Gość: zed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 12:54 wybieracie sie moze na dziennikarstwo?Gdzie chcecie studiowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cwany Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.04, 21:20 na UKSW tam się łatwo dostać (dużo łatwiej niż na UW) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 16:05 A najłatwiej to jest się dostać na Uniwersytet Wrocławski-szczególnie, jak się wie jak..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:21 Gość portalu: zed napisał(a): > A najłatwiej to jest się dostać na Uniwersytet Wrocławski-szczególnie, jak się > wie jak..;) No jak czekam na odp 8) chef[to wytnij]@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m nie warto studiowac dziennikarstwa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.05, 11:10 rada od dziennikarki, ktora ukonczyla dziennikarstwo na uw. nie warto studiowac tego kierunku. zawodu i tak najlepiej uczy praktyka, lepiej wybrac studia lingwistyczne lub z jakiejs specjalnosci!studia co prawda sa bardzo przyjemne, nie wiele wymagaja, samemu ma sie wplyw na rodzaj zajec. w zasadzie najtrudniej sie dostac - kilkustopniowy egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
tycia.tycia Warto! Tylko trzeba zdrowo do tego podejść! 20.02.05, 12:01 Jesli studia, ktore ukonczylas, nie satysfakcjonowaly Cie, byc moze (ja nie rozsądzam) - zle do nich podeszłas. Masz na nich masę wolnego czasu - możesz go spożytkować zdobywając praktykę - możesz uderzyć do redakcji i zacząć współpracować z mediami (jak pięknie o tym mówią). Ja też studiuje dziennikarstwo (na szczeście na UJ, a nie na UW). I nie narzekam na studia, ponieważ: 1. Studia są potrzebne dziennikarzowi, wiadomo, a dziennikarskie studia w tym zawodzie wcale nie są przeciwwskazane. 2. Nie oczekiwałam od studiów, że zdobędę na nich umiejętności praktyczne. 3. W porę zdałam sobie sprawę, że jeśli jedyny wysiłek, na jaki się zdobędę w czasie nauki będzie polegał na zdaniu sesji - to marne sa moje perspektywy. 4. Rozpoczęłam współpracę z jedną z większych redakcji w Krakowie i tym samym oprócz tego, że studiuję, co zawsze chciałam studiować, zdobywam doświadczenie, tak ważne w tym zawodzie. Ponad wszystko jest kwestia tego typu, że trzeba wiedzieć co się chce studiować. Posłuchałam mądrych rad w ubiegłym roku i studiowałam politolgię. Zawiodłam się nieziemsko, bo to są studia dla kogoś, kto to lubi. To jest tylko przykład kierunku, wiec niech mi nikt nie mówi, że mogłam wybrac coś innego. Przecież koncząc studia dziennikarskie nie zostaje skreślona w tym zawodzie, ani też nie zostaję zaszufladkowana jako gorszy dziennikarz. Bo oprócz studiów dziennikarskich (które, podkreślam raz jeszcze, są potrzebne) moge studiować drugi kierunek lub zrobić (dzięki systemowi studiów licencjat+magisterium) studia UM z innej dziedziny. Po problemie. Ale co tu dużo mówić - to jest moje zdanie i chodzi mi tylko o to, że przekonywanie kogoś do tego, że może zostac dziennikarzem kończąc technologię zasiewania łąk, może komuś zrobić krzywdę. Jeśli ktoś chce studiowac dziennikarstwo, nie powinno się go od tej mysli odwodzić. Tylko uświadomić mu to, że oprócz tego kierunku, warto przygotowac się na drugi. Bo ponad wszystko - dziennikarstwo to BARDZO PRZYJEMNE STUDIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.01.05, 17:43 zobaczysz po kilku wykladach z teologii ci sie odechce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądny Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 12:11 Ty chyba nie wiesz o czym mówisz! Zobaczysz dziennikarstwo na trzecim roku studiowania na tym "Uniwersytecie", po dwuletniej nauce teologii. I juz możesz się starać u proboszcza o papiery potwierdzające jakim dobrym jesteś katolikiem, to dodatkowy plus. Powodzenia cwany! Odpowiedz Link Zgłoś
tycia.tycia Re: gdzie na dziennikarstwo? 28.12.04, 21:45 Zapraszamy do Krakowa, na UJ :) Odpowiedz Link Zgłoś
korulka86 Re: gdzie na dziennikarstwo? 30.12.04, 18:02 słyszałam,ze studiowanie dziennikarstwa nie ma sensu...prawda li to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.04, 19:22 Na pewno nie uzyskasz jednej, pewnej odpowiedzi. Ja uważam, że nie ma. Dziennikarzem można być po każdym kierunku, trzeba tylko mieć to "coś", a kończąc coś innego zapewniasz sobie możliwości rozwoju także w innych kierunkach. Na dodatek w redakcjach często milej widziane są osoby po innych kierunkach, które mają wiedzę z różnych innych dziedzin (nie mówiąc już o tym, że często poszukiwane są specjaliści np. z różnych nauk ścisłych itd., bo o nauce, sztuce, edukacji, sporcie, ochronie środowiska mogą przecież napisać lepiej osoby z przygotowaniem kierunkowym). Salomonowym rozwiązaniem może być zdecydowanie się na kierunek, gdzie prowadzona jest specjalność/specjalizacja/moduł (różnie się to nazywa) dziennikarski - w Poznaniu jest to np. politologia, polonistyka, etnolingwistyka - czy medialny (specjalizacje dotyczące jakoś mediów bywają np. na kulturoznawstwie i socjologii; jest też kierunek: filmoznawstwo i wiedza o mediach czy jakoś tak ;)). Wielokrotnie słyszałam/czytałam też opinie ludzi mediów, że "dziennikarz po dziennikarstwie to nie dziennikarz". To studia dość ogólne i właściwie nie przygotowujące do innych zawodów. Ale - i to są plusy dziennikarstwa - łatwo dostać się na praktyki w czasie studiów, co jest szczególnym plusem dla osób studiujących w Warszawie, gdzie mieszczą się redakcje większości ogólnopolskich mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 19:48 Oj Tawanna , Tawanna... widać nie masz pojęcia o dziennikarstwie jako kierunku a tym bardziej zawodzie; zapytaj "politologa" o cechy klasycznego j-loga...? Nie wiesz, co to jest...? No, właśnie- nie dowiesz się tego nigdzie indziej; a tym bardziej nie nauczysz się go tworzyć. 1. Dziennikarstwo jest najnowocześniejszym kierunkiem kształcenia w Polsce 2. Przygotowuje do pełnienia mnóstwa różnych funkcji; dziennikarstwo i komunikacja społeczna to kierunek przygotowujący do pracy w mediach jako reporter, publicysta, felietonista,sekretarz, redaktor, operator, prezenter, spiker, dj, reasercher,(baaardzo szeroko pojmowanych:prasa, radio, telewizja, Internet), reklamie (że wspomnę o copywriterach...), PR (PR manager, szef biura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed cd urwanego tekstu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 19:51 Oj Tawanna , Tawanna... widać nie masz pojęcia o dziennikarstwie jako kierunku a tym bardziej zawodzie; zapytaj "politologa" o cechy klasycznego j-loga...? Nie wiesz, co to jest...? No, właśnie- nie dowiesz się tego nigdzie indziej; a tym bardziej nie nauczysz się go tworzyć. 1. Dziennikarstwo jest najnowocześniejszym kierunkiem kształcenia w Polsce 2. Przygotowuje do pełnienia mnóstwa różnych funkcji; dziennikarstwo i komunikacja społeczna to kierunek przygotowujący do pracy w mediach jako reporter, publicysta, felietonista,sekretarz, redaktor, operator, prezenter, spiker, dj, reasercher,(baaardzo szeroko pojmowanych:prasa, radio, telewizja, Internet), reklamie (że wspomnę o copywriterach...), PR (PR manager, szef biura prasowego, rzecznik prasowy), oświacie, administracji, biznesie... mam wymieniać dalej? Media to IV władza i nic tego nie zmieni. Ludzie mediów będa zawsze potrzebni i nie nauczą się myśleć multimedialnie(!) na politologii, filologii czy... etnolongwistyce (???-nie ten świat); Na dziennikarstwo zapraszam ludzi o szerokich horyzontach i dużych wymaganiach (stawianych sobie!); oczywiście do Wrocławia (UWr);pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: cd urwanego tekstu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.04, 20:22 > Oj Tawanna , Tawanna... widać nie masz pojęcia o dziennikarstwie > jako kierunku a tym bardziej zawodzie Czy mam pojęcie? Nie wiem. Nie miałam na przykład żadnego kontaktu (praktycznego) z dziennikarstwem radiowym i telewizyjnym, moje jedyne doświadczenia to dziennikarstwo internetowe (amatorskie) i prasowe (lokalny tygodnik, praktyki w regionalnej redakcji dobrego ogólnopolskiego dziennika, debiutancki artykuł w czasopiśmie ogólnopolskim). Na uniwersytecie - zajęcia dziennikarskie na dziennikarstwie-politologii i polonistyce (mimo że uczelnia dobra, dziennikarstwa jako kierunku nie ma). Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jestem osobą wszechwiedzącą, zaznaczyłam zresztą w mojej wypowiedzi, że to tylko moja opinia. Ty tymczasem kreujesz się na osobę wszechwiedzącą (a nie umiesz nawet przepisać poprawnie mojego nicka), zaś swoją polemikę zaczynasz od ataku na dyskutanta, podważenia jego wiedzy i kompetencji (poprzez podrzucenie branżowego pojęcia, zapytanie, co ono oznacza i natychmiastową własną odpowiedź - że na pewno nie wiem). Co potem czytam? Propagandowe stwierdzenie, że dziennikarstwo to najnowocześniejszy kierunek kształcenia w Polsce (nie popartą żadnymi argumentami, nawet bez sprecyzowania, co rozumiesz przez nowoczesność - stopień "zmultimedializowania"?). Później przechodzisz do długiej listy zawodów, w której połowę zawodów można bez problemu zakwalifikować jako "dziennikarz" (to tak, jakby wymieniać poszczególne dziedziny z danego kierunku jako oddzielne zawody), podrzucasz branżowe pojęcie "reasercher" (tylko pisownia jakby nie ta), pytasz, czy wymieniać dalej (kolejny typowy chwyt, proszę, wymieniaj...). Wszystko to jest jednak niejako "obok" mojej argumentacji - bo publicystą, reporterem czy copywriterem można być po każdych innych studiach. Mówi się, że copywriter musi mieć przede wszystkim ten "błysk", dużą wyobraźnię, kreatywność - to można rozwijać, ale na żadnych studiach się tego nie nauczy. A co do operatora (czyli tego człowieka z kamerą - chyba, że masz na myśli inny zawód, a nazwa "operator" to jakiś branżowy slang) - szczerze wątpię, by porządnie przygotowywano do tego zawodu na studiach dziennikarskich (ale nie wiem, jak we Wrocławiu:))... Ciąg dalszy Twej wypowiedzi - utarty slogan, że "media to IV władza". Czy ja gdzieś wyżej napisałam, że tak nie jest? Potem czytam o myśleniu multimedialnym (wiedziałam, że to o tę multimedialność chodzi :)) - można prosić o sprecyzowanie, co przez "myślenie multimedialne" rozumiesz? Mógłbyś chociaż postarać się o poprawne przepisanie nazw podanych przeze mnie kierunków. Miałam na myśli filologię polską (słowo "filologia" jest w tym wypadku zbyt ogólne) i etnolingwistykę (skądinąd też filologię - z żadną longwistyką proszę tego nie mylić). "Na dziennikarstwo zapraszam ludzi o szerokich horyzontach i dużych wymaganiach (stawianych sobie!)" - a to pewnie sugestia, że dziennikarstwo to kierunek dla ludzi o szerokich horyzontach i dużych wymaganiach. I właściwie mogę się zgodzić - tyle, że ten opis można by właściwie odnieść do większości kierunków humanistycznych. "oczywiście do Wrocławia" - czemu "oczywiście"? Czy np. wybór UW byłby znacząco gorszy? Zaintrygowało mnie to Twoje "oczywiście"... Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: cd urwanego tekstu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:56 zed- a jesli nastąpiły literówki (lingwistyka, researcher itp. to proponuje przejść do porządku dziennego,bo to internetowy standard-choć oczywiście nie popieram, a skądże...) Rozumiem, że dziennikarstwo do dla Ciebie chleb powszedni (w końcu chwalisz się "takimi" wyczynami...radzę nie przywiązywać dużej wagi do "lokalnych osiągnieć", "tam (patrz w Warszawie)nie za dużo one znaczą...)w takim razie powinnaś widzieć czym jest multimedialne myślenie; odsyłam do McLuhana, Postmana, Mazaresa... Retoryki nie uprawiam, co najwyżej publicystykę,a styl mi się udziela także na forum- wszak argumentuję za rzecz tezy. To nie był atak, a argumenty są konkretne. Jeśli nie wiesz co to j-log to dowód, ze kompleklsowe dziennikarstwo lepiej poznać na dziennikarstwie,po prostu; Co to jest nowozesność?- odsyłam do Baudrillarda. Wymienione zawody to nie :"dziennikarz"-tylko zawody, do których jest się kompleksowo przygotowanym po tych studiach o nazwie dziennikarstwo i komunikacja społeczna;to odpowiedź na Twój atak: "To studia dość ogólne i właściwie nie przygotowujące do innych zawodów. Dlaczego Wrocław, a nie Warszawa, bo tu wykłądają genialni ludzie no i jest dziennikarstwo (to nie Poznań czy Łódź, ani cos innego...) Nie przypisuj sobie wypowiedzi, których nikt nie przypisuje Tobie,a po prostu wypowiada swoje zdanie; i proponuje wyluzować, bo z takim podejściem otoczenia do własnego tekstu i samej siebie pracując nawet w szkolnej gazetce mozna osiwieć pozdrawiam PS. Oprócz dziennikarstwa studiowałem prawo i filologię (polską rzecz jasna) też; dziennikarstwo najbardziej zbliża do życia i ludzi- a chyba o to w studiach humanistycznych chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: cd urwanego tekstu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:58 Wracam do roboty; pozdrawiam dziennikarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: cd urwanego tekstu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.04, 22:05 Po pierwsze - nigdzie nie napisałam, że wiem albo nie wiem, czym jest j-log. Czemu? Bo, obojętnie co napiszę, i tak znajdziesz jakieś branżowe słówko, którego nie będę znała, a wzajemne udowodnianie swojej wiedzy czy niewiedzy stanowczo nie jest tym rodzajem dyskusji, jaki preferuję. Prosząc o wyjaśnienie, co Ty rozumiesz przez multimedialne myślenie czy nowoczesność, nie miałam na myśli definicji. Chodziło mi o to, jak przekładają się one na praktykę - innymi słowy, chciałabym, żebyś mi wytłumaczył, dlaczego właśnie dziennikarstwo ma być tym najnowocześniejszym kierunkiem w Polsce. Za czepianie się literówek przepraszam, choć chyba nawet netykieta obejmuje niemylenie imienia dyskutanta... Nie chwalę się żadnymi wyczynami, bo i nie mam czym. Wydawało mi się, że wystarczająco to podkreślałam. Przytoczyłam moją "historię", bo nie uważam, że jestem osobą kompletnie znikąd, która o dziennikarstwie nie ma żadnego pojęcia. Niemniej to dla mnie tylko epizod. Zastanawia mnie, że z jednej strony piszesz, że lepszy jest Wrocław niż Warszawa ("bo tu wykładają genialni ludzie no i jest dziennikarstwo), a z drugiej każesz "nie przywiązywać dużej wagi do >lokalnych osiągnięć<", które w Warszawie znaczą niewiele. Dla mnie to argument za wybraniem UW. Cały czas nie rozumiem jednego - dlaczego dziennikarstwo i komunikacja społeczna na UWr ma być lepszą drogą do dziennikarstwa niż inny kierunek bądź, na przykład, specjalność dziennikarska. Zrobiłam sobie mały "research" - i co widzę... Na dziennikarstwie UWr są wprowadzenia do różnych dziedzin - trochę prawa, politologii ("współczesne systemy i stosunki polityczne"), filozofia, socjologia, ekonomia z marketingiem, psychologia społeczna. Jest oczywiście logika z semiotyką. Wszystkiego po 30h (malutko), z wyjątkiem - co mnie zaintrygowało - filozofii (120h). Następnie mamy przedmioty - jak sądzę - kierunkowe: język wypowiedzi dziennikarskiej i kultura języka (sporo, tyle co na polonistyce). Jest komputerowe redagowanie tekstów (to by można podciągnąć pod multimedialność - w sumie 60h), rzeczy typowo teoretyczne: historia mediów i historia piśmiennictwa w Polsce, jest komunikacja społeczna, etyka dziennikarska, prawo prasowe, gatunki dziennikarskie, społeczne oddziaływanie mediów, public relations, badanie opinii publicznej, reportaż, media lokalne, impostacja glosu z elementami logopedii (no, to, przyznaję, mnie zagięło), współczesne media, teoria kultury. I to, co być może najciekawsze - pracownie: prasowa (60h), radiowa (60h), telewizyjna (30h), internetowa (30h). Plus lektorat języka obcego (jednego, jak sądzę), proseminarium i seminarium, miesięczna praktyka redakcyjna (dopiero po drugim roku). Przeglądam program politologii i jej specjalności - jest public relations, socjologia mediów, komunikowania masowe, historia prasy, media zagraniczne, kultura języka polskiego, prawo prasowe i autorskie, metody i techniki badań społecznych, film dokumentalny, prasa lokalna, etyka dziennikarska i inne. Liczba godzin podobna - czasami trochę mniej lub więcej. Do tego znacznie więcej zajęć-pracowni (prasowa, radiowa, telewizyjna). Dwa języki obce. Przedmioty ogólnorozwojowe typu psychologia społeczna, socjologia czy filozofia. I, oczywiście, przedmioty kierunkowe politologii. Po co to wszystko piszę? Bo chciałabym, kurcze, znaleźć gdzieś tę wspaniałą wrocławską "multimedialność". Chciałabym dostrzec tę przepaść, jaka ma istnieć pomiędzy absolwentem dziennikarstwa i komunikacji społecznej a, dajmy na to, politologiem z Poznania. Naprawdę się staram. I cały czas tej - jak wnioskuję z Twojej wypowiedzi, gigantycznej - różnicy nie widzę. Mam nadzieję, że mi ją pokażesz. Pozdrowienia, Tawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: cd urwanego tekstu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:41 Witam po nocnej przerwie, Być moze nie zauważyłaś Joanno,ale przytaczasz program studiów LICENCJACKICH, A ja i inni moi koledzy za dziesięć miesiecy rozpoczynamy kolejne studia:magisterskie; dorzuć proszę jeszcze program tych pominiętych dwóch lat i nie porównuj proszę liczby godzić z przedmiotów zawodowych na politologii i dziennikarstwie; Problem:Wrocław-Warszawa; tu nie ma zadnej sprzeczności; Jezeli chcesz być "wielkim" dziennikarzem musisz pracować w Warszawie (chyba,ze TVN24 i Kraków, ale i tak będziesz latać do Warszawy kilka razy w tygodniu); natomiast w molochu, jakim jest UW (a stara, poczciw Katedra Dziennikarstwa w szczególności)nie odnajdziesz "siebie"-nie dotkniesz dziennikarstwa od podstaw;tam będziesz po prostu zaliczac kolejne semestry, bo nikt dla Ciebie nie będzie miał czasu (chyba,ze dopłacisz coś extra...);na UWr jest nas niewielu, wszyscy się znamy a z prowadzącymi (czy dziennikarzami czy pracownikami naukowymi)czasami żyjemy jak w redakcji... choć nie generalizujmy oczywiście; Na koniec o myśleniu multimedialnym; "Człowiek zorientowany jest wizualnie" myśli obrazami; konwergencja mediów to ic innego,jak dostosowanie medium do potrzeb odbiorcy (i tu interesująca Cie stroba techniczna); Trzeba mysleć multimedialnie (przede wsyztskim obrazem ruchomym i statycznym,ale również słowem-pisanym i mówionym, aby stworzyć materiał, który dotrze do odbiorcy; dotrze w pełni tego słowa znaczeniu); podawałem wczoraj te wszystkie nazwiska,by Ci uzmysłowic, ze to nie jest kwestia definicji,ale całych tomów temu poświęconych; studia dziennikarskie mają m.in. przygotować do "wejścia w rolę odbiorcy"-to nie tylko warsztat, i fachowa wiedza (politologiczna, ekonomiczna itp. itd.)to coś więcej; na to potzreba czasu i tych a nie innych studiów; pozdrawiam i życzę sukcesów zed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: cd urwanego tekstu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.04, 16:40 "Być moze nie zauważyłaś Joanno,ale przytaczasz program studiów > LICENCJACKICH" Zauważyłam. Mea culpa, nie zaznaczyłam tego w wypowiedzi. Niemniej 90% zajęć dziennikarskich na politologii zaczyna się od 3 roku (na pierwszym i drugim jest tylko po jednej pracowni), bo dopiero na trzecim roku ruszają specjalizacje. W związku z tym wymienione przeze mnie zajęcia dziennikarskie odbywają się przez trzy ostatnie lata studiów. Przeglądałam stronę dziennikarstwa UWr i nie znalazłam tam żadnych informacji o uzupełniających studiach magisterskich z dziennikarstwa (pisano tylko o możliwości kontynuacji edukacji w jednym z kilku możliwych profili na UWr - niestety nie sprecyzowano, na jakich kierunkach konkretnie) - z czego wyciągnęłam wniosek, że na razie takich możliwości nie ma i edukacja dziennikarska kończy się po trzech latach. Jeżeli jest inaczej, bardzo przepraszam i proszę o jakieś informacje o programie studiów magisterskich. "nie porównuj proszę liczby godzić z przedmiotów zawodowych na politologii i dziennikarstwie" Nie rozumiem dlaczego. Program studiów uważam za jedno z lepszych źródeł wiedzy o kierunku - łatwo dostępne, obiektywne, wymierne, porównywalne. Oczywiście, nie mówi wszystkiego, ale przydaje się przy wyborze studiów. "natomiast w molochu, jakim jest UW (a stara, poczciw Katedra Dziennikarstwa w szczególności)nie odnajdziesz "siebie"-nie dotkniesz dziennikarstwa od podstaw;tam będziesz po prostu zaliczac kolejne semestry, bo nikt dla Ciebie nie będzie miał czasu (chyba,ze dopłacisz coś extra...); na UWr jest nas niewielu, wszyscy się znamy a z prowadzącymi (czy dziennikarzami czy pracownikami naukowymi)czasami żyjemy jak w redakcji... choć nie generalizujmy oczywiście;" Właśnie... nie generalizujmy. Studiuję na uczelni-molochu (choć to nie UW), na jednym z większych kierunków na uczelni. Oczywiście, nie znam tu wszystkich, ba, nie znam nawet wszystkich studentów z mojego roku. Nigdy jednak nie wydawało mi się to problemem, a moje studiowanie nie polega tylko na zaliczaniu kolejnych semestrów. Nie wiem, jak jest na dziennikarstwie UW, ale samego fakt braku "kameralności" nie traktowałabym jako powodów do zdyskwalifikowania kierunku. Jak wszędzie, wszystko zależy od ludzi - od studentów (czy chcą wiedzieć więcej, czy szukają kontaktu z wykładowcami) i od wykładowców (do których, co stwierdzam z radością, miałam szczęście). Nie rozumiem, czy na UW takich ludzi nie ma? A jeśli są, to dlaczego UW w Twoich oczach przegrywa z UWr? "studia dziennikarskie mają m.in. przygotować do "wejścia w rolę odbiorcy"-to nie tylko warsztat, i fachowa wiedza (politologiczna, ekonomiczna itp. itd.)to coś więcej; na to potzreba czasu i tych a nie innych studiów" Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy. Ja nie neguję roli myślenia multimedialnego i tego wszystkiego, o czym piszesz. Zastanawia mnie tylko, dlaczego ma być to coś, czego można się nauczyć tylko na dziennikarstwie i tylko na UWr (ew. czego uczyć się jest tam najlepiej). I dlaczego nie można się go nauczyć na politologii czy - bo przecież nie o tę nieszczęsną politologię tu chodzi - na innym kierunku na innej uczelni. I nie wystarczy mi mówienie, że na UWr jest najlepsza atmosfera i najlepsi wykładowcy - bo skąd wiesz, w jakiej atmosferze i przez jakich ludzi prowadzone są zajęcia na innych uczelniach...? Odpowiedz Link Zgłoś
korulka86 Re: gdzie na dziennikarstwo? 02.01.05, 16:56 widzę,że przewija się tu nieustannie UW albo UWr...A może ktoś dotknie UJ? :) A tak bye the way, pozwolę się przyłączyć do dyskusji Joanny i Zada :) Bedąc niedawno na warsztatach dziennikarskich organizowanych w redakcji GW (oddział w Krakowie) usłyszałam od dziennikarza - "dziennikarstwa nie opłaca się studiować. Warsztat wyszlifujesz sobie w redakcji,a liczy się przedewszystkich specjalnośc"... U mnie spowodowało to weryfikację planów o 360 stopni...Bo nie ukrywam,że wybierałam się na dziennikarstwo na UJ... Teraz myślę o politologii... pozdrawiam! korulka Odpowiedz Link Zgłoś
tycia.tycia Re: gdzie na dziennikarstwo? 03.01.05, 20:44 Pewnie, ze mozna nie studiowac dziennikarstwa. Tylko musisz miec pewnosc, ze chcesz studiowac co innego. Ja tez posluchalam tych, co mowili, ze nie musze. Przez rok męczyłam sie na politologii. Zrezygnowałam. Teraz jestem na I roku dziennikarstwa UJ i nie zaluje. Zawsze moge studiowac drugi kierunek. Tymbardziej, ze dziennikarstwo nie jest absorbujace czasowo. Ale przynajmniej to studiuje, co mi sie podoba. I nie bede sluchac ekspertow, ze nie warto. Nie nauczysz sie pisac na tych studiach bo nie po to tam idziesz. Na studiach nie zdobywasz zawodu tylko poszerzasz horyzonty. A dziennikarstwo jest po prostu przyjemnym kierunkiem, juz pomijajac wszystko inne. Ja - polecam dziennikarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksieciunio Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.05, 13:21 Dolaczam sie do wyzej podpisanej. Dziennikarstwo UJ to - co tu duzo mowic bajkowy kierunek. Malo zajec, poza sesja praktycznie zero nauki, wolnego czasu starcza i na prace, i na zabawe, i na studiowanie drugiego kierunku. Przyjemni wykladowcy, swietne usytuowanie - instytut dziennikarstwa miesci sie na Rynku Glownym, slowem - prawdziwy raj. Najgorzej jest sie dostac, wiaze sie to ze zdaniem dosc trudnego i loteryjnego egzaminu. A odnosnie wyznajacych poglady, ze studia dziennikarskie nie zrobia z czlowieka dziennikarza - popieram, choc z drugiej strony skoro wybitnym dziennikarzem moze byc zootechnik, to czemu ma nim nie byc absolwent dziennikarstwa... tym bardziej, ze oprocz papierku magistra wynosi on ze swych studiow cos, co moze mu sie faktycznie przydac w przyszlej pracy-wiedze nt. gatunkow dziennikarskich, prawa prasowego, DTP, etc. Pozdrawiam wszystkich przyszlych dziennikarzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Najlepszy jest ID w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 12:15 Potwierdzją to wszystkie rankingi(Wprost, Polityka) tu chyba też wykłada najlepsza kadra(nie uwłaczając innym uczelniom).Poza tym ten Instytut kończyli m.in. Tomasz Lis, Monika Olejnik, Mariusz Max Kolonko a nawet Kuba Wojewódzki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojewódzka Re: Najlepszy jest ID w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 19:31 Daj spokój akurat Wojewódzki to nienajlepszy przyklad, bo wysmiewa się z tych studiów jak tylko może. Swoje frustracje wylał na papier w jednym z felietonów w którym wyżył sie na tych studiach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarr Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 19:22 moze WSUS ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.cable.ubr08.haye.blueyonder.co.uk 15.02.05, 12:32 najlepsze dziennikarstwo jets na westminister university w londynie:), wykladaowcy z BBC , staz tez tam.powodzeienia Odpowiedz Link Zgłoś
michal_777 Re: gdzie na dziennikarstwo? 28.01.05, 08:04 Dla tych, co nie wybrali: zajrzyjcie na www.edu.info.pl/strona.php?291Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: gdzie na dziennikarstwo? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 19:44 AAAA i odradzam wyższa szkole im Melchiora Wańkowicza... czesne ogromne a poziom hmmmm Odpowiedz Link Zgłoś