kasztel-anka 22.06.06, 12:01 Gdzie jest lepiej studiować geologię? Na agh czy na uj? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oldnavy Re: ..::Geologia::.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 21:09 ja to Ci tyle napisze, że zastanawiałem się nad geologią na AGH, a nie na UJ bo na UJ sie raczej nie dostane, choc szczerze mówiąc nie wiem co tam trza było zdawać, żeby się tam dostać, natomiast mam cichą nadzieje, że dostane się na agh, bo to jest uczelnia techniczna, a wszyscy sie boją uczelni technicznych no i zdawałem maturę z matmy a na agh to prawie wszędzie się matma liczy. No to tyle i życze powodzenia, acha, to że na UJ sie jest trudniej dostać nie znaczy, że na agh jest niższy poziom, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re: ..::Geologia::.. 22.06.06, 22:12 hej. ja studiuje na 4 roku na geologii na AGH. Mam tez kolege na tym samym roku na UJ i to wcale nie jest tak ze na UJ jest trudniej sie dostac, czy w ciagu roku.Na AGH starajaą sie uczyc praktycznych rzeczy. Na każdym roku sa praktyki. Jesli masz jakies pytania to pisz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldnavy Re: ..::Geologia::.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 22:53 Hmhm... to jest całkiem mozliwe co Piszesz, pewnie masz racje choć teraz z tą nową maturą to jest troszke inaczej, gorące pozdrowienia dla Ciebie. Byłbym wdzięczny gdy otrzymałbym odpowiedź na jakies pytanko. Na jakim wydziale studiujesz geologię?? Bo są chyba trzy wydziały z tym kierunkiem. Wiem, że prośba o pytania nie była skierowana do mnie, ale myslę, że i kasztel- anka (którą pozdrawiam) zadałaby Ci to samo pytanie. Z góry dziękuję, i życzę powodzenia, ale nie obiecuję, że to jest ostatnie pytanie:), jeszcze raz dzięks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: ..::Geologia::.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 23:57 na AGH ,masz tytuył inżyniera przy okazji . Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re: ..::Geologia::.. 23.06.06, 08:33 ja studiuje na wydziale "Geologii, Geofizyki i Ochrony Srodowiska" jest jeszcze wydział "górnictwo i geologia" Odpowiedz Link Zgłoś
kasztel-anka Re: ..::Geologia::.. 23.06.06, 07:36 no to ja mam jeszcze kilka pytań :)1.gdzie są organizowane praktyki i ile one trwają? 2. jakie przedmioty są najtrudniejsze? 3. jacy są wykładowcy? 4. które specjalizacje są najciekawsze (bo z tego co wiem to jest ich dużo)? z góry dziękuję za odp i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re: ..::Geologia::.. 23.06.06, 08:52 no więc odpowiadam:) 1) na 1 roku praktyki w wakacje(niestety) mialam w sudetach 94DNI0 i nad morzem (4dni) ale jeszcze w ciagu roku akademickiego mialam 3 praktyki (po kilka dni ok 2-3) a np. na 2 roku mozna sobie wybrac np. Krym, Słowacja, Chorwacja, i pare miejsc w Polsce, na 3 roku tez oczywiscie sa praktyki(tez w wakacje) ale to juz zalezy od specjalności 2) wdl. mnie do chyba matematyka, fizyka i takiej jak:mineralogia, petrografia i geochemia , ale wszystko da się przejść 3) wykładowcy sa rozni-maprawde, jest jeden Prof, albo dr juz nie pamietak ktory zawsze zalicza wszystkim egzamin z matmy(no moze nie w pierwszym terminie, ale najwazniejsze ze zaliczone;) wiec to zalezy od szczęscia na kogo trafisz 4) jest wiele specjalności i sie je wybiera na drugim roku ja jestem na geochemii, a moja współlokatorka na geoturystyce(jej ostatnie praktyki to objazdówka po najładniejszych, najciekawszych miejscach Europy. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re: ..::Geologia::.. 23.06.06, 08:55 tu znajduje sie informator- warto poczytac www.agh.edu.pl/studia/idkns2006/06_Geologia_geofizyka_i_ochr_srod.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldnavy Re: ..::Geologia::.. IP: *.68.76.250.brzesko76.tnp.pl 23.06.06, 12:02 dzieki kasztel-ance za pytanie o to co jest najtrudniejsze, ale droga madziu jakbyś dała znać czy z tą fizyką jest na prawde ciężko, bo jej sie przede wszystkim boję, da sie pozaliczać wszystko? dużo trzeba umieć? (sorry, że tak brzmi to pytanie - tochę naiwnie). Myslałem, właśnie o tym wydziale na którym studiujesz, z góry dzięki i pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re: ..::Geologia::.. 23.06.06, 21:54 ja też się jej obawiałam, ale jakos dałam rade;) duzo osób ma z nia problem ale jakos w końcu wszyscy zaliczaja;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: ..::Geologia::.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:34 a geoturystyka nie była przypadkiem na ochronie środowiska tez? bo moja kolezanka sie tam wybierała? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re: ..::Geologia::.. 23.06.06, 21:57 z tego co wiem specjalnośc geoturystyka jest na kierunku Rórnictwo i Geologia. Jak ja dostałam sie na studia to nie byliśmy przydzielani na kierunki, tylko kazdy był na Geologii, geofizyce i Ochronie środowiska. Dopiero na drugim roku jak sie wybiera specjalnosc automatycznie przypisuja do kierunku na którym jest ta specjalność. Nie wiem czy jasno to wytłumaczylam, wiec jak masz jakies pytania to pisz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldnavy Re: ..::Geologia::.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:50 Kurcze nie wiem, czy nie uderzyć na ten wydział, w sumie to w ogóle nie wiem co ja chcę, pozdrowionka i podziękowania za cierpliwość, rzeczowość i chęć pomocy dla madzi_k, jak mi się coś nasunie to jeszcze sie spytam Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re: ..::Geologia::.. 24.06.06, 00:25 :) doskonale Cie rozumie. Ja tez nie wiedzialam co wybrac, a decyzja o tym wydziale costala podjęta w ciągu ok 30 sek. i tak juz zostało :) Odpowiedz Link Zgłoś