Dodaj do ulubionych

EUROPEISTYKA

10.07.08, 14:08
Hej jest ktoś na forum kto się dostał. Ja jestem zdziwiona Dziennik Wschodni podaje: ''W tym roku w KUL najbardziej oblegana jest europeistyka, gdzie o jeden indeks walczy ponad 11 osób.”
Kto się dostał i z iloma punktami?

PS założyłam nowy wątek bo nie mogę odnaleźć nikogo z euro...:)jak zaśmiecam forum to sorx krzyczcie mnie dziś nic nie ruszy :)
Obserwuj wątek
    • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 10.07.08, 17:17
      Nie ma nikogo:(
      Kurczę sama nie wiem co robić czekać na drugi nabór na prawo czy cieszyć się z europeistyki, z tego co wyczytałam program na pierwszy rok zapowiada się ciekawie... ale może jednak prawo...
      Możę ktoś ma na ten temat własną opinię i zechce się podzielić przymyśleniami;)
      • evitha89 Re: EUROPEISTYKA 10.07.08, 19:34
        Cześć;)
        Też dostałam się na europeistykę i... naprawdę jestem w szoku, bo po tej
        informacji o liczbie chętnych byłam pewna, że nie mam szans. Jakie miałaś wyniki
        na maturze??? Pytam z ciekawośći - u mnie gegra 72, polski 76 i niemiecki 91.
        rozszerzone.
        Zastanawiam się nad tymi studiami... Uwielebiam języki obce i politykę - dlatego
        wybrałam eurpeistykę. Plan wydaje się naprawdę obiecujący. Z tego, co wiem,
        studia magisterskie będą w języku angielskim - dla mnie raj na ziemi;););) Dla
        europeistyki przeznaczyli nowy budynek w centrum. No wszystko super. Odstrasza
        mnie tylko odległość (jestem z samego południa Polski - do Krakowa mam duuużo
        bliżej). Nie wiem jeszcze, co zrobię. Na razie czekam na pozostałe wyniki z
        rekrutacji.
        Ogólnie studia bardzo mi się podobają;P
        Pozdrooffka cieplusie;)
        • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 10.07.08, 20:25
          O matkoo! Ile ty miałaś punktów! To jak możliwe że ja się dostałam?!
          Kurczę może się pomylili? Ale mam zielony komunikat... to ja jestem w wielkim SZOKU że się dostałam ( polski P- 90% anglik P-80% i WOS R 74) pewnie byłam na szarym końcu albo matura poszła w tym roku fatalnie...

PS. Program jest tak obiecujący że już się nie mogę doczekać...hehe
          PS. Przyjedz do Lublina bo Kraków Ci się pewnie opatrzył( żartuję)
          • evitha89 Re: EUROPEISTYKA 10.07.08, 21:20
            A ja się tak wkurzyłam, jak usłyszałam o tych 10 osobach na jedno miejsce...
            Bylam pewna, że się nie dostanę! A tu proszę - niespodzianka;)no to widać nie
            było tak ciężko się dostać. Ciekawe, jak innym poszło.
            • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 10.07.08, 21:27
              Kurcze ale zobacz jaka przepaść ty wszystko rozszerzone ja dwie podstawy i się dostałyśmy... a swoją drogą trochę się dziwię że nie dostałam się prawo gdzie jest 200 miejsc a na obleganą euro. tak ( nadal się obawiam że zaszła straszna pomyłka)
              • evitha89 Re: EUROPEISTYKA 10.07.08, 21:56
                Na prawo na pewno był wyższy poziom. To jest już kierunek z tradycjami. A
                europeistyka jest dopiero pierwszy rok. Pewnie dużo osób złożyło tam papiery z
                wynikami z podstawy, bo myśleli, że skoro nowość, to łatwo będzie się dostać - i
                pewnie stąd ta kosmiczna liczba osób na jedno miejsce.
                Nie wydaje mi się, żeby zaszła jakaś pomyłka. Jak masz wiadomość, że się
                dostałaś, to się dostałaś!;)
                • justynaa1-0 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 14:02
                  ja tez dostalam sie na europeistyke, wos 64, polski80, ang61, wszystko rozsz.
                  ciesze sie choc nie jestem przekonana do tego kierunku ale poki co zaczynam
                  poszukiwania mieszkania
                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 19:19
                    No właśnie ja też nie jestem przekonana, ale zobaczymy...
                    justynaa1-0 cieszę się dałaś znać na forum bo tu już się znajomości zacieśniają a ja z europeistyki nikogo nie znam i fajnie by było poznać się przed rozpoczęciem roku. Ja też szukam mieszkania w Lublinie a raczej pokoju;)
                    • angel_a_18 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 19:31
                      Witajcie,
                      Przeczytałam, że szukacie mieszkania, ja jestem z całkiem innej "bajki" - otóż dostałam się na filologię polską:))
                      Również poszukuje mieszkania i współlokatorów.

Ale niekoniecznie muszę mieć mieszkanie z kimś, kto studiuje to, co ja, hmm...nie znam nikogo:) zapowiada się ciekawie:))
                      • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 19:41
                        Hej Angela jesteś moją imienniczką;) sprawdź oferty na www.szybko.pl lub współlokator.pl. Z daleka jesteś?
                        • mayweather89 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 20:10
                          cześć ;p ja też się dostałem na europeistykę, tyle że z Lublina i też nie
                          jestem(a raczej nie byłem) przekonany ;) myślę, że będzie dobrze :) bo będę
                          studiować to co mnie interesuje :) a z daleka jesteście?:)
                        • angel_a_18 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:20
                          Do lekila_123.

o witaj imienniczko!:) tak...daleko mam,z okolic Tarnowa jestem, ponad 3 godz drogi do Lublina.., ale nie jest tak tragicznie.
                          Dziękuje za linki do stron, sprawdzę:)

• mayweather89 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 20:38
      wypełniałyście języki? ile testów robiłyście? jeden czy dwa? tzn czy z jednego
      języka czy dwóch?
      • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 21:32
        ja sie dostałam na europeistyke ale na zaoczne i nei wiem czy skladac podanie o ponowne rozpatrzeniena dzienne :)

test z angola rozwiązałam:)
        • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 21:57
          Hej,
          testy są chyba na większości kierunków żeby obsadzić nas w odpowiednich grupach( tak przypuszczam) ja swojego nie wypełniłam bo czekam na list a nie wiem czy zostanę na europeistyce.
          Dwa języki wypełnia kandydat na MISH czy coś takiego.
          PS:1- mieszkam pod Lublinem
          PS:2-te wyniki rekrutacji są pewne? Bo ja słyszałam o uczelni która rozesłała 300-stu kandydatom zawiadomienie ze zostali zakwalifikowani a jak się później okazało to do dostało się ok 180 osób a zawiadomienia te były wysłane po to bo uczelnia wie że wielu z nich rezygnuje i ta reszta w zapasie. Taka zamotka a ja nie wiem czy KUL nie robi takich psikusów?
          • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:02
            lekila_123 napisała:

> Hej,
            > testy są chyba na większości kierunków żeby obsadzić nas w odpowiednich grupach
            > ( tak przypuszczam) ja swojego nie wypełniłam bo czekam na list a nie wiem czy
            > zostanę na europeistyce.

nie wiesz czy zostaniesz na europeistyce?? jestes na dziennych/zaocznych ?? czy moze chces zna inny kierunek zlozyc odwolanie (tak jak np. ja skladalam na 2 kierunki, a na 1 sie dostalami chce skladac odwolanie) ??

z test uz angola wyszło że :poziom srednio zaawansowany

rozwiazalam jakos od niechcenia :)
            • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:10
              Dostałam się na dzienne ale to był kierunek II, jako pierwszy wybrałam prawo i pewnie Złożę odwołanie- jeszcze nie wiem. Jestem skołowana, boję się że po europeistyce nic nie będę umiała ( mówi się że nabędziemy tam ogólna wiedzę) słyszałam tyle sprzecznych opinii że wysiadam hehe
              PS : a jak się rozwiąże test to dalej jest formularz tak?
              • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:15
                test mozna rozwiazac tylko raz, nie mozna do niego worcic zeby np. poprawic (chyba ze od razu po odczytaniu jaki sie ma poziom angielskiego nacisnie sie "COFNIJ" :) hehe )

po rzozwiazaniu testu jest dalej formularz : zdjecie elektorniczne i formularz nr dowodu osobistego (i cos jeszcze) te wsyztskie formalnosci elektroniczne co pisze w Menu>Pomoc .

moim I kierunkiem Było dziennikarstwo, nie wiem czy skaldac odwolanie bo nie wiem ile mialam punktow a matura poszła mi słabo, a nie wiem czy na zaocznych ktos jest na europ. (???!!)
                • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:21
                  Spróbuj ja tez nie miałam rewelacyjnych wyników przy dwóch podstawach a się dostałam tzn mam taką nadzieje że to nie powtórka z wyżej wspomnianego przeze mnie oszukańczego uniwerku;)
                  A progi podobno spadają...
                  • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:24
                    jaka powtórka??
                    o co chodzi hehe ?? =)

na pewno jesli mas znapisane ze kandydat zostal przyjety, to tak jest, oni nie odwołują wyników. pozdrawiam
                    ps. jestes na nie/stacjonarnych ?
                    • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:28
                      Dzięki za pocieszenie hihi.
                      Jestem tzn będe na dziennych czyli stacjonarnych takich gdzie trzeba niestety codziennie przyłazić ( jak to pytanie do mnie skierowane)
                      • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:33
                        no no do ciebie oczywiscie :)
                        a skąd jestes??
                        jesli mozna wiedziec oczywiscie, i jesli mozna wiedziec jakie mialas wyniki z matury, tak potrzebuje wiedziec zeby zobaczyc czy mam jakies szanse skladac w ogole odwolanie:)

moje wyniki to : PL 44% (podst), wos rozsz 44%, angol 76% (podstawa)
                        niezadawalające ;]

ps. czy mis ie wydaje czy tak malo osob idzie na europeistyke na stacjonarne i czy ktos w ogole idzie na euro na niestacjonarne (?)
                        moze cos wiesz?:):) pozdrawiam ;)
                        • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:42
                          Do anusiak_kk

Mieszkam w małym miasteczku po Lublinem
                          O maturze pisałam już wcześniej ale nie będę zmuszać cie do czytania i szukania o tak późnej porze
                          więc z polaka podst.90% z anglika podst 80 % i Wos roz. 74% . Mało osób idzie bo to nowość nie każdy więc więc co to jest i ja tez nie za bardzo;) A po drugie europeistykę ludzie studiują często jako drugi kierunek na prawie a i miejsc było tylko 60 później 90
                          • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:45
                            sorki lekila_123 ze pytalam o wyniki matury, ale naprawde gratuluje wyników :)
                            oczywisice ze cyztalam watki od poczatku, tylko ze rownoczenie czytam inne forum z "Studenci KUL łączcie się :D"

pozdrawiam :):) daj znac czy zostajesz na euro i co wybierasz:)
                            warto poznać przyszłe kolezanki :)

dobranoc !:)
                            • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:51
                              anusiak_kk nic nie szkodzi i dziękuję;)
                              Na euro pewnie zostnę więc proponuję poźniej się kontaktować może mejlowo lub na gg w październiku będzie raźniej a i o materiałach warto pogadać bo będziemy pierwszym rocznikiem w niczym niezorientowanym
                              • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 11:33
                                oczywiscie :) bedzie raźniej :)
                                mam jeszcze tylko pytanie, czy nie wiesz moze odnosnie tego odwolania, jezeli nie zostalam przyjeta na dziennikarstwo na stacjonarne to jesli zloze odwolanie to jest to rownoznaczne z rezygnacja z kierunku europeistyka (niestacjonarne) ?? czy skladajac odwolanie ryzykuje swoje pewne miejsce na euro. ??
                                nieprzyszedł mi jeszcze list, a odwolanie trzeba zlozyc do 25lipca, nei wiem wlasnie jak to zrobic ;/ żeby wrazie co nei zostać na lodzie
                                • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 12:16
                                  Wiesz kurczę ja nie wiem ale nie sądzę żeby przepadło ci miejsce a zwłaszcza na niestacjonarnych( w końcu będziesz płacić pieniążki)najlepiej zadzwoń ja juz list mam ale nie chcę mi sie iść na pocztę więc dopiero wieczorem zapoznam się z treścią i jak coś tam ciekawego napiszą odnośnie odwołań to dam znać.

Ps-może napisz im mejla, ja raz napisałam i dostałam odpowiedz;)
                    • mayweather89 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:34
                      co do perspektyw po tym kierunku... to są średnie moim zdaniem :> hehe no ale
                      tak jak i po każdym innym kierunku humanistycznym czy ekonomicznym ;] bo osób z
                      takim wykształceniem jest najwiecej, a mało po politechnikach i wiadomych
                      kierunkach związanych z takimi uczelniami :> ja idę na pewno na europeistykę
                      chociaż też sie bardzooo bardzooo zastanawiałem... ale jestem dobrej myśli :)
                      • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:37
                        mysle ze perspektywy wzrosna w miare popularnosci kierunku, wieksze mozliwosci w branzy ekonomiczno-europejskiej moze (??)

mayweather89 euro stacjonarne??
                        • mayweather89 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:41
                          myślę, że masz racje :) dlatego też jestem dobrej myśli :) i tak stacjonarne :)
                      • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 14.07.08, 22:46
                        Do mayweather89
                        Zgadzam się z Tobą całkowicie ale niestety albo stety my tak humaniści mamy...

PS ale za to studia bardzooo ciekawe widziałam program i już się cieszę tylko ten nieszczęsny angielski za którym nie przepadam ( ja na europeistykę pewnie pójdę bo nie dostałm się na prawo co było do przewidzenia ale może za rok kto wie?
                        • justynaa1-0 Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 14:17
                          lekila moze gg? moje to 3818033
                          • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 14:24
                            mój 6986015
                        • justynaa1-0 Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 14:21
                          a co odwołan mysle ze warto skladac i probowac o ile nie przepadnie miejsce ale
                          o to na pewno mozna pytac na uczelni albo telefonicznie:)
                          • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 15:40
                            napisalam maila teraz czekam na odpowiedz i oczywiscie na list :)
                            ciekawe kiedy przyjdzie :)

ejjj dziewczyny, o akademik bedziecie skladac to "podanie" ?? :) bo ja jak cos, raczej akademik
                            pozdrawiam!!
                            • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 16:00
                              Ja złożę ale pewnie nie dostanę sie bo za blisko mieszkam.
                              Zresztą może znajdę jakiś fajny pokój w rozsądnej cenie.
                              • mala-mi119 Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 16:47
                                Cześć!
                                Ja też się dostałam na europeistykę :)
                                Jeśli chodzi o maturę, to miałam polski - 82, angielski - 94, wos - 62 i
                                historia - 56, wszystko rozszerzone. I się dostałam ;)
                                Mam nadzieję, że to będą ciekawe studia i jakąś tam wiedzę zdobędę.
                                Kwaterunkiem się na szczęście nie muszę martwić, bo jestem z Lublina :D
                                • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 16:54
                                  no to gratuluje wyników :)

moze coraz wiec osob bdzie mozna "częściowo poznać" na tym forum :)

a kierunke zapowiada sie ciekawy, moze ktos wie jak wygladaja zajecia na dziennych na KULu ? od rana ?czy w roznych godzinach nawet popołudniowych ??
                                  >pytam bo ciekawi mnie czy bedac na studiach dziennych mozna podjac ewentualniejakąś prace, bo moj znajomy będąc na dziennych w Krk miał zajecia o poznych porach i ciezko mu było podjąć pracę.
                                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 17:56
                                    sprawdz na stronie KUL-u w e-Kulu tam jest program studiów i plan zajęć już na rok 08/09
                                    • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 18:31
                                      ok, czyli zjazdy na niestacjoarnych w i semsetrze są od piatku, i 3 razy wmiesiacu;)

zobaczymy co z odwolaniem :)
                                      • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 15.07.08, 20:27
                                        wiecie moze gdzie znaleźć info na temat wysokości czesnego ??
                                        szukam na str KULu i nie moge znaleźć;/;/
                                        • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 16.07.08, 15:44
                                          A nie wysłali CI informacji w liście?
                                          Składa ktoś odwołanie na prawo?
                                        • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 16.07.08, 16:17
                                          1900 zł za semestr
                                          • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 16.07.08, 16:26
                                            nie wysalali mi informacji w liscie a list dostalam tylko 1 ;/ a powinnam 2 bona dwa keirunki skladalam..
                                            jestes pewna ze 1900zl ?? pozdrawiam!!
                                            • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 16.07.08, 16:29
                                              dostaniesz drugi;) wejdz na strone rekrutacyjna europeistyki i tam jest napisane że 1900 ja trafiłam przypadkiem na to hehhe a na co jeszcze składałaś?
                                              • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 16.07.08, 19:35
                                                dzieki lekila_123 :)
                                                skladalam na dziennikarstwo na dzienne, moze z odwolania da rade, a teraz trzeba te formalnosci zalatwic, odpisała mi pani maila z KULu że musz epotwierdzic miejsce na euro i jednoczesnie odwolanie na dziennikarstwo zlozyc, no i probować wrazie co o przeniesienie z zaocznych na dzienne, chociaz " decyzja zależy od dziekana" :0

co to za obóz dla studentów ;o;o;o;o ciekawe czy ktos sie na niego wybiera (??) :)pozdrowienia!!:)
                                                • oldziakrotka89 Re: EUROPEISTYKA 21.07.08, 22:49
                                                  Witam wszystkich :). Ja również dostałam się na europeistykę,na dzienne. Zdawałam wszystko rozszerzone, ale i tak się bałam po przeczytaniu tych statystyk z ilością osób na miejsce xP. Propozycja obozu jest całkiem fajna :). Moi znajomi byli na czymś w tym stylu rok temu i nie zauważyłam,żeby narzekali. Teraz jak czytam te plany itd,to nie mogę się doczekać :D. Przeraża mnie tylko ta lista fakultetów, bo kompletnie nie wiem co można by było wybrać, co się bardziej przyda itd.;)
                                                  • mala-mi119 Re: EUROPEISTYKA 22.07.08, 13:01
                                                    Chyba trzeba będzie wybrać to, co wydaje się najciekawsze ;)
                                                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 22.07.08, 16:12
                                                    Cieszę się że jest nas tu coraz więcej:)
                                                    Nie wiecie jaki był próg na europeistykę w tym roku?
                                                  • oldziakrotka89 Re: EUROPEISTYKA 22.07.08, 16:40
                                                    Ja miałam w przeliczeniu 59 czy 60 pkt..no i mimo niezadowolenia z "połóweczki" z rozszerzonego wosu, dostałam się :P. Wydaje mi się, że dostaniesz odpowiedź, jeżeli wyślesz maila tam do tych osób od e-rekrutacji. Czytałam na forach,że odpowiadają na pytania o miejsce na liście przyjętych/oczekujących, więc może udzielą odpowiedzi i na to :). Ogólnie to,mimo że było tyle osób na miejsce, to chyba próg nie był jakoś strasznie wywindowany. Ludzie boją się nowości.. Chociaż po tej historii z europeistyką na UMCSie, która po roku(?)zmieniła się w filozofię(?)czy coś podobnego, też wahałam się co do ustawienia priorytetów kierunków.. ale jednak dałam europeistykę na 1szy,no i się dostałam ;). Mam nadzieję,że nie będę żałować :).
                                                  • oldziakrotka89 Re: EUROPEISTYKA 22.07.08, 17:35
                                                    A co do matury,to w tym roku ogólnie nie poszła rewelacyjnie :x. Sama też nie jestem z siebie zadowolona, dobrze przynajmniej,że napisałam wos ponad tą przysłowiową "średnią krajową" :P. Dostałam się na wymarzony kierunek chyba tylko przez "nadgonienie" angielskim i polskim.. Taka prawda "Wiedza o społeczeństwie", a nie recytowanie vademecum;p Mapki z wikipedii i organizacje nie wymieniane w książce tez trzeba znać ;P. W każdym razie,najważniejsze,że mamy to już za sobą. Progi jednak poszły trochę w dół,w porównaniu z tamtym rokiem. Na KULu rozszerzyli też liczbę przyjętych na niektórych kierunkach, z tego co widziałam(nas też miało być 60,a wyszło 120 np:) ). Ciekawi mnie jeszcze jak tam w Waszych kręgach mówi się o europeistyce? Przyszłościowa / e tam ? Co Wy o tym sądzicie ?
                                                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 22.07.08, 17:46
                                                    Ja nie jestem przekonana co do przyszłości tego kierunku dlatego chciałabym się dostać na prawo jeszcze ale że to raczej mało prawdopodobne to zostanę na tym. Ja zawsze chciałam studiować euro jako dodatek do prawa...gdzie można pracować po takich studiach? Jakoś zaczynam wątpić czy to był słuszny wybór...
                                                    Ps: może ktoś jest bardziej optymistycznie nastawiony i mnie pocieszy? :)
                                                  • oldziakrotka89 Re: EUROPEISTYKA 22.07.08, 18:47
                                                    Mi się wydaje, że ten kierunek zaprocentuje, bo nie jest jeszcze tak rozwinięty i "prestiżowy" jak hm.. np psychologia, prawo, czy administracja na które idą setki ludzi. Puki co, europeistyk na uniwersytetach nie jest za dużo, a co za tym idzie specjalistów w tym zakresie też być może nie jest jakieś zatrzęsienie. Prawda,że każde humanistyczne studia mają swoje "ale", europeistyka też takie posiada, chociaż wydaje mi się ,ze jest to mniejsze "ale" niż to dotyczące np socjologii, czy jakiejkolwiek filologii.. Na prawo tez się mówi, że to kierunek po którym zostaniesz "kimś" jeżeli zrobisz aplikacje itd.. a na takowe też nie łatwo się dostać. Mówi się też,ze nie wybijesz się jeżeli nie masz znajomości w kręgach prawniczych..
                                                    A po takich studiach można pracować w urzędach, przy projektach UE, przy funduszach unijnych itd. To nie jest kierunek taki.. "jednoliniowy", ale czy to źle? Będziemy mieli wiedzę z zakresu nie tylko prawa,ale i ekonomi, politologii, kultury..Chociaż wiem, że to i dobrodziejstwo i w wielu opiniach przekleństwo xP. No i przede wszystkim języki! Mamy 2 obowiązkowe. Magisterka po angielsku. Myślę,ze jest naprawdę dużo plusów. Na KULu z tego co wiem, można też sobie wziaść fakultet (o ile Dziekan pozwoli). Nie wiem tylko na jakich zasadach to się odbywa. Ludzie studiują np dziennikarstwo z kulturoznawstwem. Może i nam pozwolą na coś co wiąże się z naszym kierunkiem, żeby poszerzyć nasze możliwości.
                                                    Nie jestem optymistką, ale mam jakieś dziwnie dobre przeczucie co do tego kierunku ;).
                                                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 22.07.08, 18:54
                                                    Hej oldziakrotka89 zostawiłam Ci wiadomość na gg
                                                    Ps mi się jakoś euro kojarzy z administracją... jedyny plus że możesz nauczyć się drugiego języka za darmoszke :)
                                                  • moniczka_lbn Re: EUROPEISTYKA 24.07.08, 09:20
                                                    Witam, a i ja się dostałam na europeistykę. Jestem z Lublina więc w razie czego
                                                    służę radą;)
                                                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 24.07.08, 11:33
                                                    moniczka_lbn witamy

Ps. czy przy składaniu papierów płacimy za indeks? Na stronce Kulu nic nie podano
                                                  • moniczka_lbn Re: EUROPEISTYKA 24.07.08, 12:46
                                                    Nic nie trzeba płacić. Za indeks i legitymacje pewnie zapłacimy w październiku,
                                                    przy kolejnym etapie pokonywania formalności. ;)
                                                  • mala-mi119 Re: EUROPEISTYKA 24.07.08, 20:01
                                                    Ja właśnie dzisiaj skończyłam ze wszystkimi aktualnymi formalnościami :D Co za
                                                    ulga ;)

Moja siostra dzisiaj, kiedy zobaczyła program studiów to zapytała: Czy ty
                                                    naprawdę chcesz to studiować? :P Uznała, że to właściwie samo prawo.
                                                  • moniczka_lbn Re: EUROPEISTYKA 24.07.08, 22:21
                                                    Czy ja wiem czy samo prawo...
                                                    Europeistyka, tak jak stosunki chyba ogólnie wywodzą się z prawa, ale moim
                                                    zdaniem będzie po trosze prawa, historii, nauk społecznych i kultury.
                                                    Istny misz masz i jeszcze fakultatywne zajęcia;)
                                                  • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 09:27
                                                    czy trzeba odpis aktu chrztu ??
                                                    na internecie pisze ze trzeba a na przyslanych papierach ze tylko świeccy ;|

• lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 09:36
                                                    aktualny odpis metryki chrztu (dotyczy chrześcijan) czyli trzeba ale przygotuj się że będziesz musiała za to zapłacić
                                                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 09:47
                                                    Hej jak to jest z tym odwołaniem? Zatwierdziłam miejsce na euro ale nie wydrukowałam formularza a wczoraj mi go zablokowali. Z tego co wiem papiery trzeba składać do 30 a wyniki odwołań będą 5. Czyli jak się nie dostane na prawo to i euro mi przepadnie? Jak to jest może ktoś się orientuje
                                                  • moniczka_lbn Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 12:00
                                                    nie zrozumiałam do końca o co chodzi w Twoim przypadku, ale masz zatwierdzone
                                                    miejsce na uczelni, kiedy dostarczysz do dziekanatu wszystkie papiery, które
                                                    wymagane są w teczce od KULu, więc tym samym także formularz, który można
                                                    wydrukować na miejscu.
                                                    Więcej nie wiem, a propo dwóch kierunków.
                                                  • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 12:00
                                                    lekila_123 napisała:

> Hej jak to jest z tym odwołaniem? Zatwierdziłam miejsce na euro ale nie wydruko
                                                    > wałam formularza a wczoraj mi go zablokowali. Z tego co wiem papiery trzeba skł
                                                    > adać do 30 a wyniki odwołań będą 5. Czyli jak się nie dostane na prawo to i eur
                                                    > o mi przepadnie? Jak to jest może ktoś się orientuje

jak to ci zablokowali??!! przeciez do 30 jest termin;/;/;/ ja juz dawno wydrukowalam itd.
                                                    tak jak sie nie dostaniesz na prawo to euro przepada - bo nie zatwierdzilas. pisalam o to samo maila do nich i tak mi odpisali ;" prosze wyslac dokumenty potwierdzajace miejsce na europeistyce i wyslac formularz odwolania"
                                                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 12:52
                                                    Uff to były tylko jakies problemy techniczne... Internetowa rekrutacja jednak ma swoje plusy i minusy z przewagą niestety tych ostatnich
                                                  • mala-mi119 Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 13:54
                                                    lekila_123 napisała:

> aktualny odpis metryki chrztu (dotyczy chrześcijan) czyli trzeba ale przygotuj
                                                    > się że będziesz musiała za to zapłacić

Ja nie musiałam płacić - poprosiłam o odpis, pokazałam dowód i mi wydrukował
                                                    ksiądz. Żadnych opłat :)
                                                  • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 15:25
                                                    tez tak zrobie :P
                                                    ale kiedys byl mi potrzebny to ksiadz chcial 10zł

<hahaha> ;p
                                                  • mala-mi119 Re: EUROPEISTYKA 25.07.08, 15:37
                                                    widocznie kwestia księdza ;)
                                                  • moniczka_lbn Re: EUROPEISTYKA 26.07.08, 09:57
                                                    Kochane, ja zapłaciłam za swój odpis 50 zł.
                                                    Zależy od księdza ;)
                                                  • lekila_123 Re: EUROPEISTYKA 26.07.08, 10:59
                                                    50!<szok> ja zapłaciłam 20 ale dałabym i 100 bo się boję księży...
                                                  • mala-mi119 Re: EUROPEISTYKA 27.07.08, 15:30
                                                    W takiej sytuacji KUL to dość ciekawy wybór ;)
                                                  • moniczka_lbn Re: EUROPEISTYKA 27.07.08, 19:34
                                                    Nie byłam osobiście u Księdza, bo ostatnio widział mnie na bierzmowaniu.
                                                    Braciszek mi załatwił, trochę lepsze układy ma.
    • bondzia_89 Re: EUROPEISTYKA 06.08.08, 23:24
      witam :) mam nadziję, że ktoś na to forum jeszcze zajrzy :]Ja tez
      dostałam się na europeistykę (dzienne) mieszkam niedaleko białej
      podlaskiej. W lublinie byłam ogolem 3 razy a w samym miescie znam 1
      osobę i zaczynam powoli świrowac heh.
      Szczerze to trochę taki "kościelny" wygląd kulu mnie przeraził no i
      jeszcze te kobiety przy wypełnianiu wnioskow na miejsce do akademiku-
      koszmar.pozdro dla wszytstkich "europeistów" <heh>
    • bejbejol Re: EUROPEISTYKA 09.08.08, 14:48
      elo elo 3 5 0 :) tez sie dostalam na euro ;) i jestem b zadowolona
      wiec co tam u Was? przyszli koledzy i koleznaki ?:D ;P wlasciwie to
      ja nikogo nie znam z tego kierunku bo nikt z moich znajomych tu sie
      nie pokierowal wlasciwie na jedno dobre byly wieksze szanse ;P kto
      chce niech da mi swoj nr gg bym chciala kogos poznac i czesc
      powiedziec ;] w pazdzierniku :P poozdro
      • salsacubanaa Re: EUROPEISTYKA 11.08.08, 16:39
        hejzeeeeee hooooool:):):)Ja również dostałam się na europeistyke:) mam
        nadzieje że zarówno kierunek jak i ludzie bedaaaa poooozytywniiii;d;d; moje
        gg wiec Bejbol mozesz skrobnac;p 3447742 ;d;d;d;d
        • barrbaraa Re: EUROPEISTYKA 19.08.08, 11:55
          A może jest ktoś na europeistyce ze studentów prawa? Zastanawiałam się czy nie zacząć jej w tym roku jako drugi kierunek, ale jakoś nie zdecydowałam się. I muszę przyznać, że trochę żałuję ;) Będę wyciągać od Was informacje jak jest i może w przyszłym roku.. :D Witajcie na Kulu!:D
          • anusiak_kk Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 27.08.08, 14:48
            nasza-klasa.pl/school/61062/702 <
            • cezzariusz Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 18.09.08, 11:20
              Dobra dobra ;) ja też sie dostałem, na stacjonarne, i całkiem dobrze
              mi z tym ale podchodze do tego wszystkiego z wielka rezerwa co ma
              byc to bedzie. Ale sprawa wyglada tak, w ogóle nie wiem co dalej,
              kiedy zajecia gdzie jak która grupa, po co i dlaczego, jestem w
              kompletnym lesie i nie wiem co dalej:P ale ogólnie sie nie przejmuje
              jakos sobie poradze, pewnie trzeba bedzie sie do dziekanatu wybrac.

pozdrawiam przyszłe koleżanki i kolegów z roku.
              • einhard Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 21.09.08, 07:38
                mam tak samo :P jestesmy pierwszym rocznikiem i troche dziwnie moze byc i na pewno trudno z ksiazkami i innymi materialami ;/
                • ankinek Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 14.07.09, 21:49
                  ykhm. postanowiłam wznowić wątek jako nowo przyjęta studentka tegoż jakże fantastycznego kierunku ;) apeluję do tegorocznych maturzystów coby się ujawnili! odpowiedź drugoroczniaków również mile widziana. czy europeistyka to ciekawy kierunek? warto? ;)
                  • kejcam3 Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 14.07.09, 22:24
                    hej! również się dostałem i także oczekuje na odpowiedzi na pytanie które zadała
                    ankinek :) Niedawno czytalem wiadomości na mmlublin.pl i tam napisali że
                    europeistyka znów jest najpopularniejsza na KUL-u :o 8 osób na jedno miejsce...
                    niezły fart że sie dostałem :p
                    • j-ustyn-a Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 14.07.09, 22:35
                      dołączam się do was jako przyszła studentka europeistyki bo jeśli o pytanie
                      chodzi, czy warto, to ja wiem, że tak. trzeba być tylko obrotnym i zaangażowanym
                      a sądzę, że ze znalezieniem pracy po studiach problemów nie będzie, zastanawia
                      mnie jednak jak ten "nacisk" na języki obce wygląda w praktyce, bo tyle się o
                      nim mówi.
                      • ankinek Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 14.07.09, 23:01
                        kejcam3 - no cóż, jesteśmy jednostkami elitarnymi ;) miło poznać przyszłych kolegów i koleżanki z roku ;)
                        • paula2105 Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 15.07.09, 10:12
                          Witam wszystkich :)
                          miło was "poznać" ;)
                          jeśli chodzi o te języki to sama jestem ciekawa jak to wygląda, tylko myslę że
                          tutaj nikt z drugiego roku już nie zagląda ;D proponowałabym może poruszyć z
                          nimi rozmowę na NK?
                          • ankinek Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 15.07.09, 12:05
                            hmm to może się udać... tak przy okazji mam pytanie: czy ktoś z Was poszukuje może jakiegoś mieszkania w Lublinie? ja wolałabym uniknąć akademika... no, a o dobrego współlokatora dzisiaj trudno :D
                            • juliataodromea Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 18.07.09, 17:14
                              O matko z córką :) a ja tam nie płaciłam za odpis metryki chrztu :) Hmm widać a
                              Kosciół ma tak pomagać.. :)
                              • juliataodromea Re: EUROPEISTYKA NASZA KLASA!!:) 19.07.09, 12:14
                                A ja mam jeszcze pytanie czy Na KULu dałoby sie potem zrobić magistra na
                                Europeistyce;P bo ja coś doczytać się nie moge:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka