duch200 06.06.05, 20:00 Która szkoła jest według was lepsza jeśli idzie o informatykę: Politechnika Warszawska czy Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarzadzania w Warszawie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wit Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 06.06.05, 20:31 lepsza jest WIT - jeśli chcesz się czegoś nauczyc a nie tylko miec papierek znanej uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.06.05, 21:25 Politechnika Warszawska jest duuuzo lepsza, wogole jest to obok UW - jedna z najlepszych uczelni jezeli chodzi o informatyke w Polsce. Jezeli sie tylko dostaniesz na PW to nie zawracaj sobie glowy WSISiZ'em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hey Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 07.06.05, 09:12 a moim zdaniem lepsza jest wsisiz, tam też uczą wykładowcy z pw i uw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 11:48 To zależy co według Ciebie oznacza "lepsza" albo raczej co dla Ciebie jest najistotniejsze. Informatyka na jednej uczelni to nie taka sama informatyka jak na drugiej. Ja studiuje na WIT, juz drugi rok i podoba mi sie innowacyjnosc tej uczelni. Np. teraz konkurs dla mlodych zdolnych hackerow (withack.com) zamiast meczacych egzaminow. Jesli zalezy Ci na nowoczesnosci, to jest dobry wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limeryk Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 11:49 Ja bym stawiał na WIT. Dobra uczelnia, świetna kadra (z PW, UW, PANowska...), sprzęt i atmosfera. Wiele specjalizacji - tak że każdy znajdzie coś dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azi Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: 195.187.51.* 07.06.05, 12:28 kadra moze i swietna, ale wymagania mniejsze... Zdasz, idz na PW, zalowac nie bedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sine Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.acn.waw.pl 07.06.05, 12:34 a daj sobie spokoj z WSISiZ... lepiej sie postaraj i idz na PW lub UW. Na WSISiZ wykladowcy moze i z UW i PW, ale wymagania nie te same, i dyplom nie ten sam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corsaco Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 13:19 WIT jest uczelnią dla otwartych umysłów - konkurencja dla politechnik, i według mnie bardzo ciekawa. Bo to uczelnia prywatna, i wiadomo, że jednak podejscie do studenta tam jest bardziej indywidualne. Wiadomo, że nie istnieje od tylu lat, co państwowe uczelnie, ale to jej moim zdaniem nie dyskwalifikuje. Wystarczy tylko popatzeć na to że bardzo się starają - no i pierwsze miejsce w rankingu Wprost, to coś musi znaczć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azi Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: 195.187.51.* 07.06.05, 14:50 Wlasnie chodzi o to, ze nic nie musi... Myslisz, ze ktos zna ta uczelnie poza Warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corsaco Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:45 Mogę odpowiedzieć Ci jedynie na swoim przykładzie - ja nie jestem ani z Warszawy ani z województwa, a jednak słyszałem o tej uczelni, i właśnie na niej chciałbym studiować. Nie sądzę żeby ogólnokrajowa popularność uczelni miała jakieś przełożenie na poziom nauczania.. to nie margaryna, że każdy musi znać. To jest szkoła dla elit, oczywiście w znaczeniu prezentowanego poziomu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.acn.waw.pl 07.06.05, 16:50 "...To jest szkoła dla elit, oczywiście w znaczeniu prezentowanego poziomu" .... czlowieku, osmieszasz sie teraz. WSISiZ dla elit?! hehehehe. raczej dla tych co sie nie dostali na studia na uczelniach panstwowych, lub ktorzy poszli na latwizne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 07.06.05, 21:34 Dobrze mówi. WIT jest uczelnią o bardzo wysokim poziomie, gdzie wielość specjalizacji jest świetnie podparta przez wykształconą, profesjonalną kadrę. Sporo ludzi w WITcie studiujących wybrało tę uczelnię jako pierwszą, a nie awaryjny wypadek po państwówkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 21:45 zauważ, że na temat WIT'u pozytywnie wypowiadają się tylko jego studenci, albo przyszli, a to o czymś świadczy. Wiadomo, każdy swoje chwali. Ja nie studiują na żadnej z tych uczelni, więc w jestem obiektywna. DAJ SOBIE SPOKÓJ Z WIT'EM. Każdy dobrze wie o tym, że PW reprezentuje bardzo wysoki poziom, a WIT może się pochwalić tylko wykładowcami z PW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 11:57 Nie sluchaj tych osob co chwala WIT. Wiekszosc z nich jest podstawiona. Sa to ludzie ktorzy przegladaja rozne fora i ich zadaniem jest stworzenie dobrego wizerunku danej uczelni, w tym przypadku WIT. Poprzegladaj sobie inne tematy zwiazane z informatyka. ZAWSZE znajdziesz kogos kto mowi cos w stylu : ".. daj sobie spokuj UW, tylko na WIT nauczysz sie praktycznej informatyki ..." - tak zalosne, ze az nie chce sie czytac. Pewnie teraz odezwie sie chor ludzi ktorzy kategorycznie zaprzecza temu , jednak zastanow sie nad tym co napisalem . A teraz jezeli chodzi o informatyke. Ludzie !!! (chodzi mi o tych z WIT) przecierz wy przeczycie sobie samym. Napisaliscie, ze u was sa wykladowcy nawet z UW i PW, czyli w domysle przyjeliscie, ze sa to najlepsze uczelnie. Chwalicie sie tym ze macie profesorow renomowanych uczelni . Sami przyznajecie ze UW czy PW sa najleprze. I macie racje. Jezeli ktos sie dostal na polibude czy uniwerek to NIE WIERZE zeby rozwazal jeszcze WIT. WIT jest moze i solidna uczelnia, ale nie zmienia to faktu , ze jest daleeeeko w tyle za wspomnianymi uczelniami panstwowymi. A dla pracodawcy to MA znaczenie czy ktos skonczyl jakas WIT czy renomowany uniwersytet czy politechnike. Pdoba mi sie porownanie absolwentow PW do WIT (przeczytalem gdzies na forum), chodzilo o to, ze i ten i ten jezdzi, ale czym bys wolal podrozowac: maluchem czy mercedesem :) Acha... dodam jeszcze, ze nie studiuje na zadnej z w/w uczelni, wiec raczej jestem obiektywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opryszek Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 13:19 zgadzam sie z Tobą też wygląda mi na to że dużo ludzi podstawionych zachwala tą uczelnie, wszedzie widac takie same komentarze o niej. Odpowiedz Link Zgłoś
duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W 08.06.05, 14:47 W sumie to słyszałem, że na PW studiują albo osoby wybitnie zdolne, które są tak dobre z informy że, i tak nic się na tej uczelni nie uczą, a PW potrzebna jest im tylko do uzyskania papierka magistra LUB osoby, które po tej uczelni niewiele umieją na temat informatyki. Ja natomiast nie jestem wybitnym samoukiem informatycznym, a chciałbym nauczyć się porządnie programowania, tworzenia stron www, naprawiania części komputera - jednym słowem tego co się NAPRAWDĘ PRZYDAJE INFORMATYKOM. Dlatego bardziej skłaniam się chyba raczej ku WSISiZ (WIT) ............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.acn.waw.pl 08.06.05, 16:30 to slyszales dziwne bzdury. ale ok - twoja sprawa. jak sie sklanaisz ku wsisiz to w sumie tez twoj problem. zobaczymy jak wesolo bedziesz mial za pare lat. a zapewne przypomnisz wtedy sobie moment w ktorym wybrales uczelnie. sa uczelnie ktore ucza (pw , uw etc) a takze takie ktore tylko bawia bajerami i pseudo nauka. twoj wybor. tak czy siak powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W 08.06.05, 19:40 ej no to ja już nie wiem, ja chcę się uczyć rzeczy praktycznej o komputerach a nie teorii i fizyki (obliczania prędkości z jaką spada komputer :-) ) - no poradzcie mi - tylko poradzcie mi uczelnie gdzie będę uczyć się PRAKTYCZNEJ WIEDZY KOMPUTEROWEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opryszek Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 19:59 hmm po semstrze na informatyce na uniwerytecie dla mnie to ten Twój przykład ze spadającym komputerem to już taka bardziej praktyczna część :P heh pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch200 do opryszka IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 09.06.05, 09:53 Opryszek, z twojej wypowiedzi właśnie wynika, że na państwowych szkołach uczą głównie teorii - A TWIERDZIŁEŚ ŻE TO NIEPRAWDA, a ja chcę uczyć się praktyki !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opryszek Re: do opryszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 10:12 po pierwsze nie twierdziłem że to nie prawda, po drugie z mojej wypowiedzi również wcale to nie wynika(tzn że tak jest na wszytskich państwowych uczelniach). tak było na uniwersytecie na 1 semestrze, ale na początku program wszedzie jest podobny najwiekszy nacisk połozony na matme(tyle że na politechnikach matma wyglada troche inaczej, jest mniej "teoretyczna") a potem są już przedmioty specjalistyczne(bardziej praktyczne przedmioty sa na politechnikach) najlepiej sobie przejżyj program konkretnej uczleni, bez matmy nie ma informatyki. Tylko jeszcze jedno pytanie co la Ciebie jest praktyką?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch200 Re: do opryszka IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 09.06.05, 10:22 dla mnie praktyka to: tworzenie stron www; grafiki 3D; naprawianie zepsutych podzespołów komputera; programowanie...... dlatego szukam takiej uczelni na której będę uczyć się tych rzeczy a nie fizyki i rozwiązywania cały czas zadań z matmy zamiast nauki informatyki przy kompie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: do opryszka IP: *.bydgoska.krakow.pl 09.06.05, 14:24 hehe tworzenie stron www powiadasz... to są na tyle proste rzeczy, że wystarczy wziac dobra ksiazke i sie uczyc :] no chyba ze chcesz we flashu, albo w javie itp robic ale tego tez ci nie bedzie nikt tlumaczyl ! wiesz gdzie tego szukac i to ci wystarczy, na uczelni najwyzej wyjasnia najtrudniejsze rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: do opryszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 18:54 Grafika 3D powiadasz ? Myślisz, że tutaj matma potrzebna nie jest ? Przecież chociażby transformacje wykonuje się poprzez wymnożenie współrzędnych punktu przez macierz ! Więc - jak masz to zrobić mądralo nie znając podstaw matematyki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: do opryszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 00:14 > Grafika 3D powiadasz ? Myślisz, że tutaj matma potrzebna nie jest ? Przecież > chociażby transformacje wykonuje się poprzez wymnożenie współrzędnych punktu > przez macierz ! Więc - jak masz to zrobić mądralo nie znając podstaw matematyki > ? Bo kolega miał pewnie na myśli obsługę jakiegoś edytora do wyklikiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student JAK WYBRAĆ STUDIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 00:09 > dla mnie praktyka to: tworzenie stron www; grafiki 3D; naprawianie zepsutych > podzespołów komputera; programowanie...... dlatego szukam takiej uczelni na > której będę uczyć się tych rzeczy a nie fizyki i rozwiązywania cały czas zadań > z matmy zamiast nauki informatyki przy kompie ! "Informatyka przy kompie"? Dobre. Do tworzenia stron www, grafiki 3D czy naprawiania podzespołów komputera nie potrzeba tytułu magistra! Studia wyższe z informatyki, to nie szkółka programowania czy nauka pracy w serwisie komputerowym. Informatyka jest dziedziną nauki tak samo jak np. matematyka, bez której zresztą nie istnieje. Z pobierznego przyjrzenia się stronom WIT wynika, że tam nie uczą informatyki - owszem, pobawisz się nowoczesnym sprzętem i oprogramowaniem i jeżeli o to Ci chodzi, to ok. Aż albo tylko tyle. Zależy czego się oczekuje. Dla wszystkich zastanawiających się gdzie pójść - jedyną sensowną metodą wyboru studiów jest *dokładne* zapoznanie się z programem danego kierunku, z jego przedmiotami obowiązkowymi oraz dodatkowymi. I nie chodzi tu tylko o pierwszy rok, ale cały tok studiów. Zadziwiające, jak wielu studentów często nie wie, czego będzie się uczyć na drugim semestrze. To na jakiej podstawie podejmowali decyzje o zdawaniu na dany wydział? No coż, dobre pytanie. Jeżeli chodzi o WIT, to na ich stronach znalazłem tylko ogólną charakterystykę specjalizacji (dużo lania wody - ocha jacy jesteśmy nowocześni, och ale was będą rozchwytywać pracodawcy). A taki np. MIMUW nie wstydzi się pokazać czego konkretnie przyszły student będzie się uczyć: tinyurl.com/brsek To samo PW (nie chce mi się już szukać linku). Powodzenia w wyborze i na egzaminach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: do opryszka IP: *.bydgoska.krakow.pl 09.06.05, 14:15 ej no co wy tak w kółko z ta informatyka teoretyczna... na uniwerku (UJ :] pozdro dla opryszka) na pierwszym semestrze sa dwa przedmioty praktyczne (na bodajże pięć wszystkich) : wstep do programowania i programowanie I. WDP to jest zabawa z pascalem (jak ktos cos tam umie w TP to moze zaliczyc eksternistycznie) a PI zabawa z C++. Oba jak najbardziej praktyczne. Na drugim semestrze masz PII, SO, ASD. Na ktorych programujesz w C++, Javie, TP. Kurde no nie moge sie zgodzic z twierdzeniem ze uniwerek to tylko teoria... A co do teorii to trzeba przyznac ze jak najbardziej jest ona potrzebna. Bo co to za informatyk, ktory wklepuje byle co nie starajac sie zrobic tego jak najlepiej i najzwiezlej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opryszek Re: do opryszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 15:58 no ale mimo wszytko jednak na politechnikach potem jest troszke inny program nie twierdze że lepszy ale mi sie wydaje że bardziej może sie to przydac w przyszłej pracy ale to sie dopiero okaże..., ale co kto woli, mi sie w sumie na tym (ch)UJ'u mimo wszystko podobało, ale jak mi sie uda to pewnie wybiore tym razem uczelnie techniczną. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W 09.06.05, 10:28 duch200 napisał: > ej no to ja już nie wiem, ja chcę się uczyć rzeczy praktycznej o komputerach a > nie teorii i fizyki (obliczania prędkości z jaką spada komputer :-) ) - no > poradzcie mi - tylko poradzcie mi uczelnie gdzie będę uczyć się PRAKTYCZNEJ > WIEDZY KOMPUTEROWEJ Dotknąłeś sedna sprawy. Prywatne szkoły IT uczą konkretów, modnych technologii na tu i teraz, w ładnych warunkach (choć WSIZIS niekoniecznie). Jeśli chcesz być tzw. komputerowcem-helpdeskiem-programistą> to dobry wybór. Na PW będziesz się męczył: fizyka, analiza mat. itp. Jednak na PW otrzymujesz świetne przygotowanie/ podstawy, uczysz się rozwiązywania problemów. Poziom na uczelni, abstrakcyjne i trudne zagadnienia jakimi zajmujesz się na uczelni (niekoniecznie IT) powodują, że lepiej sobie radzisz z trudnymi zagadnieniami w pracy i zmiennym rynkiem. Często osoby po fizyce pracują przy modelowaniu matematycznym co jest bardzo ciekawą działką IT. Jeśli nie liczyłeś tych prędkości spadających komputerów to sobie nie poradzisz. Pozdr, j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 09.06.05, 10:33 dzięki Jerzy, w końcu ktoś mądry się tu wypowiedział Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biurokrat Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 12:10 Po pierwsze - nie tylko studenci uczelni. Chociaż chyba nie powinno dziwić, że studenci mają najlepszy wgląd w to jak wygląda poziom i warunki nauki na uczelni, nieprawdaż? Po drugie - sama przyznałąś, że na PW i na WIT są Ci sami wykładowcy. Oprócz tego są jeszcze wykładowcy z UW. Związani z PANem. Powiedz mi, gdzie im się bardziej chce pracować - tam gdzie płacą im grosze (państwówki), czy tam gdzie doceniają ich pracę i wysiłek (WIT)? Jak myślisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.bydgoska.krakow.pl 09.06.05, 14:34 kurcze no to są naukowcy... także lepiej im sie pracuje pewnie tam gdzie moga porozmawiac z inteligentymi ludzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.05, 21:15 Konczylem studia inzynierskie z informatyki na niepanstwowej uczelni, gdzie wykladali profesorowie z UJ. Po pierwsze o poziomie studiow nie swiadcza owi wykladowcy ze slawnej uczelni. Poziom, to glownie studenci i ich przygotowanie. Co z tego, ze na uczelni X wyklada slawny profesor Y, kiedy uczy jak sie dodaje dwa do dwoch? Z drugiej strony, zawsze mialem swiadomosc, ze kiedy bedzie frapowal mnie dany problem, to moge isc do profesora Y, ktory mi moje watpliwosci wyjasni. Wszystko zalezy od studenta. Jezeli bedzie chcial sie czegos nauczyc, to sie nauczy, jezeli nie, to niestety skonczy studia i nic nie bedzie umial. Od roku studiuje na Uniwersytecie Wroclawskim na Wydziale Matematyki i Informatyki i dopiero teraz wiem co to jest prawdziwa informatyka. To nie kurs "naprawy czesci komputerowych", tylko powazna dziedzina naukowa, scisle zwiazana z matematyka. Ucza mnie bardzo teoretycznych rzeczy, takich jak teoria obliczen itp. Ktos powie - po co?. Odpowiem - po to zeby nauczyc sie scisle i abstrakcyjnie myslec. W pracy informatyka nie chodzi o to, czy pracownik na wjesciu umie to narzedzie, czy tamto. Jezeli firma traktuje takiego pracownika na serio, to duzo wazniejsze bedzie dla tej firmy ile ten pracownik jest sie w stanie nauczyc i jak szybko, a nie to jakie technologie zna na wstepie. Nie wydawal bym tutaj sadow, czy lepsza jest PW, UW, czy owy WIT. To sa zupelnie rozne realia, rozne oczekiwania, rozne misje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.06.05, 12:39 PW, PW i jeszcze raz - PW. Mam nadzieje, ze uda Ci sie tam dostac. I nie daj sie wkrecic w teksty z ktorych wynika ze WSISiZ moze konkurowac z Politechnika, bo jedna wielka B Z D U R A ! Studenci informatyki PW ciesza sie bardzo dobra opinia - i to juz od wielu lat. A WSISiZ? jak kazda szkola prywatna - placisz to zdasz za ktoryms razem. Moze konkurowac sobie z PJWSTK, ale nie z PW czy UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 09.06.05, 13:35 ja idę na WIT, gdzieś mam PW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:42 ciekawe dlaczego:) przypuszczam, ze każdy dobrze wie dlaczego ludzie wybierają prywatne uczelnie tj. WIT zamiast Politechniki. Zresztą sami to cały czas powtarzają: tam jest dużo fizyki i matmy. Sorki, ale czy to nie dlatego, że poprostu boicie się wylecieć?? Czasami ciężko jest stanąć prawdzie w oczy, nawet przed samym sobą. Ja osobiście nie wyobrażam sobie, żeby ktoś mógł być dobrym infromatykiem nie znając matematyki itd. Żeby nauczyć się projektować strony internetowe nie jest potrzebna wyższa uczelnie, wystarczy kurs obsługi komputera. Zresztą wystarczy spojrzeć na światowy rynek w tej dziedzinie. To nie studenci z WITu zajmują czołowe miejsca w międzynarodowyc konkursach dot. programowania itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rembert Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:30 Trzeba sobie jasno uswiadomic, ze informatyka to nie jest projektowanie stron www oraz pisanie programow w Javie, C, PHP czy innych technologiach. Opisane rzeczy to jest powtarzanie pewnych schematow i dla czlowieka znajacego jeden jezyk programowania nie stanowi problemu przejscie na inna technologie. Wielu moich kolegow z klasy (profil mat-fiz) swietnie opanowalo wyzej wymienione narzedzia, jednak z pewnoscia nie mozna nazwac ich informatykami. Jak widac nie potrzeba do tego studiow wyzszych. Informatyka jest zupelnie czyms innym i aby ja dobrze opanowac niezbedna jest wiedza z matematyki wyzszej czy fizyki poniewaz dzieki temu czlowiek uczy sie pewnego rodzaju myslenia. Tego wlasnie uczy politechnika czy uniwersytet. ... uuf, alem sie rozpisal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 19:01 zgadzam się z Tobą, syn skończył UŚ i podyplomowe inżynieria oprogramowania, uczył się sam w domu jako amator, obecnie pracuje w Anglii jako informatyk!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 10.06.05, 09:14 Dobra a teraz osoby, które uczą się na WIT proszę niech napiszą jaka atmosfera panuje na uczelni i jak potem z pracą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:10 Tak się tylko zastanawiam po co zakładałeś ten wątek, skoro i tak od początku dobrze wiedziałeś, że chcesz iść na WIT. Myślałeś, że ludzie potwierdzą, że dobrze robisz, powiedzą "tak, masz rację, PW to naprawde kiepska uczelnia, gdzie niczego praktycznego Cię nie nauczą. WIT jest najlepszą szkołą wyższą w Polsce kształcącą informatyków". A teraz pytanie o atmosfere w szkole. Po co o to pytasz, skoro dobrze wiesz jakie dostaniesz odpowiedzi: "jest super, wykładowcy zaje>iści, nie trzeba się dużo uczyć, a dużo się umie". Litości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethan Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.06.05, 11:39 masz racje, watek jest po prostu bez sensu. koles chce potwierdzenia swojego wyboru, badz ten caly watek to po prostu reklama WIT. Zaskakuje mnie naiwnosc ludzi w stosunku do prywatnych szkol, ale coz... takie czasy nadeszly. a jeszcze bardziej mnie dziwi przekonanie, ze jakas prywatna szkolka jest jedna z najlepszych uczelni w Polsce ;-) hehehe. przynajmniej przegladajac to forum mozna sie posmiac... z ludziej glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 10.06.05, 12:26 Kurdę chcę się dowiedzieć o atmosferę w WIT i potem pracę BO ZNAM OSOBY CO STUDIUJĄ INFORMĘ NA PW I ICH OPINJE BYŁY SKRAJNIE RÓŻNE - TEN WĄTEK TO NIE ŻADNA REKLAMA - JA CHCĘ SIĘ PO PROSTU DOWIEDZIEĆ - I PRZESTAŃCIE GADAĆ, ŻE JAK TYLKO SIĘ ZNA ŚWIETNIE MATMĘ I FIZĘ TO Z INFORMĄ NIE BĘDZIE ŻADNYCH PROBLEMÓW, ZE MATMA I FIZA TO PODSTAWY DLA INFORMATYKA. NA WIĘKSZOSCI UNIWERSYTETÓW NA INFORMIE WCALE NIE MA FIZYKI I JAKOŚ MIMO TEGO PO TYCH UNIWERSYTETACH LUDZIE PRACUJĄ JAKO INFORMATYCY MIMO ŻE NIE MIELI FIZYKI. PRZESTAŃCIE KŁAMAĆ. A CZEMU WEDŁUG WAS PRYWATNE UCZELNIE SĄ GORSZE OD PRYWATNYCH CO ?SPÓJRZCIE NA RANKINGI, TYLKO NIE UFAJCIE TYM RANKINGOM GDZIE NAJLEPSZYCH INFORMATYKÓW KSZTAŁCĄ NA UNIWERSYTETACH - TAM JEST SAMA TEORIA I MATMA ( A TO ZE NA UW WYSZŁO PARĘ OSÓB KTÓRE WYGRAŁY PIERWSZE MIEJSCA W KONKURSACH INFORMATYCZNYCH NICZEGO NIE DOWODZI, ZNAŁEM TAKĄ JEDNĄ OSOBĘ ONA MI MÓWIŁA, ZE NA UNIWERSYTECIE NIC SIĘ NIE NAUCZYŁA, JEST KOMPUTEROWYM S A M O U K I E M , A CHCIAŁA MIEĆ TYLKO TYTUŁ MAGISTRA), POLITECHNIKI JEŚLI JUŻ KSZTAŁCĄ LEPSZYCH INFORMATYKÓW. POZA TYM WEŹCIE POD UWAGĘ ŻE W RANKINGACH BRANA JEST POD UWAGĘ, NP. CZY UCZELNIA MA AKADEMIKI, BIBLIOTEKI, HALE SPORTOWE - A TEGO NAJCZĘŚCIEJ BRAKUJE PRYWATNYM UCZELNIOM - A MIMO TO MAJĄ WYSOKIE MIEJSCA !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajlowiu duch !!! Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:15 No dzieki duch ze mnie uswiadomiles. Teraz juz wiem ze masz racje. Informa nie ma nic wspolnego ani z matma ani z fiza. Prawdziwi informatycy to typowi humanisci. Ale glupi bylem ze przez tyle lat matmy sie uczylem bo chcialem byc dobrym informatykiem. Teraz z tym koniec, przejrzalem na oczy. Od dzis zabieram sie za historie.. jak przerobie sredniowiecze i renesans moze bede mogl jakis programik w C++ napisac ..hehe No ale na razie zabieram sie za starozytnosc. Informatyk ktory nie zna historii starozytnosci to du.a, a nie informatyk... tylko czemu stracilem tyle lat na matme ?!? Moze jeszcze uda mi sie to nadrobic ;) Jeszcze raz dzieki duch, jestes boski :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 10.06.05, 14:33 Ja nie powiedziałem, że matma i fizyka nie są dla informatyka potrzebne. POWIEDZIAŁEM, ŻE NA INFORMATYCE NA UNIWERSYTETACH NIE MA FIZYKI, BO FIZYKA NIE JEST POTRZEBNA. Matma i owszem dla informatyka jest niezbędna, ale fizyka absolutnie nie !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.ssnet.pl 10.06.05, 15:07 Z jednej strony piszesz, że na uniwersytetach nie ma informatyce fizy, a mimo to kształca one dobrze informatyków. Z drugiej strony piszesz, że lepiej kształca ich politechniki. A tam przeciez jest fiza, nie? To może dlatego, że tam jest ta fiza to one lepiej kształcą,? Ja sie na informatyce w ogole nie znam, ale próbuje wyciągnąć wnioski z Twojego rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 10.06.05, 15:16 TO ŹLE PRÓBUJESZ WYCIĄGNĄĆ WNIOSKI. Politechniki kształcą lepiej bo dają więcej praktyki niż uniwersytety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /\_/\ Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.acn.waw.pl 10.06.05, 15:30 a tak wogole... skoro jestes taki madry to po co wogole ten watek? po co pytac sie ludzi o zdanie, skoro wszystko wiesz lepiej ? myslisz nad wyborem szkoly a piszesz jak absolwent wit ktory na kazdym kroku chce udowodnic, ze wit jest lepszy. zastanow sie tylko czy sam w to wierzysz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 00:26 > TO ŹLE PRÓBUJESZ WYCIĄGNĄĆ WNIOSKI. Politechniki kształcą lepiej bo dają > więcej > praktyki niż uniwersytety. To nie tyle lepsze co inne krztałcenie. Choć generalnie ten podział na strasznie "teoretyczne" studia na uniwersytecie i "praktyczne" na politechnikach to taki mit. Znowu posłużę się przykładem MIMUW-u. Zajrzyj sobie tu: tinyurl.com/99ol5 Masz tam takie przedmioty do wyboru jak np.: Środowisko AS/400 - projekt aplikacji Programowanie WWW Obiektowe bazy danych XML i nowoczesne technologie zarządzania treścią Przetwarzanie obrazów i strategie multimedialne Data mining Inżynieria lingwistyczna Java - wybrane technologie Projektowanie obiektowych systemów informacyjnych Pamięci masowe - urządzenia, sieci, archiwizacja i zarządzanie Systemy transakcyjne oraz bazy danych dużego rozmiaru Systemy zarządzania bazami danych Praktyczne protokoły kryptograficzne Praktyczne metody bioinformatyki Dalej nie chciało mi się wypisywać, a to tylko przykłady z pierwszej połowy listy. Swoją drogą teraz widzę, że ten cały WIT nie jest taki nadzwyczajny wcale - konkretne rozwiązania z zastosowaniem nowoczesnych rozwiązań można poznać też na starym dobrym UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 12.06.05, 09:03 CZY WY NIE UMIECIE CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM, PRZECIEŻ JA TU NIGDZIE NIE PISAŁEM, ŻE MATMA JEST INFORMATYKOWI NIEPOTRZEBNA, Z MATMY JESTEM BARDZO DOBRY, ALE IDĄ NA INFORMĘ OCZEKUJĘ GŁÓWNIE (PODKREŚLAM GŁÓWNIE) NAUKI INFORMATYKI A NIE MATMY (OZNACZA TO WIĘCEJ ZAJĘĆ Z KOMPEM A MNIEJ ROZWIĄZYWANIA ZADAŃ TYPOWO MATEMATYCZNYCH NIE ZWIĄZANYCH Z KOMPUTERAMI). A TU MACIE PROGRAM STUDIÓW INŻYNIERSKICH INFORMATYKI NA WIT: Algebra Analiza matematyczna I Wstęp do informatyki Podstawy teorii układów logicznych Laboratorium komputerowe Podstawy ekonomii I Filozofia Język angielski I Wychowanie fizyczne Podstawy matematyki Analiza matematyczna II Organizacja i architektura komputerów Podstawy programowania Oprogramowanie użytkowe Podstawy ekonomii II Encyklopedia prawa Język angielski II Wychowanie fizyczne Matematyka dyskretna Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka matematyczna Wprowadzenie do Internetu Wielodostępne systemy operacyjne I Programowanie obiektowe Bazy danych I Język angielski III Badania operacyjne Statystyczne metody wspomagania decyzji Wielodostępne systemy operacyjne II Bazy danych II Fizyczne podstawy techniki informatycznej Programowanie w środowisku Windows Laboratorium eksperymentów matematycznych Język XML Język angielski IV A TU PROGRAM STUDIÓW MAGISTERSKICH UZUPEŁNIAJĄCYCH INFORMATYKI NA WIT: Równania różniczkowe i przekształcenia całkowe Metody numeryczne Podstawy optymalizacji Logika matematyczna Wstęp do sztucznej inteligencji Podstawy transmisji sygnałów Wprowadzenie do systemów GIS Interpretatory poleceń Język angielski Procesy stochastyczne Optymalizacja dyskretna Metaheurystyki Języki formalne Sieci neuronowe i zbiory rozmyte Projektowanie systemów rozmyto-neuronowych Język angielski Programowanie równoległe i rozproszone Hurtownie danych Programowanie w logice Programowanie w Internecie I Projektowanie protokołów sieciowych Rozproszone systemy wiedzy Wspomaganie decyzji wielokryterialnych Systemy wieloagentowe Niezawodność systemów komputerowych Seminarium tematyczne Język angielski Architektura systemów komputerowych Eksploracja danych Systemy czasu rzeczywistego Systemy wyszukiwania informacji tekstowych Projekt zespołowy (CASE) Wydobywanie wiedzy Programowanie w Internecie II Seminarium dyplomowe Programowanie elementów systemów operacyjnych Systemy eksperckie Programowanie gier Komputerowa analiza tekstu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 13.06.05, 08:30 no musze przyznac, że program studiow informatycznych na tej uczelni jest bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 21:04 Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Piszesz o rankingach same sprzeczności. Preczytaj sobie jeszcze raz to co napisałeś i się zastanów. Z jednej strony piszesz, że w rankingach WIT zajmuje bardzo dobre miejsca, a za chwile, że rankingi nie mają racji, bo biorą pod uwagę np. akademiki. Ale spójrz na to też tak, że nie ma żadnego rankingu, w którym WIT byłby lepszy od PW czy UW. A skoro jesteś taki mądry to powinieneś wiedzieć po co informatykowi fizyka. Sory, ale fizyka to takie działy jak prąd, przewodniki itd. Jak możesz znać się na sprzęcie nie znając się na tak podstawowych rzeczach. Litości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.bydgoska.krakow.pl 10.06.05, 21:24 w rankingu WPROST jest wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 21:35 to chyba jakaś pomyłka, bo mam przed sobą ranking WPROST i PW jest przed WITem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.bydgoska.krakow.pl 10.06.05, 22:06 ale przed UW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 22:14 masz racje. sorki:) ale to mojego zdania i tak nie zmieni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.bydgoska.krakow.pl 10.06.05, 22:24 mojego też nie to co najwyzej o rankingu :] ... nie za dobrze moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.bydgoska.krakow.pl 10.06.05, 22:25 mojego tez nie to co najwyzej swiadczy o rankingu :] ... nie za dobrze moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.acn.waw.pl 10.06.05, 22:47 coz... ranking tez potrzebuje jakis sponsorow, nie? widzialem raz (chyba tez we wprost) jak kozminski byl wyzej od sgh i uw... coz , miedzy bajki takie cos mozna wlozyc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nono Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 13.06.05, 14:02 program ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.bydgoska.krakow.pl 13.06.05, 14:45 Autor: Gość: wit ----> IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* <---- >>lepsza jest WIT - jeśli chcesz się czegoś nauczyc a nie tylko miec papierek >>znanej uczelni Autor: Gość: hey ----> IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* <---- >>a moim zdaniem lepsza jest wsisiz, tam też uczą wykładowcy z pw i uw Autor: Gość: duch200 ----> IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* <---- >>Opryszek, z twojej wypowiedzi właśnie wynika, że na państwowych szkołach uczą >>głównie teorii - A TWIERDZIŁEŚ ŻE TO NIEPRAWDA, a ja chcę uczyć się praktyki >>!! Autor: Gość: gh IP: ----> IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* <---- >>ja idę na WIT, gdzieś mam PW ! Autor: Gość: ok IP: ----> IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* <---- >>no musze przyznac, że program studiow informatycznych na tej uczelni jest >>bardzo dobry Autor: Gość: nono IP: ----> IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* >>program ok w sumie tak do konca to o niczym nie swiadczy... ale daje do myslenia :] :P (o adresy IP chodzi - niepelne ale jednak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj - duch200 Re: informatyka: lepsza Pol. Warsz. czy WSISiZ (W IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 13.06.05, 19:43 oj - no musiałem czasem coś dopisać (najlepiej rzeczy kontrowersyjne), żeby wątek nie przepadł w czeluściach piekła :-) Odpowiedz Link Zgłoś