Dodaj do ulubionych

Prywatne szkółki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 14:35
kto z was myśli że będzie musiał tam odpokutować za słabą maturę??
Obserwuj wątek
    • r.richelieu Re: Prywatne szkółki 16.07.06, 15:35
      Lepiej wyjechać do GB myć garnki i za pół roku powtórzyć maturę, niż tak
      pokutować.
      • Gość: blik Re: Prywatne szkółki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 17:37
        ale Wy jesteście po*......łooo Matko jak społeczeństwo musi pokutować mając w
        swej strukturze takich głąbów jak Wy dwaj....
        • Gość: szcczzuuuuuryyy!!! Re: Prywatne szkółki IP: *.koba.pl / *.koba.pl 16.07.06, 17:50
          R.Richelieu jest kobietą. Nie obrażaj kobiet.
          • veritas1 Re: Prywatne szkółki 11.08.06, 18:12
            Gość portalu: szcczzuuuuuryyy!!! napisał(a):

> R.Richelieu jest kobietą. Nie obrażaj kobiet.

Ma nie obrazac kobiet, dlatego ze R.Richelieu jest koieta?
            :-DDD
      • muszalik20051973 Re: Prywatne szkółki 16.07.06, 19:53
        Dziwne? Bardzo dziwne. Rozumiem że dyplom wydawany przez WSB-NLU, WSPiZ
        im.Kozmińskiego, SWPS, CC, WSH im.A.Gieysztora jest bez wartości. Ciekawe,
        bardzo ciekawe.
        • Gość: Richelieu* Re: Prywatne szkółki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:42
          Mowa o prywatnych szkółkach, Ty wymieniłeś prywatne szkoły
          • Gość: bomba Re: Prywatne szkółki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:58
            co za różnica i co z tego że większe, jak tacy sami idioci tam trafiają?
      • tocqueville fobie 16.07.06, 21:31
        Znowu Richelieu ujawnia swoje fobie?
        • r.richelieu Re: fobie 16.07.06, 21:41
          Znowu Tocq nie doczytał

ps. żebyś Ty wiedział jakie mam fobie..
          • tocqueville Re: fobie 16.07.06, 21:44
            Czyli wrogość do prywatnych firm nie jest Twoją fobią? :)
            • r.richelieu Re: fobie 16.07.06, 22:00
              Firm? Co mają firmy do szkół? Nie obdzieraj mnie ze złudzeń idealizmu
              • tocqueville Re: fobie 16.07.06, 22:05
                > Firm? Co mają firmy do szkół? Nie obdzieraj mnie ze złudzeń idealizmu

No tak, zapomniałem, że szkoły to instytucje charytatywne, gdzie uczy się za darmo
                • r.richelieu Re: fobie 16.07.06, 23:13
                  Ale firma nastawiona jest wyłącznie na zysk materialny, zysk szkoły powinien
                  przejawiać się w zyskach różnego rodzaju. Dobry absolwent, dobra wizytówka
                  szkoły, też jest zyskiem.
                  • tocqueville Re: fobie 16.07.06, 23:22
                    r.richelieu napisała:

> Ale firma nastawiona jest wyłącznie na zysk materialny,

Czy to zdanie pochodzi ze słownika młodego marksisty? :)
                    Ty Richelieu masz jakąś dziwną wizję firmy.

Firma to po prostu nazwa, pod jaką osoba fizyczna albo osoba prawna prowadzi
                    przedsiębiorstwo lub działalność gospodarczą.

Jeśli np. założę firmę produkującą zdrową żywność to moim celem jest wyłącznie
                    zysk materialny czy moze także chęć dostarczenia ludziom wartościowych produktów?

> zysk szkoły powinien
                    > przejawiać się w zyskach różnego rodzaju.

Oczywiście.

> Dobry absolwent, dobra wizytówka szkoły, też jest zyskiem.

Oczywiście.

• Gość: Richelieu* Re: fobie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 00:20
                      Więc zgoda, jeśli traktować szkołę jako zwykłą firmę nastawioną na zbijanie jak
                      największej kasy, to nie da się jej inaczej nazwać jak firmą. Nie przystaje to
                      jednak do mojego widzenia szkoły.
                      ad szkółki. Nie widzę związku, pomiędzy Twoim wtrętem do mojego postem znajduje
                      się końcówka "ka", mająca znaczenie lekceważące. Broniąc szkółek prywatnych
                      stawiasz je na równi ze swoją, a chyba nie sądzisz, że wszystkie jej dorównują,
                      bo ja nie sądzę.
                      • tocqueville Re: fobie 17.07.06, 09:13
                        Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> Więc zgoda, jeśli traktować szkołę jako zwykłą firmę nastawioną na zbijanie
                        jak największej kasy,

Zarabiać pieniądze to nie wstyd. Można je przeznaczyć na zatrudnienie lepszej
                        kadry, poprawę jakości kształcenia, rozwój naukowy, zakupienie lepszego sprzętu,
                        organizowanie konferencji, stworzenie funduszu stypendialnego służącego
                        przyciągnięciu zdolnych studentów, czy wreszcie na podwyżki dla wykładowców,
                        dzięki czemu nie będą musieli dorabiać na kilku etatach i b. mogli więcej czasu
                        poswięcić studentom.

Jeśli przyjąć, że szkoła to instytucja oświatowo-wychowawcza, której zadaniem
                        jest kształcenie i wychowanie to pieniądze pozwalają lepiej wypełniać tę funkcję.

> znajduje się końcówka "ka", mająca znaczenie lekceważące.

Odnoszę wrażenie, ze końcówka "ka" odnoszona jest do szkół niepaństwowych en
                        masse. Taka chyba była intencja inicjatora wątku.
    • Gość: PGRy UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: *.kablowka.waw.pl 16.07.06, 19:17
      Odpokutować to tylko na jakiejś lipnej państwowej szkółce ale za to najlepszej w
      Polsce, nie mieszczącej się ani w pierwszej ani w drugiej ani nawet w trzeciej
      setce najlepszych szkół na świecie.

Lepiej od razu wyjechać z tego kraju gdzie szkolnictwo jest porównywalne tylko z
      Afryką – choć nie Uniwersytet Kairski plasuje się wyżej od jakiejkolwiek szkoły
      w Polsce.

Kurcze nawet Afryka nas pokonała :(
      • Gość: Dugo Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 19:39
        Mture może poprawiać dopiero za rok Richelieu, poza tym masz racje, lepiej
        zmywac gary niz "studiować" na prywatnej
      • Gość: bomba Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:12
        kolega chyba z prywatnej, bo wypowiedź jest nielogiczna wręcz idiotyczna
        • Gość: tomek Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: 62.233.189.* 16.07.06, 21:22
          jak wy chcecie studiwac w panstwowych jakim ledwo na kredę wystarcza , wiec na
          czym tam ze mozna niby uczyc???????????( tak na marginesie jestem z panstwowej
          i chyba czas to zmienic)
          • delecta Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! 16.07.06, 22:47
            Gość portalu: tomek napisał(a):

> jak wy chcecie studiwac w panstwowych jakim ledwo na kredę wystarcza , wiec
            na
            > czym tam ze mozna niby uczyc???????????( tak na marginesie jestem z
            panstwowej
            > i chyba czas to zmienic)

Acha, używając słowa "zmienić" masz na myśli przeniesienie się do szkoły
            niepaństwowej? Ze względu na kredę....
        • Gość: nauczycielka Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: 194.146.128.* 16.07.06, 23:27
          Koleżanka też mądrością nie grzeszy. Zdanie zaczyna się z DUŻEJ litery, a
          kończy KROPKĄ.
          • delecta Re:do nauczycielki 16.07.06, 23:35
            Przepraszam, że zapytam - do kogo była skierowana Pani uwaga? Znalazła się
            akurat pod moim postem, a chyba go nie dotyczy. Jest duża litera i jest kropka,
            a tam, gdzie trzeba, wielokropek.
            Kiedyś mówiono, że zdanie zaczyna się dużą literą, a nie z dużej litery. Nie
            chcę być złośliwa, nie jestem na bieżąco, a może zasady się zmieniły...
            Pozdrawiam wakacyjnie.
            • Gość: Richelieu* Re:do nauczycielki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 00:22
              Nie jest pod Twoim postem, jest pod postem bomby. Zwiń drzewko to zobaczysz.
            • Gość: nauczycielka Re:do nauczycielki IP: 194.146.128.* 17.07.06, 01:10
              Do bomby:)

Zwróć uwagę, że w "z dużej litery" jak i "wielką literą"
              ma w domyśle słowo "rozpoczynając". Poza tym, "z dużej litery" to rusycyzm:), a
              wcale nie oznacza to, że musi być a fe!:)

Nie jestem polonistką, ale Pan Miodek na pewno rozstrzygnąłby ten "spór":)

Też pozdrawiam niestety pracowicie:)
              • Gość: yossarian Re:do nauczycielki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:00
                1. Zasugerowane zostało wcześniej, że istnieją "prywatne szkoły" i "prywatne
                szkółki" - W zasadzie się zgadzam, przy czym zaznaczam, że nie o ilość
                studentów tu chodzi. Czuję się też w obowiązku zaznaczyć, że są to z reguły
                uczelnie "niepublicze", co ma istotne znaczenie, ponieważ... i tu punkt 2

2. Prywatne rzeczywiście są nastawione na wypracowanie zysku, niepubliczne nie.
                W ich przypadku bilans ma być na zero. Oznacza to, że zarobiona kasa wraca do
                studentów w postaci wyposażenia szkoły, lepszej kadry, itp.
                • Gość: mixtura Re:prywatne lepsze, bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:10
                  Prywatne mają więcej kasy i inwestują ją w jak najlepsze wyuczenie studentów.
                  Uczelnie dbające o renome nie przyjmuja każdego i trzymają poziom w nauczaniu,
                  niejednokrotnie jest tam ciężko, niełatwo jest przejść sesje. Także mit, że
                  prywatne to tylko płacenie za dyplom jest już dawno nieaktualny.
                  • Gość: efekt Re:prywatne lepsze, bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:13
                    poprę poprzednika. Obecnie renomowane prywatne szkoły biją państwowe pod każdym
                    względem.
                    • Gość: tomek Re:prywatne lepsze, bo... IP: 62.233.189.* 17.07.06, 12:36
                      zgadzam sie z moimi przedmówcami, obecnie wiele prywatnych jest o wiele
                      lepszych niz panstwowe
                      • Gość: yossarian Re:prywatne lepsze, bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:53
                        Kadzenie niepublicznym też jest bez sensu, no bo przecież mają swoje wady. Z
                        drugiej strony pisanie że lepiej pracować w GB na szmacie, niż iść do prywatnych
                        to duże przegięcie, bo oznacza brak elementarnego szacunku dla cudzego wyboru.
                        • Gość: maria Re:prywatne lepsze, bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:01
                          warto dobrą szkołe wybrać i miec naprawde dobre wykształcenie, ja zainwestowałam
                          w prywatną czołowa w Warszawie i jestem przeszczęśliwa że tak jest jak jest. Na
                          pewno znajda się wady i dla prywatnych, bo nie ma szkół bez wad, jednak ich
                          wielkosć jest niewspółmierna do tych co są na państwowych.
                          • Gość: yossarian Re:prywatne lepsze, bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:30
                            Chociaż uważam, że szkoly niepubliczne to przyszłość, to coś się we mnie burzy,
                            jak ktoś pisze o przeszczęśliwości. Niestety najlepsze niepubliczne jeszcze nie
                            są lepsze od najlepszych państwowych. Chociaż przyznam, jest kilka jaskółek.
                            • tocqueville Re:prywatne lepsze, bo... 17.07.06, 14:37
                              konkurowanie nie jest łatwe w przypaku braku wolnego rynku
          • Gość: bomba Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:21
            bomba czyli ja nie jest koleżanką tylko kolegą, a pani nauczycielka jest chyba
            niedouczona jeśli chodzi o historię bo nie słyszała pewnie o XIX wiecznym królu
            Neapolu z takim właśnie przezwiskiem
            • Gość: student Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 16:09
              Dobrze, że mamy wolny rynek, dzięki temu niektórzy moga się wybić, niektóre
              szkoły pokazać, że są lepsze od państwowych, a studentem może być każdy tam
              gdzie chce. No o ile ma zdolności.
              • tocqueville Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! 20.07.06, 16:35
                Gość portalu: student napisał(a):

> Dobrze, że mamy wolny rynek,

Gdzie jest w edukacji wolny rynek? Jesli szkole A na kierunku x pokrywane są
                koszty kształecnia kilku tysięcy studentów i dlatego moze zaoferować studia "za
                darmo" to jej pozycja jest na starcie LEPSZA niż szkoly B która takiego
                dofinansowania nie ma.
                • Gość: Surnier Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: *.autocom.pl 12.08.06, 11:11
                  Prywatne szkółki wcale nie są takie złe, przynajmniej nie wszystkie! Oczywiście
                  jest kilka takich bananowych szkoł ale jest kilka dobrych, choćby w Krakowie.
                  Np Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Tischnera, która trzyma dobry wysoki
                  poziom. Nie najgorszy poziom ma też Krakowska Szkoła Wyższa mimo wszystko! W
                  Krakowie są jeszcze dwie ponoć dobre ale co do nich to sam mam wątpliwości -
                  Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości oraz Wyższa Szkoła Ekonomii i
                  Informatyki. Za to w Nowym Sączu mamy naprawdę dobrą prywatną uczelnię - Wyższa
                  Szkoła Biznesu - National-Louis University. Nie uważam że nauka na nich to
                  strata czasu.
                  • Gość: koljaczek Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: 82.160.156.* 14.08.06, 09:56
                    Główna oś podziału uczelni to jakość, a nie struktura własnościowa. Szkoły mogą
                    być więc dobre, albo kiepskie, a dopiero potem publiczne bądź niepubliczne.
                    Widzę że niektórzy próbują tu stworzyć bzdurny stereotyp, że metka ma największe
                    znaczenie. Otóż nic bardziej mylnego.
                    • Gość: arczi_86 Re: UW pokonany nawet przez Afrykę ! IP: *.compnet.com.pl 14.08.06, 12:31
                      Cześć :)
                      Musze sie wypowiedzieć bo mnie szlag trafi :P
                      OSOBA która napisała że "Lepiej jechać do GB niż studiować na prywatnej "
                      POWINNA SIE LECZYĆ ja jej nawet za to jestem w stanie zapłacić.
                      Wiem że mogę być nie obiektywny bowiem studiuję na uczelnie PRYWATNEJ Wyższa
                      Szkoła Bankowa w Poznaniu i nie powiem ze jest łatwo przyjętych zostało 200
                      młodych ludzi z tego co najmniej połowa miała świadectwa z czerwonym paskiem a
                      więc NIE PŁACILI za szkołę bo byli objęci programem VIS.na III semestrze ,
                      który to zaczynam od października zostało nas około 90 :|Więc mojej uczelni
                      wszystko można zarzucić ale nie to ,że leci na kasę :) Mamy świetną kadrę co
                      prawda czasem przesadzają z wymogami ALE TO WSZYSCY WYKŁADOWCY Z UŚ i nawet
                      paru z UJ (Miałem z jednym takim MATKO BROŃ I ZACHOWAJ :P):).
                      A więc wypowiadanie sie na temat na , który nie ma się zielonego pojęcia jest
                      CHORE :|

PS: Co prawda mam znajomych na innej prywatnej szkole i powiem wam jedno DNO
                      TOTALNE sławtny USz Czyli Wyższa Szkoła Ekonomii i Administracji w Bytomiu NIE
                      bójmy się wymienić tej nazwy :)

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka