Dodaj do ulubionych

Uprawnienia pedagogiczne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 23:32
Witam. Ukończyłam jakiś czas temu studia humanistyczne a jest to taki kierunek
że mogłabym uczyć tego przedmiotu w szkołach. Pomyslałam aby rozszerzyć swoje
kwalifikacje ale nie do końca się orientuję jak to jest. Słyszałam że do tego
aby uczyć trzeba miec uprawnienia pedagogiczne i nie trzeba kończyc drugich
studiów. Czy są jakies kursy pedagogiczne? Ewentualnie krótkie, 1 roczne
studia podyplomowe? Chciałabym miec możliwość uczenia w gimnazjum i szkołach
policealnych/studium, uczenia na kursach, w uczelniach prywatnych.
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: Uprawnienia pedagogiczne 25.06.06, 23:55
      Zeby uczyć na uczelniach, czy prywatnych, czy państwowych nie trzeba mieć
      uprawnień pedagogicznych. Ot taki paradoks :)

Ja akurat mam uprawnienia :)
      • Gość: k. Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: 217.173.198.* 26.06.06, 05:10
        mylisz się, trzeba mieć uprawnienia, żeby móc uczyć, tak jest przynajmniej w
        podstawówkach/gimnazjach/liceach. w tym roku skończylam trzyletni kurs w ramach
        kierunku studiów i raczej w blędzie nas nie utrzymywali.
        • tocqueville Re: Uprawnienia pedagogiczne 26.06.06, 07:51
          Pisałem o "uczelniach" a nie o "szkołach".
          Żeby uczyć w szkołach trzeba mieć uprawnienia pedagogiczne
          Żeby uczyc na uczelniach nie trzeba.
          • Gość: edyśka Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 09:26
            Tzn że jeśli będę chciała uczyć w gimnazjum państwowym to nie mogę a żeby w
            gimnazjum czy studium prywatnym z uprawnieniami szkoły publicznej to mogę bez
            przygotowania?? Trochę nie chce mi się wierzyć. A nawet jeżeli to chętniej
            przyjma kogoś kto ma uprawnienia pedagogiczne.
            Czy ktos wie gdzie się je robi? I żadne tam 3-letnie, nie mam na to czasu.
            • tocqueville Re: Uprawnienia pedagogiczne 26.06.06, 10:10
              Ponieważ Pani zupełnie nie rozumie o czym piszę, uznaję, że nie ma sensu dłuzej
              tłumaczyć. Mam wrażenie, że Pani nie czyta moich postów tylko prowadzi rozmowę
              sama ze sobą.
              • studentk Re: Uprawnienia pedagogiczne 26.06.06, 10:19
                Fakt, tej osobie przydałaby się umiejętność rozumienia tekstu czytanego, i
                takie osoby chcą uczyć w szkołach – może dlatego nasza edukacja jest taka
                marna.
              • Gość: edyśka Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 10:59
                Ja nie pisałam do "pani" :) Tylko ogólnie. Może proszę nie brac tak wszystkiego
                do siebie :)
            • tocqueville Re: Uprawnienia pedagogiczne 26.06.06, 10:33
              Ok. Popełniłem nieścisłość, bo uczelnie to też szkoły - tylko wyższe.
              Zatem jeszcze raz:
              a) żeby uczyć na uczelniach (czyli szkołach wyższych) nie trzeba mieć uprawnień
              pedagogicznych.
              b) żeby uczyć w szkołach podstawowych, gimnazjach i średnich zazwyczaj TRZEBA
              mieć uprawnienia pedagogiczne. - Choć nie jest to bezwględnie przestrzegane: mój
              znajomy takich nie miał i uczył przez kilka lat :)

• Gość: edyśka Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 11:00
                Aha, rozumiem, teraz to jest jasne. Dziękuję :) Czyli w sumie mogę spróbowac bez.
                • tocqueville Re: Uprawnienia pedagogiczne 26.06.06, 11:02
                  Może Pani próbować. W sumie decyduje DYREKTOR kogo przyjmuje.
                  Ale mój znajomy w końcu musiał te uprawnienia zrobić bo się kuratorium
                  zainteresowało :)
    • Gość: tweety8 Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:07
      Witam
      Nie wiem o jaki przedmiot chodzi, ale WOMy (Wojewódzki Ośrodek Metodyczny)
      organizują takie kursy lub studia podyplomowe. Ja np. z niemieckiego robiłam
      taką podyplomówkę pod patronatem Akademii Świętokrzyskiej. Takie coś trwa 1,5
      roku, ale 1 rok nauki a 0,5 roku jest przeznaczone na praktyki. Musi być 1,5
      roku i określona ilość godzin żeby studia uznać za podyplomowe, a nie za zwykły
      kurs.
      Pozdrawiam
      • gizela61 Re: Uprawnienia pedagogiczne 26.06.06, 21:34
        Żeby pracowac w szkole, trzeba miec uprawnienia pedagogiczne. Jesli nie mialo
        sie tego na studiach, mozna zrobic na kursach organizowanych prze centra
        ksztalcenia nauczycieli, bądź studiach podyplomowych, ktore trwaja 1,5 roku.
        Organizują je zarowno uczelnie panstwowe, ale chyba jeszcze więcej jest na
        prywatnych.
    • Gość: k. Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: 217.173.198.* 27.06.06, 01:03
      gwoli uściśnienia: licea/gimnazja/podstawówki- trzeba uprawnienia mieć, studia-
      kwestia uczelni, wcale doktorat wykladowcą nie czyni, wierz mi, że bywają
      uczelnie (państwowe), w których te uprawnienia należy zdobyć w przeciągu roku,
      tuż po ukończeniu doktoratu.

co do mojego czytania ze zrozumieniem, bądź pisania, zapewniam cię, że potrafię
      i problemu bynajmniej nie mam. zalecam zatem zapoznać się z rozporzędzeniami
      wszystkich państwowych uczelni, coby twoje wymądrzanie mialo jakąś podstawę prawną.

pozdrawiam
    • Gość: edyśka Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 01:46
      Dzięki za podpowiedzi! A czy ktoś może mi polecić konkretny kurs pedagogiczny w
      Warszawie? Nie mogę nic znaleźć w sieci, znalazłam idealnie mnie interesujący
      ale ne UJ :-/ Czy UW takie organizuje? Wolałabym uczelnię państwową. Jeśłi
      chodzi o przedmiot jestem historykiem sztuki i tego mogę uczyć.
      • Gość: ggggg Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 11:00
        Tak, UW prowadzi studia podyplomowe dające uprawnienia pedagogiczne:
        www.pedagog.uw.edu.pl/
    • Gość: gabi Re: Uprawnienia pedagogiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 18:10
      Kursy pedagogiczne i Studia podyplomowe.
      Zależnie gdzie i kto je organizuje trwaja od 1 do 3 semestrów.
      Najważniejsza jest liczba godzin jakie wymaga kuratorium.
      Ceny za takie uprawnienia też sa różne np. w Krakowie od 3500 tys do 1400.
      Ja osobiscie zapisałam sie na ten za 1400 trwa 2 semestry, a zjazdy są raz w
      miesiącu -piatek, sobota, niedziela. Polecam www.podn.powiat.krakow.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka