Dodaj do ulubionych

Kredyt studencki a wpis warunkowy

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.05, 18:28
Mam pytanie.Co się dzieje w razie tzw.warunkowego wpisu na semestr?Czy jeżeli
mam kredyt studencki,to mogę zacząć się bać?Czy szkoła wyższa jakoś to
zaznacza na zaświadczeniu do banku,no i czy mogą mi przez to wstrzymać kredyt?
Przecież normalnie jestem wpisywana na semestr wyższy...Miał ktoś taką
sytuację?
Obserwuj wątek
    • Gość: lanka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.spm.pl / *.spm.pl 01.03.05, 19:23
      na zaświadczeniu będzie zaznaczone że masz wpis warunkowy, bank na ten czas
      zablokuje ci wypłaty kredytu. Zostana wznowione po zaliczeniu sesji.
      • Gość: studentka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.05, 21:21
        Co to znaczy po zaliczeniu sesji?Ja mam sesję zaliczoną...a egzamin warunkowy
        mam zdać do roku czasu.Przecież studia skończę w terminie,czyli co?Bank wypłaci
        mi zaległe raty po zaliczeniu egzaminu?Czyli,jeżeli za tydzień pójdę i zaliczę
        ten egzamin,to wznowią wypłacanie rat?Bo nie bardzo rozumiem...
        • Gość: lanka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.spm.pl / *.spm.pl 01.03.05, 21:46
          jeśli egzamin masz warunkowy to semestr tez zaliczony warunkowo. Na
          zaświadczeniu znajdzie się na pewno adnotacja "wpis warunkowy do dnia....".
          Jeśli zaliczysz ten przedmiot to nowe zaświadczenie będzie bez tego wpisu.
          Na umowie którą podpisałaś z bankiem jest wyjaśnienie, co bedzie jeśli nie
          zaliczysz semestru w terminie - sięgnij po egzemplarz umowy. Dla banku sesja
          będzie zaliczona po zdaniu egzaminu warunkowego.
          • Gość: studentka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.05, 22:01
            Zgadza się.Ale na umowie mam:wpis na semestr wyższy i faktycznie taki też
            otrzymałam.Jestem wpisana na semestr wyższy warunkowo.Nie miałam pojęcia,że z
            warunkiem zostaną wstrzymane transze.Tylko pytanie:czy jeżeli zaliczę egzamin
            za tydzień,to czy dziekanat wystawi zaświadczenie bez warunku jeszcze przed 31
            marca?Na pewno NIE.Czyli cały semestr mam być traktowana jako osoba,która nie
            zaliczyła semestru w ogóle?!Paranoja!A co z tymi ratami?Zostaną mi
            wypłacone,czy przepadają?ps.miałaś już taką sytuację?
            • Gość: kami.kadze Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.aster.pl 02.03.05, 00:03
              Studiuje na PW. Wlaściwie na każdy semestr miałem jakiś warunek, co było zaznaczone w zaświadczeniu. Bank na taki szczegół uwagi nie zwrócił. W umowie jest wyraźnie, że kredyt jest wstrzymywany w przypadku nie wpisania na wyższy semestr. Skoro Cie wpisali, to dalej będziesz dostawać kredyt.
    • Gość: alabama Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.attu.pl 02.03.05, 11:00
      co Wy tu gadacie! ja mialam wpis na ten rok warunkowy i nic mi w pismie do banku
      nie napisali, wiec nie ma sie o co martwic - jak masz wpis, obojetnie jaki, to
      nie ma problemu!!!
      • Gość: studentka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.05, 17:22
        Byłam w dziekanacie i to samo mi kobieta powiedziała...Ale czy jesteś tego
        pewna?Bo widzisz,tu każdy pisze co innego.Na pewno nic Ci nie zaznaczyli?Dzięki
        bardzo za info.Pozdrawiam...
        • Gość: Fizykus Ja miałem wpis warunkowy i dostawałem kredyt. IP: 195.136.143.* 04.03.05, 17:55
          A na zaświadczeniu nic nie miałem napisane. Z resztą wpis to wpis. Jesteś
          na nowym semestrze i tyle.
    • Gość: studentka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.05, 14:38
      Witam.Jakiś czas temu założyłam ten wątek,ale postanowiłam sobie,że jak tylko
      upewnie się jak naprawdę jest z tym wpisem,to tu wrócę...Chciałabym się zwrócić
      do lanki:skąd masz takie informacje?Jesteś pewna,że tak jest,czy po prostu bez
      sensu się wypowiadasz,żeby tylko cokolwiek powiedzieć?Przecież to,co
      napisałaś,to BZDURA!"na zaświadczeniu będzie zaznaczone że masz wpis warunkowy,
      bank na ten czas
      zablokuje ci wypłaty kredytu. Zostana wznowione po zaliczeniu sesji."-to Twoje
      słowa!Przecież to nonsens pisać takie brednie.Mam dobrą radę-jak nie masz
      pojęcia o temacie,to następnym razem się nie wypowiadaj,bo niepotrzebnie
      mieszasz...I jeszcze do kami.kadze-na zaświadczeniu nie ma żadnej informacjo o
      wpisie warunkowym!Pozostałym chciałam bardzo podziękować...faktycznie-uczelnia
      nic nie zaznacza na zaświadczeniu.Chciałam Was wszystkich prosić-nie
      wypowiadajcie się,jeśli nie macie o czymś pojęcia...To naprawdę niczemu nie
      służy.Pozdrawiam KOMPETENTNYCH!
      • Gość: lanka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.spm.pl / *.spm.pl 23.03.05, 18:36
        chcę zwrócić uwagę, że wypowiadam się bardzo kompetentnie. Ja, jako prac0wnik
        dziekanatu na każdym zaświadczeniu do banku (jeśli student nie zaliczył w
        terminie) pisałam - wpis warunowy do dnia....To był mój obowiązek, a nie jakaś
        prywata i osobista wykładnia prawa.Jeżeli inne uczelnie robią inaczej to ich
        sprawa. Teraz wypłata kredytu - na umowie można sprawdzić kiedy transz kredytu
        się nie wypłaca i jak bank traktuje wpis warunkowy bądź wpis z długiem
        kredytowym ECTS. Moi studenci po zaliczeniu semestru po raz drugi zanoszą
        zaświadczenia do banku - z tego co wiem nie tylko moja uczelnia tak robi a
        banki też tego wymagają.
        • Gość: lanka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.spm.pl / *.spm.pl 23.03.05, 18:39
          sprawdziłam w tej chwili przepisy z Ministerstwa dotyczące kredytów i sposobu
          wystawiania zaświadczeń - uczelnia ma obowiązek zaznaczyć że student jest na
          wpisie warunkowym. Chcę powiedzieć, że rzadko się wypowiadam na forum, ale
          robie to tylko wtedy, gdy mam ku temu podstawy
      • Gość: kami.kadze Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.aster.pl 23.03.05, 19:25
        A pewna jesteś, że nie ma? A może u mnie jest? Też jestem studentem i biore takie zaświadcznie, i jest jak byk "3war.". Jak nie wierzysz, to może jakiś mały zakład? Chętnie dowiodę, że mówię prawde. To, że u Ciebie nie wpisuja, to jeszcze nie znaczy, że tak w całej Polsce jest.
        Pozatym troche skromności, najpierw pytasz 10 razy o pierdoły, a jak już się dowiesz, jako to jest u Ciebie w szkole, to wytykasz ludziom, że bzduzy piszą. I co, zaniosłaś ten papier? Nie bałaś się?
    • Gość: studentka Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.05, 19:33
      W takim razie-PRZEPRASZAM.Nie wiedziałam,że są takie robieżności...i nie
      chciałam Was urazić.Jeśli tak się poczuliście,to naprawdę wybaczcie.Nie drąże
      już więcej.
      • lanka3 Re: Kredyt studencki a wpis warunkowy 23.03.05, 20:51
        brawo kamikadze i dziękuje w imieniu dziekanatów, masz u nas piwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka