Gość: Niezdecydowany IP: *.pmcnet.pl 27.06.08, 00:19 W którym mieście się lepiej studiuje? Jakie są koszty utrzymania? I gdzie łatwiej znaleźć jakieś lokum w rozsądnej cenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Kraków czy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 00:21 każdy będzie chwalił swoje miasto bo nie ma porównania z drugim. nie wiem jak w Krakowie, ale we Wroclawiu to ostatnio w ogole cięzko o lokum. chyba, ze akademik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kraków czy Wrocław IP: 83.1.116.* 27.06.08, 13:15 Wg mnie zdecydowanie KRAKOW!!!!!!!!!!!! to najlepsze miast do studiowania i dodam ze wcale nie jestem z Krakowa :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agunia Re: Kraków czy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 14:03 zdecydowanie Wrocław (i nie jestem z Wrocławia) znam sporo studentów którzy uciekli z Krakowa bo stwierdzili że atmosfera jest do bani Wrocław to miasto studenckie, wszędzie są studenci, mnóstwo ciekawych ludzi-naprawde super sprawa dodatkowo naprawde fajne uczelnie a co do lokum to wszędzie w dużych miastach jest cięzko teraz studentom, w rosądnej cenie to tylko akademik albo jak masz od kogoś znajomego mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adriano Re: Kraków czy Wrocław IP: *.jaskom.pl 27.06.08, 15:37 sam tez zastanawiam sie nad tymi wlasnie miastami, krakow czy wroclaw, wroclaw czy krakow.. i tak w kolko. :) heh. a czasu juz nie wiele. ale slyszalem ze wroclaw jest duzo lepszym miastem do studiowania, lokum i ceny to w obu miastach tak samo. ale ponoc we wroclawiu lepsza atmosfera, jest bardziej studencko.. noo nie wiem jak to wytlumaczyc :) a Ty? tez sie teraz na studia wybierasz? na co? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: Kraków czy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 16:32 mnie się wydaje, że przy tym boomie inwestycyjnym, to tylko Wrocław. Po studiach praca na pewno będzie. Tylko zależy jakich studiach. Utrzymanie się: wydaje mi się porównywalne. Może się mylę, ale jeśli masz zamiar studiować jakiś kierunek humanistyczny, czy ogólnie uniwersytecki to wybierz Kraków. Jeśli politechnika - koniecznie Wrocław. Inne uczelnie? Rzucaj monetą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vibracja Re: Kraków czy Wrocław 27.06.08, 17:48 W Krakowie wynajem lub kupno mieszkania, wszystko co związane z nieruchomościami, jest droższe niż we Wrocku, chyba nawet najdroższe w całej Polsce od jakiegoś roku. Także pod względem finansowym zdecydowanie taniej będzie we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kraków czy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 18:19 Kraków jest drogim miastem. Drogie mieszkania, zwłaszcza te bliżej centrum, a im dalej też wcale nie jest tanio. Najdroższe bilety MPK też są w Krakowie. A jeśli chodzi o atmosferę to wcale nie jest tak fajnie jak się mówi... O Wrocławiu niestety nie mogę się wypowiedzieć. Ale na pewno nie jest drożej niż w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
droga2 Re: Kraków czy Wrocław 27.06.08, 18:25 Podaj ceny biletów w Krakowie, bo znajduję jedynie jednorazowe. I średnie ceny mieszkań studenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kraków czy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 18:34 Studencki miesięczny na wszystkie linie w Krakowie kosztuje dokładnie 47 zł. Jeśli chodzi o mieszkania to średnie ceny pokoju przy właścicielu wynoszą od 500 zł, rzadko zdarza się, że są tańsze. O wiele wyższe są w centrum, tam za pokój możesz zapłacić nawet 900 zł za miesiąc! Najlepiej wynająć mieszkanie np w 3 osoby. Moja osobista rada: w miarę możliwości z takimi osobami, po których wiesz czego możesz się spodziewać. Np za 3 pokojowe mieszkanie dla 3 osób można zapłacić nawet ok 330 zł miesięcznie w dzielnicach oddalonych od centrum, np. Prokocim, Bieżanów. Ale płaci się za to inną cenę - 40-minutowy dojazd tramwajem do centrum:( No i nie ma co liczyć na luksusy w tych mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
droga2 Re: Kraków czy Wrocław 27.06.08, 18:44 Bilet 30-dniowy imienny, na wszystkie linie w granicach miasta: 54 zł. Mieszkania: 500 zł to norma. Zakorkowane ulice - norma wszystko wskazuje, ze we Wrocławiu drożej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Kraków czy Wrocław IP: *.2.udn.pl 27.06.08, 20:40 Ja mieszkam niedaleko Alei Mickiewicza w Krakowie (15 minut piechotą do Rynku, jak również na wydział, ponieważ znajduje się na Gołębiej) i płacę 350 zł za moje wynajmowane lokum. Mieszkam w pokoju z 2 dziewczynami, a ogólnie w hostelu jest na 10 osób. Zatem można nie płacić drogo nawet w środku Krakowa. Ok, jest nas dużo, ale można sie dogadać. Wiadomo luksusów też nie ma, ale dach nad głową jest i w miarę znośna atmosfera. Bilety są faktycznie drogie, za drogie. Chleb też nie należy co najtańszych, bo za 1 kg płaci się ok. 2,10 zł. Piwo za to w poniedziałki (w pewnej knajpie na Sławkowskiej) jest po 3 zł ;) Ogólnie tak do 1000 zł można się zmieścić na miesiąc. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiakasia Re: Kraków czy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 18:30 news.money.pl/artykul/najdrozsze;miasta;warszawa;i;wroclaw,172,0,349868.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiakasia Re: Kraków czy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 18:32 i coś jeszcze polskatimes.pl/stronaglowna/7517,w-ktorych-polskich-miastach-zyje-sie-najdrozej,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosiek Re: Kraków czy Wrocław IP: *.jaskom.pl 30.06.08, 01:05 no.. powiedzmy. Odpowiedz Link Zgłoś