Gość: ja IP: w3cache.* / *.2-0.pl 05.01.05, 22:34 jestem ciekaw Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.01.05, 09:12 no co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Incognito Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.05, 09:15 Ty jakiś ograniczony jesteś, nawet do matmy trzeba mieć głowę a nie pusty łeb kapusty jak u ciebie z wyciętymi zwojami mózgowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.01.05, 17:57 nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.01.05, 19:06 ale np. na UJ-ocie matematyka "uniwersytecka" nie jest chyba zła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: 195.150.224.* 20.02.05, 13:45 www.im.uj.edu.pl/archiwum/sukcesy/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: 195.150.224.* 20.02.05, 13:45 www.im.uj.edu.pl/archiwum/sukcesy/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pallo Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 06.01.05, 18:51 Bardzo dobry pomysl! Matematyka rozwija myslenie! Ciekawe i przyjemne studia. Po matematyce dosc latwo dostac prace (np. modna teraz matematyka aktuarialna) w ubezpieczeniach, w bankowosci, ale takze w przemysle. No i oczywiscie w szkolnictwie. Polecalbym jednak matematyke na politechnice a nie uniwersytecka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.ustronie.pw.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:20 Jeśli chcesz zachować zdrowie psychiczne, odrzadfzam Cio studiowanie matematyki. Chyba że juz teraz z głową coś nie tak - jeśli tak, to jest kierunek wprost idealny dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.biuro.net.pl 07.01.05, 08:49 rzeczywiscie zeby studiowac matematyke trzeba miec cos z glowa. trzeba miec niesamowite zdolnosci i talent. to bardzo trudne studia, sporo ludzi wykrusza sie po drodze. tylko wybrani maja osiagniecia w matmie, stad pewnie taka zawisc i kpiny. rasta syn matematyczki uniwerkowej Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? 07.01.05, 12:28 Trudne studia i raczej dla pasjonatów. Ale potem fajne perspektywy - jakiś mały kursik i człowiek nadaje się praktycznie do każdej pracy. Pracodawcy patrzą bardzo przychylnym okime na matematyków, bo wiedzą, z esą to osoby myślące ściśle i logicznie - a to ma duże znaczenie w każdym rodzaju pracy Odpowiedz Link Zgłoś
eliela Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? 07.01.05, 15:24 z autopsji: matematyka rozwija wszystkie umiejętnosci,ktore w powyzszych postach opiewano, to prawda:) perspektywy nie są jednak zbyt ciekawe dla tych, co to nie są pewni do tego kierunku czy liczą na..wlasciwie to nie wiem na co. przedmioty owszem-wysoki poziom, duza przepasc pomiedzy LO a studiami.jednak wiele w matematyce abstrakcji-dlatego sporo osob rezygnuje.perspektywy? teraz nie ma jedynego kierunku,ktory zagwarantuje znalezienie pracy.matematyka w połączeniu np. z automatyką czy komputerami to dosc obiecujące. politechnika czy uniwerek? scisle zalezy od miasta,o ktore chodzi.osobiscie jestem jednak za uniwersytetem-łatwiej po nim wkrasc się w praktykę,moze dzieki rozwijaniu wyobrazni i kreatywnosci, natomiast kolegom z politechniki trudniej obcować z teorią w takim stopniu,jaki jest na uniwersytecie. zaznaczam jednak,ze nie jest to regułą i scisle zalezy od czlowieka i uczelni. powodzenia, przemysl dobrze i nie daj się zniechęcic;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.i Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? 09.01.05, 18:35 z własnego doświadczenia (matematyka, UMCS): studia abstrakcyjne, dla osób sumiennych i systematycznych, cóż, może to dziwne, ale bardzo dużo siedzenia w książkach (przynajmniej u mnie); perspektywy jako takie, napewno nienajgorsze :) matematyka na politechnice gdy chcesz ja połączyć z jakąś elektroniką, robotyką, informatyką etc. jesli z ekonomią, i finansami to polecam uniwersytet :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ie Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:25 A z czym w takim razie najlepiej połączyć ekonomię? Matematyką, informatyką czy informatyką i ekonometrią? (trudność kierunku nie odgrywa tu jakiejś szczególnej roli.....) Odpowiedz Link Zgłoś
m.i Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? 09.01.05, 21:03 Widzisz, tu decyzje powinnas/powinnienes podjac samodzielnie, u mnie na roku są osoby, które oprócz matematyki studiują ekonomię, informatykę, fizykę, elektrotechnikę, zarządzanie i marketing, a nawet ochronę środowiska i geografię. Więc przekrój jest naprawdę duży, a to z czym chcesz połączyć ekonomię to powinno zależeć tylko i wyłącznie od ciebie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ie Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:39 Decyzję na pewno podejmę samodzielnie:) Tutaj chodziło mi raczej o bardzo rzeczowe;) argumenty za jakimś albo przeciwko jakiemuś konkretnemu kierunkowi..... Forum nie jest dobrym miejscem na podejmowanie życiowych decyzji, ale to jeszcze nie oznacza, że nie można skorzystać z udzielanych tu informacji:) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
m.i Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? 10.01.05, 19:01 to ja polecam połączenie ekonomii z matematyką, tym bardziej, że studiując matematykę możesz wybrać np.specjalność informatyczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: 80.53.168.* 10.01.05, 22:32 a ja chce ekonomie polaczyc z filologią. Ciekawe co z tego wyjdzie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pallo Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 10.01.05, 23:04 studiujac na akademii ekonomicznej tez mozna wybrac sobie specjalnosc informatyczna!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pallo Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 10.01.05, 23:08 Najlepiej, to w ogole nie isc na ekonomie! Ale jezeli juz bardzo chcesz, to polecam polaczenie jej ze studiowaniem na wydziale mechanicznym politechniki! To wg mnie najlepszy wybor, mozna sie takze specjalizowac w automatyce i informatyce a po mechanicznym stosunkowo latwo dostac robote (i nie trzeba zadnych uprawnien zawodowych). Oczywiscie modne jest tez studiowanie ekonomii i prawa, ale Ciebie zdaje sie interesuja bardziej nauki scisle;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pg Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: 217.153.133.* 02.02.05, 22:58 podpisuje sie recami i nogami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pg Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: 217.153.133.* 02.02.05, 22:57 wlasnie jest dokladnie odwrotnie. po matmie stosowanej na polibudzie duzo latwiej zlapac kontakt z praktyka w porownaniu z uniwersytetem. podobnie jest z informatyka. informatyka uniwersytecka to czesto teoretyzowanie do bolu kosztem zastosowan praktycznych. imho politechnika rulez i tyle. mowie to jako czlowiek ktory rozpoczynal studia sceptycznie nastawiony do politechniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy ja! Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.spray.net.pl 20.02.05, 14:24 generalnie dobry kierunek o ile jesteś pewien ze to jest to co chcesz studiowac - jak pojdziesz na hurra, tak jak ja, na uniwersytet warszawski... to jest wysoce prawdopodobne ze stwierdzisz ze to jednak nie to. i rok w plecy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 22:22 jest kool zdecydowanie polecam perspektywy? calkiem ladne, bo pracodawcy cenia ludzi, ktorzy potrafia myslec analitycznie ja jednak studiuje matme z wlasnej ciekawosci i mysle bardziej o zglebianiu kolejnych zagadnien niz o pracy ktos wczesniej wspomnial siedzenie nad ksiazkami nieprawda! wiekszosc studentow matmy b. rzadko zaglada do ksiazek na pewno zajrzysz do ksiazek duzo rzadziej niz na jakimkolwiek innym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.toya.net.pl 20.02.05, 19:54 Studiowalam matme i wiem,ze to bardzo ciezkie studia.Co do zagladania do ksiazek to sie nie zgodze...wiele czasu poswieca sie na zglebianie tej wiedzy....no i zadania!! Nauka dla pasjonatow!Ma przyszlosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radosna Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 00:34 właśnie kończę matmę. było baaaaardzoooooooo cięzko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 04.02.05, 19:05 A ja jestem dokładnie w połowie.Na III roku.Uniwersytet. I teraz uważam,że jest w porządku. Chyba już się zahartowałam :)Ale wcześniej różnie bywało.Nawet nie wiedziałam co tu robię.Jest ciężko,uczysz się cały rok akademicki,a nie jak spora część ludzi z innych kierunków ,których znam,zaczynają przed sesją. Do tego treba mieć trochę talentu i samozaparcia. Pewna część nawet na koniec drugiego roku zrezygnowała,a także przenieśli się na inne uczelnie-od zera na czymś innym lub na poltechnikę i spadli rok niżej. Jeśli ktoś nie jest całkowicie przekonany to nie polecam.W przeciwnym razie jak najbardziej. I powodzenia! Zwykle łatwo się dostać i paradoksalnie-trudno się utrzymać.'Mój' wydział zarabia krocie na warunkach z przedmiotow lub powtarzaniu semestrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WMS AGH Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.autocom.pl 20.02.05, 11:15 Odradzam matematyke na uniwersytecie jeżeli nie ma tam zastosowań. Tylko matematyka stosowana daje Ci szanse na prace. Ja studiuje na 4 roku specjalność finanse i ubezpieczenia. Zajmuje się teorią inwestycji (np wycena instrumentów pochodnych, akcji), aktuariatem, terorią ryzyka itd. Po studiach na uniwersytecie znałbym 100 dowodów na pamięć którymi mógłbym się podetrzeć tak jak moi znajomi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka a jak z łaczeniem mat z innym przedmiotem? da sie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 12:41 chodzi mi takie cos od pewnego czasu po glowie. a konkretnie mam na mysli jezyki. mozliwe jest zeby studiowac matematyke i filologie od pierwszego roku jednoczesnie, czy nie da sie ze wzgledu na czas np albo jakies inne sprawy [typu '...bo mata jest truudna i trza duzo nad nia siedziec, i potem nie ma juz na nic innego sily']. dadam ze jestem na mat infie z rozszerzonym angielskim i problemow z tym nie mam, no ale poziom liceum a studiow...:) aha, jeszcze jedno pytanie- a gdzie byscie ta mate widzieli? sa jakies szczegolnie warte polecenia uczelnie, i takie ktore nalezy omijac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: III rok Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.lublin.pl 20.02.05, 14:04 Studjuje na uniwersytecie Jest ciezko owszem ale niestety takie kierunek, faktycnie trzeba sie uczyc caly semestr (kolokwia), do ksiazek sie zadko zaglada A teraz sprawa roznic miedzy polibuda Nauka dowodow wsedzie jest a to czego sie bedziesz uczyl pociaga to jaka specjalizacje wybierzesz, stad takrze ilosc dowodow, bo jak np. finanse i ubezpieczenia, to tam za duzo nie moze byc dowodow, ale jesli jakas specjalnosc powiazana z matma teoretyczna to musza byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WMS AGH Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.autocom.pl 20.02.05, 21:15 Ja nie studiuje na polibudzie :) Wycisk mieliśmy taki (mam na myśli wkuwanie pedantycznych dowodów przez pierwsze 3 lata) że na myśl o tym robi mi sie dziś niedobrze. Ale jak wreszcie dojdzie sie do tych zastosowań to wtedy widzisz swój postęp intelektualny i możesz na prawde zacząć robić coś konkretnego z tą wiedzą. Natomiast jak ci sie studia skończą w momencie kiedy masz głowe pełną dowodów i tak na prawde nie wiesz po co to ktoś wymyślił to chyba bym sie pociął. Acha i jeszcze jedno: to że mam specjalność finanse i ubezpieczenia nie znaczy że nie wkuwałem 200 tw z algebry 300 z analizy 200 z analizy funkcjonalnej 100 z teorii grafów 400 ze statystyki 300 ze analizy zespolonej ,lematu Kuratowskiego-Zorna tw Zermelo tw Basu tw Pearsona, tw Beepo-Leviego itd itd cholera mógłbym wymianiać godzinami :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 28.03.05, 16:40 w matmie nie chodzi o to, zeby wykuc sie dowodow na pamiec, ale o to, zeby je poznac i zrozumiec. wspolczuje goraco tym, ktorzy ucza sie ich na pamiec, bo cholernie siebie krzywdza. ja studiuje na 3im roku na UW. czesc teoretyczna na egzaminach pojawia sie rzadko i nigdy nie polega na sztywnym odtwarzaniu dowodow z wykladu. Jesli chodzi o Matematyke Stosowana, mamyu taka specjalizacje a nawet caly instytut. To samo dotyczy ubezpieczen, finansow itd. Matematyka na polibudzie wydaje mi sie jakims nonsensem. jedyna "czysta" mozna studiowac w Wwie, poza tym jest zawsze podpieta pod jakies wydzialy elektroniczne, co skutkuje zupelnie innym sposobem nauczania. Uniwerek daje solidne podstawy teoretyczne i pozwala na dalszy rozwoj w dowolnym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:24 politechnika wrocławska - wydzial podstawowych problemow techniki - kierunek: matematyka. czyta matematyka bez zbednych dodatkow. ot co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: 195.150.224.* 20.02.05, 22:03 no cóż kierunek ciężki był raz w gazetce studenckiej wywiad z pewnym profesorem od Fizyki z UJ i zacytuję ci coś (o ile dobrze pamiętam) matematyka i fizyka nie jest dla osób dobrych, albo bardzo dobrych tu trzeba się wyróżniać, trzeba być wybitnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 09:51 to jak wytlumaczyc ze niektorzy nauczyciele matematyki sa tacy...hmm, czasem od nich intelekt nie bije. moja matematyczka z liceum tez nie wydaje sie bardzo bystra, fakt ze zadania rozwiazuje (ale to przeciez i ja potrafie, przeciez to poziom licealny tylko :) ale nie mam pojecia jak w takim razie poradzila sobie na studiach, bo szalenie inteligentna na pewno nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WMS AGH Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.autocom.pl 21.02.05, 17:09 wytłumaczenie jest bardzo proste: mogła skończyć studia pedagogiczne ( dla osób przeciętnych) mogła też skończyć jakąś szkółkę zawodową. Sam mam znajomych którzy ledwie mieli mierne i dostaty a teraz uczą dzieci. Jak umiesz to pracujesz jak nie umiesz to uczysz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 18:46 moja ma mgr przed nazwiskiem, czyli zadna szkolka zawodowa, a pedegogiczna to chyba przy nauczaniu poczatkowym :) a nie liceum. wytlumaczenie moze byc tez takie, ze na specjalnosci nauczycielskiej nie ma takiej rzezni jak gdzie indziej, albo moze wy przesadzacie z ta trudnoscia. mi rodzina lubi wmawiac[po uslyszeniu ze jestem na mat inf] ze mata w liceum jest trudna . w sumie zawsze mnie dziwilo, ze nauczyciele matmy ktorych napotykam na swej drodze sa niezasprytni, na pewno nie powiedzialabym, ze studiowali na kierunku wymagajacym masakrycznej lotnosci umyslu fakt, ze aby pracowac w szkole to trzeba byc baaardzo zdesperowanym hihi, robota z bachorami to najgorsze co moze byc:) podro:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: 195.150.224.* 21.02.05, 19:23 studiuje informatykę na UJ, ale na pierwszym roku też mamy od cholery matmy. mogę ci powiedzieć, że matma w liceum nijak się ma do matematyki wyższej. ta matma jest bardzo trudna (a przynajmniej teoria mnogości). po pedagogicznej też można uczyć w liceum. zresztą matematyka na jednej uczelni nie jest równa matmie na innej uczelni. wiem tylko tyle (z doswiadczenia) ze na UJ'ocie cisną jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerxes Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 17:02 Za ostatnie zdanie nalezy Ci sie miano osla. Podatnego na stereotypy i niezdolnego do samodzielnego myslenia. Jestem matematykiem i spotkalem paru oslow (nie mowie o zdolnosciach matematycznych) wsrod matematykow, ale do tej pory moglem ich zliczyc na palcach jednej dloni. Ty jestes pierwszy na nastepnej. Nie umiesz zrozumiec, nie wypowiadaj sie. Popros o wytlumaczenie, dlaczego ktos wybiera zawod nauczyciela. Mialem przyjemnosc ukonczyc MIMUW, gdzie baardzo wielu powaznych naukowcow mialo lub ma stycznosc ze szkola srednia lub podstawowa. Banda frajerow, nie? Moze i nie powinienem tak reagowac po niewielu Twoich postach, ktore mialem okazje przeczytac, ale utrwalasz stereotypy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerxes Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 17:06 Aha - to bylo do WMS AGH - wlasnie zobaczylem, ze 'drzewko' nie jest zbyt czytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WMSAGH Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.autocom.pl 02.03.05, 13:41 ja tam nerwusie wyraznie zaznaczyłem że znam takich którzy mieli miary i pokończyli szkółki zawodowe żeby uczyć w szkole albo kursy pedagogiczne nie maiałem na myśli np nauczycieli akademickich realizujących programy indywidualne w liceach CZYTAJ DOKŁADNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorek Re: co sądzicie o studiowaniu MATEMATYKI? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.03.05, 15:17 Jesteś idealistą i piszesz jak być powinno, co niestety, nijak nie przekłada się na rzeczywistość. Przy wyborze zawodu nauczyciela (także matematyki) dominuje selekcja negatywna. Za moich studenckich czasów (a nie jest to bardzo zamierzchła przeszłość), by dostać się na "dobre" specjalizacje (komputerowa, finansowa, stosowana, czy teoretyczna) trzeba było spełnić wysokie kryteria związane ze średnią. Ponieważ chętnych na te specjalizacje było znacznie więcej niż miejsc w grupach przyjmowani byli tylko najlepsi. Pozostali - specjalność nauczycielska. Na moim roku była dziewczyna, która mogła iść na dowolną specjalizację, a wybrała nauczycielską, bo... zawsze chciała uczyć w szkole. Wtedy wszyscy patrzyli na nią jak na głupią, ale teraz ja ją podziwiam. Niestety, był to jedyny przypadek świadomego wyboru zawodu nauczyciela na moim roku (czterdzieści parę osób). Prawda jest smutna - nie nadajesz się na "prawdziwego" matematyka - idziesz na nauczyciela. Na koniec warto chyba zauważyć, że studia są trudne (na pierwszym roku jest ogromny odsiew, preważnie zostaje 1 osoba z 3) i wymagające wiele pracy, więc absolwenci wszystkich specjalności są chyba coś warci. Zgadzam się w całej rozciągłości z poglądem, że po drobnych kursach matematycy mogą pracować na wielu stanowiskach, w bardzo różnych firmach. Pogląd ten podziela też większość pracodawców. Studiujcie matematykę, bo warto!!! Odpowiedz Link Zgłoś