Dodaj do ulubionych

Rekrutacja 2007/2008 SWPS

IP: *.finemedia.pl 06.02.07, 20:36
Jak myślicie zmienią zasady rekrutacji na SWPS w tym roku? Maturę pisałem w zeszłym roku, chciałem iść na Psychologię, ale pod presją rodziny poszedłem na co innego. Teraz rzuciłem uczelnie i czekam do października na psychologię. Zgodnie ze standardami rekrutacyjnymi z 2006 nie miałbym problemów by sie dostać. Gorzej jeśli zmienia sposoby rekrutacji... Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 21:29
      Dostać się jest łatwo, więc nie masz się czy martwić. Z utrzymaniem się jest
      gorzej, ale jak robisz to, co lubisz to nie widzę problemu.
      • si4mano Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS 07.02.07, 09:06
        Ja mam pytanie ogólnie o rekrutacje...skonczylem akurat studia i od pazdziernika
        chetnie rozpoczalbym nastepne. Nie podyplomowe ale zupelnie inny kierunek.
        Mature pisalem oczywiscie stara wiec jak to jest z dostaniem sie teraz na studia?
        • Gość: En person Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.chello.pl 09.02.07, 01:04
          Chyba przechodzisz jakąś pseudo rozmowę kwalifikacyjną i cię przyjmują, tam
          każdego przyjmują. Brat poszedł tam 6 lat temu, ledwo zdał maturę a dostał się
          od razu, więc luz. Z utrzymaniem się też jest spoko, wystarczy że płacisz
          czesne i wszystko ci zaliczą. Brat strasznie żałuje, że tam poszedł, ale jak
          nie chcesz się przemęczać, to zapraszam. Słyszałam też, że lektoraty językowe
          są na strasznym poziomie (angielski przynajmniej).
          • Gość: darek Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.acn.waw.pl 09.02.07, 10:04
            ahaha, dobre:) widać, jak dużo wiesz o tej uczelni. na drzewo, czarnuchu.

więc - przyjmują na podstawie matur, żadnych rozmów kwalifikacyjnych nie ma, ale
            nie ma tak, że przyjmują wszystkich - 3 lub 4 lata temu przyjęto 60% osób, teraz
            jest więcej chętnych, więc bez przesady. z utrzymaniem się jest też odwrotnie,
            jak mówi gościu wyżej - pierwsza sesja jest bardzo trudna i są egzaminy, których
            nie zdaje 80% ludzi. nie chcesz się przemęczać? to nie tu. zresztą, nawet jeśli,
            to co za różnica? idiocie może na tym zależy (pozdrów brata En person), ale ta
            uczelnia niezaprzeczalnie daje największe możliwości w kraju (jeśli chodzi o
            psycho), wystarczy spojrzeć na listę wykładowców i program.
            • Gość: En person Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.chello.pl 09.02.07, 13:10
              To nie masz porównania ze studiami na UW, mądralo. Brat w waszej szkole miał
              same piątki i szóstki, a w życiu go z książką w ręku nie widziałam
              (a "studiował" kliniczną i społeczną). Przez cały okres studiów słyszałam
              teksty typu "ja to sobie nie wyobrażam, że ludzie na uniwerku (czyt. ja) to się
              uczą miesiąc przed sesją". Bo on się nie uczył. Musisz przyznać, że większość
              egzaminów to testy, które w pełni nie sprawdzają wiedzy. Co do kadry, to mi nie
              piernicz, że taka dobra, bo tu chodz o studentów, a nie kadrę. U mnie na
              anglistyce też jest świetna kadra, a mimo tego ok. 80 osób odpada po 1 roku. A
              co do robienia kariery za granicą, to się po rostu uśmiałam. Jaki pracodawca za
              granicą będzie wiedział co to jest Warsaw School of Psychology? Takich wyższych
              szkół jest w Polsce tysiące (tyle że wasza ma niegramatyczną nazwę), a co
              dopiero na świecie. No i języki trzeba znać, a to już u was porażka. Brat,
              piątkowo szóstkowy student, nie umie prostego zdania napisać po angielsku, nie
              mówiąc o korzystaniu z materiałów anglojęzycznych. A co do zasad przyjęć na
              SWPS, to jako stary maturzysta miał rozmowę kwalifikacyjną. Zresztą, co tu będę
              pisać, jak ktoś chce się uczyć, to na dobrą państwową uczelnię, a nie do
              wyższej szkoły czegoś tam.
              • Gość: darek Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.acn.waw.pl 09.02.07, 18:31
                mam właśnie porównanie do UW, bo przyszło mi tam przez dwa lata studiować.
                przepraszam za niekulturalne określenia, jest mi szczerze głupio. jeśli ktoś
                chce, to się prześlizgnie - a jeśli ktoś jest inteligentny i chce się uczyć, to
                się tu nauczy więcej, niż na głupim UW, gdzie - powtarzam wiem z doświadczenia,
                właśnie na psychologii byłem - wykładowca nie ma dla Ciebie czasu, bo pracuje
                jeszcze na uczelni prywatnej i tamto go pochłania, program jest tak okrutnie
                przestarzały, że można załamać ręce, o warunkach studiowania nie wspominając.
                swoją drogą, to smutne moim zdaniem, że tyle osób odpada - jeżeli ktoś chce
                studiować, to czemu go od razu wywalać, jak mu się noga podwinie? fakt, uczelnia
                musi robić selekcję i z tego co widzę w tym roku ostro podwyższyli próg
                zdawalności - I rok ma bardzo dużo, trudnych egzaminów.

kto będzie wiedział, co to jest Warsaw School of Psychology? a kto będzie
                wiedział, co to jest Warsaw University? zachęcam do zapoznania się z rankingami
                uczelni wyższych, gdzie UW jest baaaaaaaaardzo daleko. SWPS ma ile lat? 10? Nie
                bój, jeżeli w Polsce już ma wyrobioną markę, to w Europie też z biegiem czasu
                będzie. Jeśli chodzi o angielski to jest 7 grup zaawansowania, widać Twój brat
                był w najniższej.

Ps. Testy nie sprawdzają wiedzy? A co Twoim zdaniem sprawdza?
              • Gość: Konrad Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 09:08
                Mówisz o ANGLISTYCE, nie o PSYCHOLOGII - subtelna różnica.

SWPS jest jedną z najlepszych szkół w Polsce, poziom jest tam wysoki, prawwdopodobnie wyższy niż na UW.

Sorki za offtopa, ale juz patrzeć nie mogę, jak niektórzy studenci UW nie mogą się powstrzymać od popisania sobie, że każda inna uczelnia to dno. Zastanówcie się, jakie świadectwo temu uniwersytetowi wystawiacie...
            • Gość: En person Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.chello.pl 09.02.07, 13:41
              Zresztą poziom kulturalny twojej odpowiedzi mówi sam za siebie. Jacy studenci,
              taka szkółka. I tacy ludzie mają leczyć, ratunku.
              • edyp87 Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS 09.02.07, 14:22
                Rzeczywiście uczelnia ma dobrych wykładowców i ciekawy program. Chętnie poszedłbym jednak na Uwr (ze względów finansowych), ale nie pisałem J. Polskiego rozszerzonego, dlatego, nie mam żadnych szans by się tam dostać.
                • Gość: total_xy Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: 82.139.18.* 14.02.07, 04:17
                  Uwr? chyba żarujesz kolgo... nie idź tam , jest okrutnie, paskudnie.Powinni ja
                  zamknac.Fajna ekipa, ale reszta do kitu, prowadznie zajec, jakis warsztaty,
                  wszystko lezy...0 mozliwosci rozwoju.Ciezko, bo ciezko testy sa masakrycznee,
                  ale po co trenowac studentow jak psy, w ogol szkola ni dostosowana do xxi
                  wieku.szkoda zycia na tak beznadziejna szkole.Nie dziwie sie ze swps ma taki
                  powodzenie....Jeszcze jagielonka i uam sa bardzo konkurencyjne.
                  • Gość: Shrek Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.07, 06:49
                    To fakt, ja przeniosłem się z UWr na wrocławski swps i jest o wiele, wiele
                    lepiej. Przede wszystkim zajęcia są znacznie, znacznie ciekawsze i przeważnie
                    prowadzone przez bardziej kompetentnych ludzi.
    • Gość: Alicja Darek, mam nadzieje ,ze nie studiujesz psychologii IP: *.A189.cust.bahnhof.se 09.02.07, 13:45
      j.w
    • Gość: ejuw Ja to mysle ze prowadzicie IP: *.chello.pl 09.02.07, 14:35
      dosc nachalny marketing na roznych forach. Wlasciwie to nieglupie, bo im wiecej o was sie pisze tym dla was lepiej. Ciekawe tylko czy sporo ludzi nabiera sie na te teksty pisane przez panie z dziekanatu o tym jak wybitnie trudno jest sie dostac na swps lub tam utrzymac.
      • Gość: darek Re: Ja to mysle ze prowadzicie IP: *.acn.waw.pl 09.02.07, 18:38
        łatwo się dostać - w porównaniu do UW, PW czy innych uczelni, to oczywiste -
        jednak tu trzeba płacić grubą kasę za studia, mało osób na to stać. co do tych
        60% przyjętych 3 lata temu, to wiem to z wypowiedzi prof. Pisuli na czacie
        Onetu, nie widzę powodu, czemu w to nie wierzyć, bo to nie jest wyznacznikiem
        jakości w przypadku prywatnej uczelni. jak już napisałem wcześniej - utrzymać
        może jest łatwo, z czym jednak nie do końca się zgadzam. na UW robi się niektóre
        egzaminy na siłę - znaleźć coś, co uwali studenta. jest dużo ustnych, które nie
        sprawdzają dobrze wiedzy tak na prawdę. ale to nieistotne - jak ktoś chce, to
        się przez wszystko prześlizgnie, ale chyba nie o to chodzi, co?
        • Gość: En person Re: Ja to mysle ze prowadzicie IP: *.chello.pl 10.02.07, 15:07
          Przede wszystkim, to na UW nie robi się egzaminów na siłę, tylko żeby sprawdzić
          wiedze studenta. I tu się nikt z nikim nie cacka, że biedny student może nie
          zdać, to go biedaka nie będziemy męczyć. Są standardy których trzeba się
          trzymać i tyle, nie dajesz rady, do kopa w .... i do widzenia. To student ma
          robić wszystko, żeby się utrzymać, a nie uczelnia ma się dostosowywać do niego.
          U mnie na lektoracie językowym (nieobowiązkowym) może ci zabraknąć jednej
          czwartej punktu do zaliczenia i nie zaliczysz. Twoja wina, i tyle. U mnie ocena
          z jednego modułu składa się z 3 częśći: ocena z zajęć (branie udziału,
          frekwencja) , ocena z testu na ostatnich ćwiczeniach (z wiedzy z całego
          materiału) i zaliczenie ustne w postaci rozmowy z prowadzącym. Jedną część
          zawalisz i koniec, nie zaliczyłeś, mimo że dwie pozostałeś zaliczyłeś nawet na
          4. No sorry, ale na SWPS to zalicza obecność na zajęciach. Gdzie tu mówić o
          wymaganiach.
          • Gość: En person Re: Ja to mysle ze prowadzicie IP: *.chello.pl 10.02.07, 15:08
            Ale trzeba przyznać, że SWPS robi obie świetną reklamę, na którą wielu daje się
            nabrać.
          • Gość: hmm Re: Ja to mysle ze prowadzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 17:02
            Ciekawa jestem na jakich zajęciach zaliczają za samą obecność. Nawet bardzo.
            Może podzielisz się tą informacją??
            Rozwaliłaś mnie swoim wpisem, bo żeby zaliczyć muszę być na zajęciach(2nb
            dozwolone), napisać dwa testy (nie mówiąc już o wejściówkach) oraz esej
            (oczywiście nie w domu, tylko na zajęciach) plus zadania domowe. Za obecność
            miałam tylko umiejętności akademickie, czyli tzw. zajęcia adaptacyjne...
            • Gość: darek Re: Ja to mysle ze prowadzicie IP: *.acn.waw.pl 10.02.07, 20:48
              otóż to. przykro przyznać, ale 'en person' ma marne wyobrażenie SWPS i
              przewartościowane UW.
    • Gość: aga Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 07:30
      zadziwiające są te zajadłe spory uczelniane prywatne vs państwowe. studiuję na
      SWPS. dostać się może trudno nie jest, ale utrzymać, i to na wm miarę
      przyzwoitym poziomie,owszem. na pierwszym roku było 200 studentów, po drugim
      roku jak zostanie 100 to będzie dobrze.gdzie na państwowej "odsiewają" 50% roku?
      • Gość: hmm Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 19:16
        Jestem na drugim roku w SWPS. Na mojej specjalizacji było 90 osób, zostało 55-
        część odpadła, część odeszła. Odsiew jakiś jest.
        • Gość: jak Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.chello.pl 12.02.07, 03:13
          Jestem na drugim roku i odpadlo dopiero kolo 5 osob. Przewaznie ci, ktorzy sami zrezygnowali.
          • Gość: momo Re: Jaka znowu rekrutacja????!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:12
            każdego biorą, nawet sporo dresików się znajdzie.
          • Gość: ... Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:25
            Gość portalu: jak napisał(a):

> Jestem na drugim roku i odpadlo dopiero kolo 5 osob. Przewaznie ci, ktorzy sami
            > zrezygnowali.

en person Ty tak piszesz żeby udowodnić swoją racje??
            • Gość: Joanna Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:54
              wróćcie do wątku prywatne=badziew, na UW na psychologii odpada po 1 roku 60%, a
              w SWPS jak to w każdej prywatnej liczy się tylko kasa!!!!! możesz zdawać
              egzamin 10 razy,żebyś tylko płacił, a jak nie zapłacisz 1 raty to od razu cię
              scigają
              • Gość: Shrek Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.07, 20:06
                60%??? Tak, ale na wieczorowych, na dziennych jak odpada 10% to max. A dlaczego
                tak jest? Domyśl się rybeńko.
              • Gość: ehe Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.chello.pl 12.02.07, 21:15
                Na płatnych państwowych (wieczorowe i zaoczne) też Cię ścigają jak nie
                zapłacisz. I mają całkowitą rację. Umów należy dotrzymywać (dotyczy to obu stron).
              • Gość: hmm Re: Rekrutacja 2007/2008 SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 10:50
                Można zdawać egzamin 10 razy?? Bardzo ciekawe. Studiuję już dwa lata, a na forum
                ciągle dowiaduję się czegoś nowego. Fenomenalni jesteście.
                • Gość: ejuw Smiesznie wyglada ta rozmowa prowadzona miedzy IP: *.chello.pl 18.02.07, 14:32
                  soba, przez panie z dziekanatu z SWPS:) Mam kilku znajomych z podstawowki, ktorzy poszli to tej szkolki. Wszyscy z nich to ludzie, ktorzy mieli problemy z przechodzeniem z klasy do klasy. Jeden z nich kiblowal nawet w 3 klasie podstawowki:/ Teraz na SWPS maja same 4 i 5. Slysze historie jaki tam jest wysoki poziom i jak wymagaja. Fakt, gdyby w 1 klasie podstawowki zrobic test z tabliczki mnozenia, to dzieciaki tez by mowily jak trudno jest i ciezko, a wiekszosc by oblala. Analogia jest taka, ze studenci tej szkoly, prezentuja wlasnie poziom "pierwszej" klasy podstawowki, wiec nei dziwie sie ze jest im trudno
                  • Gość: ARS Re: Smiesznie wyglada ta rozmowa prowadzona miedz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.07, 18:51
                    Koleś, wejdz sobie za stronkę swps/studendci/egzaminy i jak zobaczysz, ze z
                    więksozści przedmiotów jest 40-50% ndst to moze zmienisz zdanie.
                    • Gość: ejuw Re: Smiesznie wyglada ta rozmowa prowadzona miedz IP: *.chello.pl 18.02.07, 19:37
                      Gość portalu: ARS napisał(a):

> Koleś, wejdz sobie za stronkę swps/studendci/egzaminy i jak zobaczysz, ze z
                      > więksozści przedmiotów jest 40-50% ndst to moze zmienisz zdanie.

ahhahahaha myslales ze nie sprawdze?? Wlasnie wszedlem na ta stronke i potwierdzilem dotychczasowa opinie. Same 5 i 4:) Widocznie studenci SWPS sa genialni
                      • Gość: ARS Re: Smiesznie wyglada ta rozmowa prowadzona miedz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.07, 20:50
                        Sorry: byłm niedokladny, wejdź na wynki swps we Wrocławiu.
                        • Gość: hmm Re: Smiesznie wyglada ta rozmowa prowadzona miedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 22:41
                          Ciekawe na jakim egzaminie są same 4 i 5. Ja to już chyba w ogóle jakaś przytępa
                          jestem skoro siedzę i się uczę na SWPS.
                          Nie będę się spierać, ale często /jeśli są tacy sami wykładowcy/ testy są
                          praktycznie identyczne z tymi, które piszą studenci na UW ->patrz np.:
                          biologiczne podstawy funkcjonowania człowieka, psychologia społeczna,
                          (zaburzenia u dzieci i młodzieży)...
                          • Gość: ejuw Re: Smiesznie wyglada ta rozmowa prowadzona miedz IP: *.chello.pl 19.02.07, 00:55
                            Gość portalu: hmm napisał(a):

> Ciekawe na jakim egzaminie są same 4 i 5. Ja to już chyba w ogóle jakaś przytęp
                            > a
                            > jestem skoro siedzę i się uczę na SWPS.

Rzeczywiscie musisz byc tepa. Moi malo rozgarnieci znajomi maja tam bardzo dobre oceny a w ogole nie musza sie uczyc

> Nie będę się spierać, ale często /jeśli są tacy sami wykładowcy/ testy są
                            > praktycznie identyczne z tymi, które piszą studenci na UW ->patrz np.:
                            > biologiczne podstawy funkcjonowania człowieka, psychologia społeczna,
                            > (zaburzenia u dzieci i młodzieży)...

z tym ze na uw test zaliczaja od 60% a na swps pewnie od 10% :P
                            • precelek2000 Re: Smiesznie wyglada ta rozmowa prowadzona miedz 19.02.07, 09:45
                              Studiuję na I roku swps we Wrocławiu. Mieliśmy egzamin z psychologii społecznej,
                              który polało ok 35%, z ogólnej - ok. 40% i logiki - ok. 20%. Czwórki i piątki to
                              około 15% wszystkich ocen.
                              Na swpsie we Wrocławiu rekrutacuyjne sito odsiało sporo osób - ile dokładnie nie
                              wiem, ale osobiście znam dwójkę takich ludzi. Co oni zrobili? Poszli na
                              wieczorową psychologię na U. Wrocławski, gdzie wystarczyło po prostu złożyć
                              podanie i uiścić stosowną kwotę. Sesję mieli łatwiejszą (porównywaliśmy zaróno
                              trudność testów, jak i kryteria ich zaliczania), zajęcia mają znacznie, znacznie
                              nudniejsze (wpadają do nas na swps czasem na wykłady - z czystej poznawczej
                              ciekawości). Prowadzący nie mają dla nich czasu. W dziekanacie traktowani są jak
                              bydło. I gdzie tu rzekoma przewaga uczelni państwowych????
                            • Gość: hmm Re: Smiesznie wyglada ta rozmowa prowadzona miedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:03
                              Heh, :). Czyli płacę i mam a uczę się żeby pomarnować czas :D Świetny stereotyp.
                              Próg jest równy 51, 60% lub wyższy (zależy od prowadzącego)tak dla informacji.
                              No cóż, ejuw. TY przynajmniej nigdy na SWPS nie będziesz studiować i o
                              możliwościach i warunkach, które tam panują możesz sobie tylko pomarzyć
                              (przecież wiem, że nie chcesz :D). Genialnych znajomych gratuluję.
                              Moją wiedzę zweryfikuje życie, nie Ty (na szczęście!).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka