Dodaj do ulubionych

studia podyplomowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 21:44
Czy mając magistra np z matematyki i robiąc po tym studia podyplomowe z fizyki
ma się równiez magistra fizyki i wszelkie uprawnienia z tym związane. Czy jest
to raczej traktowane jako uzupełnienie matematyki. Z tą matematyką i fizyką to
tylko taki przykład, chodzi mi tylko o to czy kończąc studia podyplomowe z
innego kierunku ma się tytuł magistra z tego przedmiotu? (np. studia filologia
angielska + studia podyplomowe germanistyka = mgr filologi angielskiej i
germanistyki?)
Obserwuj wątek
    • Gość: Martynka Re: studia podyplomowe IP: *.lama.pl 27.02.06, 21:50
      nie..
      ma sie dyplom ukonczenia studiów podyplomowych.
      jak chcesz mgr to zrob uzupelniające magisterskie
      • Gość: zew Re: studia podyplomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 22:01
        więc co lepiej mieć? podyplomowe czy uzupełniające z mgr. Bo czas trwania to
        chyba ten sam.
        • Gość: Martynka Re: studia podyplomowe IP: *.lama.pl 27.02.06, 22:13
          to jest względne.
          uzup. mgr trwają teoretycznie dwa lata, ale czasem konieczne jest uzupelnianie
          materialu ze studiow licencjackich, wiec trzeba sie napracowac.

co do podyplomowych, to moim zdaniem mają tylko sens wtedy, gdy chcesz sie
          doksztalcic w jakiejs konkretnej, wąskiej dziedzinie.

w piewszym poscie pisales/as tez o uprawnieniach, podyplowowe dają jakies
          uprawnienia dodatkowe nauczycielom, ale nie wypowiadam sie bo sie nie znam.

inna sprawa, ze podyplomowe są latwiejsze - chociazby dlatego, bo krotkie.

jak wiec widac trzeba rozwazyc wszelkie za i przeciw
    • Gość: gggg Re: studia podyplomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 22:19
      Trudno jest cos doradzic, bo nie wiemy o jakich kierunkach mowa i co chcesz
      robic po tym drugim. Niektore studia podyplomowe daja uprawnienia (tylko studia
      kwalifikacyjne), zadne nie daja natomiast tytulu mgr.
      • Gość: zew Re: studia podyplomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 09:21
        Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest ze zbieżnością
        kierunków. Czy mając np magistra z ekonomii można iść na 2 letnie uzupełniające
        z historii? Czy musi to być coś bardziej pokrewnego np, politologia i historia,
        czy zasada jest taka że humanisteczne do humanistycznych, a ścisłe do ścisłych.
        • Gość: ggggg Re: studia podyplomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 10:21
          Tak naprawde to trzeba sie zapoznac z wymogami rekrutacji na studia
          uzupelniajace konkretnej uczelni. Ja na przyklad studiuje polityke spoleczna na
          UW. Myslalam o uzupelnianiu sie (po licencjacie) na innym kierunku. Z tego co
          wiem moglabym miec mgr np. z dziennikarstwa, nauk politycznych, profilaktyki
          spolecznej i resocjalizacji, stosowanych nauk spolecznych. Nie mam szans na
          pedagogike, bo tam przyjmuja tylko i wylacznie osoby z licencjatem z
          pedagogiki. Nikt nie przyjmie mnie tez na zadne studia medyczne, np.
          fizjoterapie. Sa kierunki przy ktorych takie kombinacje sa niemozliwe. A przede
          wszystkim musisz pamietac o tym, ze sa kierunki studiow, ktore moga byc jedynie
          jednostopniowe np. psychologia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka