Dodaj do ulubionych

Architektura krajobrazu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 21:45
Chcę studiować architekturę krajobrazu, ponieważ tylko w takim
zawodzie się widzę. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć, gdzie
najlepiej studiować ten kierunek? Na SGGW dostać się jest bardzo
ciężko (nie wiem jak na zaoczne), szczególnie interesuje mnie
jeszcze UWM (z racji dojazdów) ale nie wykluczam też innych uczelni
(w grę nie wchodzi UWr). Którą najbardziej polecacie?

A tak poza tym co sądzicie o tym kierunku? Jakie perspektywy daje
ten zawód? Czy trudno jest się dostać a potem utrzymać na studiach?
Ile jest kandydatów na miejsce? I czy egzamin z rysunku jest trudny?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • bulmistrz Re: Architektura krajobrazu 29.04.08, 09:59
      Znam sytuację Szczecina i architektury krajobrazu na Akademii Rolniczej. Nie
      wiem, jak jest na innych uczelniach, ale po szczecińskiej niestety nie ma
      perspektyw. Studenci wychodzą bez podstawowej nawet znajomości projektowania
      ogrodów i terenów zielonych. Szkola nie uczy zadnego z wymaganych przez
      dzisiejszych pracodawcow programow (AutoCad, Sketchup, Photoshop, programy
      renderujace), a jedynie napycha studentów wiedzą encyklopedyczną. Studia
      kompletnie nie przygotowują do pracy w zawodzie, także przed wyborem uczelni
      pytaj o konkrety. Dowiedz się ile godzin spędzisz na praktycznych zajęciach z
      projektowania i z jaką kadrą są one prowadzone. W tej branży liczy się wiedza
      raczej podstawowa (oczywiście podczas pracy powinna być stale poszerzana) ale
      90% umiejętności to praca z komputerem.
      • Gość: gość Re: Architektura krajobrazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 18:33
        czy waszym zdaniem to zawód z przyszlością?
        • bulmistrz Re: Architektura krajobrazu 04.05.08, 15:16
          Zawód już jest dosc popularny, a w przyszlosci bedzie jeszcze bardziej. Widac to
          np w UK, gdzie ogrodnictwo i powiazane dziedziny sa bardzo popularne. Niestety w
          Polsce wciaz jedynie dla najlepszych, ze wzgledu na niewielka ilosc firm.
          --
          Pielęgnacja ogrodów - Szczecin
    • Gość: aj Re: Architektura krajobrazu IP: *.nette.pl 02.06.08, 02:24
      studiuje to na KULu w lublinie i z tego co wiem to sa jakies perspektywy..u nas
      nie wklepuja nam raczej wiedzy encyklopedycznej..ucza projektowania:) ale
      ostrzegam ze jest duzo pracy..bynajmniej u mnie
      • Gość: majk Re: Architektura krajobrazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 11:03
        a jak wygląda egzamin praktyczny? Wprawdzie mam za sobą dziesięć lat spędzonych
        w pracowni plastycznej, ale rysunku architektonicznego (w pełnym tego słowa
        znaczeniu) nigdy się nie uczyłam. Czy mimo to mam tam czego szukać?
        Proszę o szczere odpowiedzi ;)
    • Gość: kasia Re: Architektura krajobrazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 19:45
      jezeli chodzi o egzamin to ciezko ocenic czy jest trudny...zalezy dla kogo-wiadomo. Ja dostalam sie bez problemu na UWM i jestem zadowolona z wyboru. Takze jakbym miala Ci cos polecic to wlasnie Olsztyn. Co do pracy po studiach to nie jest ciezko...ja obecnie pracuje w biurze projektowym i narazie tam zostaje.pozniej moze cos wymysle na wlasna reke-zobaczymy. Zycze powodzenia
    • Gość: majka Re: Architektura krajobrazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 20:32
      zgadzam sie, ze architektura krajobrazu na UWMie jest dobra. Wyksztalcila wielu swietnych architektow. No i przede wszystkim to wydzial z tradycjami.Mysle, ze warto!
    • Gość: Kamil Re: Architektura krajobrazu IP: 91.232.175.* 22.02.14, 13:28
      Dobrze się zastanów! bo w tym kierunku nie ma pracy i będzie o nią coraz trudniej. Wystarczy wpisać praca 'ak' w wyszukiwarce google i wątpię, że wyskoczy wiele ofert, pojawią się oferty od firm w których jest ogromna rotacja projektantów (libet itp). Ceny są bardzo niskie, rynek przepełniony, ale zawód bardzo popularny i dobrze się sprzedaje na uczelniach wyższych i państwowych i mało kogo obchodzi, że mamy nadprodukcję architektów krajobrazu. Dlatego Polsce nie możesz liczyć na cuda, w firmie projektowej 1600 brutto/m-c ja tak pracowałem przez 6 lat i każda rozmowa o podwyżkę kończyła się fiaskiem (bo wezmą stażystę za darmo). Własna działalność to 3 etaty z sobotami i niedzielami (tyle godzin pracy ) za 2500-3000 zł brutto/m-c . Jeśli będziesz chciała wykonywać ogrody, to w tym roku i w przyszłym czeka cię kryzys i może na zus nie starczyć :( smutne ale prawdziwe. W urzędzie to tylko bezpłatny staż i oczekiwanie kiedy starzy pracownicy pójdą na emeryturę. Wtedy jako kierownik masz 2000 brutto/m-c. (Bez szans rozwoju a o super projektach możesz tylko śnić) - wiem bo znajoma tak pracuje w jednym z urzędów w Krakowie.
    • niki-niki10 Re: Architektura krajobrazu 11.12.14, 16:30
      Architektura krajobrazu, moim zdaniem jest dobrym zawodem szczególnie jeśli to lubisz... jeśli Cię interesuję architektura krajobrazu mogę polecić stronkę ciekawą z informacją na ten temat architektura krajobrazu
    • Gość: M&m7 Re: Architektura krajobrazu IP: *.dynamic.mm.pl 18.01.15, 20:03
      Obecnie studiuję na SGGW architekturę. Jeśli umiesz ładnie rysować to egzamin z rysunku nie powinien sprawić Ci trudności. Dobrze jest umieć rysować rzeczy w perspektywie, a najważniejsze jest, aby przedstawić to co jest podane w temacie. Jeśli chodzi o studiowanie - to jest cholernie ciężko. Około 75% studentów ma problem z geometrią wykreślną, a także matematyką. Po pierwszym roku z 90 osób zostaje około 50-60.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka