Dodaj do ulubionych

Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// !!!

IP: *.chello.pl 20.11.05, 10:34
serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,3022012.html przeczytajcie ten
raport - to potwierdza moje słowa - dzieci biednych rodziców bez
wykształcenia i ze wsi mają mniejsze szanse dostania się na studia państwowe
bezpłatne dzienne, natomiast dzieci rodziców bogatych z wykształceniem i z
dużych miast mają o wieleeeeeee większe szanse dostania się na studia
państwowe dzienne bezpłatne. Raport ten potwierdza moje słowa, a nie słowa
wypowiadających się w tej sprawie jakiś przygłupów, że jak się bardzo chce
dostać na studia to bez względu na wszystko da się radę (TYLKO NIELICZNE
BIEDNI LUDZIE ZE WSI I MAJĄCY RODZICÓW BEZ WYKSZTAŁCENIA DOSTAJĄ SIĘ NA
STUDIA BEZPŁATNE). Raport też potwierdza to co mówiłem, że matematyki (czy
też ogólnie przedmiotów ścisłych) czy też języków obcych gdzie konieczne jest
rozumienie a nie WKUWANIE NA PAMIĘĆ (jak w przypadku, np. biologii czy języka
polskiego) nie da się nauczyć samemu tylko z książek i mając beznadziejnych
nauczycieli (jak to jest na wsiach). Dlatego konieczne jest wprowadzenie
płatnych studiów dziennych państwowych [czesne byłoby oczywiście nie jakieś
super wysokie - np. 250 zł co miesiąc (ja jak wspominałem już kiedyś chodze
do prywatnej szkoły i płacę 700 zł - studiuje informe, biorę kredyt studencki
i jeszcze pracuje tak że wolny czas mam tylko w niedziele a pochodzę z bardzo
biednej rodziny ze wsi)gdby wszyscy płacili za swoje studia, to czesne byłoby
niższe niż jest obecnie na studiach państwowych zaocznych i prywatnych na
skutek konkurencji, byłyby też większe stypendia dla najbiedniejszych i za
wyniki w nauce]- raport potwierdza, że ludzie ze wsi mając zdecydowanie
gorsze wyniki na maturze(i to nie dlatego że ludzie ze wsi są głupsi tylko
dlatego, że mieli gorszych nauczycieli) poszli w większości na studia
państwowe ZAOCZNE lub prywatne (i nie jestem zły na to, że studiuje na
prywatnej uczelni, jestem zły na to, ze ja musze płącić za edukację mimo że
jestem biedny dlatego że pochodze ze wsi a bogatsi ludzie z miasta mają
darmowe studia). A WIĘC ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ BIEDNYCH ZE WSI PŁACI ZA SWOJĄ
EDUKACJĘ (W TYM CELU MUSI OPRÓCZ STUDIOWANIA PRACOWAĆ) I JESZCZE DOKŁADA DO
STUDIOWANIA DLA OSÓB Z MIASTA. Raport ten potwierdza w całości moje słowa,
które głosiłem już kiedyś na tym forum, ale wy średniozamożni czy też bogaci
z miast chcecie mieć bezpłatną edukację dla siebie, naTOMIAST ZDECYDOWANA
WIĘKSZOŚĆ biednych musi płacić na waszą darmową edukację.
Obserwuj wątek
    • Gość: gienio Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.astral.lodz.pl 20.11.05, 10:51
      JESTES NUDNY ....
      • Gość: Celsus Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:00
        Gienio z ust mi to wyjąłes :D Ale gdzieś muszą prywaciarze swoją frustrację
        wylewać.
    • Gość: Tawananna* Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 11:14
      > dzieci biednych rodziców bez
      > wykształcenia i ze wsi mają mniejsze szanse dostania się na studia państwowe
      > bezpłatne dzienne, natomiast dzieci rodziców bogatych z wykształceniem i z
      > dużych miast mają o wieleeeeeee większe szanse dostania się na studia
      > państwowe dzienne bezpłatne.

Świat nie jest czarno-biały. Są jeszcze dzieci bogatych rodziców z
      wykształceniem i ze wsi, biednych rodziców z wykształceniem i ze wsi, biednych
      rodziców z wykształceniem i z miasta, biednych rodziców bez wykształcenia i z
      miasta itd., nie wspominając już o tym, że stopień zamożności to nie tylko dwa
      kontrastowe określenia biedny-bogaty.

> Raport ten potwierdza moje słowa, a nie słowa
      > wypowiadających się w tej sprawie jakiś przygłupów, że jak się bardzo chce
      > dostać na studia to bez względu na wszystko da się radę

A zdajesz sobie sprawę z tego, że przywoływany raport nie opisuje miejsca
      zamieszkania osób zdających maturę, a miejsce, gdzie znajdują się szkoły? Znam
      wiele osób ze wsi, które chodziły do liceów w średnich, dużych i największych
      miastach. I nie mówię tu o osobach mieszkających np. w internatach czy takim,
      którym rodzice fundowali pokój na mieście (choć takie przypadki też znam, i to
      niekoniecznie dzieci z bogatych rodzin, a np. uczących się w średnich szkołach
      artystycznych), ale o prostym fakcie odległości do dużego miasta. Problemem nie
      jest to, że się mieszka na wsi, tylko to, że do wielkiego miasta możesz mieć 30
      albo 80 kilometrów. Z kolei w słabszych liceach wokół wielkich miast (np.
      podpoznańskich - to było widać w informacjach o tym, gdzie jeszcze są wolne
      miejsca) uczą się osoby, które do innego liceum się nie dostały - nic dziwnego,
      że tam są gorsze wyniki matur.

> Raport też potwierdza to co mówiłem, że matematyki (czy
      > też ogólnie przedmiotów ścisłych) czy też języków obcych gdzie konieczne jest
      > rozumienie a nie WKUWANIE NA PAMIĘĆ

Język obcy i rozumienie?

Rozumienie się przyda, czasami jest niezbędne, ale nauka języka obcego to
      niestety przede wszystkim właśnie to wyklęte wkuwanie na pamięć +
      systematyczność + praca, praca, praca.

> mając beznadziejnych
      > nauczycieli (jak to jest na wsiach).

A dlaczego mamy zakładać, że nauczyciele na wsi są tacy beznadziejni (a w
      miastach pewnie wszyscy wspaniali). Nie popadajmy w przesadę!

> Dlatego konieczne jest wprowadzenie
      > płatnych studiów dziennych państwowych

Nie widzę związku! Nie można reformować oświaty od góry, zapominając o dole!
      Jak już ma się za sobą beznadziejnych (Twoim zdaniem) nauczycieli w
      podstawówce, gimnazjum i liceum, to teraz damy na pocieszenie magistra dobrej
      uczelni? Nie ma cudów, jak się ma braki w zakresie ułamków, to dobrym
      inżynierem się nie zostanie.

> gdby wszyscy płacili za swoje studia, to czesne byłoby
      > niższe niż jest obecnie na studiach państwowych zaocznych i prywatnych na
      > skutek

Czyli - wszystkim po równo, jak ja płacę, niech wszyscy płacą, będzie boleśnie,
      ale sprawiedliwie. I powiedz to tym osobom (ze wsi i małych miasteczek), które
      na bezpłatne studia się dostały. Niech płacą, burżuje jedne.

> raport potwierdza, że ludzie ze wsi mając zdecydowanie
      > gorsze wyniki na maturze(i to nie dlatego że ludzie ze wsi są głupsi tylko
      > dlatego, że mieli gorszych nauczycieli)

Jak się nie nauczyłem - to wina nauczyciela.

Nie, nie o gorszych nauczycieli chodzi. Ani o to, że ludzie ze wsi są głupsi.
      Podstawową kwestią jest motywacja i świadomość konieczności zdobywania
      wykształcenia, które na wsi są niższe (choć i to stopniowo się zmienia). Nie
      wiem, jak Ty, ale ja znam osoby ze wsi, które było stać spokojnie na to, by
      dostać się do liceum, zdać maturę na czwórkach i dostać się na przyzwoite
      studia. Zamiast tego poszły do zawodówek. Niektóre tego żałują, dorabiają
      maturę w liceach dla dorosłych. To nie beznadziejny poziom nauczania wpłynął na
      takie, a nie inne decyzje życiowe.

Jeśli likwiduje się biblioteki i domy kultury na wsi, dowozi się uczniów do
      gminnego gimnazjum w imię lepszego poziomu, jednocześnie likwidując małe
      szkoły, będące często jedynymi ośrodkami życia kulturalnego w miejscowości,
      jeśli nie ma pieniędzy na zajęcia pozalekcyjne czy dodatkowe godziny języka, a
      nawet jeśli fundusze są - to gimbus i tak jedzie o 14:00 i ani minuty później,
      jeśli szczędzi się pieniędzy na pomoce naukowe - to nie ma co się dziwić, że
      efekty są tak opłakane. Podczepianie do tego sloganów o płatnych studiach nie
      ma sensu, kiedy zmarnowano 13 wcześniejszych lat obowiązkowej i bezpłatnej
      edukacji.
    • Gość: df Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 14:03
      Nie wiem czy płaten studia spowodują że wieś zacznie się uczyć
      1 Bezpłatnych studenów jest tylko 35% reszta to wieczorowi (czyli dziennie
      tylko ze płatne), zaoczni i eksternistyczni zatem 65% ludzi płaci za studia i
      to słono nawet na państwowych
      2 Z owej garstki 35% do konca dotrwa 95% (z tych 35%)
      3 Czenu nie idziesz na panstwowe wieczorowe? Na takich samych zasadach jak
      dzienne sa i placi sie mniej niz na prywatnych
      4 Kariere na uczelni daja tylko panstwowe no moze 3 czy 4 prywatne umozliwia mi
      doktorat i habilitacje
    • Gość: jestem jaka jestem Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:07
      Chrzanisz. Zajmij sie czyms bardziej pozytecznym niż wygadywanie takich bzdur
      • Gość: zły do gienio i jestem jaka jestem IP: *.chello.pl 20.11.05, 16:15
        gienio napisał: "JESTES NUDNY ...."
        jestem jaka jestem napisała "Chrzanisz. Zajmij sie czyms bardziej pozytecznym
        niż wygadywanie takich bzdur"
        Powiedzcie, które uniwersytety kształcą takich debili jak wy, że nawet nie mają
        rozsądnych kontrargumentów i posługują się słownictwem i zachowaniem Leppera -
        raport to raport - potwierdza moje słowa i obala słowa tych nielicznych
        studentów dziennych bezpłatnych (bo większosć studentów płaci za studia),
        którzy wykorzystują i państwo i 39 milionów Polaków zmuszonych finansować im
        studia
        • Gość: Tawananna* Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 16:46
          > raport to raport - potwierdza moje słowa i obala słowa tych nielicznych
          > studentów dziennych bezpłatnych (bo większosć studentów płaci za studia),
          > którzy wykorzystują i państwo i 39 milionów Polaków zmuszonych finansować im
          > studia

A mnie to już nie odpiszesz...? ;))

Co z tego, że raport to raport, skoro nie przedstawiłeś jeszcze żadnego
          argumentu, który każe mi widzieć związek między nim a Twoim sloganem.
          • Gość: zły Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.chello.pl 20.11.05, 18:18
            jeśli ja płace za swoje studia to i ty tawanno powinnas płacić za swoje.
            dlaczego? bo tak byłoby sprawiedliwie - większośc studentów płąci za swoje
            studia, a 39 milionów Polaków nie powinno łożyć na utrzymanie kilkuset tysięcy
            studentów, którzy uczą się bezpłatnie - to nie jest sprawiedliwe wobec tych co
            muszą płacić za studia.
            • Gość: Tawananna* Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 18:46
              > jeśli ja płace za swoje studia to i ty tawanno

Tawananno

> powinnas płacić za swoje.
              > dlaczego? bo tak byłoby sprawiedliwie

Czyli jednak chodzi o źle rozumianą sprawiedliwość (ja płacę, to wszyscy mają
              płacić, a co!), a nie o szczytne idee wyrównywania szans. To proszę mi nie
              wmawiać, że ma to jakikolwiek związek z cytowanym przez Ciebie raportem.
              • Gość: zły Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.chello.pl 20.11.05, 20:07
                chodzi o sprawiedliwość
                - jeśli ja płacę to i ty powinnaś
                - jeśli ktoś kogoś zabił bez powodu to i jego powinni zabić a nie utrzymywac na
                mój koszt w więzieniu
                - jeśli ktoś coś ukradł to niech odda dwukrotność tego a nie siedzi w więzieniu
                na mój koszt
                itd., itp.
                TO SIĘ NAZYWA SPRAWIEDLIWOŚĆ
                • Gość: Tawananna* Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 20:44
                  Nie widzę związku między pierwszym punktem a pozostałymi dwoma.

Chyba, że uznajesz płacenie za jakąś karę ;).

W tej sytuacji powinniśmy wprowadzić oczywiście płatną służbę zdrowia (łącznie
                  z pogotowiem - jak ja spadnę ze schodów, to dlaczego Ty masz za to płacić),
                  płatne licea (obowiązkowe? nie. Jak chcę się uczyć w liceum, to dlaczego Ty
                  masz za to płacić). Ulice (zwłaszcza boczne) powinni asfaltować sobie ich
                  mieszkańcy (jak oni po nich jeżdżą, to dlaczego ja mam za to płacić). No, i
                  przede wszystkim wywalamy na zbity pysk całą administrację i w ogóle władze w
                  państwie - sami rządzić możemy, dlaczego mamy komuś za to płacić.

Jak podobają Ci się te pomysły?
                  • Gość: zły Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.chello.pl 20.11.05, 20:57
                    służba zdrowia oczywiście powinna być płatna - to jedyny sposób na jej
                    uzdrowienie
                    szkoły średnie (licea, technika, profilówki, zawodówki)są obowiazkowe więc jak
                    coś jest obowiązkowe nie powinno być płatne
                    ulice itd. są dla wszystkich - więc wszyscy składamy się na ich "niekończace
                    się remonty"
                    • Gość: Tawananna* Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 21:03
                      > szkoły średnie (licea, technika, profilówki, zawodówki)są obowiazkowe więc jak
                      > coś jest obowiązkowe nie powinno być płatne

Od kiedy szkoły średnie są obowiązkowe...? Owszem, jest obowiązek nauki do 18
                      roku życia, ale przecież liceum (o technikum nie wspominając) trwa dłużej.
        • Gość: gienio Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.astral.lodz.pl 20.11.05, 17:48
          Sam jestes DEBIL skoro czytac porzadnie nie umiesz.Zakladasz 2 watek o tej
          samej tematyce i oczekujesz zebym znowu wdawal sie z toba w bezsensowna
          dyskusje ?? Moze jeszcze chcesz zebym mowil ze jestes niezmiernie ciekawa osoba
          skoro jestes taki monotematyczny ? Non stop ten sam temat i ten sam brak
          argumentow. To tyle z mojej strony cw..u.
          • Gość: zły Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.chello.pl 20.11.05, 18:19
            gienio jaką bezsensowną dyskusję? nie chce aby moje pieniądze szły na twoja
            darmową edukację dlatego powinieneś płącić za swoje studia - TO SIĘ NAZYWA
            SPRAWIEDLIWOŚĆ
            • Gość: gienio Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.astral.lodz.pl 20.11.05, 18:43
              Nie chcesz bo sam sie nie dostales. Jakbys byl na panstwowej to bys spiewal
              inaczej ...
              • Gość: karoleczek Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 19:02
                Do zlego...
                To dlaczego nie zdawales na panstwowke przeciez sa darmowe ( o poziomie nie
                wspominam bo to dolewanie oliwy do ognia) Sam ponosisz wine za to ze studjujesz
                u prywaciarza ... Nikt nie zabranial co zdawac na darmowa panstwowke.
                Wiec teraz nie pisz gluot ....
                Tyle w Tobie nagatywnych emocji i zlosci ...
                Moze rozloz kompa :) i bo pozniej zloz odsteresujesz sie czy jak :))
                • Gość: zły Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.chello.pl 20.11.05, 20:42
                  Chodzę do jednej z najlepszych prywatnych szkół informatycznych w Polsce bo
                  chciałem uczyć się jak najwięcej praktyki a nie nieprzydatnej teorii, chciałem
                  uczyć się angielskiego na najwyższym poziomie, chciałem mieć zapewnione
                  praktyki w przyszłości a to gwarantowała mi tylko uczelnia prywatna.
                  Chodziłem do jednego z najlepszych polskich liceów (12. miejsce w Polsce) do
                  którego musiałem dojeżdżać ze wsi (moi koledzy ze wsi chodzili do bylejakiego
                  liceum blisko wsi i większość z nich nie zdała matury, ci co zdali nie
                  osiągneli nawet średnich wyników - zresztą musieli zostać na wsi pomagać w
                  gospodarstwie), kiedy w liceum zacząłem myśleć o studiach informatycznych na
                  wstępie odrzuciłem uniwersytety - tam uczą na informatyce właściwie matematyki -
                  to studia teoretyczne a nie praktyczne (zresztą mnóstwo osób sama rezygnuje ze
                  studiów informatycznych na uniwersytetach ze względu na ogromną ilość
                  matematyki i przechodzi do mojej uczelni jak słyszałem od studentów starszych
                  roczników), rozmawiałem też ze studentami politechniki warszawskiej - mówili
                  mi, że nauki dużo a większość z tego i tak nigdy im się nie przyda, ponadto
                  mają mnóstwo okienek, wykładowców czesto nie ma - wybrałem więc prywatną
                  uczelnię i jak narazie nie żałuję - jeśli czegoś żałuję to tego, że zamiast do
                  liceum nie poszedłem do technikum - osoby po technikum na profilu
                  elektronicznym jak mi opowiadały nie uczyły się głupot typu biologia czy
                  chemia, miały więcej matematyki, praktyk związanych z komputerem i elektroniką
                  (praktyk, których ja niestety nie miałem). Jak już mówiłem nie żałuje wyboru
                  studiów, bo nie mam żadnych okienek - wykładowcy z PW i UW dostosowują swój
                  plan do nas, tracą na tym studenci PW i UW, uczę się z mądrymi osobami a nie z
                  przygłupami jak piszą na tym forum co niektórzy ze szkół panstwowych o
                  studentach prywatnych, co do tego, że tyle we mnie złości - chce
                  sprawiedliwości - niech wszyscy płacą za studia, nie chce finansować studentom
                  dziennym państwowym studiów !
                  • Gość: Tawananna* Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 21:07
                    > Chodziłem do jednego z najlepszych polskich liceów (12. miejsce w Polsce)

To nie zabieraj głosu, proszę, jako pokrzywdzona osoba ze wsi.

> wybrałem więc prywatną
                    > uczelnię i jak narazie nie żałuję

> co do tego, że tyle we mnie złości - chce
                    > sprawiedliwości - niech wszyscy płacą za studia, nie chce finansować studentom
                    > dziennym państwowym studiów !

Wybrałeś wykształcenie, które Twoim zdaniem jest lepsze - Twoja sprawa.
                    Wybierałeś z pełną świadomością, że jest to wykształcenie płatne - jesteś
                    dorosły, ponosisz konsekwencje Twojej decyzji. Gdybyś poszedł na te pogardzane
                    uniwersytety czy politechniki, uczyłbyś się bezpłatnie. A tak się pocieszaj
                    myślą, że Twój dyplom będzie lepszy :). W jakiś sposób jest to sprawiedliwe -
                    kogo stać, dostaje lepsze wykształcenie, a kogo nie, studiuje na słabiutkim UW
                    czy PW. Nie złość się, ciesz się:))))
                    • Gość: zły Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.chello.pl 20.11.05, 21:14
                      tawanno i po co ta ironia? Nie powiedziałem, że PW jest słabiutka - przecież
                      mam wykładowców z PW !!!!! Chodziło mi o to, że wykładowcy z PW czy UW
                      dostosowują swój plan zajęć do nas studentów prywatnych a nie do studentów
                      państwowych, poza tym mamy więcej praktyki niż studenci państwowi.
                      • Gość: Tawananna* Re: do gienio i jestem jaka jestem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 21:21
                        > tawanno

Tawananno

> i po co ta ironia? Nie powiedziałem, że PW jest słabiutka

Wiem, że nie powiedziałeś, że PW jest słabiutka. Ale uznałeś, że Twoja szkoła
                        jest lepszym wyborem od PW, i to mając pełną świadomość, że są to, w
                        przeciwieństwie do PW, studia płatne. Teraz ponosisz konsekwencje decyzji
                        (finansowe), więc nie piej tu o niesprawiedliwości, bo mogłeś iść na PW i za
                        studia nie płacić. I tyle.
            • Gość: szop SPRAWIEDLIWOŚĆ....+bonus:jakby to było... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 19:01
              .....jest taka, że osoby zdolniejsze wygrały wojne i dostały się na państwowe,
              gdzie w nagrodę za swój poziom moga studiować za darmo:P

OTO MOJA WIZJA A'LA "ZŁA"
              Pomyśl jak wyglądałaby Polska gdyby wszystkie uczelnie były płatne! Poziom
              byłby jak w zawodówce. Wszyscy z kasa by studiowali. Zdolni by się rozproszyli
              (a tak studiuja na państwowych, tworząc ich poziom), bo skoro i tak muszą
              płacić to czemu daleko od domu. Każdy mogłby rozpocząc studia na
              odpowiedzialnych kierunkach jak medycyna, prawo, architektura. I co gorsza
              prawdopodobnie by się na nich utrzymał. Dlaczego? Psorzy musieliby zaniżyc
              poziom (co źle odbiłoby się na zdolnijeszych, którzy mieliby mgr tak jak za
              przeproszeniem półgłówki), bo jesli Polska chcę się rozwijać musi mieć
              wykształcone społeczeństwo a tak mało kto by ukonczył studia (nie wszystkich
              zdolnych stać, nie wszystkich niezdolnych stać-ale wiadomo, że tylko zdolnych
              nam potrzeba!!!). Taki zdolny (niekoniecznie przy kasie) mgr vs kasiasty
              półgłowek mgr(jakich było by wielu) powstały w wyniku tej rewolucji nie miał by
              szans w znalezeniu dobrej pracy, wobec znajomości kasiastego. Skutkiem tego,
              młodsze pokolenia, mogłyby dojśc do wniosku: "Po ch****e mam studiować tak
              cięzki kierunek skoro postawią mnie na równi z kasiastym, pójdę na coś
              łatwiejszego". Polska pada, Lepper u włodzy sprzedaję ją Niemcom w zamian za
              główkę kapusty(bo "mgr chemicy" wskutek błędu przy wytępianiu małych głodnych
              żyjątek popsikali wszystkie rosliny w Polsce substancjami trującymi)!

:)
              • Gość: Lol_niezly Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ....+bonus:jakby to było... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:29
                Niekoniecznie...
                Przeciez projekt zaklada, ze studia maja byc platne, ale zasady rekrutacji nie
                zmienia sie ;] Na panstwowe dalej beda dostawali sie najzdolniejsi ksztaltujac
                ich poziom, + beda placic.
                Wprowadzenie platnych studiow bez rekrutacji ( jak to jest obecnie w 90% szkol
                prywatnych) zabiloby polska edukacje.Nic tylko emigrowac do Japonii, gdzie
                oprocz wisni kwitnie tez nauka i technika :D

Moim zdaniem platne studia jest ro rozwiazanie jakie rozwiaze problemy polskiej
                edukacji, ale oczywiscie musi byc porzadnie zrealizowane.
                A znajac polska sztuke realizacji projektow, to lepiej niech zostana
                bezplatne ;]
                • Gość: zły hej lolek IP: *.chello.pl 20.11.05, 20:52
                  hej lolek co tam u ciebie słychać? dawnośmy swego pisma nie widzieli :P
                  Mam do ciebie pytania:
                  1. Pisałeś, że masz brata studiujacego na PW na zaocznych i że robili tam
                  jakieś projekty - u mnie na uczelni wykłada taka kobieta (ona jest z PW) i
                  pokazywała projekty jakie u niej robią studenci zaoczni na mojej uczelni (bo
                  zaoczne też na mojej uczelni studia są) - może to ta sama kobieta - doktor N. -
                  nazwisko zaczyna się od N ;P może ona i twojego brata uczyła to ta sama czy
                  ktoś inny?
                  2. Na analizie matematycznej zaczniemy całki robić niedługo - trudne to jest?
                  (bo w liceum tego nie miałem niestety przez tą reformę)
                  3. Co to matematyka dyskretna bo będę ją mieć od 2. semestru?
                  • Gość: one Re: hej lolek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 10:08
                    one comment.. moj kumpel na poli calki ma juz od 1,5 miecha jak nie od
                    poczatku;P z tego co slyszalam na kazdym przedmiocie, moze sie myle, ale wydaje
                    mi sie ze z tym twoim poziomem nie jest tak cudownie jak ci sie wydaje..
                    • Gość: Lol_niezly Re: hej lolek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 14:32
                      Tak, ale wiesz w koncu oni tam maja praktyke ... cokolwiek to znaczy ^_^
                      Bo niby UW i PW zle bo tam maja sama teorie, ale programy trzaskaja od poczatku
                      na rowni z mata, a na , o ile sie nie myle WIT , to maty nie maja ( bo
                      niepotrzebna), programowania nie maja ( bo teraz maja mate ! :D )
                      Jeden wielki LOL :D
    • Gość: Kisiello Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:58
      Ludzie ze wsi mają większe problemy, żeby dostać się na państwowe studia i z tym
      się zgadzam. Poza nauką jest jeszcze praca w gospodarstwie, ciężka i
      wielogodzinna praca. Jestem z miasta i doskonale wiem, że miałem i nadal mam
      łatwiej. Ale na telekomunikacji na Politechnice Łódzkiej jest sporo ludzi ze
      wsi. Nie napisze ile, bo tego nie wiem... ale oni dostali się, nie byli i nie są
      słabsi od nas miastowych. Było im trudniej, ale dali radę i wszyscy jesteśmy
      coraz lepszymi fachowcami. Z moich znajomych w Łodzi też wiele osób nie dostało
      się na państwowe studia. Zwróć uwagę na fakt, że na uczelniach stypendia dostają
      najlepsi, na uczelnie państwowe też dostają się ci lepsi, ci którzy wiącej czasu
      poświęcili na naukę od początku szkoły podstawowej, przez całe liceum, teraz
      jeszcze gimnazjum. Przez 12 lat sumienniejszej nauki zasłużyliśmy na to, by mieć
      łatwiej pogłębiać swoją wiedzę. To w zdecydowanej większości my zostaniemy
      doktorami, profesorami, nie wy po szkołach prywatnych, bo jak ktoś już tu
      napisał mało prywatnych uczelni daje taką szansę. To my będziemy kształcić
      kolejne roczniki studentów, to my nie tylko poznajemy dotychczasowe osiągnięcia
      nauki i techniki ale je rozwijamy i szukamy nowych. I właśnie dlatego nie
      uważam, że powinniśmy utrzymywać słabszych w imię pseudosprawiedliwości.
      • Gość: zły Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.chello.pl 20.11.05, 21:03
        kisiello ale masz ambicje - doktorem/profesorem chcesz zostać ? mi wystarczy
        tytuł inżyniera magistra informatyka (ładnie brzmi :P )choć studiuje na
        jednej z nielicznych prywatnych uczelni, która daje też szansę uzyskania na
        niej tytułu doktora
        • Gość: Lol_niezly Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 21:29
          1)Moj brat studiuje na wieczorowych na UW a nie na zaocznych na PW :D
          2)Calki zalezy jakie - sa calki latwe i trudne i w wiekszosci nie do
          policzenia ;)) Jesli zna sie rachunek rozniczkowy to calki to praktycznie rzecz
          odwrotna
          3)Matematyka dyskretna - mozesz zaczac sie bac ;]
    • Gość: a Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.cenne.info / 213.199.238.* 21.11.05, 14:55
      Tobie nie chodzi o nic poza tym ze nie chcialo Ci sie przez kilka lat uczyc i
      teraz wyladowales w prywatnej szkółce.
      Jakbyś sie troche pouczył to też poszedłbyś na dzienne państwowe, ale znając
      życie nie przyjęli Cie i musisz sie teraz wyżalic
      • Gość: Lol_niezly Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:32
        Zasadniczo , nie zgadzam sie z pogladami Zlego ( przynajmniej na program
        nauczania informatyki i WIT ) ale trzeba powiedziec jedno - to ze ktos nie
        dostal sie na dzienne panstwowe z informy to nie wina ze sie malo uczyl.
        Obecnie zeby byc na dziennych na tym kierunku na PRESTIZOWEJ UCZELNI to trzeba
        a) byc olimpijczykiem
        b) kochac matematyke od dziecka i cale wolne chwile spedzac z kolegami w kolku
        matematycznym
        c) miec umysl matematyczny

Niestety nie wszyscy sa tak uzdolnieni/fanatyczni by dostac sie na dzienne.
        To nie jest prawo/medycyna/marketing i zamiatanie ze pouczysz sie na pamiec i
        bedzie ok.Tutaj zadania sa na myslenie, a do tej pory egzaminy wstepne mialy
        bardziej forme testow inteligencji niz sprawdzianow z matematyki.
        Oczywiscie zostaja uczelnie slabsze, ale malo kto chce byc bezrobotnym.
        Wystarczy spojrzec tylko na stasty UW, UWR,AGH,PP itd itp.
        Olimpijczycy i geniusze matematyczni , smutne ale prawdziwe.
        Dlatego jesli ktos nie ma ponadnaturalnych zdolnosci, to niestety albo bedzie
        naprawde rył dzien+noc przez pare lat by nadrobic , albo pojdzie na latwizne i
        wybierze latwiejsza szkolke, ktora i tak zmieni, bo zauwazy ze umie mniej niz
        inni...
        • Gość: Tawananna* Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 17:14
          > Niestety nie wszyscy sa tak uzdolnieni/fanatyczni by dostac sie na dzienne.
          > To nie jest prawo/medycyna/marketing i zamiatanie ze pouczysz sie na pamiec i
          > bedzie ok.Tutaj zadania sa na myslenie

No, ale jakby nie patrzeć, to chyba dobrze, że żeby dostać się na dobra
          informatykę nie wystarczy pouczić się na pamięć. Co to byłby za informatyk,
          gdyby nie miał uzdolnień w dziedzinach ścisłych?

Niedostanie się na studia to nie tylko kwestia nieuczenia się. Ja, choćbym
          przygotowywała się dzień i noc, nigdy nie dostałabym się na ASP, na medycynę
          zresztą pewnie też nie :) - bo nie mam większych uzdolnień w tych kierunkach.
          Trzeba przy wybieraniu kierunku studiów brać pod uwagę także swoje
          predyspozycje.

Pozdrowienia :)

Tawi
          • Gość: Lol_niezly Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 18:04
            Masz racje Tawanna, calkowita, ale w zyciu powinno sie robic to co sie lubi.
            I zawsze bede w to wierzyl - nawet przy braku predyspozycji, jesli ktos usilnie
            dazy do celu, poswieca sie temu co robi to nawet jesli nie bedzie najlepszym,
            to bedzie conajmniej dobrym.
            Nie wyobrazam sobie pracy ktorej nie bede lubil ( a zycie czesto zmusza nas do
            lubienia roznych zajec ).Dla mnie rozwiazywanie rownan rozniczkowych czy
            pisanie programow dla firm jest po prostu kapitalna zabawa, rozwijajaca umysl i
            myslenie abstrakcyjne.Gdybym nie wierzyl, ze moge nadrobic umiejetnosci, dzis
            pewnie pisalbym prace magisterska z prawa( bo akurat do humanow mam uzdolnienia
            wrodzone ;))
            Jednak serce nie sluga - dlatego uwazam ze jesli ktos chce sie uczyc to niech
            sie uczy, ale nie twierdzi ze jego prywatna szkola pokonalaby cala polska
            informatyczna elite razem wzieta , gdzie jest po 20 osob na miejsce, a potem
            ludzie uciekaja na prywatne, bo poziom za niski hehe ;))
            No sorry..
    • spin_spin_sugar Re: Wprowadzić płatne studia !!!!!!!!!!! //////// 21.11.05, 16:12
      pogielo Cie
      pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka