Gość: kuba IP: *.acn.waw.pl 17.10.02, 00:00 Pomozcie! Mam do wyboru Szwecje (Malmo i Lin.. cos tam) lub Holandie (Eindhoven) Wiem tyle, ze w Szwecji jest taniej, a Holendrzy sa nie za mili... Jakie sa Wasze doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga-goe Re: dokad jechac z Erasmusa IP: *.rbw.stud.uni-goettingen.de 17.10.02, 18:28 To moze lepiej nigdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mags... Re: dokad jechac z Erasmusa IP: proxy / *.markom.krakow.pl 17.10.02, 21:29 Holandia - jest super, a nie wiem skąd informacje, że Holendrzy nie są "mili" czy komunikatywni - Bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: dokad jechac z Erasmusa IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.10.02, 14:36 Ja na Twoim miejscu wybrałbym Szwecję, ponieważ mnie też doszły słuchy o niezbyt przyjemnym "charakterku" Holendrów, szczególnie do przedstawicieli krajów z naszego regionu. A Szwecja ?? Bardzo ciekawy, miły kraj, sympatyczni ludzie, dobra gospodarka, coraz lepsza edukacja (zdecydowanie lepsza niż w Polsce :)). Jedynie do klimatu mam pewne zastrzeżenia, ale tego się niestety nie zmieni :). Odpowiedz Link Zgłoś
norge75 Re: dokad jechac z Erasmusa 18.10.02, 19:57 Hej, Szwecja jest zdecydowanie (duzo!) drozsza od Holandii. Mieszkam w Holandii (wczesniej w Norwegii) i nie narzekam, Holendrzy sa bardzo otwarci i sympatyczni, interesuja sie innymi krajami czy zwyczajami. Jednak raczej polecalbym Szwecje, bo jest bardziej egzotyczna, Skandynawia w ogole ogromnie rozni sie od reszty Europy. Nie bedziesz mial klopotow ze Skandynawami, to spokojni i rowni ludzie. Poza tym po ukonczeniu studiow na pewno do Holandii kiedys jeszcze trafisz, a do Szwecji masz troche mniejsze szanse. Dodam takze, ze Eindhoven to najbrzydsze miasto w calej Holandii i trudniej gorzej wyladowac. Malmo i Lund (moze chodzi Ci o to miasto?) sa ciekawsze. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
kubazuro Szwecja? 20.10.02, 23:06 dzieki za informacje i prosze o jeszcze. Jakby mi ktos mogl napisac ile euro mies trzeba wydac, zeby sie normalnei utrzymac w Szwecji i jakie sa szanse legalnej pracy, zeby dorobic... Dziekie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vesuvio Re: Szwecja? IP: *.pl 20.10.02, 23:35 Szwecja? Hmmm wybrałabym Holandię. Malmo to baaaardzo nudne miasto, wieczorami raczej nie ma co robić, chyba, że masz kasy jak lodu. Obok Malmo jest Lund - śliczne malutkie miasteczko akademickie - młodzieźowe centrum imprezowe. Dla mnie za zimno. I za drogo, ale z 2giej strony z Malmo masz rzut beretem do Kopenhagi, która jest rewelacyjna (ale też drogo :( ) Życzę podjęcia dobrej decyzji. Pozdrówki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mags... Re: Szwecja? IP: proxy / *.markom.krakow.pl 21.10.02, 13:31 Ze Szwecją to jest tak - na wejściu - żeby otrzymać wizę - musisz udowodnić, ze jesteś w posiadaniu 800 Euro na każdy miesiąc pobytu ... Sam pobyt jest już tańszy - jeśli masz akademik lub mieszkasz z kimś - to (przynajmniej w zeszłym roku) wystarczyło na przeżycie 350 Euro... ale nie ma w tym rozrywki - ta jest piekielnie droga, nawet dla Szwedów - oni raczej rzadko chodzą do kina, czy do klubów... i tak myślę, że to konsularne 800 Euro na miesiąc - po prostu wlicza koszty "zagospodarowania na mieście wolnego czasu"... Pozdrawiam, Magda P.S. z tego , co się zdążyłam zorientować - wielu Szwedów nie ma na miesiąć tylu Euro na osobę... ;-))Powodzenia. I wciąż polecam Holandię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba co dobrego w Holandii oprocz cen? IP: *.acn.waw.pl 21.10.02, 18:21 a czy ktos bedzie mnie namawial na Holandie z innego powodu niz nizsze ceny? Dziekuje za wszystko do tej pory i prosze jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesti Re: co dobrego w Holandii oprocz cen? IP: *. / *.MA1.srv.t-online.de 27.10.02, 17:16 ja: trawka;)))) powod czasem bardzo istotny. jesli tez pytasz o rozrywke, to szwecja slynie z uprzykrzania zycia milosnikom alkoholu. a tak bardziej powaznie...: - w holandii na pewno jest cieplej, choc pogoda tez moze przyprawic o nerwice (gwaltowne zmiany w ciagu dnia). - wydaje mi sie, ze szwedki sa ladniejsze (tak mysle;), ale w holandii nie jest tez tak tragicznie (na pewno lepiej niz w niemczech). - holendrzy to bardzo fajni ludzie, szczegolnie studenci: otwarci, luzacy i imprezowicze. - bylem w eindhoven i faktycznie, to bardzo brzydkie miasto. (powod: 2 wojna, najpierw polowe miasta rozwalili niemcy, a pod koniec dokonczyli dziela alianci). nie ma tam wogole wiezowcow, tylko 2-pietrowe budynki (jak w usa;) ale stamtad jesttylko rzut beretem do okolicznych miast: antwerpii, utrechtu, do amsterdamu nie jest daleko... studenci maja lokalna komunikacje za darmo (tak bylo rok temu). - w centrum e. jest taka dluuuga ulica, a przy niej chyba ze 100 knajp i dyskotek. ale strasznie wypasionych: dyskoteka, techoparty, i tak caly czas. mieszanka rasowa, ale zero agresji. widzialem np. jak zderzylo sie dwoch gosci, bo tlok niemilosierny. kufle poszly na podloge. goscie przybili piatke i razem poszli kupic nastepne. - no i faktycznie, nie jest drogo... w takim np. lidlu ceny niewygorowane (czasy guldena, teraz mamy Teuro;), piwo w sklepie tanie i dobre... - no i przede wszystkim zajebisty kraj i jego najwieksza zaleta: tolerancja. podsumowujac, ja jechalbym do holandii. moje powody: -cieplej -taniej -uzywki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radec Re: co dobrego w Holandii oprocz cen? IP: *.p.lodz.pl 02.11.02, 10:37 Parę uwag z drugiej ręki (mój kolega był rok w Holandii) Gość portalu: pesti napisał(a): > ja: trawka;)))) powod czasem bardzo istotny. > jesli tez pytasz o rozrywke, to szwecja slynie z uprzykrzania zycia milosnikom > alkoholu. > > a tak bardziej powaznie...: > > - w holandii na pewno jest cieplej, choc pogoda tez moze przyprawic o nerwice > (gwaltowne zmiany w ciagu dnia). > > - wydaje mi sie, ze szwedki sa ladniejsze (tak mysle;), ale w holandii nie jest > > tez tak tragicznie (na pewno lepiej niz w niemczech). Co do panienek - Holandia jest ponoć tragiczna. Ani jednej ładnej dziewczyny. Jak mój koleś wrócił do Polski, to myślał, że głowa mu się ukręci na ulicy. > - holendrzy to bardzo fajni ludzie, szczegolnie studenci: otwarci, luzacy i > imprezowicze. > > - bylem w eindhoven i faktycznie, to bardzo brzydkie miasto. (powod: 2 wojna, > najpierw polowe miasta rozwalili niemcy, a pod koniec dokonczyli dziela > alianci). nie ma tam wogole wiezowcow, tylko 2-pietrowe budynki (jak w usa;) > ale stamtad jesttylko rzut beretem do okolicznych miast: antwerpii, utrechtu, > do amsterdamu nie jest daleko... studenci maja lokalna komunikacje za darmo > (tak bylo rok temu). W przypadku mojego kumpla komunikacja była płatna, i to słono. Na szczęście udało się jemu i znajomym załatwić darmowy "gimbus" z uczelni. > - w centrum e. jest taka dluuuga ulica, a przy niej chyba ze 100 knajp i > dyskotek. ale strasznie wypasionych: dyskoteka, techoparty, i tak caly czas. > mieszanka rasowa, ale zero agresji. widzialem np. jak zderzylo sie dwoch gosci, > > bo tlok niemilosierny. kufle poszly na podloge. goscie przybili piatke i razem > poszli kupic nastepne. > > - no i faktycznie, nie jest drogo... w takim np. lidlu ceny niewygorowane > (czasy guldena, teraz mamy Teuro;), piwo w sklepie tanie i dobre... > W Lidlu czy innym supermarkecie rzeczywiście jest tanio, ale tylko co do części towarów. Jeśli będziesz chciał oszczędzać, będziesz jadł dość monotonnie. > - no i przede wszystkim zajebisty kraj i jego najwieksza zaleta: tolerancja. > > > podsumowujac, ja jechalbym do holandii. moje powody: > > -cieplej > -taniej > -uzywki;) Ja dorzuciłbym jeszcze potworną buirokrację na poziomie administracji lokalnej - trzeba się meldować lokalnej policji, itd. Koordynatorka programu z naszej uczelni, po ok. pięciu kilkumięsięcznych wyjazdach do Holandii musiała wymienić sobie paszport - zabrakło miejsca na stempelki. Z pracą nie jest zbyt różowo - mój kolega zbijał drewniane palety, i sporo ludzi mu zazdrościło, że ma robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba a co sadzicie o Niemczech? IP: *.acn.waw.pl 29.10.02, 18:47 doszla mi jeszcze mozliwosc wyjazdu do Niemiec... co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesti Re: a co sadzicie o Niemczech? IP: *. / *.MA1.srv.t-online.de 29.10.02, 20:18 do jakiego miasta? tu jest niezle, ale w holandii chyba fajniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: a co sadzicie o Niemczech? IP: *.acn.waw.pl 29.10.02, 23:26 Coburg, Hannover albo Berlin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesti Re: a co sadzicie o Niemczech? IP: *. / *.MA1.srv.t-online.de 30.10.02, 21:04 coburg? pierwsze slysze... berlin odradzam (na podstawie przezyc znajomych - jedna kolezanka zwiala po kilku miesiacach do bylego rfn). przestepczosc... mowila na przyklad, ze w porownaniu do berlinskich, lokalne turasy to gentelmani. a mieszkamy w regionie, gdzie jest ich w cholere. a hannover, to slyszalem ze bardzo pozadne i fajne miasto. no i mowia hochdeutsch;) ale ja i tak wybralbym holandie... Odpowiedz Link Zgłoś
izaza Re: a co sadzicie o Niemczech? 02.11.02, 19:50 A ja polecam Niemcy, zreszta sama sie tam chyba wybiore. O Coburgu nic nie slyszalam, za to samo dobre o Baerlinie i Hanoverze. Zgadzam sie z opinia o hochdeutsch, ale i w Berlinie tam mowia. Bylam w Berlinie przed zjednoczeniem, ale i na wymianie jezykowej. Co prawda nie byly to stufia, bo w czasach liceum, ale bylo zabawnie. Jesli zamierzasz rozmawiac po niemiecku, to tutaj Ci sie przyda znajomosc tego jezyka, choc i porozumiewanie sie po angielsku nie jst problemem. Jesli chcesz podszkolic jezyk, polecam Berlin. Ale Hanover tez mnie jakos pociaga... chyba ze wzgledu na super niemiecki. Zycze trafnego wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś