Dodaj do ulubionych

Jakie studia?

IP: *.ap-media.pl 04.06.15, 14:45
Witam. Mam wielki dylemat odnośnie kierunku studiów :( Ale może od początku... Byłam w LO na profilu z rozszerzonymi: historią WOSem i angielskim. Uczyłam się dobrze, ale przyznaję ze piatki i czworki z historii wiele mnie kosztowaly. Wtedy stwierdziłam ze zdecydowanie wolę matmę a ze na prawo wszędzie matma jest wymiennie wymagana z historia mogłam olac ten nieszczęsny przedmiot i skupic się na matmie. Tak tez zrobiłam sama przygotowałam się do matmy bazując na cotygodniowej godzinie korkow i ja tez rozszerzyłam sobie na maturze. Zdawałam tez rozszerzone: polski angielski i WOS. I wszystko byłoby super gdyby się nie okazało ze historia w tym roku bazowala na tekstach źródłowych i nie wymagala wiedzy tylko odrobine myslenia. Wszyscy moi aspirujący na prawo znajomi chwala się teraz ze maja po 2-3 bledy na historii i jest mi przykro bo mimo ze zdałam matme na ok 70% to okazuje się ze z tak prosta historia nie mogę teraz konkurować. Trzeba zmienić kierunek... Tylko na jaki? Pomy slalam ze może na jakiś techniczny? Troche boje się fizyki (bo teraz w liceum ma się tylko przedmioty które się rozszerza i podstawe czyli ja fizyki nie miałam) ale uznałam ze skoro dalam rade sama z matma to fizyke gdyby nie była zbyt zaawansowana tez jakos się zrobi. Podsumowujac jaki techniczny kierunek mi polecicie? Tak zebym się dostala z matematyka i angielskim, gdzies na południu Polski oraz żeby nie było zbyt dużo fizyki?
Obserwuj wątek
    • jola.pedagogspoleczny Re: Jakie studia? 24.06.15, 17:56
      Polecam wchodzenie na strony konkretnych uczelni i sprawdzanie konkretnych kierunków. Nikt nie zrobi tego za ciebie. Wybór kierunku jest sprawą bardzo indywidualną i nikt tak ''z choinki'' ci nie powie, że sprawdzisz się w tym czy w tamtym. Idź do Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej czy innej instytucji mogącej świadczyć usługi z zakresu poradnictwa zawodowego (po skończeniu szkoły doradcę znajdziesz m.in w Urzędzie Pracy) i poproś o konsultacje z doradcą zawodowym. Dopiero po specjalistycznych testach ktoś doradzi ci kierunek pasujący do ciebie i do obecnego rynku pracy.
      Możesz też zrobić coś innego.... wejdź na stronę internetową waszego urzędu pracy, poszukaj w ogłoszeniach czy to na necie czy w gazetach i zobaczysz, na jakich specjalistów jest popyt. Pamiętaj jednak, że jak będziesz kończyć studia czyli za 3-5 lat sytuacja może się zmienić niestety. Żyjemy w czasach, że zawód będziemy zmieniać kilka razy w ciągu życia, więc jeden wybór nie przesądza o całej naszej przyszłości. Powodzenia!
      • lekemka Re: Jakie studia? 13.07.15, 14:12
        ekonomia ze specjalizacją bankowość na ukw w Bydgoszczy , to jest dobry kierunek, a mecenatem jest pko bp, co dobrze świadczy
    • Gość: baskaa_ Re: Jakie studia? IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.15, 11:33
      Według mnie warto studiować informatykę, no ale nie wiem czy taki kierunek Cię interesuje. Logistyka to ciekawy kierunek, po 3 latach otrzymujesz dyplom inż, z pracą po studiach też raczej nie miałabyś problemów, oczywiście w tej branży najlepiej znać co najmniej 2 języki. Ja kończyłam ten kierunek na wsb - www.wsb.pl/wroclaw/kandydaci/studia-i-stopnia/kierunki-i-specjalnosci we Wrocławiu.
      • Gość: bik Re: Jakie studia? IP: *.laguna.net.pl 20.07.15, 22:59
        Na Twoim miejscu poszedłbym na prawo, skoro tego chciałaś. Nie wierzę, że się nigdzie nie dostaniesz. Na UJ przyjmują na prawo ponad tysiąc osób i wcale nie tak trudno się tam dostać. Ale jest już po rekrutacji. Nad takimi rzeczami trzeba się zastanawiać wcześniej.

Możesz też iść na prawo na jakimś mniejszym uniwersytecie np. w Opolu i przenieść się po roku do innego miasta. Najczęściej nie jest to problemem.
    • puenta7 Re: Jakie studia? 30.07.15, 02:25
      A nie lepiej iść na administrację jak tak interesujesz się prawem?
      • raisa202 Re: Jakie studia? 01.08.15, 10:21
        Ja własnie pracuje w dziale zamówień i się zastanawiam czy nie iść na studia logistyczne, skoro mam już doświadczenie na -podobnym stanowisku- stanowisku. Ale czy jest sens iść studia? Czy po nim bym zarabiała chociaz ze 3-4 tysiące?
        • ne-n Re: Jakie studia? 27.08.15, 23:59
          A może inżynieria produkcji? Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania ma w swojej ofercie takie studia - www.wseiz.pl/pl/studia/wydzial-zarzadzania/zarzadzanie-i-inzynieria-produkcji Według mnie kierunek jest przyszłościowy, a uczelnia na odpowiednim poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka