Dodaj do ulubionych

Europeistyka ...

IP: 80.50.231.* 20.10.06, 11:44
Jestem obecnie w klasie maturalnej i zamierzam studiować europeistykę.
Chciałabym się dowiedzieć czy według was jest to kierunek przyszłościowy i
czy wogóle warto go studiować? Oczywiście jestem tylko ciekawa waszych opinii
bo ostateczna decyzja należy wyłącznie do mnie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: kejt Re: Europeistyka ... IP: 217.153.157.* 20.10.06, 19:31
      strasznie ogolny kierunek zadnej konkretnej wiedzy chyba ze sama bedziesz jakos
      sobie poszerzac. znam wiele osob stud ten kier ktore zaluja. a najlepiej wejdz
      na str uczelni ktora cie interesuje i zobacz jakie tam sa przedmioty ...
    • alex_koz Re: Europeistyka ... 20.10.06, 23:59
      moim zdaniem zdecydowanie nie warto.
      • Gość: 77 Re: Europeistyka ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 01:13
        stosunki, politologi, prawo, socjologia i podobne gÓwienka na śmietnik
        • alex_koz Re: Europeistyka ... 21.10.06, 11:04
          badz co badz, ale prawo a politologia, socjologia, stosunki to zupelnie inna
          bajka.
        • Gość: ola Re: Europeistyka ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 11:06
          Myslę, że prawnicy mimo wszystko czasem się przydają ;)
      • quille Re: Europeistyka ... 21.10.06, 11:19
        moim zdaniem nie można mówić, że czegoś absolutnie nie warto studiować - wyobraź
        sobie Alex Koz, że ktoś może studiować religioznawstwo - nie warto? a on ma
        właśnie pomysł na życie taki, że to religioznawstwo mu jest potrzebne

ja studiuję europeistykę i uważam, zę jak ktoś tam idzie, bo nie ma pomysłu na
        studia to może faktycznie nie warto, choć u nas w IE na UJ na pewno postudiuje
        sobie przyjemnie i otrzyma dyplom, bo nikt nikogo udupić tu nie chce, więc moim
        zdaniem i tak warto bardziej niż studiować coś do czego co też nas nie będzie
        interesowało, a doprowadzi tylko do nerwicy

a dla kogoś, kto ma pomysł na sibie i wie z czym sensownie połączyć europeistykę
        to będzie bardziej niż warto... ale na szczęście nie frustraci na forum to
        zweryfikują, tylko życie

pozdrawiam

PS a agrument, że prawnicy są niepotrzebni to najlepszy zart jaki ostatnio
        słyszałam :) rozprawy sądowe u nas "śmigają", mamy najgorsze statystyki jeżeli
        chodzi o ilość ludzi na jednego adwokata czy notariusza, ale prawników nie
        potrzeba, gdzieżby
        • r.richelieu Re: Europeistyka ... 21.10.06, 13:22
          Potrzebni są radcy i adwokaci dostępni cenowo przeciętnemu Kowalskiemu, a nie
          prawnicy. Prawników jest na pęczki.
          • quille Re: Europeistyka ... 21.10.06, 13:29
            a radca albo adwokat to pewnie po politechnice, albo po rolniczej, co?
            • Gość: kejt Re: Europeistyka ... IP: 217.153.157.* 21.10.06, 17:41
              no własnie europeistyka jest dobra w przypadku polaczenia z drugim kierunkiem.
              sama to za malo. duzo za malo. wystaryczy zobaczyc ile osob z kier typu
              europeistyka, stosunki politologia czy nawet socjologia ciagnie drugi kierunek
              • alex_koz Re: Europeistyka ... 21.10.06, 18:13
                no wiesz, ja studiuje europeistyke, skonczylam juz prawo i wiem jak to wyglada
                w praktyce, jakos - mimo wszystko - absolwenci prawa nie maja problemu ze
                znalezieniem pracy bo prawo to konkretna profesja, a europeistyka to takie
                niewiadomo co, niby to studia ekonomiczne, niby prawnicze czy administracyjne,
                niby takie europejskie kulturoznawstwo, slowem misz masz totalny, niby uczymy
                sie jezykow obcych wiecej niz inni studenci ale poziom czesto odbiega od
                nasztch oczekiwac.

u mnie na roku - na europietstyce - polowa osob studiuje dwa kierunki bo samej
                tylko europeistyce perspektywy srednie.
                • Gość: kejt Re: Europeistyka ... IP: 217.153.157.* 21.10.06, 18:25
                  ja mam podobnie : Stosunki + administracja jednoczesnie
                • quille Re: Europeistyka ... 21.10.06, 19:42
                  ja się zgadzam, bo sama studiuję takie połączenie jak Ty - tzn prawo i
                  europeistyka, właśnie dlatego, że eusropeistyka wydawała mi się kierunkiem o
                  wszystkim i o niczym, a prawo z kolei wg mnie potrzebowało jakiegoś "smaczku"
                  choćby w postaci socjologicznych czy antropologicznych "pierdółek", z którymi
                  nie mam zamiaru wiązać mojej przyszłości, ale które są moim zdaniem ciekawe

i zawsze podkreślam, że europeistyka jest najlepszą rzeczą jaka mi się trafiła,
                  bo na samym prawie dawno bym zwariowała

poza tym uważam, że europeistyka jest dobra dla ludzi zaraz po LO, którzy nie
                  wiedzą co chcą studiować, bo nie oszukujmy się, któs kto właśnie ma za sobą
                  maturę tak naprawdę ma mgliste pojęcie o tym co to jest politologia czy
                  socjologia - a wystarczy tylko semestr na takim miszmaszowym kierunku, żeby sie
                  przekonać, że kogoś właśnie to interesuje - wiele osób z mojego roku po I czy II
                  roku studiów zaczęło coś jeszcze - socjologię, filozofię, ekonomię, prawo,
                  politologię, filologie różnej maści...

poza tym uważam, że (przynajmniej UJtowska) europeistyka daje dużą wiedzę na
                  temat UE, co może być naprawdę dobrym dopełnieniem drugiego kierunku

zgadzam się więc z tym, że sama europeistyka może okazać się zbyt ogólna, ale z
                  drugiej strony ciągle uważam, że jak ktoś ma pomysła na samego siebie i na to,
                  co chce robić po studiach, to nawet jako mgr europeistyki znajdzie pracę
                  • Gość: kejt Re: Europeistyka ... IP: 217.153.157.* 21.10.06, 23:31
                    zgadzam sie w 100%
                  • alex_koz Re: Europeistyka ... 22.10.06, 11:56
                    ja dodam na pocieszenie, ze znam absolwentow europeistyki pracujacych w
                    zawodzie - zajmujacych sie funduszami unijnymi etc. , w firmach doradczych z
                    wielkiej czworki wiec jak widac sama europeistyka wystarcza;))
                  • ally Re: Europeistyka ... 22.10.06, 14:15
                    zgadzam się. ja studiuję stosunki międzynarodowe i do tego filologię. zawsze
                    narzekałam, że stosunki są o wszystkim i niczym itd., ale od czasu, kiedy
                    zaczęłam 2. kierunek, doceniłam te studia. są znacznie ciekawsze i bardziej
                    rozwijające niż romanistyka, którą zresztą też lubię. to samo twierdzą ludzie
                    ode mnie z roku, którzy uczą się też na prawie, administracji itp.
                    • Gość: kejt Re: Europeistyka ... IP: 217.153.157.* 22.10.06, 16:37
                      myslisze po europeistyce ma sie wystarczajaca wiedze zeby pracowac przy
                      funduszach?? jezeli juz to zna sie ogolna tematyke funduszy, a zeby wypełniac
                      wnioski i znac sie na rzeczy to europeistyka niestety ci w tym nie pomoze.
                      spytaj sie lepiej znajomych ile kursow dodatkowych musieli skonczyc lub ile sami
                      pracowali nad zagadnieniam funduszy.
                      • Gość: ally Re: Europeistyka ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 16:43
                        no wiesz, większość kierunków daje przede wszystkim teoretyczne podstawy. po
                        skończeniu prawa też nie idziesz od razu na rozprawę ;-)
                      • alex_koz Re: Europeistyka ... 22.10.06, 18:37
                        Gość portalu: kejt napisał(a):

> myslisze po europeistyce ma sie wystarczajaca wiedze zeby pracowac przy
                        > funduszach?? jezeli juz to zna sie ogolna tematyke funduszy, a zeby wypełniac
                        > wnioski i znac sie na rzeczy to europeistyka niestety ci w tym nie pomoze.
                        > spytaj sie lepiej znajomych ile kursow dodatkowych musieli skonczyc lub ile
                        sam
                        > i
                        > pracowali nad zagadnieniam funduszy.

oczywiscie ze nie, absolwenci europeistyki tak samo jak absolwenci innych
                        kierunkow musza sie ksztalcic aby moc pracowac w zawodzie; ale jak czasem sie
                        okazuje europeistyka wystarcza.
                        • Gość: x Re: Europeistyka ... IP: *.aster.pl 22.10.06, 22:17
                          Co prawda nie studiuje europeistyki, a inny kierunek na SGH, ale mysle ze po to
                          Ci na europeistyce maja ogrom zajec z prawa UE zeby z wypelnianiem zadnych
                          wnioskow nie miec problemow...
                          • Gość: kejt Re: Europeistyka ... IP: 217.153.157.* 23.10.06, 18:25
                            tylko ze europeistyka europeistyce nierówna. na sgh moze i jest ogrom zajec i
                            ten kierunek jest na dobrym poziomie, ale niestety na innych uczelniach tak nie jest
                            • Gość: ally Re: Europeistyka ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:17
                              a na wszystkich innych kierunkach poziom jest taki sam na każdej uczelni?
                              strasznie się szamoczesz, by udowodnić, że europeistyka jest do niczego ;-)
                              • Gość: kejt Re: Europeistyka ... IP: 217.153.157.* 24.10.06, 20:24
                                nie szmoce sie bo tu nie trzeba niczego udowadniac to jest fakt oczywisty. z
                                poziomem chodzilo mi o program, przedmioty jakie są np porownaj co jest na sgh a
                                np na uł. akurat moja kolezanka studiuje europ. na uł i jak zobaczyłam co oni
                                tam mają ...
                                • Gość: ally Re: Europeistyka ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 22:44
                                  akurat mam znajomych na uł. to nie jest kwestia poziomu, a programu studiów.
                                  nie da się ukryć, że uł stawia na socjologię kultury, a nie na prawo unijne. a
                                  jesli ktoś nie wie, jaki kierunek wybiera, no to cóż, pogratulować ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka