Dodaj do ulubionych

Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjska

IP: *.localdomain / 192.168.0.* 23.06.03, 00:09
Męczy mnie to pytanie od kilku moich wątków. Co przyświeca startującym na
język rosyjski od podstaw. W ubiegłym roku na UŚ było kilkanaście osób na
miejsce. W tym roku jest jeszcze więcej. Co więc? Bo, że filologia rosyjska
gdzie idzie się z dużym już zasobem języka, często jedynego jaki się zna
bardzo dobrze to rozumiem. Ale, że akurat na ruski od podstaw? I jeszcze
prywatne szkoły otwierają podobne kierunki wierząc, że chętni będą.
Obserwuj wątek
    • Gość: inessa Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.kth.pl / 10.0.2.* 23.06.03, 00:15
      ale o co ci chodzi?bo troche nei rozumiem!ida np na italianistyke tez mozesz
      isc od podstaw!tak samo na arabski czy finski!mimo iz moze sie wydawac ze
      rosyjski jest popularny ,wcale tak nie jest!ja uczylam sie rosyjskiego 4 lata!
      po 3 latach malo pamietam,bo nei uzywalam tego jezyka,takze poszlabym od
      podstaw,bo co za sens isc od srodka jak sie nie umie poczatku!
      pzdr
      • Gość: Richelieu* Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.localdomain / 192.168.0.* 23.06.03, 00:39

Chodzi mi o to, że dlaczego od lat dwóch rosyjski od podstaw stał się jednym z
        najpopularniejszych kierunków. Po ponad 10-letniej przerwie. Kiedy nadal słyszy
        się głosy niesmaku na dźwięk rosyjskiej mowy.

Że nie pamięta się i dlatego idzie się na poziom od podstaw to zrozumiałe
        przecież

A sam temat wątku.. uczył się człowiek tego ruskiego myśląc, że to egzotyczne
        hobby, a tu okazuje się że lecą na ten ruski jak muchy do miodu. A co gorsza po
        5 latach nadal będą o niebo gorzej mówić po rosyjsku niż ja bez żadnej
        filologii, ale papier będą mieć. I kto będzie miał pierwszeństwo do zawodu
        tłumacza?

• Gość: nadja Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 06:09
          Nie wiem czemu,ale mnie sie wydaje, ze ludzie wybieraja
          takie kierunki kiedy nie maja wielkiego... wyboru.
          Na pewno sa pasjonaci, ale z drugiej strony wydaje mi sie,
          ze tak jest latwiej,bo odpada Ci jeden /dosc trudny przeciez/
          egzamin z jezyka, ktory -jak wiadomo - na filologii jest na poziomie
          dosc zaawansowanym. Ostatnio byl tez wielki szal na italianistyke,
          wydaje mi sie niestety, ze z podobnych przyczyn. Watpie, zeby nagle
          okazalo sie, iz mlodziez zakochala sie we wloskiej kulturze i literaturze
          i wymarzyla sobie studiowanie jej. Znam zreszta kilka takich osob.

Ale moze jestem niesprawiedliwa...
          pzdr
          n
          • independent-girl Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk 23.06.03, 09:38
            Gość portalu: nadja napisał(a):

> Nie wiem czemu,ale mnie sie wydaje, ze ludzie wybieraja
            > takie kierunki kiedy nie maja wielkiego... wyboru.

Nie mogę się z tym zgodzić. Podejrzewam, że to jest Twoja "niechęć" do
            rosyjskiego, jak wielu ludzi młodych tak teraz ma. 4 lata temu jak szłam do
            Liceum wybrałam języki: angielski i rosyjski. Wszycy moi znajomi patrzyli na
            mnie jak na głupią i mówili "coooooo?? ruskiego sie chcesz uczyc????" I tyle.
            Zostawiali bez komentarza. A to, że w klasie uzbierało się 35 osób, to było to
            wynikiem tego, że Ci co się nie dostali, na jakże oblegany profil, rozszerzony
            angielski, byli przerzucani do klasy z profilem rosyjskim.

> Na pewno sa pasjonaci, ale z drugiej strony wydaje mi sie,
            > ze tak jest latwiej,bo odpada Ci jeden /dosc trudny przeciez/
            > egzamin z jezyka, ktory -jak wiadomo - na filologii jest na poziomie
            > dosc zaawansowanym.

W przypadku Języka rosyjskiego od podstaw na Uniwersytecie Śląskim jest
            egzamin pisemny z jakiegoś języka zachodniego, do wyboru.

Wiem, bo sama przez kilka miesięcy usilnie mówiłam wszystkim, że idę właśnie
            na ten kierunek. Motywowałam się tym, że choć miałam ten język 3 lata w szkole
            średniej to niestety niewiele go umiem. No i fakt, że mój angielki
            reprezentował (i wciąż reprezentuje) znacznie wyższy poziom niż rosyjski.
            Widziałam (nikłe) szanse dostania się - w końcu egzamin miałabym z j.
            angielskiego :)
            Zrezygnowałam z UŚ. A papiery złożyłam i tak na filologię rosyjską :)
            Pozdrawiam
            Kasia
            • Gość: nadja Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 20:48

.
              >
              > Nie mogę się z tym zgodzić. Podejrzewam, że to jest Twoja "niechęć" do
              > rosyjskiego, jak wielu ludzi młodych tak teraz ma.

Niestety - pudlo.
              Takze skonczylam w liceum klase z rosyjskim.
              Niemiecko-rosyjska na dodatek.
              I tez wszyscy patrzyli na mnie jak na dziwadlo.
              A studiuje anglistyke ;)
              I zaczynam myslec o filologii rosyjskiej.

pzdr
              n
    • Gość: Ksymena Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: 62.233.153.* 23.06.03, 09:35
      sa chyba trzy podstawowe powody:
      1) na ruski od podstaw zdaje sie tylko angielski, wlasciwie nic poza przyzwoita
      znajonoscia tego jezyka nie jest potrzebne... dlatego zdaja tam w znacznej
      czesci ludzie, ktorzy wlasciwie guzik z innych przedmiotow umieja i tam na
      pewno sie dostana (znam kilka przypadkow: ludzie nie sa zainteresowani
      czymkolwiek i to ich deska ratunkowa, bo nie maja innego pomyslu na zycie)
      2) to glupio zabrzmi ale ruski w ogole to teraz modny kierunek i modny jezyk,i
      to znowu przyciaga roznych ludzi bez pasji i zainteresowan, a kierujacych sie
      owczym pedem i tym co popularne
      3) rosyjski byl przez tyle lat jezykiem "wykletym" ;), ze teraz na prawde mamy
      niewielu filologow rosyjskich, a w wiekszosci sa juz nieco ( z calym szacunkiem)
      zasuszeni, ludzie idac tam licza, ze potem znajda prace, bo tyle sie teraz mowi
      o roli polski w ue jako mediatora kontaktow ze wschodem, o naszej roli jaka
      mamy do odegrania w europie srodkowej jako pomost miedzy bogatym wschodem a
      zachodem... ile w tym prawdy? wlasciwie trudno stwierdzic... nie bede oceniac
      takiego sposobu myslenia, ale wiem, ze wlasnie tak argumentuje swoj wybor
      wiekszosc znanych mi kandydatow na ten kierunek i studentow
      pozdr.
      • Gość: Ksymena Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: 62.233.153.* 23.06.03, 15:23
        a tfu!!! jakim bogatym wschodem, ale glupoty wypisuje, mialo byc na
        odwrot... ;))) tak to jest kiedy czlowiek nie ma czasu przeczytac tego co
        wlasnie napisal...
        prosze o wybaczenie i zrozumienie ;)))
        pozdr. Ksymena
        • xingxing Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk 20.08.23, 09:45
          Właściwie to wschód zaczyna się stawać co raz bardziej bogaty. Dominacja zachodu powoli traci już swój blask.
    • Gość: Dosia Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: 195.217.253.* 23.06.03, 17:37
      Powariowaliscie czy co? Rosyjski to jest piekny jezyk. Sama sobie obiecalam, ze
      w tym roku na dobre przysiade i wreszcie sie go naucze. Nie rozumiem skad to
      zdziwienie, ze ktos sie chce uczyc tego jezyka. Ja tam uwazam, ze to jeden z
      najpiekniejszych jezykow na swiecie, a szczenieca niechec do niego (bo byl w
      podstawowce i liceum) dawno mi minela. Teraz sobie w brode pluje, ze nie
      skorzystalam i olewalam lekcje. Ale czlowiek madrzeje dopiero na starosc,
      niestety :))

Poza tym jest czysto praktyczna strona calego przedsiewziecia - czy chcemy czy
      nie wspolpraca z Rosja i innymi krajami bylego ZSRR bedzie sie zaciesniala w
      przyszlosci. Ten jezyk to inwestycja.

Na zachodzie tez licza sie specjalisci ze znajomoscia rosyjskiego - to jest
      ogromny rynek dla interesow...
      • Gość: Richelieu* Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.localdomain / 192.168.0.* 23.06.03, 22:29
        Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Powariowaliscie czy co? Rosyjski to jest piekny jezyk. Sama sobie obiecalam,
        ze
        >
        > w tym roku na dobre przysiade i wreszcie sie go naucze. Nie rozumiem skad to
        > zdziwienie, ze ktos sie chce uczyc tego jezyka. Ja tam uwazam, ze to jeden z
        > najpiekniejszych jezykow na swiecie, a szczenieca niechec do niego (bo byl w
        > podstawowce i liceum) dawno mi minela. Teraz sobie w brode pluje, ze nie
        > skorzystalam i olewalam lekcje. Ale czlowiek madrzeje dopiero na starosc,
        > niestety :))
        >
        > Poza tym jest czysto praktyczna strona calego przedsiewziecia - czy chcemy
        czy
        > nie wspolpraca z Rosja i innymi krajami bylego ZSRR bedzie sie zaciesniala w
        > przyszlosci. Ten jezyk to inwestycja.
        >
        > Na zachodzie tez licza sie specjalisci ze znajomoscia rosyjskiego - to jest
        > ogromny rynek dla interesow...

Dosia, czy ja powariowałam, właśnie patrzę i drżę bo mój 10-letni ruski okazać
        się może niewystarczającym wobec młodych zdolnych ledwie po rosyjsku
        opierzonych za to z dyplomem. Ja wiem, że piękny, że to i tamto. Tylko, że
        tłumacząc z angielskiego na ruski odczyuwam coraz większą presję braku
        papiórka. Bo z angielskiego mogę przynajmmniej pomachać jakimiś tam CAEami, a z
        ruskiego co? figa z makiem, nie ma certyfikatów, chyba że rosyjskiego biznesu.
        Dlaczego więc nie ma. Przecież nie pójdę specjalnie na filologię rosyjską po to
        by mieć zaświadczenie o biegłoci w języku. Nie stać mnie na naukę do 30-stki, a
        trzeci magister zresztą to już jakaś paranoja.
        • Gość: nadja Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 20:52
          Alez jest certyfikat z rosyjskiego.
          wiem,bo moj kolega z klasy zdawal go rok temu...
          n
          • Gość: Richelieu* Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.localdomain / 192.168.0.* 24.06.03, 22:48
            Gość portalu: nadja napisał(a):

> Alez jest certyfikat z rosyjskiego.
            > wiem,bo moj kolega z klasy zdawal go rok temu...
            > n

Tak? A mówił Ci jaki i na jakim poziomie?
            • independent-girl Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk 24.06.03, 23:34
              może to w czymkolwiek pomoże, ale proszę nie mieć do mnie żadnych "ale" że to
              takie albo siakie, bo ja na to trafiłam przypadkiem i skoro mowa o
              certyfikatach z j.rosyjskiego to wysyłam to co znalazłam :D

www.pu.kielce.pl/ifs/centr_certyf.htm

pozdrawiam :)
              • Gość: Richelieu* Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.localdomain / 192.168.0.* 25.06.03, 00:35
                independent-girl napisała:

> może to w czymkolwiek pomoże, ale proszę nie mieć do mnie żadnych "ale" że to
                > takie albo siakie, bo ja na to trafiłam przypadkiem i skoro mowa o
                > certyfikatach z j.rosyjskiego to wysyłam to co znalazłam :D
                >
                > www.pu.kielce.pl/ifs/centr_certyf.htm
                >
                > pozdrawiam :)

i tylko mieć nadzieję, że dolar nadal będzie spadał bo skąd wezmę 120$ gdy
                będzie grubo ponad 4 zł.
                a po drugie, to właśnie jest, independent, język biznesu niestety
                ale dzięki za chęci
                • Gość: igloo Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.joint.eu.org 25.06.03, 01:29
                  ale w ogóle o co ci chodzi richelieu? ze ludzie chca sie rosyjskiego uczyc i
                  moga rzeczywiscie sie gona tyle dobrze nauczyc, by stanowic dla ciebie
                  konkurencje? no i czego im zalujesz? toc nie jestes jedyna na tym bozym
                  swiecie...
                  • Gość: Richelieu* Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.localdomain / 192.168.0.* 25.06.03, 13:09
                    Gość portalu: igloo napisał(a):

> ale w ogóle o co ci chodzi richelieu? ze ludzie chca sie rosyjskiego uczyc i
                    > moga rzeczywiscie sie gona tyle dobrze nauczyc, by stanowic dla ciebie
                    > konkurencje? no i czego im zalujesz? toc nie jestes jedyna na tym bozym
                    > swiecie...

Nie igloo, bo magister języka rosyjskiego dla początkujących i tak nie będzie
                    dla mnie merytoryczną konkurencją. Ale, że mój ruski może być tylko sprawdzony
                    jako język biznesu, a poza tym żadnego innego certyfikatu nie ma albo nie
                    słyszalam. Wobec tego w jaki sposób można udowodnić swoją znajomość? Na siłe
                    czy ktoś chce czy nie powiedzieć mu monolog? Przecież gdy widzi przed sobą
                    absolwenta takiej szkoły dla początkujących to nie będzie patrzył, jaki jego
                    język jest, ale, że filolog czy magister języka.
                    O certyfikat mi chodzi coś jak CPE z angielskiego. Ba przecież nie będę
                    zaczynać studiów tylko po to by mieć papier
                    • Gość: nadja Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 13:14
                      Moge zapytac mojej rusycystki ze szkoly.
                      Wiem, ze z dotarciem do tych egzaminow nie jest latwo,
                      ale na pewno sa.
                      Moze wiec nie bedziesz musial uzalac sie nad soba
                      tylko po prostu zrobisz rosyjskie CPE...

n
                      • independent-girl do Richelieu* 25.06.03, 14:38
                        Ja Cie Richelieu* w zupełności rozumiem, konkurencja na rynku jest duża, wciąż
                        rośnie, a prawdą jest to, że o pracę łatwiej tym co mają "jakiś" papierek na
                        potwierdzenie choćby właśnie znajomości języka. (co najmniej jakby tylko
                        studia filologiczne lub ukończone jakieś kursy były wskaźnikiem stopnia
                        znajomości języka obcego przez nas :( )
                        Mam małą prośbę do Ciebie. Mogłabyś mi powiedzieć w jakim wieku zaczynałaś się
                        uczyć języków? Jaki poziom reprezentowałaś znajomości języka/ów w moim wieku
                        (19 lat)? Z kilku Twoich postów wnioskuję, tzn sama to pisałaś oczywiście, że
                        umiesz b.dobrze j.rosyjski i j.angielski (dokładnie te języki których
                        kształcenie już podjęłam, ale żadnego nie znam dobrze, choć j.angielski o
                        niebo lepiej od tego drugiego). Po prostu - może to jest wścibskie -
                        interesuje mnie Twoja droga do tego co już teraz osiągnęłaś. Czasami wydaje mi
                        się, że jestem "sto lat za Murzynami" i że na wszystko już za późno :( bo
                        ludzie w moim wieku mają FCE i CEA i in.
                        Pozdrawiam
                        Kasia

PS. Jeśli nie chciałabyś tego pisać - zrozumiem, a jakbyś chciała, ale nie na
                        forum to "zapraszam" na maila : chogolisa@wp.pl
                        • Gość: Richelieu* Re: do Richelieu* IP: 195.117.90.* 25.06.03, 16:49

independent.. nie jest tak, że każdy maturzysta rewelacyjnie mówi w jakimś
                          języku. Nawet matura z języka to lipa niewiele mająca wspólnego z egzaminem
                          państwowym.
                          Ja jedynie ruskiego rzeczywiście intensywnie się uczyłam. W V klasie
                          podstawówki miałam ruski bo był to jedyny słuszny język. W ósmej klasie byłam
                          nawet finalistą olimpiady. W siódmej zaczęłam się uczyć prywatnie angielskiego,
                          ale to mi nie szło. Lekcje były nudne albo to ja byłam leń w każdym razie dwa
                          lata angielskiego w podstawówce (na prywatnych lekcjach) niewiele mi dało.
                          W liceum miałam ruski, angielski i niemiecki. Ruski dla tych którzy mieli go w
                          podstawówce, tak więc w trzeciej, czwartej klasie bez problemu czytaliśmy
                          Puszkina w orginale (bo krótki, np. kapitanskaja doćka ;). Matura z ruskiego to
                          była czysta formalność. Angielski zaś w liceum miałam dla zupełnie zielonych.
                          Prowadzony przez takiego sobie nauczyciela. W czwartej klasie z angielskiego
                          umiałam tyle co kot napłakał, z niemieckiego trochę lepiej, ale też byle jak.
                          Po skończeniu liceum poszłam prywatnie na angielski przekonana, że już całkiem
                          dobry poziom sobą reprezentuję. Jasne-intermediate mi zstał przydzielony z
                          uwagą, żebym nadrobiła zaległości w mówieniu. Po sześciu latach stwierdzam, że
                          facet uczy rewelacyjnie. Piszą w empikach czy gdzieś tam: lekcje takie tyle,
                          konwersacje tyle, a on stwierdził, że jeśli lekcje angilskiego to bez
                          konwersacji nie może się obejść w trakcie lekcji. To metoda uczenia małych
                          dzieci, przez rozmowę do gramatyki. Ale mi odpowiada, małe dziecko chyba
                          jestem ;). tak więc na samej maturze angielskiego chyba nie zdałabym mimo, że
                          taka łatwa jest. Teraz zaś mam CAE ale dopiero 6 lat po, więc nie masz się co
                          martwić, że Twoi koledzy już. Może nie mają nic innego do roboty tylko
                          angielskiego się uczyć. A co do ruskiego, po liceum miałam jeszcze 2 lata na
                          lektoracie. Pisarzy nie czytaliśmy tylko gazety (litieraturnaja gazeta
                          najczęściej) i w przyszłym roku będzie już 11. rok ruskiego, choć prawdę mówiąc
                          kiedy słyszę Putina to rozumiem w 99% ale kiedy słyszę jakiegoś bełkotliwego
                          Żyrynowskiego to muszę dobrze nasłuchiwać o co w ogóle mu chodzi. To też
                          świadczy o jakichś brakach bo w końcu nie każdy mowi językiem literackim.

A inne języki.. zaczęłam się językami przejmować dopiero po liceum. na przykład
                          mając lat kilkanaście uwielbiałam Roberto Baggio (aż wstyd się przyznać ;) i
                          dlatego zaraz po liceum zapisałam się na włoski. Bo taki piękny mi się wydawał.
                          Najlepiej znaleźć sobie powód nauki, nie musi być sensowny byle był. Albo
                          niemiecki to samo, czy francuski.
                          A mając lat 19 umiałam tylko ruski. Reszta była na poziomie pożalsięboże.
            • Gość: iva Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: *.czajen.pl / 192.168.10.* 25.06.03, 21:55
              A może tu znajdziesz coś dla siebie: www.ronik.org.pl
              • Gość: Richelieu* Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk IP: 195.117.90.* 25.06.03, 23:36
                Gość portalu: iva napisał(a):

> A może tu znajdziesz coś dla siebie: www.ronik.org.pl

dziękuję iva. Ale to jest wlaśnie język biznesu. Jeste co prawda certyfikat z
                ruskiego ze umiejętności codziennej konwersacji, na poziomie coś jak FCE, ale
                to za mało.
                i tak zostanę na lodzie
      • xingxing Re: Język rosyjski od podstaw / Filologia rosyjsk 20.08.23, 10:09
        Ruski piękny? Przydatny?
        Powiedz to Ukraińcom. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka