Dodaj do ulubionych

Wybór kierunku studiów

14.07.07, 16:48
Co byście polecali? Psychologię, japonistykę czy prawo? Chodzi mi głównie o
perspektywy dostania dobrej pracy, bo psychologia mnie ciekawi, ale nie wiem,
czy jest jeszcze na nią wystarczające zapotrzebowanie:/ Jeśli ktoś studiuje
któryś z wymienionych kierunków, proszę o opinie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Wybór kierunku studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 16:55
      *Moim zdaniem* podstawowa zasada przy wyborze studiów humanistycznych - wybrać
      to, co Cię najbardziej interesuje. Absolwenci psychologii, japonistyki czy prawa
      nie są rozrywani na rynku pracy. Jeśli jednak mają pasję i są po prostu dobrzy w
      swojej dziedzinie, a do tego dorzucą jeszcze inne atuty w rodzaju różnorodnej
      aktywności w czasie studiów, nie powinni mieć problemów ze znalezieniem pracy. W
      supermarketach i na Wyspach lądują przeciętni i ci, którzy nie mają pomysłu na
      siebie.

Naprawdę pomyśl, co Cię interesuje. I zastanów się też, jaką pracę chciałabyś w
      przyszłości wykonywać. Nie - że dobrą, albo - ile chciałabyś zarabiać, tylko CO
      chciałabyś robić. Jeśli np. wybierzesz japonistykę, to prawdopodobnie Twoja
      przyszła praca będzie miała coś wspólnego z Japonią lub językiem japońskim -
      lepiej żebyś to lubiła :).
      • arizona_siareczka A ty najwięcej wiesz 14.07.07, 17:08
        kto ląduje w supermarketach i na wyspach.
        • Gość: Tawananna* Re: A ty najwięcej wiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 17:18
          Zamiast krytykować innych, podziel się z nami na forum tą wiedzą tajemną!
          • arizona_siareczka Piszesz tak jak chcesz żeby było 14.07.07, 17:24
            Tymczasem rzeczywistość jest brutalna i pasja nie daje nikomu pieniędzy. O tym
            już pogadaj np. z doktorami nauk humanistycznych, którzy jeszcze nie wyemigrowali.
            • Gość: Tawananna* Re: Piszesz tak jak chcesz żeby było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 19:53
              > Tymczasem rzeczywistość jest brutalna i pasja nie daje nikomu pieniędzy.

Jasne, że pasja nie daje nikomu pieniędzy. Tyle, że praca jest zwykle dla tych,
              którzy są dobrzy w swojej dziedzinie, zwłaszcza w przypadku kierunków, które
              kończy mnóstwo osób. A w byciu dobrym pomaga pasja i wiedza o tym, co się chce w
              życiu robić.

Jeśli ktoś wie, czego chce, co chce w życiu robić, ma większe szanse to
              osiągnąć. Niestety zamiast tego mamy rzesze niezdecydowanych maturzystów, którzy
              często najpierw decydują się, jaki przedmiot na maturze najłatwiej będzie im
              zdać, a potem pytają, na co się z taką maturą dostaną. Albo składają papiery na
              kilka odległych od siebie kierunków, licząc chyba, że los (punkty) zdecydują za
              nich, co będą przez najbliższe 5 lat studiować. Warto, mimo wszystko, wybrać to,
              co nas interesuje.

Oczywiście, że tego, o czym piszę, nie da się odnieść do wszystkich - taka
              prosta rzeczywistość nie jest. Ale nie jest też, moim zdaniem, taka brutalna.
      • Gość: mea Re: Wybór kierunku studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 17:47
        psycholodzy rozrywani na rynku pracy?? chyba nie jestes dobrze poinformowany.
        psychologia to w tym momemencie jeden z najmniej opłacalnych kierunków, od paru
        lat mówi się już, żew Polsce nie ma pracy dla psychologów. za dużo ludzi to
        studiuje.
        • Gość: Kira Praca jest, ale absolwenci.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:07
          chcieliby od samego zakonczenia studiow zarabiac 5 000-10 000 zł na
          miesiac...Fakt aby znalezc taka prace psycholog musi sie natrudzic. Po
          psychologii pracy łatwiej jest o dobra prace w zawodzie.
        • Gość: Dugo Re: Wybór kierunku studiów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:15
          > lat mówi się już, żew Polsce nie ma pracy dla psychologów. za dużo ludzi to
          > studiuje

Porównanj sobie ile osób studiuje psychologie a ile np. ekonomie, zarządzanie,
          prawo, informatyke, pedagogike ... Psychologia jest może na 15 uczelniach, a
          taka ekonomia/zarządzanie/informatyka/pedagogika na 150 pewnie hehe
          • elenna19 Re: Wybór kierunku studiów 14.07.07, 18:47
            To jasne, że być może przyszłych ekonomistów jest więcej. Ale weź pod uwagę
            zapotrzebowanie rynku - niemal każda firma, instytucja czy przedsiębiorstwo
            potrzebuje księgowych, ekonomistów, specjalistów od finansów. Oni zawsze znajdą
            pracę.
            • Gość: Dugo Re: Wybór kierunku studiów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:58
              Tak gdyby każdy po ekonomii, zarządzaniu, finansach, bankowości, ekonometrii,
              rachunkowości miał znaleźć prace to nie wiem ile musiałoby być firm na metr
              kwadratowy, jak nawet w mojej mieścinie mającej 20 tys. mieszkańców jest filia
              uniwerka i wychodzi co rok po dziennych wieczorowych i zaocznych ze 150
              ekonomistów i tyle samo po zarządzaniu, do tego jest na około w cholere szkól
              prywatnych. Niegługo na każdego mieszkznańca będzie przypadało 3 ekonomistów
              • elenna19 Re: Wybór kierunku studiów 14.07.07, 19:54
                Nie mówię, że ekonomia to jedyny słuszny kierunek, po którym praca czeka na
                absolutnie każdego. Ale nie można powiedzieć, że psychologia jest bardziej
                przyszłościowa. Nie ukrywajmy, że po kierunkach ekonomicznych o pracę jest
                jednak łatwiej.
                • sonic84 Re: Wybór kierunku studiów 14.07.07, 22:38
                  Niewidzialna możesz jeszcze rozważyć kognitywistykę jeśli interesuje cię
                  psychologia.Ten kierunek jest na razie dostępny tylko na UAM(państwowo) i SWPS
                  (neurokognitywistyka).Bardzo prszyszłosciowy i dla wielu ciekawszy niż stara
                  ,zastygła akademicka psychologia.
              • Gość: z. Re: Wybór kierunku studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 14:04
                tak jakby tych aptek bylo multum....
                • sonic84 Re: Wybór kierunku studiów 15.07.07, 18:45
                  A co ma wspólnego apteka z kognitywistyką? ;)))))))))))
                  • Gość: z. Re: Wybór kierunku studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 23:22
                    odp.do Dugo
                    • Gość: Dugo Re: Wybór kierunku studiów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 02:01
                      Do mnie? Ja akurat nie martwie sie o prace i zarobki, ale w tym wątku nie chodzi
                      akurat o mnie i mój kierunek
                      • magdusijaa Re: Wybór kierunku studiów 16.07.07, 02:16
                        Maciej Sztur (nie mam pojecia jak to sie pisze wiec pisze fonetycznie)
                        powiedzialze w polsce kto powinien isc dopsychologa idzie na psychologie:)
                        Krolowa z Saaby zas ze zolta rasa zaleje europe:)
                        tak powaznie to japonistyka to bardzo fajny pomysl...po prawie si enie
                        przebijesz a psychologami (nie jestem po kierunku human wiec nei mam pojecia czy
                        tak to sie odmienia) mozna pluty grodzic
                        • Gość: z. Re: Wybór kierunku studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 14:11
                          a co to sa pluty koleżanko? pytam bo nie mogłam się przebic przez ten bełkot?
    • totally_insane warto się zastanowić 23.07.07, 18:11
      Jeśli chodzi o japonistyke to przede wszystkim na tym kierunku liczy się pasja,
      nie sa to łatwe studia więc jesli się na nie decydujesz, warto przemyśleć czy
      rzeczywiście Cię to interesuje, czy startujesz tam tylko ze względu na korzyści
      finansowe w przyszlej parcy.Zdaję sobie sprawę, że z samej pasji człowiek nie
      wyżyje, jednak po co nam kolejne sfrustrowane osoby, niezadowolone z wybranego
      przez siebie zawodu?Lepiej zostawić miejsce tym, dla których takie studia to
      spełnienie marzeń.Poza tym wybrałaś kierunki dość oblegane, na pewno łatwo nie
      będzie.Prawo to według mnie straszna masówka, dużo kucia, aczkolwiek wbrew
      pozorom praca po tym jest(tak mówiła pani z biura ds.kariery).Trzeba wziąć pod
      uwage, ze prawnik prawnikowi nie równy, mało kto dostaje aplikacje, duża
      konkurencja, w tym zawodzie dobrze się czymś wyróżniać, dokształcać w innych
      dziedzinach(zresztą jak wszędzie).Życzę przemyślanego wyboru!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka