Gość: Mateusz IP: *.stg.pl 14.02.06, 18:01 Na jakie studia lepiej iść na ekonomię czy na matematykę. Proszę o szczere wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mateusz Re: Ekonomia czy matematyka IP: *.stg.pl 14.02.06, 18:14 Jak można oba?? Jeden dziennie a drugi zaocznie?? Czy jak? Może ktoś mnie oświecić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeBe Re: Ekonomia czy matematyka IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:34 MOzna studiowac na JSEM-ie, czyli jednoczesnych studiach matematyczno- ekonomicznych. Polega to na tym, ze glownie masz matme, a poza tym jakas historie gospodarcza i podobne ekonomiczne przedmioty, ale tych ekonomicznych jest nieduzo i sa latwe w porownaniu do matematycznych. Z JSEM-u sporo osob rezygnuje i zostaje na samej ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Ekonomia czy matematyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:48 Moze matme, ale jakas specjalnosc finansowe, etc. Jesli planujesz matme, to musisz z niej byc dobry, wiec na ekonomii pewnie nie bedziesz mial z nia problemow? Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Ekonomia czy matematyka 14.02.06, 18:48 albo mozna oba dziennie, po prostu dwa kierunki studiowac;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Ekonomia czy matematyka IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 19:17 moim zdaniem bardziej przyszlosciowa jest matematyka, zawsze to scisly kierunek, ekonomistow jest juz cala masa, a z matematyka nie jest tak latwo jak z ekon. pamietaj ze matma to beda trudne studia (chociaz to jeszcze zalezy od uczelni) ale wydaje mi sie ze i praca bedzie lepsza, poczytaj na roznych portalach o pracy, scislowcow ubywa z roku na rok, wiec... i jesli zastanawiasz sie miedzy ekonomia to moze wybierz specjalniosc finansowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr Re: Ekonomia czy matematyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:50 Ja slyszalem, ze na ekonomii matma jest trudna, masakra. Trzeba miec dobre podstawy z liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Ekonomia czy matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:24 Możesz zacząc studiować matematykę i na drugim roku zacząc ekonomię, jako drugie studia. U mnie (UJ) dużo znajomych na starszych latach tak robi. I tu opinie (cytuję): "Po wysiłku na naszym instytucie z chęcią szedłem na zajęcia na ekonomiczną, zrelaksowac się" :) Ja jestem dopiero na 1wszym roku, jak zaliczę, to pomyślę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesuav Re: Ekonomia czy matematyka IP: 80.48.1.* 15.02.06, 13:06 a zaczynali eko na UJ czy AE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Ekonomia czy matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 14:56 Skoro ze starszych lat, to zaczynali matmą na UJ, później brali drugi kierunek na AE. Na pierwszym roku też znam dwóch gości, z 3 roku AE. Drugi kierunek. Obaj mówią, że jest ciężej, dla przykładu, z analizy (która jest na AE też): obaj nie zdali pierwszego terminu. Jest też jedna dziewczyna z 2giego roku finansów, ale z tego co wiem, to ona sobie dobrze radzi :) (czytaj: czwórki i wyżej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesuav Re: Ekonomia czy matematyka IP: 80.48.1.* 15.02.06, 20:21 domyśliłem się że zaczeli matę :) ale na UJ też jest ekonomia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Ekonomia czy matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 23:29 Ekonomia na UJ jest jak wszystko na UJ - strasznie teoretyczna. Dla kogoś, kto woli praktyczne umiejętności, AE wygrywa. A co do dylematu czy ekonomia czy mata: zauważ, że na ekonomii pełno jest osób przypadkowych, które w zasadzie same nie wiedzą co ze sobą zrobić przzed wyborem kierunku. Na matmie tego nie uświadczysz, bo nikt nie idzie na matmę bo "gdzieś trzeba..." Odpowiedz Link Zgłoś