Dodaj do ulubionych

PG czy UG? Informatyka

IP: *.172.wmc.com.pl 19.09.06, 18:58
Witam. Marzę o studiowaniu informatyki w Gdańsku, nie wiem tylko, którą
uczelnię wybrać. Czy na politechnice faktycznie jest tak trudno? Jestem w
klasie biologiczno-chemicznej i matematykę mam na poziomie podstawowym, ale do
matury wszystko nadrobię. Bardziej się martwię fizyką - nie będę jej zdawać na
maturze i nie wiem, czy w takiej sytuacji w ogóle się dostanę. I tu kolejne
pytanie - czy na politechnice jest dużo fizyki i jest ona trudna? Nie mam
problemów z logicznym myśleniem i szybko się uczę, bardziej obawiam się o
zaległości z liceum. Wiem, że nikt za mnie decyzji nie podejmie, ale
chciałabym przeczytać opinie studentów PG i UG, może to mnie trochę oświeci :)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • wd_07 Re: PG czy UG? Informatyka 20.09.06, 00:09
      Według mnie polibuda (mówię ogólnie) jest lepszym wyborem. Po pierwsze studia trwają tyle samo co na uniwerku ale dostajesz jeszcze tytuł inżyniera. Po drugie informatyka na polibudzie to nie tylko algorytmy i pisanie programów to w dużej mierze także elektronika, cyfrówka, elektrotechnika, automatyka - a to sprawia, że nie tylko znasz zasadę działania narzędzia każdego informatyka ale posiadasz szerszy (niż absolwenci uniwerka) zakres umiejętności, a co za tym idzie, masz wiekszy wybór przy wybieraniu pracy w przyszłości.

Oczywiście są też minusy. Moim zdaniem na polibudzie jest trudniej.
      Praktycznie ze wszystkich technicznych przedmiotów masz (oprócz ćwiczeń i wykładów) masz jeszcze labolatoria (chociaż moim zdaniem dobrze bo dzięki temu można w praktyce zrozumieć dany materiał).

Fochy i widzimisie wykładowców to już kwestia poszczególnych uczelni,wydziałów i instytutów więc nie ma sensu rozprawiać gdzie są gorsi.

Pamiętaj, że obecnie mało osób wybiera studia na politechnice (informatyka jest oczywiscie wyjątkiem) i istnieje niedobór inżynierów.

A na koniec anegdotka. Otóż znajoma niedostała się w tym roku na uniwerek na co ja odparłem "trzeba było zdawać matmę, poszłabyś sobie na polibudę", na co koleżanka odpowiedziałą "zdurniałeś!? ja chcę studiować, a nie się uczyć" :]
    • Gość: human bazooka Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:49
      Czemu akurat w gdańsku? Jeśli dlatego, ze to nad morzem to daj se siana. Moim
      zdaniem informatyke opłaca sie studiować na przykłąd w Warszawie, i to
      niekoniecznie na UW czy PW, ale na przykład jednej z dobrych prywatnych szkół
      informatycznych, których jest tu kilka
      • Gość: cfvdvcsd Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:03
        daj se siana babo ,jak nie umiesz fizyki to lezysz i kwiczysz:)
      • Gość: Kali Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:38
        Jeśli ktoś mieszka w gdańsku to spoko. Ale jechać z innej części kraju by uczyć
        sie w gdańśku to chyba nienajlepszy pomysł. Szczególnie informatyki. Zgadzam
        się, ze głównie warszawa
    • Gość: darek Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:37
      Pracowałem z kilkoma absolwentami informatyki PG. Wszyscy po okresie próbnym
      musieli się pożegnać z pracą. Poziom wiedzy mieli znośny, ale gdy kazano im się
      dokształcić (w domyśle: kupić/wypożyczyć książkę i przeczytać) mieli z tym spore
      problemy. Ze studentami/absolwentami UG nie miałem do czynienia. Ale generalnie
      poziom studiów w Gdańsku nie jest wysoki więc ja bym się wynosił z bastionu
      Wałęsy i Donalda z Tuskowic.
      • Gość: Zosia Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.172.wmc.com.pl 20.09.06, 21:32
        Chcę studiować w Gdańsku, bo tu mieszkam, a żadne wyjazdy do innego miasta nie
        wchodzą w grę. Słyszałam, że tutejsza politechnika jest na wysokim poziomie. A
        co do fizyki: nie jestem taka tępa ;)
        • Gość: darek Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:35
          W promieniu 100 km nie ma innej politechniki to co miałaś usłyszeć :) ? W skali
          całego kraju prezentuje sie raczej marnie... Popatrz na ranking ("Wprost",
          "Polityka"). Dają one (niepełny, co trzeba przyznać) obraz poziomu kształcenia.
          • Gość: bllee Re: PG czy UG? Informatyka IP: 80.54.16.* 20.09.06, 21:45
            łeb masz jak ranking
          • Gość: xyz Re: PG czy UG? Informatyka IP: 80.50.255.* 20.09.06, 21:51
            Gdyby wszyscy studiowali na tych najlepszych uczelniach to możnaby je policzyć
            na palcach. Ci co kończą np. Polibudę Radomską też znajdują pracę. To zależy od
            człowieka, jak będzie cienki to nawet po Oxfordzie nie znajdzie dobrej roboty.
            P.S. Na PG poziom wcale nie jest najgorszy.
          • Gość: jay Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 07:57
            hmm bez przesady z PG nie powinno być tak źle, ma 4-5 miejsce w kraju, więc szeroko pojęta czołówka. Z drugiej strony skoro piszesz, że miałeś z nimi do czynienia, i okazali się przeciętni, to coś w tym jest...
            • Gość: darek Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:27
              Ja wychodze z założenia, że najważniejsze jest podejście do studiów. Ślizganie
              się od egzaminu do egzaminu (jak w przypadku tych panów) dało efekt mizerny.
              Jeżeli ktoś w miarę przyłoży się do studiów, zrobi coś samemu, sięgnie po
              literature to wyjdzie znacznie lepiej, niezależnie od uczelni.
              • Gość: lollog Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:35
                Uczelnia też jest ważna, samo nastawienie nie wystarczy :) Wykładowcy, sprzęt, w
                pzypadku informatyki często praktyki załatwiane przez szkołe, miejsca pracy po
                szkole. To bardzo ważne, dlatego warto zekać na rynek edukacji szerzej
    • magoo.pl Re: PG czy UG? Informatyka 23.09.06, 21:43
      jestem po informatyce na pg, polecam
    • Gość: pit Re: PG czy UG? Informatyka IP: 212.2.99.* 23.09.06, 23:52
      zastanow sie nad studiami w wawie
    • Gość: Ja Re: PG czy UG? Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 01:49
      Polecam stronę :
      www.ocen.pl/faculty.php?action=show&which=130

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka