beautifulola 08.04.03, 11:07 Prosze, powiedzcie jak moge sie najlepiej przygotowac do egzaminow. Jestem zakochana w tych studiach i musze tam studiowac. PROSZE! Mam jeszcze rok, ale zalezy mi niesamowicie! Pozdruffki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoric Re: Egzaminy 19.04.03, 13:11 Heja, odpowiem Ci zanim Forum zniknie :). Przede wszystkim czytaj dużo dużo dobrych książek. Nie ucz się niczego na razie, tylko czytaj. Przede wszystkim klasykę literatury światowej, ale także rzeczy związane z historią i sztuką. Sama 'faktografia' (daty, nazwiska) nic Ci nie da, jeśli nie będzie ogólnego 'podkładu' i czucia tematu. Wszystko powyżej jest adekwatne do MISHu w Toruniu, ale podejrzewam, że gdzie indziej również. pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
mkw98 Re: Egzaminy 23.04.03, 22:28 yoric napisał: > Wszystko powyżej jest adekwatne do MISHu w Toruniu, ale podejrzewam, że gdzie > indziej również. > pzdrv Potwierdzam to co napisal yoric, do MISHu w Warszawie tez jest adekwatne. napisz moze do mnie maila, chetnie udziele wszelkich informacji pozdrawiam oboje Odpowiedz Link Zgłoś
vilya1 Re: Egzaminy 29.08.03, 23:22 Dodam jeszcze parę słów od siebie: 1) chociaż brzmi to prozaicznie, przydatne są testy z poprzednich lat - z Krakowa po to, żeby się przekonać, że nie ma jak się do tego racjonalnie przygotować ;))), z Warszawy, gdyż zadania co roku przez lata były tego samego typu i wiadomo było, czego się można spodziewać (zmieniło się w tym roku, chociaż część nadal pozostała niezmienna, moim zdaniem na korzyść :) 2) ważniejsza jest erudycja niż bardzo szczegółowa wiedza - szczególnie w odniesieniu do testów krakowskich. Nigdy nie wiadomo, na co trafisz, więc warto czytać, czytać, czytać. :))) Nie tylko klasykę literatury, ale w ogóle wszystko, co Ci wpadnie w ręce - także czasopisma, gazety codzienne, etc. Może się przydać. (W Krakowie przyda się na pewno ;) 3) przed egzaminami warto przejrzeć kilka b. konkretnych źródeł - w odniesieniu do MISH-u krakowskiego "Słownik terminów literackich" oraz koniecznie, przynajmniej dla orientacji, historię filozofii, na UW, moim skromnym zdaniem, słownik terminów historycznych. Często nie jest to kwestia wiedzy, ale umiejętności sformułowania i zdefiniowania czegoś. 4) na UW - skoncentrować się na rozmowie, jest de facto znacznie ważniejsza od egzaminów pisemnych i może b. dużo zmienić... Ech, wychodzi na to, że bardzo przyziemna jestem... 4) przede wszystkim wierzyć, że to Ty się na te studia dostaniesz. :))) Powodzenia! Pozdrawiam Vilya. PS. Oczywiście, przynajmniej częściowo rady te należy potraktować z przymrużeniem oka, nikt nie jest w stanie wiedzieć wszystkiego, a ja sama... hmm... powiedzmy, że stosowałam się do swoich rad dość połowicznie... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Egzaminy 11.11.04, 22:12 Odświeżam, by wątek nie został zarchiwizowany ;). Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: noi to watek historyczny w koncu ;) n/t 12.11.04, 11:04 Za to rady Vilyi ponadczasowe :)). I przynajmniej mamy jak na talerzu genezę tego forum ;). A wątki powyciągałam, bo - nie wiedzieć czemu - przestały się wyświetlać na liście wątków forum, a ciągle nie są zarchwizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Egzaminy 15.10.05, 10:40 Odświeżam, by wątek nie został zarchiwizowany ;). Odpowiedz Link Zgłoś