Dodaj do ulubionych

Filologia = bezrobocie?

IP: 195.82.167.* 11.06.08, 18:47
Po ukończeniu jakiej filologii najłatwiej znaleźć jest pracę?...

Zastanawiam się głównie nad tymi:
f. orientalna: arabistyka, indianistyka, iranistyka, japonistyka, turkologia
f. rosyjska
f. słowiańska [czeska, słowacka, serbska, chorwacka, bułgarska]
f. ukraińska

Proszę o pomoc!
O.
Obserwuj wątek
    • Gość: Madziiu.laa Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 19:18
      Myślę , ze po każdej można znaleźć pracę ale chyba najlepiej po
      orientalnej arabistyka, japonistyka i rosyjska ;)
      • Gość: marajka Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.rzeszow.mm.pl 12.06.08, 17:08
        Po orientalnej? A ile firm, instytucji czy szkół potrzebuje tłumacza japońskiego? Ja bym stawiała na rosyjską. Rosyjski jest wciąż traktowany po macoszemu, a Rosja to sąsiad i ważny partner dla Polski. No i nie z każdym Rosjaninem dogadasz się po angielsku.
        • Gość: pp Re: Filologia = bezrobocie? IP: 81.219.189.* 11.07.08, 10:08
          Czy ta opinia poparta jest jakąś wiedzą i doświadczeniem, czy po prostu tak sobie piszesz, bo ci się tak wydaje? :)
          Bardzo wiele instytucji, szkół i osób prywatnych poszukuje tłumaczy języków orientalnych, szczególnie chińskiego i japońskiego, w niedalekiej przyszłości będzie to zapewne dotyczyć także tureckiego.
          za 20-30 lat popularność tych języków jeszcze wzrośnie, bo Europę zaleje (już zalewa) fala Azjatów i nic na to nie poradzimy.
    • Gość: Tawananna* Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 20:43
      Obstawiałabym bułgarską, czeską, rosyjską, ale mogę się mylić.

W przypadku wyboru filologii kierowałabym się raczej zainteresowaniami,
      upodobaniami do kultury i języka - bo praca dla filologa jest, ale tylko dla
      dobrego filologa, a trudno zmuszać się np. do nauki japońskiego, wnikliwego
      studiowania tamtejszej kultury, literatury, historii i min. rocznego wyjazdu do
      Japonii, jeśli w ogóle Cię w te strony nie ciągnie...
      • Gość: Ola Re: Filologia = bezrobocie? IP: 195.82.167.* 11.06.08, 21:13
        Właśnie zastanawiam się, czy kierować się zainteresowaniami czy perspektywami na
        ewentualną pracę.
        Bo "ciągnie" mnie do wszystkiego, co słowiańskie. Słoweński, czeski, słowacki,
        ... Uwielbiam te języki.
        • Gość: Tawananna* Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 22:06
          To wybór prosty - filologia słowiańska. Z pracą nie jest tak źle, jeśli
          opanujesz świetnie język.
          Na filologii egzotycznej męczyłabyś się tylko, a poza tym mam poważne
          wątpliwości, czy taka iranistyka jest bardziej "przyszłościowa" niż bohemistyka.
      • Gość: chihuahua1 Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.igloonet.pl 11.06.08, 21:58
        to co można robić po filologii?
        • Gość: z. Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 22:03
          o piesek inzynierka dał głos;)
          • Gość: dsa Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.gdynia.mm.pl 11.06.08, 22:40
            po wymienionych przez ciebie filologiach jest praca np. Znając dziś jezyk turecki,bułgarski,chorwacki ,arabski jedziesz jako rezydent9zrobisz kurs pilota i podyplomowe turystyka)(do niedawna triada poszukiwała; mam gdzieś oferte)
            Rosyjski dziś wraca do łask ,a dobrytłumacz szczególnie bizesu , medycznyc, prawniczych prace znajdzie .
            Ja osobiście bym wybierał między Iranistyką (gdybym miał kase na przeprowadzke)lub japonistyke
            Praca po filologiach jest niestety jak po każdych studiach szuka się SPECJALISTÓW/pasjonatów w swojej dziedzinie
            • Gość: chihuahua1 Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.igloonet.pl 11.06.08, 22:45
              a Ty to wiesz z doświadczenia [tj. sam jesteś takim filologiem] czy ze słyszenia?
              • Gość: Gość Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 15:34
                Studiuję filologię rosyjską na AP (zaraz pewnie odezwą się
                przeciwnicy tej uczelni, którzy w ogóle nie mają z nią nic
                wspólnego...) Mogę Ci polecić, cokolowiek byś innego na ten temat
                słyszała:)Ale naprawdę nauczyć możesz się czegoś tylko w
                zaawansowanej grupie, tam poziom jest naprawdę wysoki. No i świetna
                atmosfera:) Jeśli chcesz się uczyć od podstaw, to rzeczywiście
                lepiej wybrać inną uczelnię.
    • Gość: Ola Re: Filologia = bezrobocie? IP: 195.82.167.* 14.06.08, 11:10
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeśli mam robić to, co lubię, wybiorę filologię słowiańską.
      Gorzej z wyborem dokładnego kierunku - która z tych filologii powinna okazać się
      przyszłościową: czeska, słowacka, serbska, chorwacka, bułgarska?
      • Gość: lilith Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.chello.pl 15.06.08, 20:54
        Czeska, słowacka- wiadomo: to są nasi sąsiedzi,więc kontakty zawsze są.
        Bułagarska, serbska, chorwacka - tam kwitnie turystyka!
        Poza tym... Chorwacja stara się o przyjęcie do UE
        i jak już się przyłączy - będzie zwiększone zapotrzebowanie na tłumaczy
        (tak jak było w przypadku rumuńskiego czy bułgarskiego).
        Kieruj się przede wszystkim tym, co Cię interesuje.
        Słowiańskość słowiańskością, ale każdy kraj to odrębny naród, kultura.
        Przemyśl, gdzie mogłabyś/chciałabyć najczęściej jeździć,
        pojechać na dłużej.

Trafnej decyzji życzę :)
        • Gość: Ola Re: Filologia = bezrobocie? IP: 195.82.167.* 16.06.08, 10:32
          No tak, ale szczerze mówiąc, nie poznałam kultury wszystkich krajów
          słowiańskich, więc trudno mi to określać.
          Odwiedziłam - póki co - Czechy, Słowację, Słowenię i Ukrainę. I mie potrafię
          wybrać jednego z tych krajów, wszystkie mają 'to coś', co mnie przyciąga ;)

Zastanawiam się poważnie nad chorwacką; wiele osób twierdzi, że jest przyszłościowa.

A Ukraina też stara się o wejście do UE, prawda?...
          • mossiam Re: Filologia = bezrobocie? 16.06.08, 15:25
            Też :)
            Ja przeanalizowałam tylko te języki,
            które podałaś w poście powyższym do mojego ;)

Myślę, że każda z filologii słowiańskich ma w sobie
            to coś, co sprawia, że jest ciekawa,
            oraz to coś, co sprawia, że jest przyszłościowa :)
            Musisz tylko wiedzieć, jaka przyszłość interesuje Ciebie.

Gdybym to ja wybierała - wybrałabym pewnie serbską lub chorwacką,
            bo języki piękne, Bałkany cudowne i kulturowo, i geograficznie.

Życzę trafnej decyzji :)
            • Gość: icanchange Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 14:54
              >
              > Gdybym to ja wybierała - wybrałabym pewnie serbską lub chorwacką,
              > bo języki piękne, Bałkany cudowne i kulturowo, i geograficznie.

ja również;) zresztą to właśnie zrobiłam i polecam :)
    • Gość: Ola UJ IP: 195.82.167.* 19.06.08, 09:36
      A czy ktoś studiował filologię słowiańską na UJ i mógłby napisać, jakie są tam
      zajęcia, ile godzin tygodniowo, itp.? = czy jest się w stanie rozpocząć dwa
      kierunki jednocześnie - np. animację kultury oprócz filologii słowiańskiej?
      • Gość: dsa turkologia ?? IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.08, 09:53
        Hey dziś może ktoś widział na TVN o biurach turystycznych siedział facet "orientalista" zatrudniony jednej z dużych biur podrózy i zapytany -Dlaczego i co warto zobaczyć w turcji zaczoł szybko wymieniać co warto zaobczyć w istambule ....
        Myśle że filologia to najlepszy wybór dla osób nie do końca zdecydowanych . po filogii znasz jęyk wiec możesz jechać do kraju którego znasz język , możesz pracować w biurze turystycznym , tłumacz ( to oklepane) zrobić dodatkowe studia podyplomówke (ekonomia ,st międzynarodowe ....) etc
        • Gość: Misafir Re: turkologia ?? IP: *.crowley.pl 19.06.08, 10:49
          "Istambule"? nie chcę się czepiać ale jako turkolog zwrócę tylko uwagę że albo
          Istanbul albo Stambuł, nie ma czegoś takiego jak "Istambul"
          • Gość: Ola Re: turkologia ?? IP: 195.82.167.* 19.06.08, 22:57
            Misafir, jesteś turkologiem? Gdzie kończyłeś ten kierunek i jaką masz teraz pracę?:)
            • Gość: gość Re: turkologia ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 16:56
              a co sądzicie o filologii germańskiej? W końcu to też nasi sąsiedzi?
            • Gość: Misafir Re: turkologia ?? IP: *.crowley.pl 20.06.08, 17:04
              studentką turkologii:)
    • Gość: hannah Re: Filologia = bezrobocie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 21:04
      Mam ten sam dylemat, tyle że u mnie chodzi o filologię hiszpańską.
      Warto? :)
      • Gość: dsa Ludzie co z wami ?? IP: *.gdynia.mm.pl 21.06.08, 07:27
        Forum zaśmieca "Czy warto , czyteż co po ...." ludzie idąc do liceum było przenonanie liceum=>studia .Wliceum wybieraliście klasy które najleppiej miąły was przygotować na studia a dziś co ??
        • Gość: hannah Re: Ludzie co z wami ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.08, 12:10
          Nikt tu nie poddaje w wątpliwość, że warto studiować! Pytanie brzmi:
          jakie kierunki. Bo z takimi przedmiotami, jakie zdawałam na maturze
          (4 przedmioty rozszerzone) mogę iść na kierunki tak zróżnicowane jak
          choćby psychologia, prawo czy filologia i wiele innych. To chyba
          normalne, że każdy maturzysta zadaje sobie pytanie, co warto
          wybrać... I nie ma w tym nic złego, że chce poznac opinie osób,
          które dane kierunki studiuja czy skończyły. Pozdrawiam!
          • Gość: paula Re: Ludzie co z wami ?? IP: 82.160.142.* 10.07.08, 15:49
            Miałabym ogromną prośbę..! zastanawiam się nad podjęciem studiów na turkologii
            na UAM w Poznaniu... Czy mógłby mi ktoś powiedzieć cos na ten temat? Chodzi mi
            m.im o to jak wyglądają studia i ile jest osób na jedno miejsce. Trudno się
            dostać? czy mam szanse z polskim podstawowym ( jest do wyboru podstawa albo
            rozszerzenie) , angielskim rozszerzonym i niemieckim podstawowym? ( wszędzie
            poziom jest do wyboru). Z góry dziekuję za wszystkie informacje:-) oto moj
            adres: arbuzik4@wp.pl
            • Gość: hipek Re: Ludzie co z wami ?? IP: 195.117.171.* 10.07.08, 17:11
              Nie bardzo rozumiem drugiego przedmowce ktory wspominal o szkole. Dlaczego
              niektorzy kojarza ze filologia=praca w szkole?. sam skonczylem filologie finska
              na UAM w Poznaniu i wcale nie pracuje w szkole. Dodam ze skonczylo nas niewiele
              ten kierunek bo i przyjecia sa raz na 4 lata wiec niewiele osob jest
              przyjmowanych ale teraz pracuje w ministerstwie. Jesli podobaja Ci sie
              orientalne filologie to nie wahaj sie ani chwili. Prawda jest taka ze anglistow
              (poza szkolami) i germanistow jest jak psow a im bardziej egzotyczne filologie
              tym bardziej potrzebne. Zwlasza duzym firmom ktore maja swe interesy w danych
              krajach. A poza tym kto powiedzial ze trzeba pracowac w polskiej firmie i w
              Polsce? Pozdrawiam i 3mam kciuki :-)
              • Gość: paula Re: Ludzie co z wami ?? IP: 82.160.142.* 11.07.08, 00:29
                A mógłbyś mi powiedzieć jakie sa szansę dostania się na turkologię na UAM? ;/ z
                przedmiotami: polski podstawa , angielski rozszerzenie, niemeicki postawa? (
                dodam ze przy kazdym przedmiocie jest do wyboru podstawa albo rozszerzenie).
                Dużo jest chętnych? z góry dziękuję za odpowiedz:-) pozdrawiam;-)
                • Gość: Szara Re: Ludzie co z wami ?? IP: 195.82.167.* 11.07.08, 08:38
                  Jejku, czy tak trudno wejść na stronę internetową UAM i sprawdzić kryteria
                  rekrutacji?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka