Dodaj do ulubionych

Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wybrac?

IP: *.korbut.pl / *.korbut.pl 13.07.06, 14:33
przyjeli mnie na AGH wydzial EAiE i na UJ na wydzial MiI (zapytacie skad
wiem? - bo mam takie wyniki z matur ze jeste pewien). Tylko teraz mam jakies
2 tygodnie na podjecie decyzji ktora uczelnia.....co wybrac zeby nie zalowac?
Z Gory Dziekuje za pomoc wszystkim ;) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Chłopak z UJ Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 15:06
      UJ!
    • Gość: kk Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.telnet.krakow.pl / 195.136.143.* 13.07.06, 15:14
      Zdecydowanie UJ. Wyzszy poziom, co widac w pracy, w ktorej razem pracuja absolwenci obu uczelni.
    • Gość: AGH !!! Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 15:47
      Bez porównania
    • Gość: * przecież to jasne , że AGH IP: *.net.autocom.pl 13.07.06, 16:12
      ten wydział jest bardzo dobry, nie od dziś to wiadomo; a "prestiż" UJ-tu można
      sobie darować...:P
      pzdr i powodzenia!
    • pilar85 Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy 13.07.06, 16:28
      Zdecydowanie AGH. Z tego, co wiem, na AGH jest najlepsza informatyka w Krakowie.
      • agul86 Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy 13.07.06, 17:35
        moj brat 2 lata temu tez stal przed takim wyborem. wybral oczywiscie AGH. i nie zaluje.
        podobno na uj studiujac infe przez caly rok nie widzisz ani jednego komputera- zero laborek itp- ale tak tylko slyszalam. :)
        • Gość: Chłopak z UJ Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 17:38
          Taaa na UJ informatyka bez komputerów, w Mikołaja tez wierzysz?
          • Gość: elka AGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 17:41
            przy okazji masz inżyniera ,lepsza atmosfera,nowoczesna uczelnia
        • Gość: Chłopak z UJ Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 17:42
          Tak w ogole coś dziwnego, że skoro na UJ nie widzi sie komputerów na informatyce
          to jak UJ zdobywa nagrody w konkursach programistycznych itp (wspominac nie
          trzeba, ze AGH w takich konkursach nie widac), a kurde, zapomniałbym, przeciez
          mozna programować na kartkach... Jak widać ignorancja nie zna granic.
          • Gość: Dugo Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 17:46
            No tak, każdy (większość) powie że polibuda, ale dlaczego ciągle tylko o
            międzynarodowych osiągnięciach studentów UW i UJ słychać. W czym AGH-owcy
            przodują jeśli chodzi o informe?
            • agul86 Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy 13.07.06, 19:02
              latwoscia znalezienia pracy.
    • Gość: miks UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:32
      zdecydowanie UJ, studiuję drugi rok już i nie żałuję że tu poszedłem
    • Gość: rOBERCIK Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:35
      informatyka tylko na AGH uj to uczlnia typowo humanistyczna.
      • Gość: zły AGH i tylko AGH IP: *.chello.pl 13.07.06, 20:00
        AGH to świetna uczelnia i ją powinieneś wybrać: szkoly.wprost.pl/?e=39&c=44

dlaczego AGH i wielu innych polubud nie widać w konkursach informatycznych a
        tylko uniwerki ? Bo te konkursy informatyczne to konkursy mające niewiele
        wspólnego z informatyką - te konkursy to rozwiązywanie zagadek i łamigłówek
        programistyczno-matematycznych (matematyka na politechnice stoi na nizszym
        poziomie niz na uniwerku)- te konkursy to informatyka teoretyczna a nie
        praktyczna dlatego uniwersytety w nich przodują. Poza tym w Teleexpresie
        pokazywali niedawno jakąś drużynę z UJ jadącą na konkurs informatyczny - w skład
        druzyny wchodzili nie tylko studenci informatyki, ale także studenci matematyki
        !!! Ja rozumiem, że informatyka ma bardzo dużo wspólnego z matematyką, ale w
        konkursach informatycznych powinni brac studenci tylko i wyłącznie informatyki.
        Kierunek informatyka to nie to samo co matematyka - jakby to było to samo, to
        kierunek informatyka by nie istniał.
        Informatyka na politechnikach jest po prostu bardziej praktyczna, przydatna w
        przyszłej pracy, a na uniwerku teoretyczna i nakierowana tylko na kształcenie
        programistów - inne specjalizacje poza programowaniem kuleją. Gdyby na świecie
        istniał prawdziwy konkurs dla informatyków - czyli zadania w nim nie dotyczyłyby
        tylko programowania, ale wszystkiego co związane z informatyką na pewno
        politechniki byłyby górą.
        • Gość: kaiko Re: AGH i tylko AGH IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 20:27
          nie słuchaj złego, on się nie zna...
          a przejrzyj sobie stronkę UJ'otu (www.ii.uj.edu.pl)
          i stronkę AGH (www.ki.agh.edu.pl)
          porównaj sobie programy studiów i samo wyjdzie co wolisz
          sam studiuję na UJ'u i mogę powiedzieć, że studia są nastawione na przekazanie ogólnej teoretycznej wiedzy na temat jakichś tam pierdół, a praktyki masz się sam nauczyć.
          z jednej strony bardzo ambitne podejście, bo klepanie programów naprawdę nie jest trudne, a materiałów na ten temat jest masa w internecie
          ale z drugiej strony studia przez to są naprawdę ciężkie
        • Gość: kasia Re: AGH i tylko AGH IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 13.07.06, 21:31
          Wiesz, osoby z matematyki, które startują w konkursach programistycznych, nie
          poszły na tę nieszczęsną informatykę z tylko jednego powodu: bo ich to nie bawi!
          Bo nie wiążą z tym swojej przyszłości, nie chcą pracować jako informatycy, nie
          interesują się innymi dziedzinami informatyki niż algorytmika itd. A że są lepsi
          niż studenci informatyki, to czemu nie mogą startować w konkursach?

Swoją drogą, większość osób z UW startujących w tych nieszczęsnych konkursach
          też studiuje/studiowała matematykę (są/byli ma dwóch kierunkach), niektórzy z
          nich będą robić doktorat z matematyki. No i spora część doktorantów z matematyki
          pracuje jako programiści. Po prostu niektórzy nie chcą być informatykami
          (szczególnie do emerytury, strasznie nudne zajęcie), mimo, że są w tym naprawdę
          nieźli. Ich wybór.
    • owca_86 Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy 13.07.06, 19:47
      pewnie różne chodzą bajki o AGH-u i UJ-cie, co najciekawsze Ci co studiują w
      AGH/UJ wymyślają bzetne opinie o konkurencie

tak to już jest...sam musisz zdecydować, niby mówi się , że uniwersytecka
      informatyka jest świetna pod względem teoretycznym, a na uczelni technicznej
      idealnie przygotujesz się praktycznie - trudny wybór, myślę, że jednak
      wybrałambym uczelnię techniczną niż uniwerek

jedyne co mogę z własnego doświadczenia powiedzieć, to to,że (w zeszłym roku)
      na infę na uj rozwiązywało się ściśle matematyczny "test" , czyli rozwiązywało
      matematyczne zadanka, a na agh był tzw. "test kompetencji", czyli ogólnej
      predyspozycji do myslenia logicznego, również z matematycznymi zadaniami, ale
      także z dodatkiem sprawdzającym wyobraźnię (jakieś tam obrazeczki;-))- na tej
      podstawie bardzie "spodobało" mi się agh - że nie sprawdzają jedynie wiedzy
      ściesłej, ale również wyobraźnię i ogólne zdolności do zauważania zależności
      itp "predyspozycje")

to jest tylko moja opinia;)

zawsze się znajdą zwolennicy uniwersytetu, jak i politechniki; wszystko zależy
      tylko od tego, gdzie się kto lepiej odnajdzie (tam mu będzie dobrze zdobywać
      wiedzę i "sprawdzi się" w swoim żywiole)

tylko jakiś bezstronny expert by chyba wyczerpująco udzielił Ci odpowiedzi na
      Twoje pytanie:-)

pzdr
    • Gość: eaiaie Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 22:27
      Na razie trwa dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, a nikt nie zapytał, co go interesuje. Ja sam studiuję na 1 roku EiT na AGH, ale nie śmiem twierdzić, że moja uczelnia jest da best (chociaż na razie mi się podoba:). Tylko, że na AGH masz dużo więcej kontaktu ze sprzętem, możesz po studiach zostać nie tylko programistą, ale i zajmować się sieciami czy wdrażaniem. Nie wiem, czym można zostać po infie na UJ, ale mam tam znajomych i cały 2 semestr większość czasu spędzają programując, ze szczególnym naciskiem na algorytmikę, no i wiadomo - duużo matmy, ale matma jest w informatyce (szczególnie przy wymyślaniu nowych rozwiązań) bardzo ważna. Po jednej i drugiej uczelni mniej więcej tak samo łatwo o pracę (a informatyków po UJ jest mniej, bo stamtąd sporo ludzi wylatuje).
    • Gość: uczen Re: Dostałem sie na Informatyke na UJ i AGH-co wy IP: *.korbut.pl / *.korbut.pl 01.08.06, 10:08
      no i teraz mam juz wyniki :) dostalem sie nie dosc ze na AGH i UJ to jeszcze na
      Politechnike Krakowska :) i teraz goromny dylemat dalej...

Dziekuje za wszystkie wczesniejsze wypowiedzi i z checia poczytam jeszcze
      wiecej :)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka