Dodaj do ulubionych

*****matematyczny problem******

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 15:56
wlasnie zaczelam studia na zim-ie, i wszystko bylo fajnie do momentu cwiczen z
matmy:( przerazilam sie bo zobaczylam zagadnienia ktorych do tej pory nie
mialam, chociaz wykladowca twierdzi ze to NAPEWNO bylo w LO :( ksiazek do
matmy nam nie podali, dlatego zwracam sie z prosba do Was: ktora ksiazka
waszym zdaniem jest naj tzn. w ktorej sa dobrze wytlumaczone zagadnienia i
ktora posiada jakies przyklady. dodam ze matma nie jest rozszerzona czy jakas tam.
Obserwuj wątek
    • Gość: jagodka Re: *****matematyczny problem****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 16:03
      zapomnialam dodac ze jak znacie jakies fajne matematyczne stronki to tez napiszcie
      • Gość: Piotrek Re: *****matematyczny problem****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 16:26
        Ale czy na wykładzie masz analize, algebrę, geometrię czy normalną matematykę??
        • Gość: jagodka Re: *****matematyczny problem****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 16:56
          nonormalna chyba. narazie mam logike i zbiory
          • Gość: azi Re: *****matematyczny problem****** IP: 195.187.51.* 09.10.05, 17:16
            To byly moje pierwsze zajecia w LO <lol>
            • Gość: jagodka Re: *****matematyczny problem****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 17:56
              no tylko to co miales w pierwszej klasie LO to byly podstawy teraz jest troche
              wyzszy poziom (zawsze ma sie na poczatku powtorke z poprzednich lat-bystrzacho).
              nie wiem moze chodziles do jakiegos wyjatkowego LO bo ja np. w swoim duzo tego
              co mamy teraz nie mialał np. iloczynu kartezjanskiego albo sumy(epsilon)i innych
              takich. szkoda tylko ze nie nauczyli cie czytac tekst ze zrozumieniem - prosilam
              o tytul ksiazki albo o strone a nie o krytyke.
              • Gość: opryszek Re: *****matematyczny problem****** IP: *.chello.pl 09.10.05, 21:49
                www.matemtyka.org
              • Gość: k Re: *****matematyczny problem****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 22:31
                jaki ty masz epison do sumy? do sumy jest duza sigma!
                W LO miałam to na fizyce ;p
                a iloczyn kartezjanski tez miec powinnas
                • ania_20 Re: *****matematyczny problem****** 10.10.05, 06:21
                  jesli mozesz to napisz na czym studiujesz?
                  • Gość: k Re: *****matematyczny problem****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:49
                    nie wiem co to ma do rzeczy na czym studiuje, ale na UWr matme na wydziale
                    matematyki i informatyki
              • Gość: grzesuav Re: *****matematyczny problem****** IP: *.77.classcom.pl 19.10.05, 11:35
                to mi zalatuje na teorię mnogości więc rasiowa albo kuratowski, chociaż za mało
                na razie podałaś bo n początku to na większości wykładów dużo rzeczy sie
                powtarza, logika jest na każdym, zbiory to juz raczej tm.
    • monikaa13 Re: *****matematyczny problem****** 10.10.05, 12:36
      te rzeczy o których piszesz, to faktycznie były w liceum, a po drugie nie
      słyszałam żeby na studiach wpierw była powtórka z liceum, nie przesadzaj
    • Gość: richelieu Re: *****matematyczny problem****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 20:33
      JAk piszesz masz logika i zbiory to pewnie analiza. Moge ze swojej strony
      polecic ksiazki Dobrowolskiej Matematyka: repetytorium lub Matematyka 1 dla
      studiow technicznych zwiezle i na temat
      • Gość: k Re: *****matematyczny problem****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:29
        logika i zbiory to na pewno nie analiza!!!

to moze byc teoria mnogosci, logika czy cos. z reszta autorka postu na pewno
        najlepiej wie jaki ma przedmiot...
        • Gość: gienio Re: *****matematyczny problem****** IP: *.astral.lodz.pl 21.10.05, 17:24
          jak nie jak tak ? u mnie na IiE logika i teoria mnogosci zaczelismy analize
          (taki przedmiot :D )
          • Gość: k Re: *****matematyczny problem****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 15:10
            dobrze a teraz mi wytłumacz co to jest to IiE i jaka uczelnia? Informatyka i
            ekonometria? a moze IiE to informatyka i Elektronika (jako wydział).
            Przeczytaj wyrażnie post autorki:
            "wlasnie zaczelam studia na zim-ie, i wszystko bylo fajnie do momentu cwiczen z
            matmy:( "

ona ma przedmiot matematyka (jak jest na wiekszosci AE), a nie analiza. Możliwe
            ze zaczeliscie logiką i zbiorami analizę matematyczną, bo fakt, to jest
            niezbędne, jednak logika i zbiory wcale nie należa do działu jakim jest teoria
            mnogości. Teoria mnogości to przedmiot conajmniej na jeden semestr, jesli nawet
            i nie na dwa, wiec nie mozne ona byc czescia analizy.
            wiem co mówię i się prosze ze mną nie kłóć.
            sama studiuję matematykę i wiem bynajmniej jakie zagadnienie do jakiego działu
            nalezy.
      • Gość: HellHax Re: *****matematyczny problem****** IP: *.ghnet.pl 22.10.05, 00:43
        Gość portalu: richelieu napisał(a):

> JAk piszesz masz logika i zbiory to pewnie analiza. Moge ze swojej strony
        > polecic ksiazki Dobrowolskiej Matematyka: repetytorium lub Matematyka 1 dla
        > studiow technicznych zwiezle i na temat

niekonieczne bo moze to być matematyka dyskretna:D
        • Gość: Lol_niezly Re: *****matematyczny problem****** IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 22.10.05, 11:33
          Analiza - granice, rachunek rozniczkowy i calkowy f. jednej i wielu zmiennych,
          szeregi , czasem rownania rozniczkowe
          Teoria Mnogosci/Wstep do Matematyki - zbiory, relacje, porzadki, funkcje,
          rownolicznosc i przeliczalnosc zbiorow,
          Matematyka dyskretna - kombinatoryka, teoria liczb, teoria grafow, teoria
          kodow, rownania rekurencyjne, asymptotyka

Tak to z grubsza wyglada ;)
          • Gość: pustka000 Re: *****matematyczny problem****** IP: 82.177.6.* 22.10.05, 19:25
            mam podobny problem jak Jagódka jestem na 1 roku biologii teraz na matematyce
            mamy granice, pochodne funkcji itd. czyli jak tu ktoś napisał zalicza sie to do
            analizy matematycznej niestety w LO tego nie miałam, matma była podstawowa tak
            to jest z tą reformą :(((((
            PROSZĘ POMÓŻCIE!!!! jeśli znacie jakieś dobre i napisane zrozumiałym językiem
            książki to odpiszcie bardzo proszę
            dziękuję za wszystkie odpowiedzi
            • Gość: grzesuav Re: *****matematyczny problem****** IP: 80.48.1.* 23.10.05, 01:02
              Krysicki - Włodarski "Analiza matematyczna w zadanich"
          • Gość: Nether Re: *****matematyczny problem****** IP: *.softlab.gda.pl 22.10.05, 19:51
            Tak to może wygląda na kierunku matematyka, gdzie na każde zagadnienie jest
            poświęcony inny przedmiot, ale w innych przypadkach elementy logiki i zbiorów
            są włączone w analizę matem. - ja również zaczynałem wykłady z analizy od
            omawiania tych tematów właśnie...
            • Gość: Lol_niezly Re: *****matematyczny problem****** IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 22.10.05, 23:39
              Owszem ten podzial tyczy sie informatyka\matematyka.
              Ale na biologii matematyka nie jest trudna bynajmniej w porownaniu z tymi dwoma
              kierunkami.
              Poza tym granice i pochodne sa w liceum !!! Musza byc , oczywiscie w profilu
              podstawowym.Chyba ze to liceum bylo marnej jakosci, ale w takim razie co robisz
              na studiach ?? ;)

Pozdrawiam ;]

PS jesli chodzi o ksiazki to za najlepsze ja uwazam takie:

a) teoria mnogosci - Wstep do matematyki wspolczesnej H.Rasiowa
              b) analiza - tylko i wylacznie Fichtenholtz "Rachunek rozniczkowy i calkowy"
              d) m.dyskretna - "Matematyka konkretna" - Knuth,Patasniuk i jeszcze ktos ;)
              e) jest jeszcze taki skrypt slynny na cala Polske chyba z UW Tiuryna:
              "Wstep do teorii mnogosci i logiki". Bardzo przystepnie napisany, i zawiera
              mnostwo przydatnych informacji zwlaszcza z logiki.Nie pamietam gdzie go mozna
              znalesc , zachecam do poszukania po sieci

Powodzenia :)
              • Gość: kaś Re: *****matematyczny problem****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 14:59
                Uwierz mi, że tego nie ma w programie podstwawowym w LO. PP konczy sie na
                stereometri. Analiza matematyczna dotyczy tylko i wyłacznie programu
                rozszerzonego. znaczy sie owszem nauczyciel jak ma czas, moze zrealizowac
                analize, ale robi to ponad program

a wracajac do zagadnienia. ok, moze na matematycznych kierunkach jest inny
                podział, ale co nie zmienia faktu, ze zbiory i logika naleza do teorii mnogosci
                a nie do analizy. dziewczyna jak rozumiem jest na jakiejś AE gdzie maja
                przedmiot po prostu "matematyka", na ktorym maja trocxhe teorii mnogosci,
                analizy i algebry, jednak błedem jest mowienie jej, ze to o czym teraz ma to
                analiza, bowiem tych zagadnien nie znajdzie w kazdej ksiazce do analizy.
    • Gość: ella Re: *****matematyczny problem****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:30
      Dla mnie bardzo przystępna jest "Matematyka z zadaniami" - autorzy:
      J. Piszczała, M. Piszczała, B. Wojcieszyn. Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka