Dodaj do ulubionych

stypendia socjalne

IP: *.dialup.telenergo.pl 15.09.05, 17:47
Jak to jest ze stypendiami socjalnymi, kiedy studiuje sie na dwoch uczelniach?
zdaje sie, ze stypendium mozna otrzymywac przez 5 lat, ale czy to ozancza,
-ze moge dostawac calosc stypendium na jednej uczelni czy tez np. za 2 lata z uczelni A i 3 lata z uczelni B
-czy styp[endium przysluguje mi za rok studiow(tzn. dostaje pieniadze na 1, 2, 3, 4, i 5 rok) czy za rok akademicki studiowania(tzn. dost; chodzi mi mianowicie o taką sytuacje: studiuje na uczelni A na 2 roku, (w poprzednim roku dostawalem na niej socjalne) oraz na uczelni B na pierwszym roku; czy w takim razie mogę dostawac teraz stypendium na uczleni B, choć tam jestem na 1 roku, rezygnujac jednoczesnie ze stypendium na uczelni A? a moze to oznacza, ze stypendium za 1 rok pobralem i teraz moge dostac tylko stypendium za rok drugi, wiec uczelnia B nie moze mi w tym rku wyplacic pieniedzy

ja chcialbym dostawac w tym roku piecviadze z uczelni B, ale czy tak mogę, drugi raz na pierwszym roku??

strasznie zamotałem, ale czy ktos potrafiłby odpowiedziec na moje pytania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: stypendia socjalne IP: 194.146.128.* 15.09.05, 18:52
      Stypendium socjalne można brać tylko na jednej uczelni. Na której, to już chyba
      twoja decyzja, w końcu to ty składasz podanie.
    • voiceofamu Re: stypendia socjalne 16.09.05, 21:22
      Ustawa 'Prawo o szkolnictwie wyzszym' z dnia 27 lipca 2005 roku:
      art. 184
      4. Student studiujący równocześnie na kilku kierunkach studiów może otrzymywać
      stypendia, o których mowa w art. 173 ust. 1 pkt 1 i 4-7 oraz stypendium za
      wyniki w sporcie, o którym mowa w art. 173 ust. 1 pkt 3, na jednym z
      kierunków, według własnego wyboru, a stypendium specjalne dla osób
      niepełnosprawnych oraz stypendium za wyniki w nauce na każdym z kierunków.
      5. Studentowi, który po ukończeniu jednego kierunku studiów kontynuuje naukę na
      drugim kierunku studiów, stypendium socjalne, stypendium na wyżywienie i
      stypendium mieszkaniowe nie przysługuje, chyba że kontynuuje on studia po
      ukończeniu studiów pierwszego stopnia w celu uzyskania tytułu zawodowego
      magistra, jednakże nie dłużej niż przez okres trzech lat.

Zwróć uwagę, że mowa jest o ukończeniu studiów, a nie o studiowaniu. Posłowie wyraźnie nie przewidzieli sytuacji takiej: ktoś podejmuje studia i rzuca je po dwóch latach, po czym dostaje się na kolejne studia, które też rzuca po dwóch latach itd. Ciekawe, czy w ten sposób da się 'dociągnąć' do emerytury?

Głos z UAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka