Gość: maja IP: *.lublin.mm.pl 01.05.05, 15:52 Studiuje ktos? Jak wrazenia? Warto tam zdawac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leta A jaki JĘZYK masz na myśli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 00:25 arabistyka, indianistyka, iranistyka, japonistyka, sinologia, turkologia, anglistyka, germanistyka, ukrainistyka, rusycystyka, serbokroatystyka, bohemistyka, romanistyka (włoski, hiszpański, francuski, rumuński) a może coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolaaaaaaaaaaa Re: A jaki JĘZYK masz na myśli? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.05, 11:52 Najchętniej italianistyka lub iberystyka:))) Powiedzcie co myślicie:) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: A jaki JĘZYK masz na myśli? 14.05.05, 13:11 jestem na romanistyce, bede zdawac na portugalistyke- pokrewne kierunki a i znajomych na iberystyce mam. zadowoleni bardzo :) wiadomo, trzeba to lubic, nie kazdego bedzie pociagac morfologia i wkuwanie na pamiec idiomow, nie kazdy lubi literature sredniowiecza na tyle, zeby sie nie nudzic na zajeciach... filologie sa idealne dla tych, co lubia jezyk, lubia czytac i lubia sie uczyc dziwnych rzeczy :)i sa kreatywni (jesli np trzeba napisac prace o bludozerze w akcji albo cos w ten desen..). malo kto narzeka- glownie ci, ktorzy poszli na te studia, bo znali niezle jezyk obcy i mysleli, ze bedzie latwo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolaaaaaaaaaaa Re: A jaki JĘZYK masz na myśli? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 14:21 Klymenystra, ja np. nie znam włoskiego, ale chciałabym nauczyć się tego języka. Nie chcę być nauczycielką, nie przepadam za historią. Nie jestem też zbyt systematyczna, lubię imprezować:) Czy myślisz, że filologia to coś dla mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: A jaki JĘZYK masz na myśli? 15.05.05, 15:17 na wloska nie musisz znac wloskiego :) pierwszy rok bedziesz miec troche trudny, bo to jest dziesiec godzin praktycznej nauki tygodniowo, duzo gramatyki przede wszystkim. zajecia sa na pierwszym roku po polsku, wiec przynajmniej tu jest luzik :) historia jest tylko przez rok, wiec da sie przejsc. systematycznosc... powiem tak- sama systematyczna nie jestem, a imprezy to moj zywiol. teraz troche musze przysiasc, bo caly rok balowalam, ale mysle, ze dam rade. filologia jest dla Ciebie, jesli nie tylko chcesz sie nauczyc jezyka (w sumie to dwoch, bo lektorat z drugiego romanskiego jest obowiazkowy, a poziom jest bardzo wysoki- jesli po 3 roku wybierasz specjalizacje tlumaczenie, to tlumaczysz tez z drugiego romanskiego- MUSISZ go umiec :)), ale jesli interesuje Cie kultura danego kraju, literatura i/lub jezyk "od drugiej strony" (gramatyka, skladnia, historia itp). jesli zalezy Ci tylko na znajomosci jezyka, zeby sie komunikowac, to lepiej wybrac inny kierunek, a do filologii chodzic na zajecia praktyczne (nie wiem, na jakiej zasadzie to dziala, ale znajoma ze slowianskiej tak robi). bo inaczej sie zanudzisz :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: A jaki JĘZYK masz na myśli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:28 ja się wybieram na iberystyke i indianistyke.i nie znam zadnego z tych jezyków, ale kręci mnie to bardzo więc idę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: A jaki JĘZYK masz na myśli? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.05, 15:05 ja też spróbuję, może mi się uda? aczkolwiek widzę małe szanse:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: A jaki JĘZYK masz na myśli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:15 a ktos studiuje angielski? i jak to w ogole jest: jakie specjalizacje po 3 latach sa do wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilecka Re: Studia jezykowe na UJ IP: *.cust.tele2.it 17.05.05, 22:24 a jest ktos kto studiuje italianistyke eksternistycznie na UJ? albo zna kogos kto studiuje? jak wrazenia? Odpowiedz Link Zgłoś