania czy samochody, ale ciała, mózgi czy umysły. To będzie nie tylko największa rewolucja w historii. To będzie również największa rewolucja w biologii od pojawienia się życia na Ziemi – mówi Yuval Noah Harari, izraelski historyk, filozof, profesor Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie.
Nieśmiertelność i technologia
Newsweek: Powiedział pan niedawno, że śmierć jest tylko jedną z możliwych opcji. O co panu chodziło?
Yuval Noah Harari*: Ludzie zawsze pragnęli nieśmiertelności. Albo przynajmniej kolejnych 10 czy 20 lat w dobrym zdrowiu. Myśleli jednak, że to niemożliwe, a śmierć była postrzegana jako fenomen metafizyczny. Zakładano, że umieramy, bo Bóg tak postanowił i nic nie da się z tym zrobić. Ale teraz to się zmieniło.
Śmierć wciąż jest z pewnością bardzo skomplikowanym problemem, ale jedynie problemem technicznym. A nauka zakłada, że każdy techniczny problem ma techniczne rozwiązanie.
W jaki sposób?
– Śmierć wciąż jest z pewnością bardzo skomplikowanym problemem, ale jedynie problemem technicznym. A nauka zakłada, że każdy techniczny problem ma techniczne rozwiązanie. Nie musimy już czekać na Jezusa, żeby pokonać śmierć. Paru geeków w laboratorium może się tym zająć. Śmierć była tradycyjnie zadaniem dla kapłanów i teologów, teraz przejmują to inżynierowie. Kilka lat temu Google założył spółkę Calico, której celem jest rozwiązanie problemu śmierci. Google rozwiązał techniczny problem wyszukiwania w sieci. Może zdoła również rozwiązać techniczny problem śmierci. "]
["..Rozmawiałem niedawno z Zadie Smith, która – podobnie jak miliony ludzi na świecie – czyta pana książki. Powiedziała mi, że „projekt nieśmiertelności” wzbudza w niej fizyczne obrzydzenie. W panu budzi to jakieś emocje?
...."]
No właśnie, w tekście opublikowanym w Newsweeku jest mowa głównie o możliwych postępach medycyny. To oczywiście jest dość odrażające i nie ma wiele wspólnego z .. zrealizowaniem idei nieśmiertelności ... Zaglądnąłem do witryny i artykułów o owym Calico [ en.wikipedia.org/wiki/Calico_(company) ] To przedsięwzięcie także jest ukierunkowane na .. przedłużanie życia seniorów .. i jest to moim zdaniem bez sensu..
Natomiast zagadnieniem wartym rozważania jest wizja jaką próbowałem przybliżyć pod
forum.gazeta.pl/forum/w,32,165454657,165454657,Smierc_albo_pobyt_w_San_Jupiutero_.html
Niestety nie mam jeszcze dostępu do w/w książki i nie wiem czy Y.N. Harari rozważa pokonanie problemu śmiertelności na zasadzie odtworzenia psychiki pewnego człowieka
na podłożu jakiś maszyn (komputer + software) które się do tego nadają ... innymi słowy na zasadzie implementacji istoty człowieka ... na wyższym poziomie niż fizyczno -biologiczny
[".. Kiedy homo sapiens zniknie z powierzchni Ziemi i zostanie zastąpiony przez homo deus?
– Jest bardzo prawdopodobne, że w ciągu dwóch stuleci homo sapiens w obecnej wersji przestanie istnieć. Nie dlatego, że roboty nas wymordują jak w hollywoodzkim filmie. Po prostu dlatego, że będziemy używać bioinżynierii, żeby stworzyć nowe formy życia organicznego. A także interfejsy łączące bezpośrednio mózg z komputerem do tworzenia cyborgów. Postępy w dziedzinie sztucznej inteligencji pozwolą nam być może nawet na stworzenie istot całkowicie nieorganicznych. Głównym wytworem gospodarki w XXI wieku nie będzie żywność, ubrania czy samochody, ale ciała, mózgi czy umysły. To będzie nie tylko największa rewolucja w historii. To będzie również największa rewolucja w biologii od pojawienia się życia na Ziemi...."
– Tak. Za 200 lat Ziemia zostanie prawdopodobnie zdominowana przez gatunek, który będzie się różnił jeszcze bardziej od nas niż my od neandertalczyków czy szympansów. Dziś z neandertalczykami czy szympansami łączy nas nie tylko budowa ciała, cechy fizyczne czy zdolności umysłowe, ale również podobny charakter. Za 200 lat zastosowanie biotechnologii wraz ze sztuczną inteligencją może doprowadzić do powstania cech, które nie będą miały nic wspólnego z wzorcem hominidów..." ]
Zdanie ".. dlatego, że będziemy używać bioinżynierii, żeby stworzyć nowe formy życia organicznego. A także interfejsy łączące bezpośrednio mózg z komputerem do tworzenia cyborgów..." - jest wyzwanie dla wspołczesnych ludzi nauki, nawet w Polsce, której najlepszy uniwersytet jest na 435 miejscu w rankingu.. Nie widzę jednak w literaturze wielu konkretów o tym jak tworzyć taki interface.. Jak już kiedyś pisałem, gdy łączyć druty z neuronami to takie złącze .. jest po niedługim czasie ropiejąca raną..
- przy okazji życzenia sympatycznych Świąt Wielkiej Nocy ~ Andrew Wader