Dodaj do ulubionych

Chce zostac nauczycielem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:01
Witam :) Otóż właśnie.. chciałabym zostać nauczycielką biologi,angielskiego
lub ewentualnie języka polskiego :) Na maturze zdaję wszystkie te przedmioty
(biologię,angol i polski) na poziomie rozszerzonym.JAkie studia mam
wybrać?..Jestem z okolic Katowic..kształci się ktoś w tym kierunku??..Z góry
dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Chce zostac nauczycielem IP: 212.191.80.* 15.03.07, 20:07
      Ja studiuje anglistyke. Osoby, ktore chca uzyskac mozliwosc wykonywania zawodu
      nauczyciela, wybieraja opcjonalny blok metodyczny. Teraz chodzimy do jednego z
      gimnazjow i kazdy musi przeprowadzic lekcję, a caly wrzesien-praktyki.Kasia,uni
      lodz
    • Gość: gosc Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.aster.pl 15.03.07, 20:22
      To chyba jasne ze musisz wybrac biologie, anglistyke lub polonistyke...
      • Gość: student Re: Chce zostac nauczycielem IP: 195.137.162.* 15.03.07, 20:42
        A chcesz zarabiac 800zł
        • Gość: adzka Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:04
          biednego anglisty to ja jeszcze w zyciu nie widzialam ;]
    • Gość: Aga Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.chello.pl 15.03.07, 21:22
      Pytanie cokolwiek dziwne. Wybierasz dany kierunek i w jego ramach specjalizację
      nauczycielską. Dziwne, że maturzystka tego nie wie ;)
      • Gość: dzizas Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.cnb.com.pl 15.03.07, 22:39
        Nie przesadzaj!!!!

A skąd ona niby ma to wiedzieć??!!W szkołach o takich rzeczach się nie mówi!
        • Gość: Aga Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.chello.pl 15.03.07, 22:56
          Nie wiem, skąd, podobnie jak nie wiem, skąd wiem, nad jaką rzeką leży Warszawa -
          wiem to od tak dawna, że zdążyłam zapomnieć.
          • sundry Re: Chce zostac nauczycielem 16.03.07, 16:19
            mój kolega studiuję anglistykę,specjalność nauczycielska w Sosnowcu na UŚ.
            • Gość: krajmar Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.tvk.torun.pl 16.03.07, 18:20
              > A chcesz zarabiac 800zł

oj, a co zniechęcasz? chciałbyś, zeby Twoje dzieci uczył ktoś, kto został
              nauczycielem przypadkiem i nic nie robi an lekcjach? naucyzciel z pasją nauczy
              więcej ;)
              • Gość: ola - autor :) Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 19:53
                otoz tak... wiem,ze nauczyciele nie zarabiaja duzo,przynajmniej na poczatku,ale
                ludzie..ktos od razu po studiach zarabia np 2tys na miesiac?! :/ wiec
                wybacz,ale..w ogole,jak ktos juz tu powiedzial, chce to robic z pasja i oddawac
                sie temu zajeciu w 100%!
                Co do tego,ze powinnam to wiedziec..heh ciekawe skad?..szukalam na stronach
                roznych uczelni,pod roznymi kierunkami studiow ii..i guzik znalazlam :/
                wszedzie pisze,ze sa takie i takie kierunki,ale nikt nie pisze jakie
                specjalizacje (czy jak to tam sie nazywa) mozna wybrac :/]
                • ginny22 Re: Chce zostac nauczycielem 16.03.07, 21:07
                  A to ciekawe. Weszłam na strony UŚ (polonistyki i anglistyki) - na obu jest
                  napisane, jak się zdobywa uprawnienia nauczycielskie. Na stronach UW też takie
                  informacje są. Słabo szukałaś.
                  BTW - tyle lat nauki, marzenia o byciu nauczycielką i nigdy nie przyszło do
                  główki, żeby spytać panią od biologii czy angielskiego, jakąż wiedzę tajemną
                  należy posiąść, by móc robić to, co one?
                • monalajza Re: Chce zostac nauczycielem 16.03.07, 21:33
                  calkiem sporo moich znajomych juz na 5 roku zarabia 2 tys i wiecej.
    • Gość: giss-ell Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.tvtom.pl 16.03.07, 20:40
      Zostać nauczycielką po tych kierunkach (tzn. anglistyka, polonistyka, biologia)
      zaden problem. Po prostu na studiach realizuje się dodatkowo tzw. blok
      nauczycielski ( czy jak to się nazywa). Nie jest on obowiązkowy, ale prawie
      wszyscy go wybierają, mimo że mało kto chce zostać nauczycielem. Zawsze to
      lepiej mieć w ręku dodatkowy fach. Na ów blok składa się psychologia,
      pedagogika, i metodyka nauczania tego co studiujesz, czyli w twoim przypadku to
      byłaby np metodyka nauczania języka angielskiego itd. Odbywa się też praktyki w
      szkole.
      Jeśli myślisz o Uniwersytecie Śląskim to polonistyka znajduje się w Katowicach,
      a pozostałe filologie w Sosnowcu na Żytniej. Ja tam właśnie studiuję, chociaż
      nie na anglistyce.
      A biologia na UŚ... Moja koleżanka z liceum studiowała tam na pierwszym roku i
      odeszła bo poziom był dla niej zbyt wysoki. Podobno ciężko jest na tym
      kierunku, a dodam że ta moja koleżanka nie była bynajmniej matołem. Twierdziła
      ona że poziom biologii na UŚ należy do najwyższych w kraju.
      • Gość: ola Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 12:44
        ginny22 - otóż od dosłownie tygodnia chcę zostać nauczycielem..Wcześniej
        chciałam zostać psychologiem albo anglistką.Więc niepotrzebne mi było
        interesowanie się jak zostać nauczycielką.Na stronie UŚ jakoś nie widzę..ale
        cóż..
        Reszcie bardzo dziękuję za pomoc :)
        • Gość: sundry Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:58
          Olu,przemyśl to dobrze,dzieci są okrpone teraz..
        • Gość: Aga Re: Chce zostac nauczycielem IP: *.chello.pl 17.03.07, 14:02
          Skoro chciałaś zostać anglistką, to powinnaś widzieć na stronie filologii
          angielskiej USiu, że po trzech latach zyskujesz uprawnienia pedagogiczne - to
          znaczy dokładnie to samo, co bycie nauczycielką.
          I naprawdę nie trzeba interesować się, żeby wiedzieć.
          I jeszcze jedno - od tygodnia chcesz być nauczycielką (słowo nauczyciel ma
          rodzaj żeński) i już wiesz, że z powołania? Pogratulować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka