Dodaj do ulubionych

informatyka czy finanse i rachunkowość

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 11:25
witam
jestem w 3 klasie mat fiz i jestem dobry z matmy
muszę wybrąć kierunek studiów i nie mogę sie zdecydować:
1. informatyka, tutaj wykorzystałbym matmę i nie musiałbym uczyć sie
na pamieć ,ale programowanie mnie średno kręci
2. finanse i rachunkowość, tutaj nie wykorzystałbym matmy bo matmy
jest niedużo i nie wiem czy podobała by mi sie ta rachunkowośc i
uczenie sie czegoś na pamięć, ale za to są specjalności związne z
giełdą, rynkami finansowaymi a to mnie bardzo interesuje, tylko
najpierw musiałbym przejść pewnie przez jakieś przedmoity typu
prawo, socjologia, historia
i kurw... nie wiem co wybrać
ten wybór jest dla mnie ważny, bo jak sie zdecyduje na infe to ostro
muszę przysiąśćć przy mat i fzie a ang tak średnio, a jak sie
zdecyduje na FiR to ostro matma i ang a fizy wcale bym nei zdawał
Obserwuj wątek
    • Gość: krasnal Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 11:57
      O finansach słów kilka - matmy trochę jest (u mnie: 2 semestry matematyki na 1.
      roku, inne matematykopodobne - statystyka, na drugim ekonometria, zastosowanie
      matematyki w finansach i bankowości (co później wykorzystuje się np. w
      zarządzaniu finansami przedsiębiorstw), ekonomia matematyczna, później to już w
      zależności od specjalności, na rynkach finansowych lub inżynierii finansowej
      szykuj się na cd. matematyki - sporo matmy, ekonometria finansowa itp., na pewno
      nie ma tu nauki na pamięć, trzeba być kumatym z matmy, żeby być w tym dobrym.
      Rachunkowość to tylko podstawy rach. plus rachunkowość finansowa - więcej, jeśli
      wybierzesz np. rewizję.
      Prawo, no tak, przez to trzeba przejść, nie ma finansistów bez podstaw prawa -
      encyklopedia prawa, prawo gospodarcze a potem w zależności od specjalności.
      Socjologia, historia (u mnie do wyboru, alternatywa - geografia), psychologia,
      filozofia - to też trzeba przejść. Trudno jednak wyobrazić sobie osobę z wyższym
      wykształceniem bez ogólnego obycia w tych dziedzinach, ale nie masz co się
      przejmować. Wiele przedmiotów, no cóż, nie ma szans, by wykorzystać je potem w
      praktyce, ale służą np. w celu wygimnastykowania umysłu. Mi to średnio pasowało,
      ale tak naprawdę to jak Cię coś nie interesuje, to się uczysz, byle zaliczyć na
      te 3, albo i z minusem ;) a koncentrujesz się na tym, co Ci potrzebne.

Studia moim zdaniem są bardzo ciekawe, perspektywy pracy - dobre, widzę po
      znajomych absolwentach, po sobie. Wbrew pozorom nie ma dużo pamięciówy - oprócz
      np. prawa, ale to jest przydatna wiedza, bez tego ani rusz, ajk chcesz być dobry.

Co do informatyki, nie mogę zbyt dużo powiedzieć. Po znajomych jedynie widzę, że
      kto jak kto, ale programiści, nawet tacy przeciętni, nie mają problemu z pracą.
      Studia - zależy gdzie - chociażby duża różnica jest między politechniką a
      uniwersytetem.

Powodzenia w wyborze.
      • Gość: niezdecydowany Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:14
        wielkie dzięki za odpowiedź, jeżeli jeszcze ktoś cos wie to proszę
        napisać
        • Gość: niezdecydowany Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 18:28
          ?
    • Gość: k Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.astral.lodz.pl 01.10.07, 18:42
      moze informatyka i ekonometria?
      • Gość: niezdecydowany Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 14:37
        IiE nie podoba mi sie, bo informatykana ae to ściema, a poza tym
        takie połączenie ma chyba niewiele wspólnego z giełdą
        • Gość: g Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.astral.lodz.pl 02.10.07, 17:43
          no wcale zwlaszcza specjalnosc ekonometria.
        • Gość: f Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.astral.lodz.pl 02.10.07, 17:44
          poza tym 50% examu na maklera i I to wlasnie ekonometria reszta to
          prawo,etyka,finanse.Szkoda ze wypowiadasz sie o czym o czym pojecia nie masz.
          • Gość: niezdecydowany Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 20:46
            tak to prawda, ale ja wolabym zdać egzamin na doradcę
            inwestycyjnego, a tu inaczej niż na egz na maklera jest wiecej pytań
            z finansów i rachunkowosci i chyba łatwiej jest go zdać osobie która
            ukończyła FiR niż IiE
            ale dzieki za odp, a co myslisz o mat fin?
            • Gość: niezdecydowany Re: informatyka czy finanse i rachunkowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 19:58
              ?
              • adziunia Re: informatyka czy finanse i rachunkowość 04.11.07, 20:50
                Ja wlasnie mysle o tym zeby rzucic zarzadzanie i wybrac FiR. Czy na
                FiR robi sie jakies projekty, referaty, biznesplany itp??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka