Dodaj do ulubionych

podreczniki biol/fiz

21.07.07, 13:59
chcialam zapytac jakie podreczniki polecacie do nauki biologii i
fizyki do matury rozszerzonej. Jakie sa wystarczajace do dobrego zdania?
Dzieki all za odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • d-st Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 15:01
      z fizyki swietny jest zbior "maturalnie, ze zdasz..." (nie pamietam juz czy to
      jest pazdry, chyba tak) i ksiazki Zamkoru. A do biologii Operon i stare arkusze
      maturalne (wlacznie z tymi ze starej matury)
      • amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 20:32
        dzieki!
        • aska_ou Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 20:49
          A ja mam dylemat odnośnie książek do biologii. Nie mam pieniędzy na wszystkie
          pozycje polecane ale powiem może co już mam w domu . Otóż, posiadam książkę do
          kl I Operonu, starego Lewińskiego kl. II ," Molekularne Podłoże Biologii" , "
          Genetykę " też Lewińskiego, starą dobrą książkę do III kl. Wiśniewskiego i też
          starą do IV klasy ( tam też jest genetyka ) . Pytanie czy to wystarczy ? Już
          się gubię w tych nowych podręcznikach :(
          Zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze tylko Vademecum maturzysty z Operonu i
          dać sobie spokój bo zbankrutuję.
          • amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 22:18
            hmm..ciezko mi powiedziec, ale z doswiadczenia ( jestem juz na 3 roku studiow)
            wiem ze za duzo ksiazek, to wcale dobrze nie wrozy. To co moge ci doradzic-
            przejrzyj sobie dokaldnie sylabusa, pozaznaczaj dzialy, badz zagadnienia ktory
            nie sa ci az tak dobrze znane i je przerob. To powinno wystarczyc.

A jak oceniasz Operon- dobra, czy lepsze sa Z PWN?
            A jezeli chodzi o Vademecum, to racja -bardzo polecaja, powinnas teraz pochodzic
            po antykwariatach na pewno dostaniesz. Sa zazwyczaj w dobrym stanie i duzo
            tansze. Sama tak zamierzam kupic, bo po prostu szkoda tyle wydawac.
          • andzia123451 Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 23:22
            Wiesz co myśle że w zupełności wystarczą ci wszystkie części operonu.Osobiście
            uważam że vademecum operonu jest zbędne(mi sie osobiście nie podobało-wszystko
            to samo co w książkach tylko że o wiele krócej te same tabele i rys.)no i
            arkusze żeby sie zapoznać na co zwrucić uwagę i jak rozwiązywać zadania.
            • aska_ou Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 09:35
              Andzia no właśnie tak myślałam, zastanawiałam się czy nie kupić jeszcze Operon
              II i III i dać sobie spokój z resztą. Dalej to juz tylko arkusze i jeszcze raz
              arkusze. Szczerze mówiąc to do mnie przemawiają stare książki. Kiedy zdawałam
              wiele lat temu to nie było takiej różnorodności a pytania na egzaminie wstępnym
              nie miały prawa wykraczać poza to co było w książkach do liceum. A było ich 4,
              dla wszystkich takie same i każdy wiedział czego ma się uczyć.
              Teraz to ja już nie wiem czy wystarczy tylko Operon :(((( Cholerne zmiany :(((
              • aska_ou Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 09:36
                Amelko dla mnie to wszystko co teraz jest , jest jakieś dziwne. Stary WIśniewski
                czy Hoser np to są książki !
                • tilapka Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 10:47
                  ciemnozielona ksiazka wisniewskiego jest cudowna! ja sie z niej uczylam i bardzo
                  polecam, zwlaszcza metabolizm bo schematy w nowomaturalnych arkuszach sa zywcem
                  z tego podrecznika, inne rzeczy tez super zrobione, nie mam zastrzezen,
                  przeczytalam calosc :) natomiast hoser chyba wykracza grubo poza zakres nowej
                  matury (chodzi o takie fioletowe ksiazki? ja mialam z tego anatomie i fizjologie
                  czlowieka chyba po siostrze starszej)
                  vademecum operonu nie polecam do biologii, tzn nie mialam go ale przegladalam w
                  ksiegarni i zniechecila mnie, glownie chyba cena i to ze w srodku to samo co w
                  podrecznikach operonu
                  a najlepiej zamiast tych wszystkich ksiazeczek kupic na allegro villego :)
                  • aska_ou Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 11:01
                    Ja Villego oddałam koledze w prezencie :) Treść dobra ale dla maniaków biologii
                    jako takiej, studentów biologii i ewentualnie kandydatów na biologię.
                    Jeśli ktoś może podać spis treści Operonu II i III to będę wdzięczna, nie mogę
                    znaleźć w necie.
                    No to myślę że jeśli mam już Operon I ( czyli roślinki , zwierzęta + ekologia ),
                    Wiśniewskiego i genetykę z ewolucją (IV klasa ) to mam wszystko :) Poczytam w
                    ramach powtórzeń " MOlekularne podłoże.." i " Genetykę " Lewińskiego i powinno
                    wystarczyć :)
                    Jeśli spanikuję to pójdę do księgarni poprzyglądać się Operonowi II i III, czy
                    aby czegoś nie pominęłam.
    • chcialabym_na_stome Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 12:41
      Ja mam z biologii: Operona 3 czesci i 3 czesci Wsipu oraz repetytorium z Grega, zbior zadan Omego, operona matura 2006,2007, i maturalnie ze zdasz, oprocz tego duuuuuzooo arkuszy posciaganych z neta od matury 2001.Z Fizyki mam- vademecum Operona, pierwsza czesc Zamkora, Maturalnie, ze zdasz, Repetytorium medyka i Mendla(mysle ze wystarczy) jak to skoncze to moze w cos sie jeszcze zaopatrze:) i oczywiscie duuuuuuzo arkuszy:) A z chemi mam 3 czesci operona, notatki z lekcji i zbior zadan pazdry i jak z wszystkiego duuuuuuuuuuuuuzooooo arkuszy:) Aaaa z chemii dobra jest ksiazka z testami wyd. piatek trzynastego
      • tilapka Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 13:27
        nie polecam operonu 3 bo genetyka jest w nim zrobiona wg mnie zbyt obszernie i
        rozwklekle i malo zrozumiale
        a masz do starego liceum takie czerwone repetytorium pylki-gutowskiej czy jakos
        tak? ono jest swietne
        • chcialabym_na_stome Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 14:04
          Tak, mam:) A co do 3 czesci Operonu to zgadzam sie:) Dlatego kupilam WSiP, a Operon mialam w LO,i tak czy siak musialam kupic ksiazke:) A Ty z czego poprawiasz i na co chcesz isc, i gdzie:):):)?? Pozdrawiam P.S Jak tam wakacje??:) U mnie z kasiazkami, ale co tam jedne moge poswiecic na nauke:) Pozdrawiam
          • amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 18:18
            Czyli podsumowujac polecacie- operon (1,2,3..jak kto woli),ciemnozielona
            Wisniewskiego i do tego poczytac niektore czesci Lewinskiego i to ogolnie
            wystarczy:>??:)
            • asiaisa1988 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 19:34
              uczylam sie tylko i wylacznie z operonu. dostalam sie na am na lekarski.. wiec
              moim zdaniem starczy jest tam wszystko co trzeba umiec... vademecum nie
              polecam. malo krotko pobieznie... takie do wkucia.. a jak czyta sie pelna
              wersje sa tam jakies wyywody logiczne i mozna to po prostu zrozumiec :).. ale
              arkusze maturalne to podstawa !
              • amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 20:42
                oki to dzieki!! a powiedz mi, jezeli moge zapytac, gdzie poszlas na medycyne
                moze CM UJ, studiuje juz w krk dlatego pozostaje mi tylko ta uczelnia;/ niestety
                sa bardzo wysokie progi,no ale mam nadzieje ze sie uda;)
    • a_nulaaa Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 20:56
      Ja polecam: "Vademecum maturzysty Biologia" Ewa Pyłka-Gutowska

Przeczytałam 2 razy trzy dni przed matura i starczyło :)
      Do tego oczywiScie arkusze z lat poprzednich, te co są na stronce CKE. I
      styka ;]

Fizyka: miałam w LO ksiązki Zamkoru, a zbiory Operonu... moze to i dobre było,
      ale jakos nigdy nie miałam przekonania do tego... przed matura kupiłam "Fizyka
      od A do Z Repetytorium Matura" Andzreja Wasiaka ( w akcie desperacj - było
      najtasze w księgarni :) )

I jakość poszło ;)
      • asiaisa1988 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 22:09
        nie cm uj.. wrocław... ale tak jak chcialam. z fizyki robilam zbior zadan
        maturalnych operonu 2005, i maturalnie ze zdasz. a chemia.. hmm.. podreczniki w
        szkole nie pamietam jakie mialam ( takie bialo-rozowe).. ale duzo mi daly
        podrecznik i zbior zadan w jednym wyd. m. rozak. zaczelam sie uczyc 5 dni przed
        matura... bardzo fajnie jest tam wyjasnione :)
        • amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 22:19
          zgadza sie, tez zdawalam na maturce chemie i tez uczylam sie z rozaka- bardzo
          fajny podrecznik!! no to nic, widze ze podobnie oceniamy ksiazki wiec sprobuje
          poucz sie z operonu i tak jak piszecie- testy,testy i jeszcze raz rozne zadanka!!
          • skarwinek Re: podreczniki biol/fiz 26.07.07, 18:02
            hej. ja z biologii uczylam sie z: standardowo operon I, II i III czesc, mialam
            tez notatki z lekcji do I klasy (ale duzo tam niepotrzebnych rzeczy, trzeba
            traktowac wybiorczo wiadomosci tam zawarte), poza tym mialam testy omegi (i
            vademecum operonu -ale jak dla mnie strata kasy). Mysle ze operon + testy w
            zupełności wystarcza. Z chemii operon ( z czego niewiele do niego zagladalam),
            przede wszytskim zbior PAZDRY-najwazniejsze i jeszcze takie fioletowo-biale
            repetytorium takze bardzo dobre i niedrogie. A do fizyki zamkor (osobiscie
            nienawidze tych ksiazek i tego wydawnictwa, testy z zamkoru sa bardzo trudne,
            choc faktycznie przygotowuja). Z zamkoru tylko ksiazki, zbiru zadnego, testy
            kserowala nam pani no i oprocz tego duzo testow z neta posciaganych.

pozdrawiam i zycze powodzenia, nie wiem jak ja to zrobilam ale udało
            sie...jestem na medycynie :) opłaca sie miec marzenia ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka