Dodaj do ulubionych

Do polonistów.

IP: *.chello.pl 15.06.06, 16:03
Wkrótce czeka mnie egzamin z gramatyki, w tym ze składni. I to jest mój największy problem. W liceum nie było na ten temat zupełnie nic, do niedawna skupiałam się na egzaminach z literatury, a teraz do gramatyki pozostały mi już tylko niecałe dwa tygodnie...Zapewne będzie pierwsza poprawka, ale...Mimo wszystko chciałabym to zrozumieć już teraz.

Może jestem dyletantką, ale mam trudności z rozróżnianiem zdań podrzędnych, przydawek, dopełnień, analizą składniową zdania itp. ...

I zupełnie nie wiem co z tym zrobić. Mogę nauczyć się teorii. Mogę maglować tysiące przykładów. Ale wciąż tak naprawdę nie radzę sobie z tym. Byłabym wdzięczna za rady...I ogólnie za opis Waszych doświadczeń związanych z gramatyką...Dodam, że jestem na pierwszym roku...

I
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Do polonistów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 16:16
      Moje doświadczenia związane z gramatyką...

Hmm, ja jestem akurat z tych "językoznawczych". Przez całe studia żadnej oceny
      poniżej 5 z przedmiotu językoznawczego (co ma szanse się zmienić ;)).

Opisówka była dla mnie prosta i bezbolesna, na dodatek z wyjątkiem
      słowotwórstwa miałam szczęście do prowadzących.

Masz problem z rozróżnianiem samych części zdania, czy raczej tylko z typami
      przydawek, dopełnień itd.? Nie robiliście tego na zajęciach? U nas wałkowano to
      dość ostro, efekt jest taki, że każdy określi część zdania nawet wyrwany ze snu
      w środku nocy :), z osobami, które nie cierpią gramatyki, włącznie. Poza tymi
      przypadkami, kiedy określenie, czy to np. dopełnienie czy okolicznik jest
      dyskusyjne i nie ma jednej poprawnej odpowiedzi.

Sugeruję po prostu porządnie przysiąść nad tym. Może też znaleźć kogoś
      znajomego, komu możesz pomóc w innej dziedzinie, i poćwiczenie z nim praktyki -
      rozróżniania części mowy itd.

Do tego porządna książka do teorii. Polecam podręcznik autorstwa Janiny Labochy
      (tytułu nie pamiętam) - bardzo porządnie opisana składnia (opis tradycyjny),
      wyjaśnione wszystkie możliwe typy części zdania i relacje między częściami
      zdania i częściami mowy. Wszystko prostym językiem i z mnóstwem przykładów.
      Chyba nawet ćwiczenia na końcu były.
      • Gość: aga Re: Do polonistów. IP: *.4web.pl 15.06.06, 17:22
        Ja polecam Jodłowskiego, jest najlepszy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka