vanilla5 30.10.06, 10:03 Witajcie! Wiecie może jak to jest na UJ z językiem obcym, jak ktoś ma zdane FCE lub CAE? Czy to prawda, że istnieje możliwość zwolnienia z lektoratów i egzaminu? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MOi Re: UJ - ang - FCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 11:13 Wisi informacja obok dziekanatu, albo już nie wisi ;) Z tego co zapamiętałam CAE zdane na A - masz 5, co do reszty to mam wątpliwości więc nie podaje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: famme Re: UJ - ang - FCE IP: *.net.autocom.pl 30.10.06, 11:52 z egzaminu, w nowym regulaminie zdawanego po 3 roku - czyli po dwóch latach nauki- bo języka zaczyna sie uczyć po 1 roku, zwalnia tylko CAE lub CPE. Od tego roku wystarczy miec juz C. wczesniej zwalniały tylko A i B. Tak wiec FCE nie zwalnia..... Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla5 Re: UJ - ang - FCE 30.10.06, 18:13 No to spokojnie - zdaję FCE w tym roku, a za rok chcę zdawać CAE. Jestem teraz na I roku:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: UJ - ang - FCE IP: *.3.cust.bredband2.com 30.10.06, 19:45 Jesli ZDASZ FCE to dopiero wtedy pisz, ze bedziesz zdawac CAE. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla5 Re: UJ - ang - FCE 30.10.06, 21:34 A Ty jeśli nie wiesz, co napisać, to po prostu nic nie pisz. Trochę kultury, dużo to forum nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: UJ - ang - FCE IP: *.3.cust.bredband2.com 30.10.06, 21:45 Słucham? O jakiej kulturze Ty piszesz? Vanilio radze sie zastanowic nad tym co piszesz, bo z tego wynika ze nie mi brakuje kultury:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: famme Re: UJ - ang - FCE IP: *.net.autocom.pl 30.10.06, 21:56 warunkiem koniecznym podchodzenia do CAE wcale nie jest uprzednie zdanie FCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOi Re: UJ - ang - FCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 09:37 Ja mam FCE - i z dośwadczenia wiem, bo kontynuowałam naukę że 1 rok to jest na prawdę bardzo mało czasu na zdanie CAE - nawet na C. Większość szkół jęz. przeznacza na to - 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla5 Re: UJ - ang - FCE 31.10.06, 11:25 Wiem, jak to jest w szkołach językowych - jeste Pre-FCE, Post-FCE, Pre-CAE itd... Myślę, że jeśli ktoś się dolidnie przyłoży do CAE, to jest w stanie go zdać nawet po roku. Tu chodzi o samozaparcie i chęć nauki:) A z jakich książek przygotowałaś się do CAE? Pozdrawiam P.S. Ja po prostu nie piszę, jak nie mam nic ciekawego do powiedzenia, ani nie zniechęcam ludzi do czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: UJ - ang - FCE IP: *.3.cust.bredband2.com 31.10.06, 12:18 No wlasnie ja tez nie pisze wtedy kiedy nie mam nic ciekawego do napisania. Widocznie to co wyzej napisałam uznałam, ze jest warte napisania. Tyle. Widze, ze masz z tym ogromny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi Re: UJ - ang - FCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:47 Vanilla - ja nawet nie miałam de facto intencji przekazania "jak to robią szkoły". Z tylko mojego doświadczenia - rok na zdanie CAE nawet PRZY EXTREMALNYM ZAPARCIU to jest to mało. Szczególnie jak studiujesz dajmy na to - psychologię ;) POważnie, rok na zdanie to BARDZO MAŁO CZASU -> wdrapanie się ;) na poziom CAE jest trudniejsze niż przy FCE. Strasznie szeroki zakres. W twoim przypadku - jka nie masz FCE, najlepiej go nie zdawaj a kontynuuj naukę kończąć egzaminem CAE. Na daremno wydasz tylko ok.500/600 zł. za egzamin. Książki do CAE - Objective CAE (Cambridge) + testy, przynoszone przez nauczyciela więc nie wiem z jakiej książki. Podobno istnieje tylko 1 ksiązka z testami <ale nie wiem>. Głównie to polecam - czytać DUŻO książek angl. i ogląać TV <BBC etc.> Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla5 Re: UJ - ang - FCE 31.10.06, 21:19 Hehehe, skąd wiesz, że studiuję psychologię?:>:> Dobrze mnie "wyczułaś" widocznie:) Mhm, może masz rację. Teraz jest mi trudno ocenić, bo zdaję FCE. Chciałam rok temu, ale za późno się zorientowałam. A przy okazji też podgonię ze słownictwem itd. Zobaczę jak będzie z tymi certyfikatami. Jak nie zima za tok, to może seja wiosenna? Mam jeszcze trochę czasu:) Dzięki za porady i pozdrawiam:) Jakbyś chciała coś dodać lub podzielić się ze mną cennymi wskazówkami dotyczącycmi certyfikatów, to będę bardzo wdzięczna! Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla5 Re: UJ - ang - FCE 31.10.06, 21:20 Oczywiście chodziło mi o "rok" i "sesję wiosenną":) Przepraszam za literówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOi Re: UJ - ang - FCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 22:16 Nie wyczucie a pamięć - I rok UJ wieczorowe. ;) A certyfikat - to taj jak wyżej napisałam, nie ma najmniejszego sensu zdawania FCE - no chyba, że lubisz marnować pieniądze ;) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla5 Re: UJ - ang - FCE 31.10.06, 22:38 Pamięc powiadasz?;) Ale z forum czy ze studiów? (sorki, ale dzisiaj ciężko kapuję) Pozdrawiam. P.S. Nie lubię marnować i myślę, że FCE też się liczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi Re: UJ - ang - FCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 10:54 Jasne, że z forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś