Dodaj do ulubionych

Turystyka i Rekreacja

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 10:05
Witam
Chciałbym poznać Waszą opinię na temat tego kierunku na studiach. Bardzo
istotne będą uwagi osób które już ten kierunek skończyły.

No właśnie a może ktoś idzie w tym roku na ten kierunek?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: tęczowinka Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 11:17
      W tym roku piszę pracę licencjacką z tego kierunku. Jeśli chodzi o opinię, to
      będzie ona oczywiście subiektywna :) Kierunek bardzo mi się podoba, dla mnie
      wielkim plusem jest różnorodność przedmiotów dająca w sumie dobrze uzupełniającą
      się wiedzę niezbędną do pacy z ludźmi. Rynek pracy jest otwarty na absolwentów,
      a wybitnie potrzebuje tych świetnie znających obce języki i orientujących się w
      ekonomii. Wiem, bo szukałam pracy na wakacje i dostałam ją dość szybko. Nie
      wiem, co konkretnie chcesz wiedzieć. Pytaj jakby co.
      • Gość: Walik Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 12:28
        Wiedzialam że odpisze kobieta :)
        Jestem ciekaw czy duzo facetów wybiera ten kierunek ...
        W sumie nie wiąże swojej przyszlosci z tym kierunkiem ale podobno jest mniej
        nauki niz na innych kierunkach...
        • Gość: cwaniak Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.telsat.wroc.pl 11.09.06, 12:52
          najmniej nauki jest, jak sie w ogole nie pojdzie na studia. czemu takiego wyjscia nie wybierzesz?
          • Gość: Walik Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:56
            ponieważ jestem normalnym człowiek który w swoim życiu zaliczył to co mial do
            zaliczenia normalny człowiek.
            Czuję się na siłach by pójść na studia.
            Ale z powodu pewnych aktulanych problemów chciałbym wybrać kierunek który
            bedzie wymagał mniej nauki od innych..
        • Gość: ania Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.aster.pl 11.09.06, 14:29
          ja konczyłam turystyke i rekreację na AWF kilka lat temu, było nas mniej więcej
          pół na pół pod względem płci.. wybrałam zarządzanie sportem i rekreacją, akurat
          na mojej specjalizacji była większośc facetów.. czy warto go studiować?
          oczywiście, że tak - moim zdaniem jest interesujący, zdobyłam dodatkowo
          uprawnienia pilota wycieczek oraz wychowawcy na obozy i kolonie (należałam też
          do PTTK, PTSM, klubu górskiego, mam sporo odznak t. pieszej - to wszystko jest
          brane pod uwage podczas rekrutacji), a teraz zaczynam studiować etnologię
          • Gość: ania Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.aster.pl 11.09.06, 14:30
            a czy jest mniej nauki - mozesz sprawdzić.. u nas na 1-szym roku wiele osób
            miało chyba taką nadzieję, bo oblali egzaminy i zakonczyli edukację
          • Gość: walik Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:32
            No wlaśnie, co innego uczelnie prywatne od publicznych...
            • Gość: ania Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.aster.pl 11.09.06, 14:40
              z tego co pamiętam wiele osób oblało np. diagnostykę czynnosciowa osob
              niepełnosprawnych, ekonomikę turystyki czy rachunkowosc finansową.. najwiekszy
              odsiew był na przedmiotach ekonomicznych i powiazanych z fizjologią.. pisalismy
              tez biznesplany imprez sportowych, robilismy plany przestrzennego zagosp.
              turystycznego, plany promocji klubu sportowego, imprez masowych, wybranego
              regionu - wcale to nie było takie banalnie proste, bo nie wszyscy sobie
              poradzili
              • Gość: ania Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.aster.pl 11.09.06, 14:42
                a na wstepnych zdawało się sprawnosciowy, geografie i wybrany jezyk
                • Gość: Walik Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:26
                  Ciekaw jestem ile przedmiotów i mniej wiecej jakie są na pierwszym roku...
                  glupie pytania ale jeszcze nie jestem doswiadczonyc hehe...
                  • Gość: ania Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.aster.pl 11.09.06, 15:33
                    strony.awf.edu.pl/plany/plany/
                    z tego co widzę trzeba jeszcze troche poczekac na plany, zreszta nie wiem gdzie
                    chcesz studiować (jakie miasto?).. co z tego, że Ci napisze jakie przedmioty ja
                    miałam, pewnie się sporo zmieniło, na każdej uczelni są nieco inne
                    • Gość: Walik Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 18:52
                      Chcę ukończyć studia, aby tylko zdobyć wyższe wykształcenie. Teraz mnie
                      nachodzą głupie myśli. Boje się że w po pierwszym roku studiów coś mi się nie
                      spodoba i będę chciał zmienić kierunek. Tym samym zmarnują się pieniądze
                      wkładane przez moją rodzinę.
                      Miałaś Aniu i reszta osób takie myśli...

Boje się także że koledzy wysmieją mnie że ide akurat na ten kierunek...

Ogólnie jest strach..
                      • Gość: ania Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.aster.pl 11.09.06, 18:58
                        www.wstir.maniak.pl/content/view/69/52/
                        możesz spróbować w WSTiR.. w rankingach ma tyle samo punktów co TiR na AWF,
                        wykładowcy też ci sami co na AWF
                        • Gość: Walik Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 19:06
                          Nie nie,
                          ja pójdę na dzienne płatne... w takim małym budynku.

Myślę że akurat na płatnych bedzie łatwiej niż na niepłatnych.

Dziękuje Aniu za wszystkie uwagi.

Pozdrawiam Cie serdecznie
                          • Gość: tęczowinka Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 10:39
                            Nawet, jak będziesz chciał zmienić kierunek, to wiedza z TiRu nie ucieknie, na
                            pewno się potem przyda. Są tam podstawy psychologii, ekonomii, finansów, ochrony
                            środowiska, wiedza o kulturze itp
                            Co do kolegów, to zawsze możesz iść na uzupełniające magr z ekonomii, a wtedy
                            żaden Ci nie podskoczy ;) Mam kolegę na leśnictwie, jakoś nikt z nas nie robi
                            sobie z tego dowcipów. To jego pasja i wie, co będzie po tych studiach robił.
                            • Gość: urees Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:08
                              Ja poszedłem na ten kierunek na prywatne, a jakoś nie spotkałem się z drwiną
                              kolegów... Faktycznie studia nie są ciężkie, ale podejście "zapiszę się, pojawię
                              parę razy, a i tak zdam sesję śpiewająco" kończy się u nas wyleceniem ze szkoły.
                              Są przedmioty łatwiejsze i trudniejsze, wiadomo. Jeden ma talent do tego, inny
                              do innego i nie będzie się orłem ze wszystkiego. Swoje studia sobie cenię, lubię
                              i nie widzę przeiwskazań, żeby an nie iść. Tyle ode mnie :)
                              • Gość: Walik Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 16:01
                                takie wpisy bardzo pomagają.

dzięki
                                • Gość: Jaro Re: Turystyka i Rekreacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 08:13
                                  Ja tez na to siedostałem specjalnośc Turystyka i jestem zadowolony.Bardzo polecam wszystkim ten kierunek.
                                  • tomus2221 Re: Turystyka i Rekreacja 13.09.06, 14:26
                                    A co powiecie o uczelni Almamer studia magisterskie na TiR????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka