askaam007 28.12.06, 17:57 chciałam sie zorientować, ile miesięcznie wydajecie na ksero i mniej więcej ile jest tego ilościowo? Dziekuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozowy_pysiek Re: Koszty ksera 28.12.06, 20:29 Zalezy na jakiej uczelni i na ktorym wydziale U mnie tj w Łodzi nie kseruje się dużo o ile masz już książki Chyba że chcesz kserować bo jakaś w danym momencie jest Ci potrzebna Kseruje się giełdy, jakieś niepotrzebne (:P) ćwiczeniówki na angielski, wymagania i tyle... co chcesz więcej ksierować? Nie wychodzi to dużo Zanim zaczełam studiować moi znajomi szacowali 150 zł miesięcznie co u mnie w ogole się nie sprawdziło.... kseruję naprawdę mało... i myslę że zamyka się to średnie w 30-40 zł miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
ciarna_87 Re: Koszty ksera 05.01.07, 18:23 około 40 zł miesięcznie co 3 tygodnie dany skrypt na anatomie wczesniej materiały na seminaria z biofizyki, wykłady z biologi i na samym poczatku książkę z angielskiego Odpowiedz Link Zgłoś
rozowy_pysiek Re: Koszty ksera 05.01.07, 22:08 skrypt kserujesz jesli go nie masz a jest Ci potrzebny... ja mam bochenka i to wystarcza w zupełności Skrypty też mam ale nie uzywam Materiały na seminaria z biofizyki??? Nie musisz kserować... możesz pisać... Wyklady z biologii? Jak chodzisz to nie kserujesz :D Generalnie nic nie musisz kserować :) tylko giełdy dla własnego dobra :) Odpowiedz Link Zgłoś
domeel82 Re: Koszty ksera 05.01.07, 23:00 Ja wydawałem full kasy na pierwszym roku potem już przeważnie pożyczałem materiały od znajomych i z biblioteki. Teraz większość asystentów przesyła nam pliki w pdfach. Lepiej mieć materiały i na wykładach i seminarkach skupiać uwagę na temacie a nie na tym żeby jak najwięcej zanotować. W ogóle najlepiej jest przeczytać sobie materiały przed wykładem. Co do Bochenka to jest książka dobra dla chirurgów i do pisania prac naukowych a nie do nauki. Jak byłem na 1 roku też mi się wydawało że porządny lekarz musi mieć w głowie tony anatomii, teraz po prawie 6 latach widze że ta wiedza sie totalnie nie przydaje. Lekarz musi wiedzieć co ma robić z pacjentem i robić to szybko, niestety u nas człowiek uczy się takich rzeczy dopiero na praktykach. Odpowiedz Link Zgłoś
lionne7 Re: Koszty ksera 09.01.07, 18:27 To zależy, m.in. od miesiąca (najwięcej się kseruje na początku) ile masz książek, czy masz skłonności do panikowania;)(krąży dosyć dużo niepotrzebnych materiałów, które niby musisz mieć żeby zdać lub zaliczyć jakiś przedmiot, a zwykle później okazuje się że to było niepotrzebne). Ja na początku roku odkupiłam od koleżanki ze starszego rocznika ksero potrzebnych skryptów do ćwiczeń, materiały do biochemii i giełdy. Poza tym kserowałam jeszcze program ćwiczeń i wymagania. Kosztowało to razem ok.50 zł. Nie kserowałam żadnych książek (mam swoje i z biblioteki). W listopadzie były jeszcze jakieś kserówki z angielskiego (max 5 zł), a w grudniu nic nie kserowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lionne7 Re: Koszty ksera 09.01.07, 18:28 Myślę, ża warto odkupić od starszych roczników jakieś materiały, giełdy. Zazwyczaj wychodzi to taniej niż ksero:) Odpowiedz Link Zgłoś