amelka1986 21.07.07, 13:59 chcialam zapytac jakie podreczniki polecacie do nauki biologii i fizyki do matury rozszerzonej. Jakie sa wystarczajace do dobrego zdania? Dzieki all za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d-st Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 15:01 z fizyki swietny jest zbior "maturalnie, ze zdasz..." (nie pamietam juz czy to jest pazdry, chyba tak) i ksiazki Zamkoru. A do biologii Operon i stare arkusze maturalne (wlacznie z tymi ze starej matury) Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 20:49 A ja mam dylemat odnośnie książek do biologii. Nie mam pieniędzy na wszystkie pozycje polecane ale powiem może co już mam w domu . Otóż, posiadam książkę do kl I Operonu, starego Lewińskiego kl. II ," Molekularne Podłoże Biologii" , " Genetykę " też Lewińskiego, starą dobrą książkę do III kl. Wiśniewskiego i też starą do IV klasy ( tam też jest genetyka ) . Pytanie czy to wystarczy ? Już się gubię w tych nowych podręcznikach :( Zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze tylko Vademecum maturzysty z Operonu i dać sobie spokój bo zbankrutuję. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 22:18 hmm..ciezko mi powiedziec, ale z doswiadczenia ( jestem juz na 3 roku studiow) wiem ze za duzo ksiazek, to wcale dobrze nie wrozy. To co moge ci doradzic- przejrzyj sobie dokaldnie sylabusa, pozaznaczaj dzialy, badz zagadnienia ktory nie sa ci az tak dobrze znane i je przerob. To powinno wystarczyc. A jak oceniasz Operon- dobra, czy lepsze sa Z PWN? A jezeli chodzi o Vademecum, to racja -bardzo polecaja, powinnas teraz pochodzic po antykwariatach na pewno dostaniesz. Sa zazwyczaj w dobrym stanie i duzo tansze. Sama tak zamierzam kupic, bo po prostu szkoda tyle wydawac. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia123451 Re: podreczniki biol/fiz 21.07.07, 23:22 Wiesz co myśle że w zupełności wystarczą ci wszystkie części operonu.Osobiście uważam że vademecum operonu jest zbędne(mi sie osobiście nie podobało-wszystko to samo co w książkach tylko że o wiele krócej te same tabele i rys.)no i arkusze żeby sie zapoznać na co zwrucić uwagę i jak rozwiązywać zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 09:35 Andzia no właśnie tak myślałam, zastanawiałam się czy nie kupić jeszcze Operon II i III i dać sobie spokój z resztą. Dalej to juz tylko arkusze i jeszcze raz arkusze. Szczerze mówiąc to do mnie przemawiają stare książki. Kiedy zdawałam wiele lat temu to nie było takiej różnorodności a pytania na egzaminie wstępnym nie miały prawa wykraczać poza to co było w książkach do liceum. A było ich 4, dla wszystkich takie same i każdy wiedział czego ma się uczyć. Teraz to ja już nie wiem czy wystarczy tylko Operon :(((( Cholerne zmiany :((( Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 09:36 Amelko dla mnie to wszystko co teraz jest , jest jakieś dziwne. Stary WIśniewski czy Hoser np to są książki ! Odpowiedz Link Zgłoś
tilapka Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 10:47 ciemnozielona ksiazka wisniewskiego jest cudowna! ja sie z niej uczylam i bardzo polecam, zwlaszcza metabolizm bo schematy w nowomaturalnych arkuszach sa zywcem z tego podrecznika, inne rzeczy tez super zrobione, nie mam zastrzezen, przeczytalam calosc :) natomiast hoser chyba wykracza grubo poza zakres nowej matury (chodzi o takie fioletowe ksiazki? ja mialam z tego anatomie i fizjologie czlowieka chyba po siostrze starszej) vademecum operonu nie polecam do biologii, tzn nie mialam go ale przegladalam w ksiegarni i zniechecila mnie, glownie chyba cena i to ze w srodku to samo co w podrecznikach operonu a najlepiej zamiast tych wszystkich ksiazeczek kupic na allegro villego :) Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 11:01 Ja Villego oddałam koledze w prezencie :) Treść dobra ale dla maniaków biologii jako takiej, studentów biologii i ewentualnie kandydatów na biologię. Jeśli ktoś może podać spis treści Operonu II i III to będę wdzięczna, nie mogę znaleźć w necie. No to myślę że jeśli mam już Operon I ( czyli roślinki , zwierzęta + ekologia ), Wiśniewskiego i genetykę z ewolucją (IV klasa ) to mam wszystko :) Poczytam w ramach powtórzeń " MOlekularne podłoże.." i " Genetykę " Lewińskiego i powinno wystarczyć :) Jeśli spanikuję to pójdę do księgarni poprzyglądać się Operonowi II i III, czy aby czegoś nie pominęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
chcialabym_na_stome Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 12:41 Ja mam z biologii: Operona 3 czesci i 3 czesci Wsipu oraz repetytorium z Grega, zbior zadan Omego, operona matura 2006,2007, i maturalnie ze zdasz, oprocz tego duuuuuzooo arkuszy posciaganych z neta od matury 2001.Z Fizyki mam- vademecum Operona, pierwsza czesc Zamkora, Maturalnie, ze zdasz, Repetytorium medyka i Mendla(mysle ze wystarczy) jak to skoncze to moze w cos sie jeszcze zaopatrze:) i oczywiscie duuuuuuzo arkuszy:) A z chemi mam 3 czesci operona, notatki z lekcji i zbior zadan pazdry i jak z wszystkiego duuuuuuuuuuuuuzooooo arkuszy:) Aaaa z chemii dobra jest ksiazka z testami wyd. piatek trzynastego Odpowiedz Link Zgłoś
tilapka Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 13:27 nie polecam operonu 3 bo genetyka jest w nim zrobiona wg mnie zbyt obszernie i rozwklekle i malo zrozumiale a masz do starego liceum takie czerwone repetytorium pylki-gutowskiej czy jakos tak? ono jest swietne Odpowiedz Link Zgłoś
chcialabym_na_stome Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 14:04 Tak, mam:) A co do 3 czesci Operonu to zgadzam sie:) Dlatego kupilam WSiP, a Operon mialam w LO,i tak czy siak musialam kupic ksiazke:) A Ty z czego poprawiasz i na co chcesz isc, i gdzie:):):)?? Pozdrawiam P.S Jak tam wakacje??:) U mnie z kasiazkami, ale co tam jedne moge poswiecic na nauke:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 18:18 Czyli podsumowujac polecacie- operon (1,2,3..jak kto woli),ciemnozielona Wisniewskiego i do tego poczytac niektore czesci Lewinskiego i to ogolnie wystarczy:>??:) Odpowiedz Link Zgłoś
asiaisa1988 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 19:34 uczylam sie tylko i wylacznie z operonu. dostalam sie na am na lekarski.. wiec moim zdaniem starczy jest tam wszystko co trzeba umiec... vademecum nie polecam. malo krotko pobieznie... takie do wkucia.. a jak czyta sie pelna wersje sa tam jakies wyywody logiczne i mozna to po prostu zrozumiec :).. ale arkusze maturalne to podstawa ! Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 20:42 oki to dzieki!! a powiedz mi, jezeli moge zapytac, gdzie poszlas na medycyne moze CM UJ, studiuje juz w krk dlatego pozostaje mi tylko ta uczelnia;/ niestety sa bardzo wysokie progi,no ale mam nadzieje ze sie uda;) Odpowiedz Link Zgłoś
a_nulaaa Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 20:56 Ja polecam: "Vademecum maturzysty Biologia" Ewa Pyłka-Gutowska Przeczytałam 2 razy trzy dni przed matura i starczyło :) Do tego oczywiScie arkusze z lat poprzednich, te co są na stronce CKE. I styka ;] Fizyka: miałam w LO ksiązki Zamkoru, a zbiory Operonu... moze to i dobre było, ale jakos nigdy nie miałam przekonania do tego... przed matura kupiłam "Fizyka od A do Z Repetytorium Matura" Andzreja Wasiaka ( w akcie desperacj - było najtasze w księgarni :) ) I jakość poszło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asiaisa1988 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 22:09 nie cm uj.. wrocław... ale tak jak chcialam. z fizyki robilam zbior zadan maturalnych operonu 2005, i maturalnie ze zdasz. a chemia.. hmm.. podreczniki w szkole nie pamietam jakie mialam ( takie bialo-rozowe).. ale duzo mi daly podrecznik i zbior zadan w jednym wyd. m. rozak. zaczelam sie uczyc 5 dni przed matura... bardzo fajnie jest tam wyjasnione :) Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1986 Re: podreczniki biol/fiz 22.07.07, 22:19 zgadza sie, tez zdawalam na maturce chemie i tez uczylam sie z rozaka- bardzo fajny podrecznik!! no to nic, widze ze podobnie oceniamy ksiazki wiec sprobuje poucz sie z operonu i tak jak piszecie- testy,testy i jeszcze raz rozne zadanka!! Odpowiedz Link Zgłoś
skarwinek Re: podreczniki biol/fiz 26.07.07, 18:02 hej. ja z biologii uczylam sie z: standardowo operon I, II i III czesc, mialam tez notatki z lekcji do I klasy (ale duzo tam niepotrzebnych rzeczy, trzeba traktowac wybiorczo wiadomosci tam zawarte), poza tym mialam testy omegi (i vademecum operonu -ale jak dla mnie strata kasy). Mysle ze operon + testy w zupełności wystarcza. Z chemii operon ( z czego niewiele do niego zagladalam), przede wszytskim zbior PAZDRY-najwazniejsze i jeszcze takie fioletowo-biale repetytorium takze bardzo dobre i niedrogie. A do fizyki zamkor (osobiscie nienawidze tych ksiazek i tego wydawnictwa, testy z zamkoru sa bardzo trudne, choc faktycznie przygotowuja). Z zamkoru tylko ksiazki, zbiru zadnego, testy kserowala nam pani no i oprocz tego duzo testow z neta posciaganych. pozdrawiam i zycze powodzenia, nie wiem jak ja to zrobilam ale udało sie...jestem na medycynie :) opłaca sie miec marzenia ;p Odpowiedz Link Zgłoś