Dodaj do ulubionych

akademiki PW

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 19:09
Siemka,

chciałam spytać o standardy życia w akademikach PW - wiadomo, że na stronkach będą mówić, że wszystko pięknie i kolorowo itd, dlatego chcę poznać opinię studentów.
Szczególnie interesuje mnie opinia na temat DS " Akademik" oraz " Żaczek" bo w którymś wyląduję w październiku...

Informacje ogólne - jak wyglądają pokoje, ich standard, umeblowanie, co z łazienką/kuchnią itd. Czy są gryzonie w akademikach (szczurki, myszki i inne 'milutkie' stworzonka ? :P )
Obserwuj wątek
    • Gość: blaaaa Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 10:10
      tez bym sie chetnie cos dowiedzial, piszcie!
    • Gość: sola Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:49
      Nikt tam nie mieszka ? :D

Zlitujcie sie nad pierwszakami :D
    • Gość: gosc ;) Re: akademiki PW IP: *.elomza.pl 17.07.08, 18:53
      "akademik" jest najstarszy i tak jak w pozostałych z którymi sąsiaduje nie jest zaciekawie karaluchy i nieprzyjemne stare budownictwo najlepsza jest riviera bo odremontowana no i ma w pokojach łazienki i kuchnie bo w innych sa na pietrach wspólne
      • Gość: p. Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 19:06
        a jak jest z zaczkiem ? tam ponoc tez sa lazienki w pokojach ?

karaluchy bleee ;/
      • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 19:06
        w zaczku kuchnia i lazienka na pietrze? a to ciekawe:) podobnie jak w rivierze sa tutaj segmenty czyli przewaznie 2 pokoje, lazienka i aneks kuchenny. meble sa ok. myszek nie ma. co do robaczkow to zdarzaja sie, ale jak bedziesz mial syfu w segmencie to ich nie spotkasz.
        • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 19:08
          mialo byc "jak nie bedziesz mial syfu"
          • Gość: koki Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 19:09
            kolego, opowieedz cos wiecej o tym 'zaczkau' bo prawdopodobnie bede tam mieszkac od pazdziernika ;-)

im wiecej, tym lepiej ;-D

na razie mnie pocieszyles, i ze nie jest tak zle... :D
            • Gość: daberekteam Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 14:44
              ja tez sie wybieram do ktorego z DS ale mam pytanie. Skad wiecie w ktorym
              akdemikow wyladujecie? To sie samemu decyduje czy ktos to przydziela? Przeciez
              dopiero od 23 lipca mozna skladac wnioski o DS.
              • Gość: ika Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 18:50
                To zależy od wydziału na którym jesteś.

Ja znalazłam na necie, chyba na polibuda.info ten podział cały ;-)
                • Gość: iksinski Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 19:38
                  Jak mozesz to podaj link z tymi przydziałami :)
                  • Gość: :) Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 21:28
                    www.polibuda.info/tiki-index.php?page=dswydzialy
                    Proszę ;-)
    • Gość: Tea Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 12:10
      O Akademiku nie wiem nic, a Żaczek składa sie z dwóch częsci:
      a) wyremontowanej, gdzie warunki są super, dużo dwuosobowych pokoi,
      w każdym z nich łazienka
      b) niewyremontowanej (jeszcze?), gdzie warunki są jak w normalnym
      akademiku, czyli wieloosobowe pokoje i jesdna łazienka na ok. 10 osób

Amen
      • inz_mech Re: akademiki PW 19.07.08, 12:19
        Na jakie 10 osob? W zaczku sa segmenty (2 pokoje plus kuchnia i lazienka lub 3
        pokoje). W pokoju mieszkaja 2 osoby.
    • Gość: Tea Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 12:13

I jeszce jedno- piszesz, ze wylądujesz a jednym, albo drugim- na
      jekiej podstawie?? To, że np. zaznaczyłaś je w podaniu o akademik
      NIC nie znaczy. Jak znam życie, jeśli jesteś pierwszoroczniakiem, to
      wylądujesz jak połowa studenckiej populacji- na Bydgoskiej.
      Chyba, że będziesz studiować prawo- wtedy szanse na Żaczka rosną
      • kochaj.swoje.zycie Re: akademiki PW 19.07.08, 12:14
        Stary, prawo na polibudzie?!
      • Gość: student PW Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 12:46
        Na takiej podstawie, że taki jest prydział. Studiujesz na danym wydziale - idziesz do tego akademika. Studiujesz na innym, trafisz do innego. Nie ma podziałów, że jesteś 1 rok to idziesz do najgorszego a jak na 5 to do najlepszego.

I jakie prawo na polibudzie?!?!

Akademiki PW są poryzsypywane w taki sposób, że mieszkający studenci danych wydziałów mają blisko do instytutów czy uczelni.

No i dodam, że PW nie ma akademika na Bydgoskiej. Coś kręcisz ;-)
        • Gość: młodostary Re: akademiki PW IP: *.toya.net.pl 12.08.08, 22:20
          A ja bym się chciał dowiedzieć, dlaczego wrzucają wydział eiti do ustronia,
          skoro rozpisują mieszkańców wg. "bliskości instytutu lub uczelni" ?? Przecież
          to kawał drogi!

I podobno chcą w tym roku wrzucić tam pierwszoroczniaków, a warunki są podobno
          nie za świetne (z tego co wiem)...

Równolegle szukam jakiejś stancji albo pokoju....

• Gość: xfranek Re: akademiki PW IP: *.nat.student.pw.edu.pl 14.08.08, 08:30
            > A ja bym się chciał dowiedzieć, dlaczego wrzucają wydział eiti do
            > ustronia, skoro rozpisują mieszkańców wg. "bliskości instytutu
            > lub uczelni" ?? Przecież to kawał drogi!

Jak się nie da fizycznie w bliskości instytutów i uczelni, to się kwateruje
            blisko studentów tego samego wydziału. A że ten akademik stoi tam gdzie stoi, to
            taka zaszłość z lat 50-tych...

> I podobno chcą w tym roku wrzucić tam pierwszoroczniaków, a
            > warunki są podobno nie za świetne (z tego co wiem)...

Pierwszoroczniaki z EiTI od dawna dostają w Ustroniu, i sporo z nich chce tam
            zostać także na dalsze lata. Ustronie nie jest złym akademikiem; może nie
            superkomfortowe, ale tanie i z dobrą atmosferą.

> Równolegle szukam jakiejś stancji albo pokoju....
            Jak znajdziesz coś w cenie akademika, to gratuluję... chociaż i tak pewnie
            będziesz co jakiś czas wpadał do akademika, żeby pouczyć się z kumplami.
            Oferty stancji możesz zobaczyć na www.polibuda.info/stancje.php
            - generalnie są droższe, i np. jeżeli będziesz mieszkał w pokoju płacąc za niego
            o 100 zł drożej niż za Ustronie, to przez rok wypłynie z kieszeni tyle kasy, ile
            by starczyło na świetne wakacje.
    • Gość: iti Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 13:38
      Czy ktoś wie, do którego akademika są przydzielani studenci Poligrafi?

Jest to na wydziale inżynierii produkcji, więc pewnie Akademik albo Żaczek - ale czy ktoś się orientuje do którego konkretnie trafiają studenci tego kierunku?
    • szynks1 Re: akademiki PW 20.08.08, 09:53
      Słyszałem że wyniki rekrutacji na dostanie akademika mają być na
      stronie PW niedługo, wiecie coś o tym?
      • Gość: Student Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 12:16
        Tak już są ale nie na stronie politechniki tylko na stronie
        www.kwaterunek.pw.edu.pl czyli tam gdzie wypełnialiśmy wniosek. pozdrawiam i
        życzę przyjęcia =)
    • szynks1 Re: akademiki PW 21.08.08, 08:46
      U mnie na stronie nie ma jeszcze wyników przydziału akademików, a u
      was?
      • Gość: daberekteam Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 08:50
        Witam dostałem się do domu studenckiego "tatrzańska" ale nigdzie nie mogę
        znaleźć o tymże akademiku żadnych informacji. Czy ktoś mieszkał tam i może
        napisać mniej więcej jak to wygląda. Jakie są pokoje i co jest a czego nie ma w
        tym DS. Dzięki.
        • franek31 Re: akademiki PW 21.08.08, 16:15
          Gość portalu: daberekteam napisał(a):

> Witam dostałem się do domu studenckiego "tatrzańska" ale nigdzie nie mogę
          > znaleźć o tymże akademiku żadnych informacji. Czy ktoś mieszkał tam i może
          > napisać mniej więcej jak to wygląda. Jakie są pokoje i co jest a czego nie ma w
          > tym DS. Dzięki.
          Niewiele bo niewiele, ale jest.
          www.polibuda.info/art6647
          • Gość: wiwik Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 16:53
            Tez dostałam przydział w DS Tatrzańska. To co piszą na stronie o tym który
            wydział w którym akademiku ma być to jedna wielka lipa. Powiedział mi to nawet
            facet który dokumenty przyjmował. Według tego co piszą w Babilonie powinnam być
            a nie... Czytałam już wszystko co znalazłam o tym akademiku Tatrzańska w necie i
            byłabym wdzięczna gdyby ktoś jednak napisał coś od siebie. Jakie jest
            wyposażenie pokoi chociażby...
    • szynks1 Re: akademiki PW 22.08.08, 09:12
      u mnie jeszcze nie ma informacji o przydziale akademików, nie wiem
      co o tym sądzić?
    • Gość: student Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 16:12
      ja także wylądowałem na Tatrzanskiej. Ma ktoś pokoj 23x? szukam sąsiadów:P
      • Gość: student pw Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:46
        TO chyba wszystkich z pierwszego roku wysłali na Tatrzańską. Wydzieliscie blog o
        tymze akademiku:D . Polecam ( jak ktos nie lubi szczurów to wspolczucie:))
        • Gość: daberekteam Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 19:07
          No ten blog jest fajny xD troche odstraszający ale przynajmniej bedzie coś sie
          działo i bedzie jakos sobie trzeba poradzic ;)
    • Gość: kawka Re: akademiki PW IP: 213.77.120.* 23.08.08, 19:50
      ja wylądowałam w Babilonie, więc chyba nie jest źle, aczkolwiek nie wiem nawet
      ilo osobowy jest pokój
    • Gość: student pw Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 19:57
      czy wam tez zniknela informacja o przydzieleniu akademika?
      • szynks1 Re: akademiki PW 24.08.08, 20:02
        tak mi też zniknęla, jeszcze komuś?
      • Gość: student pw Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 20:57
        No moze zmienili przydziały, oby ;)
        PS. Do kiedy trzeba wplacic to oplate 150 zl?
        • Gość: wiwik Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 18:26
          Gdyby nie wy to bym pomyślała że mam zwidy.... No mi tez zniknęła ta informacja
          a dziś znów jest. Tylko nie podoba mi się to co piszą:
          "Przedpłatę w wysokości 150zł należy uiścić na konto 32 1240 1053 5111 8238 0010
          0091 w terminie do 10 stycznia 2008. Przelew powinien być tytułem "Przedpłata za
          DS Tatrzańska"."
          Skoro ta data jest zła i do tego znikają te zawiadomienia to zaczynam mieć
          stracha że jednak mają jakieś problemy z systemem i ten akademik w końcu nie
          jest mi przydzielony:/

A jest ktoś kto ma może pokój 18?:) Bo jak to jednak prawda to tam trafię.
          • Gość: wiwik Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 18:49
            Mam nadzieje że ten blog już nie jest aktualny.... Te zdjęcia i w ogóle... To
            było z 2006...
            • Gość: asdas Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 19:07
              a z jakich jesteście wydziałów ?
              Bo ja z inżynierii produkcji i u mnie nic nie ma... żadnej informacji. No i ja już nie wiem ;/
              • Gość: student pw Re: akademiki PW IP: 83.6.139.* 25.08.08, 19:10
                Ja jestem z elektrycznego no i mnie tez sie pojawila. No informacja o 10
                stycznia 2008 jest niezla, chyba jakis wehikul czasu skombinuje :D. A tak na
                serio to wpłace to konca sierpnia dla pewnosci. No ja tez mam nadzieje ze
                szczury w kaloryferze to juz przeszlosc :). Ja jestem z pokoju dwudziestego
                jakiegos tam, nie pamietam dokladnie :). Wie ktos moze od kiedy mozna sie
                wprowadzac no i w ogole kiedy jest rozpoczecie roku?(godzina)
                • Gość: gggg Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 19:16
                  A czy ktoś ma taką informację " Najpewniej Twoja Wydziałowa Komisja Kwaterunkowa nie uporała się jeszcze z przydziałami." - i czy wie czy to znaczy, że się nie dostało tego miejsca, czy po prostu jeszcze nie zabrali się za to ?
                  omg, ale zamieszanie, a czas leci leci i się kończy...
                  • Gość: student pw Re: akademiki PW IP: 83.6.141.* 25.08.08, 19:32
                    No raczej nie uporala sie jescze... racja zamieszanie niezle zrobili...
    • szynks1 Re: akademiki PW 26.08.08, 08:43
      zwracam się do rozpoczynających studia na inżynierii produkcji, czy
      dostaliście już informację o przydziale akademika, bo ja nadal nic!!
      • franek31 Re: akademiki PW 26.08.08, 09:49
        Spróbuj zadzwonić do dziekanatu, pewnie będą wiedzieli skąd to zamieszanie.
        • Gość: asdfd Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 11:09
          Ja pisałam maila, to mi odpisali, że nie dostali moich dokumentów :O
          Super sprawa, skoro złożyłam je w terminie i przed 14 sierpnia... w dodatku od razu wszystko, nic nie dowoziłam itd.

Napisałam im gdzie złożyłam, więc mam nadzieję, że się z tym uporają i to szybko.
          Zabić ich, nooooo
          • Gość: wiwik Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 22:18
            Ja jestem z IL :) Jak ktoś z mojego wydziału też idzie do tatrzanki to dawajcie znak
    • Gość: Witek z SSPW Re: akademiki PW IP: *.aster.pl 29.08.08, 11:00
      Sytuacja dla nas jako centralnego samorządu studentów jest trudna z wielu powodów:
      - obłożenie akademików PW jest 120%
      - na niektórych wydziałach jest tak duży bałagan, że krew zalewa i uwierzcie mi,
      że samorząd robi co może bo po to przyszliśmy do samorządu
      - w tym roku robione są największe remonty naszych akademików od wielu lat i to
      też nie ułatwia sprawy.

Gdyby kwaterowaniem zajmowała się administracja to kwaterowaliby gdzie popadnie
      i w ogóle się nie przejmowali, a my staramy się kwaterować studentów danego
      wydziału razem, ale to jest 6000 ludzi i naprawde ciężko to ogarnąć zwłaszcza w
      wakacje gdy część decyzyjnych pracowników PW wzięło miesięczny urlop.

Jeżeli naprawdę zgineły Wasze papiey i przez to nie dostaliście miejsca to
      skontaktujcie się ze mną na gg 1638706, postaram się coś zrobić.

Terminy opłat zostana przedłużone do ok 8 września.

Napiszcie też na jakich wydziałach są problemy to wtedy łatwiej mi będzie
      interweniować.
      • Gość: paula Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 13:14
        A czy możesz napisać kiedy mniej więcej będą podane ostateczne decyzje, zwłaszcza dla tych którzy nie mają żadnej informacji na razie ?

I czy nie lepiej po prostu byłoby napisać stosowną informację np. na polibuda.info , że są jakieś opóźnienia itp, a nie tylko informacja dla przyjętych żeby wpłacali kasę ? (a reszta nawet nie wie o co chodzi, bo nie wiedzą czy dostali akademik czy nie)

Od czego w tym roku zależy czy się dostanie akademik czy nie ? Ważna jest kolejność, dochody czy odległość od uczelni ?

Jestem na wydziale inżynierii produkcji, naprawdę byłoby miło wiedzieć czy już ma się ten akademik czy trzeba szukać mieszkania...

Ale życzę owocnej pracy, szybkiego sprężania się i jak najmniej popełnianych błędów!
        • Gość: malwina Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:40
          Jestem z Wydziału Inżynierii Produkcji. Dostałam się do DS Akademik. Mam pokój
          561. Ktoś coś wie o tym?
          • jacek_z_kepna Re: akademiki PW 04.09.08, 17:15
            Gość portalu: malwina napisał(a):

> Jestem z Wydziału Inżynierii Produkcji. Dostałam się do DS
            > Akademik. Mam pokój
            > 561. Ktoś coś wie o tym?

To chyba ten obiekt:
            strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Pl_Narutowicza_Akademik.JPG
            A czy dużo studentów nie dostało miejsca?
            • Gość: ;p Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 17:29
              ponoć oblężenie było 120% - czyli 20% nie dostało miejsc... a jak jest jakieś 1000 miejsc w akademikach, czyli pewnie coś ok. 200 osób nie dostało. chyba że mam błędne info :)
              • Gość: kawka- Re: akademiki PW IP: 213.77.120.* 04.09.08, 18:31

jak myslicie ? sa szanse przeniesc sie z 3jki do 2jki w babilonie?
                • Gość: ;p Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 20:19
                  Myślę, że możesz to załatwiać już w październiku - jakieś zamiany czy coś. Trzeba się będzie dogadywać z innymi mieszkańcami. Jak się postarasz to na pewno się da :P
            • Gość: malwinka Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 19:22
              no to niezły... zdjęcie jakby za czasów wojny robione ;/ Boże, tak mi się nie
              chce tam mieszkać... czy ktoś może mi powiedzieć co z łazienkami, kuchnią,
              lodówką? Na piętro ile tego przypada?
              • Gość: ona Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 20:24
                warszawiarniablog.republika.pl/page_03/2007_216.jpg
                Tak wygląda w wersji współczesnej. Też będę tam mieszkać i info mam od koleżanki która tam była w czerwcu u siostry.

Ponoć jakieś piętra są wyremontowane już, reszta jest remontowana na bieżąco. W zależności od tego gdzie trafisz - możesz mieć ładny pokój, a być może będziesz zmuszona np. pomalować sobie pokój, przywieźć własny dywan itp.

Ponoć - w każdym pokoju jest lodówka.

Łazienka - na piętrze dla wszystkich chyba ze 2 jest albo 3, nie jestem pewna. Posadzka jest spadkowa, najlepiej brać prysznic w 1 albo 2 prysznicu, bo w ostatnich to tylko kałuża i brudy po innych osobach.

Kuchnia - też na piętrze. Jakaś kuchanka tam jest, ale własne garnki + talerze + sztućce to podstawa.
                • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 22:06
                  potocznie sie mowi o nim alkatraz, moze po tej nazwie szybciej znajdziesz jakies
                  info, ogolnie do mieszkania to ten akademik jest tragiczny - i to pod wieloma
                  wzgledami, no moze jesli chodzi o bywanie tylko na imprezach to nie jest taki
                  zly, ale wiadomo, po alkoholu wiele rzeczy jest piekniejszych;) pozdrawiam
                  • Gość: ;p Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 22:14
                    Ponoć na tatrzańskiej jest gorzej.
                    Więc nie ma się czym przejmować.
                    A ten budynek, to niczym zabytkowy xD Lepiej niech go już remontują :D
                    • Gość: wiwik Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 20:57
                      Gość portalu: ;p napisał(a):

> Ponoć na tatrzańskiej jest gorzej.

Nie ma to jak posłuchać słów pocieszenia;P
                    • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 23:14
                      Mialam te watpliwa przyjemnosc mieszkac na tatrzanskiej, cale szczescie ze tylko rok i jakis czas temu. Zatem jakis poglad mam. Jesli chodzi o te DS to sa one zupelnie rozne, w kazdym calu sa swoimi przeciwnosciami. Alkatraz jest powiedzmy w zespole akademikow, tak wiec studentow wiecej, oszczedzasz czas, zyskujesz znajomych. Tatrzanska jest troche na uboczu (chociaz miejsce sliczne, cisza, spokoj, 5 min do lazienek). Alkatraz jest brudny, sa w nim robale, cale rzesze robali...tatrzanska moze nie jest dla pedantow, ale juz sam fakt ze jest mniejsza przemawia za tym ze jest czysciej-mniej osob przypada na prysznic czy kuchnie. Alkatraz jest bardziej zywotny, tam zawsze sie cos dzieje, grill na studni, impreza za impreza, jest bardzo wesolo, mozna powiedziec studencko;) Tatrzanska kiedys byla hotelem uczelnianym, i mialam wrazenie ze troche jej pozostal klimat po "starych" mieszkancach-pracownikach uczelni. Imprez malo, cieciownia nad wyraz przykladala sie do swoich obowiazkow.

Jak widac dla kazdego cos milego, nie mnie oceniac ktory jest lepszy czy gorszy. Sa poprostu inne.

Tyle mi przychodzi do glowy tak na szybkiego, jak chcecie wiedziec cos wiecej to mozecie pytac:)
                      • Gość: malwina Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 11:08
                        dziękuje wszystkim. jestem i tak zmuszona mieszkać tam. co będzie to będzie.
                        widziałam na obrazku że tramwaje jeżdżą tuż przy akademiku... kiepsko mi się to
                        widzi - ciągły hałas... Mam tylko nadzieje że 5te piętro już wyremontowali ;-/
                        Dzięki jeszcze raz za info ;]
                        • Gość: ... Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 12:31
                          Ja słyszałam, że są karaluchy - ale tam gdzie jest brudno i smród.
                          Mam nadzieje, że moja współlokatorka będzie dbać o porządek, bo inaczej to ja z nią zrobię porządek xDDD
                          • Gość: malwina Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 15:17
                            dokładnie! ;] Trzeba być dobrej myśli i walczyć o swoje!
                            • Gość: ^^ Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 15:34
                              Damy radę!

Jeszcze DS Akademik będzie najlepszym i najfajniejszym akademikiem ^,^

• Gość: malwina Re: akademiki PW IP: 83.11.125.* 06.09.08, 17:15
                                he he ;] też na to liczę ;-)
          • Gość: Kasia Re: akademiki PW IP: 195.116.108.* 20.09.08, 00:00
            o,to widze, że masz pokoj niedaleko mnie;]
    • Gość: p Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 11:36
      ja mam w DS Żaczek - ktoś jeszcze?
      • Gość: j Re: akademiki PW IP: *.sdl.vectranet.pl 07.09.08, 18:23
        ja mam!

..od jakichś 4 lat już :)
        • Gość: ha Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 21:10
          ;p

co powiesz o tym akademiku?
          • Gość: j Re: akademiki PW IP: *.nat.student.pw.edu.pl 08.09.08, 21:59
            pokoje 2-osobowe, polaczone w segmenty w wiekszosci 2 pokojowe, czasem 3 pokojowe.
            kazdy segment ma lazienke, ubikacje, kuchnie z kuchenka elektr, lodowka, zlewem (nie ma talerzy itp).
            od pazdziernika powinny byc juz wszystkie lazienki i ubikacje z nowymi kafelkami i porcelana.
            internet oczywisnie za fri.

klimat jest w porzadku, duzo dziewczat, wiec pomijajac kwestie amorow ;) dobrze, ze takie urozmaicenie ludu jest

na korytarzu kamery, wiec mozesz sobie rower zostawic, ale nie mozesz rzucic telewizorem z 10 pietra (ach to byly czasy jak kamer nie bylo;) ....)

jesli potrzebujesz wiecej informacji, pytaj
            • Gość: :) Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 11:22
              Dużo dziewczyn? Eh, to beznadzienie (sama jestem dziewczyną :D)

Słyszałam że łazienki są wpokojach, no ale jak jedna łazienka na 2-3 pokoje, to tak jak wprxypadku wynajmowania mieszkania... więc jest ok :)

Są balkony ? :D

Szkoda,że w pokojach nie ma lodówek ;D ale wszystko da się wytrzymać...

wlasnie - jeszcze numeracja, jak ktos ma nr pokoju 1000 iles tam, tzn ze mieszka na 10 pietrze? :D
              Jak rowery można zostawić to spoko, na tym mi zależy :)

jak jest z podłączeniem neta? do tej pory mialam neo, i w innych rodzajach kompletnie się nie orientuję...

typowe pytanie od dziewczyny : czy pokoje są ładne ? :D
              czy można sobie np. malować ściany albo coś? jakie jest wyposażenie pokoi, jakiej sąwielkości?
              jak tam z imprezami,integracją pierwszoroczniaków ? :D
              zdarzają się kradzieże np. laptopów?
              od kiedy można się wprowadzać i od której godziny ? :D
              • Gość: j Re: akademiki PW IP: *.nat.student.pw.edu.pl 09.09.08, 18:35
                > Są balkony ? :D
                palić możesz na korytarzu, nie ma balkonów :P

> Szkoda,że w pokojach nie ma lodówek ;D ale wszystko da się wytrzymać...
                no nie przesadzaj, a czy w mieszkaniu też mialabys lodowke w pokoju, czy w kuchni?

> wlasnie - jeszcze numeracja, jak ktos ma nr pokoju 1000 iles tam, tzn ze mieszk
                > a na 10 pietrze? :D
                racja Watsonie

> typowe pytanie od dziewczyny : czy pokoje są ładne ? :D
                > czy można sobie np. malować ściany albo coś? jakie jest wyposażenie pokoi, jaki
                > ej sąwielkości?
                2 wielkie biurka, szafa na ubrania, szafka, regal z polkami, lozko pietrowe (znikoma ilosc pokoi z tapczanami, do pietrowego idzie sie przyzwyczaic), meble nowe,
                po konsultacji z kierownikiem mozesz sobie pomalowac chocby i na rozowo, chyba ze teraz nie pozwalają, nie wiem (malowalem juz tutaj pokoj, wiec daj znac jak potrzebujesz pomocy ;)

> jak jest z podłączeniem neta? do tej pory mialam neo, i w innych rodzajach komp
                > letnie się nie orientuję...
                normalnie, kabelkiem ;) nie martw sie, ktos ci pomoze

> jak tam z imprezami,integracją pierwszoroczniaków ? :D
                wedle uznania, najlepiej na korytarzu, jesli kameralnie to i w pokoju moze byc ok,

> zdarzają się kradzieże np. laptopów?
                o niczym takim nie slyszalem. podobno 4 lata temu komus zginely spodnie :D ale teraz, jak mowilem, sa kamery na korytarzach, wiec widac kto wchodzi i wychodzi

> od kiedy można się wprowadzać i od której godziny ? :D
                sadze, ze od 29.09.08, ale musisz zadzwonic i sie dowiedziec na pewno. tego dnia, ktorego przyjedziesz, przyjedz rano to szybciej uda ci sie zalatwic formalnosci (kolejki po prostu)

• Gość: :) Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 20:23
                  >palić możesz na korytarzu, nie ma balkonów :P
                  E, myślałam o trzymaniu roweru na balkonie, ale jak z korytarzu nikt nie zwinie to może być.

> no nie przesadzaj, a czy w mieszkaniu też mialabys lodowke w pokoju, czy w kuch
                  > ni?
                  Hm, w niektórych akademikach jest tak, ze lodówka przypada na pokój, więc pytam :P O kradzieżach jedzenia też już słyszałam xD Chociaż jak u mnie będzie stać sama zdrowa,ekoogiczna i dla innych mało smaczna żywność to nikt się tego nie chwyci xD

> 2 wielkie biurka, szafa na ubrania, szafka, regal z polkami, lozko pietrowe (zn
                  > ikoma ilosc pokoi z tapczanami, do pietrowego idzie sie przyzwyczaic), meble no
                  > we,
                  Ta szafa, regały itd to do podziału z współlokatorem jak mniemam? Dwie dziewczyny w pokoju... tak mało miejsca... Tragedia xD Dobra, dam radę xD Nie w takich warunkach mieskałam już xD

> po konsultacji z kierownikiem mozesz sobie pomalowac chocby i na rozowo, chyba
                  > ze teraz nie pozwalają, nie wiem (malowalem juz tutaj pokoj, wiec daj znac jak
                  > potrzebujesz pomocy ;)
                  Spoko, w domu sobie malowałam pokój to tu nie dam rad ? xD Mam nadzieję, że współlokatorka nie będzie mieć nic przeciwko w razie co... ciekawe jakby zareagowała na kolor ... karmazynowy xD

> normalnie, kabelkiem ;) nie martw sie, ktos ci pomoze
                  Ale te kabelki to są już w pokojach czy jak ? xD To, że kabelek to ja wiem, tylko do czego (oprócz kompa) ma on być podłączony... ale o to się będę martwić jak już tam będę xD

> sadze, ze od 29.09.08, ale musisz zadzwonic i sie dowiedziec na pewno. tego dni
                  > a, ktorego przyjedziesz, przyjedz rano to szybciej uda ci sie zalatwic formalno
                  > sci (kolejki po prostu)
                  Czyli poniedziałek, szkoda myślalam, że wpiątek jeszcze by si e udało, no ale nic, będzie :D
                  A rano to jak najbardziej, ja tam o 8 już będę :D

Dzięki :D
                  • tanczacy_z_tensorami Re: akademiki PW 09.09.08, 23:57
                    O internet się nie bój, postawisz flaszkę to na bank znajdzie się jakaś banda uczynnych informatyków. :)
      • eurypides_filozof Re: akademiki PW 09.09.08, 20:31
        A czego się można spodziewać po "Ustroniu"? Nie mogę się wcześniej wybrać żeby
        obejrzeć, więc jadę w ciemno na 1 października. Starsi trochę mnie straszą, ale
        sami nie studiowali, więc wiedzą tyle co przeczytali w gazetach...
        • jacek_z_kepna Re: akademiki PW 11.09.08, 08:11
          eurypides_filozof napisał:

> A czego się można spodziewać po "Ustroniu"? Nie mogę się wcześniej
          > wybrać żeby obejrzeć, więc jadę w ciemno na 1 października. Starsi
          > trochę mnie straszą, ale sami nie studiowali, więc wiedzą tyle co
          > przeczytali w gazetach...

Też się trochę bałem 2 lata temu, ale w sumie warto było zamieszkać w Ustroniu.
          Oczywiście ten akademik ma swoje wady: jest dość daleko od uczelni (ale mam
          sporo kumpli, którzy mieszkają w innych częściach Warszawy a dojeżdżają na
          uczelnię jeszcze dłużej). Nie jest też szczytem luksusu: w pokojach mieszka się
          po trzech, one są mniejsze niż w Rivierze, a kuchnie, kible i prysznice-wspólne.
          Ale jest to wszystko w miarę dobrze utrzymane, poza tym w Ustroniu jest dość
          fajna atmosfera. Większość mieszkańców jest z jednego wydziału, łatwo się
          zawiera znajomości, na ogół znajdzie się ktoś kto pomoże w problemach z nauką i
          różnych innych. I sporo fajnych rzeczy się dzieje. Zresztą jak trochę
          pomieszkasz, sam ocenisz.

I lepiej przyjedź 30 września, żebyś spokojnie zdążył na uczelnię na rozpoczęcie
          roku, bo kwaterowanie w akademiku może zająć nawet parę godzin.
          • jacek_z_kepna Re: akademiki PW 11.09.08, 08:15
            aha, i prawie nie ma karaluchów - jak ktoś zauważy, wystarczy zgłosić do
            administracji i szybko przyjeżdża ekipa dezynsekcyjna.
            • jacek_z_kepna Re: akademiki PW 11.09.08, 08:21
              I wszystkie pokoje mają lodówki (tak czytam cały ten wątek i różne rzeczy mi się
              przypominają). Ale żeby zapisać się do pralni, trzeba stać w kolejce raz w
              tygodniu (a pranie jest bezpłatne)
              • Gość: student pw Re: akademiki PW IP: *.toya.net.pl 11.09.08, 08:43
                No to moze ktoś wie czy w DS Tatrzańska w pokojach są lodówki, i czy w ogóle tam
                coś jest? Słyszalem lekko rzecz ujmując niezbyt pochlebne opinie o tym akademiku
                :P. Czy ktoś mógłby to jakos zobrazować:)
                • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 13:08
                  pokoje sa dwuosobowe, w kazdym jest lozko pietrowe, 2 biurka, 2 szafki zamykane,
                  2 polki, szafa i lodowka. jest tez kacik z umywalka i lustrem. Kuchnia,
                  prysznice i toalety na korytarzu. Jesli sie nic nie zmienilo to prysznice sa
                  naprzemiennie: 1 i 3 pietro dla facetow, 2 i 4 pietro dla dziewczyn.
                  Pralnie tez sa, darmowe.
                  Akademik malutki, mocno przecietny.
    • Gość: v Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 11:25
      To ja też chcę o Żaczku - co z pralniami ? Jak to z tym jest?
      Ponoć jest jakaś stołówka w tym akademiku ? Dobre żarełko tam jest? Czy może gdzie indziej warto jeść obiadki ?
      Przypuszczam, że takich luksusów jak windy to w akademikach nie ma :D Więc nic, trzeba na 10 piętro z rowerkiem wchodzić, no cóż - kondycja mi się poprawi :D
      Czy ładne są widoki z okien Żaczka ? :D
      Już się nie mogę doczekać, 29 wrzesień, ahhhh :)
      • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 13:04
        pralnia w zaczku jest, trzeba sie wczesniej zapisac na liscie , jak przychodzi
        Twoja kolej dostajesz telefon ze mozesz zejsc na dol z prankiem, a jak juz sie
        wypierze to dzwonia ze juz jest gotowe-koszt 2pln pralka i 2pln suszarka.

windy luksusem nie sa i w zaczku bedziesz mial mozliwosc sie na nie natknac.

widoki z okna....czy ladne? zalezy z ktorej strony. masz kilka opcji: albo na
        ulice woloska, albo na szpital mswia i dom spokojnej starosci, albo na park z
        radzieckim cmentarzem, albo na nowo wybudowane osiedle apartamentowcow-to na
        ktorym nasze "gwiazdy" pomieszkuja. Aha mozesz tez trafic na widok na blizniaczy
        blok akademika. Sam ocen czy taki widok Cie satysfakcjonuje, chociaz przyznam ze
        jest to chyba najmniej istotna kwestia, recze ze nie bedziesz siedzial przy
        oknie i sie przez nie przypatrywal warszawie.

stolowka jest, jedzenie dosyc smaczne, chociaz mam wrazenie ze ostatnio troche
        sie u nich popsulo, no i stosunkowo nie drogie. Zestaw dnia- dwa dania plus
        herbata- 12pln. Zawsze sa dwa zestawy, takze mozesz wybrac co bardziej Ci
        odpowiada, no oczywiscie inne dania tez sa.
        • Gość: v Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 13:34
          Dzięki, spoko da się radę :D
    • Gość: jozin z bazin Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 20:57
      Jak wygląda kwaterowanie w Akademiku i Żaczku ?
      Od kiedy i od której godziny można się kwaterować ?
      • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 22:15
        jesli chodzi o zaczek to pewnie caly balagan zaczyna sie 29 wrzesnia, godzina 9.
        Kolejka jest ogromna, pani z okienka robi sobie czesto gesto przerwy na
        papieroska tudziez drugie sniadanie takze trwa to dosyc dlugo, a gdy juz wezmie
        sie za robote to absolutnie nie spieszy sie z niczym. Czasami ma sie wrazenie ze
        predkosc wydawania kluczy maleje wraz wydluzaniem sie kolejki;) Jak juz
        odbierzesz kluczyk i jestes to pojdzie z Toba jakas mila osoba, zeby spisac
        protokol ze stanu segmentu-dosyc wazna sprawa, wytykaj im wszystko co jest nie
        tak, chocby najdrobniejsza rzecz, zeby w czerwcu nie bylo ze to Twoja sprawka;)
        Taki protokol spisuje tylko jedna osoba, ta ktora jako pierwsza z calego
        segmentu! odebrala klucz. Potem tylko kolejka w magazynie po posciel, lampke,
        firanki i kabelek. I juz mozesz mieszkac:)
        • Gość: :) Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 22:38
          Ja bede przed 9 :D Może uda mi się być na początku kolejki :D Najwyżej siedzenie na walizce i ględzenie jakie te baby głupie, na pewno ktoś dołączy :D:D
          • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 23:06
            tego mozesz byc pewny, w narzekaniu na "nasza robotnice" nie zostaniesz sam:)
            pozdrawiam i zycze cierpliwosci w kolejce, ...sobie rowniez bo inaczej dolacze
            do gledzenia;)
            • Gość: :) Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 23:10
              jak już to pewna :D
              Ale to nic, dam radę :D

Razem zawsze raźniej, nawet jeśli to ględzenie :D
            • Gość: j Re: akademiki PW IP: *.sdl.vectranet.pl 13.09.08, 02:01
              ze niby ta kobieta jest powolna? to ty chyba synu nie pamietasz jej poprzedniczki, Sliwinskiej vel "Sliwy", to dopiero bylo tempo
              • Gość: zak Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 15:40
                synu?? ...chyba Cie troche ponioslo.

a co do kobitki, to owszem, sliwy nie pamietam, ale wystarczajaco dlugo znam te
                obecna i moim zdaniem nie wypelnia swoich obowiazkow nalezycie. Chodzi mi
                glownie o to tempo - wg mnie ociaga sie starsznie - ale tez o poziom jej
                kompetencji - nigdy nic nie wie, ciagle tylko czeka na decyzje, sprobuj cos u
                niej zalatwic, cos innego niz oplata za akademik, gwarantuje, ze bedzie baaardzo
                ciezko. Poza tym jesli ona jest dwie godziny przy okienku a ja przychodze i mowi
                mi ze mam czekac bo teraz pali papierosa z kobitka z meldunkowego to chyba cos z
                nia jest nie tak. W pracy sie pracuje, jesli nie caly czas, to przynajmniej
                stosunek czasu pracy do czasu przerw powinien byc zdecydowanie wiekszy niz u niej.
                • Gość: k Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 19:50
                  A czy Rada Mieszkancow nie moze miec zadnego na to wplywu ? Jakiej ogolnej opinie zeby do kierownictwa, zeby cos w tej sprawie robic?
    • Gość: hwoarang Re: akademiki PW IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.08, 13:31
      a ja dostałem Bratniak. Może ktoś trochę przybliży mi ten DS? Mam pokój 400 i boje się że bedzie to pokój więcej niż 2-osobowy
      • Gość: hwo Re: akademiki PW IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.08, 13:32
        tzn, pokój 4xx :D
      • jacek_z_kepna Re: akademiki PW 14.09.08, 19:05
        Gość portalu: hwoarang napisał(a):

> a ja dostałem Bratniak. Może ktoś trochę przybliży mi ten DS? Mam
        > pokój 400 i boje się że bedzie to pokój więcej niż 2-osobowy

A konkretnie czego się boisz? - że jak będziesz miał dwóch współlokatorów, to
        jeden będzie gryźć?

• Gość: hwo Re: akademiki PW IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.08, 07:14
          nie, że bedzie mniej miejsca
          • jacek_z_kepna Re: akademiki PW 16.09.08, 11:25
            Gość portalu: hwo napisał(a):

> nie, że bedzie mniej miejsca

To, że gdzieś jest mniej miejsca, ma też pewne zalety, które środowisko
            akademickie potrafi wykorzystać. Na przykład mniej miejsca jest teraz na
            Politechnice, bo przyjmuje się (także na bezpłatne dzienne studia ) 2x więcej
            kandydatów niż 20 lat temu. Może dzięki temu Ty możesz studiować, a może Twoi
            przyszli współlokatorzy z pokoju, a może jacyś inni koledzy, z którymi się
            zaprzyjaźnisz i będziesz ich bronił przed wyrzuceniem ze studiów.

W moim "Ustroniu" wszyscy mieszkają w 3-osobowych pokojach, wcale nie takich
            dużych, i owszem - po pierwszym roku część chce przenieść się do akademików
            bliższych i wygodniejszych, a inni zostają bo chcą, bo ten akademik jest tani i
            fajny. To się naprawdę da zrobić.

Mam znajomego który w Bratniaku mieszkał na pierwszym roku, najbardziej
            uciążliwe się okazało okno z 1 piętra na Grójecką - hałas tramwajów było słychać
            od 5.rano. Teraz Ustronie to dla niego oaza spokoju :)
            • Gość: madlen Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 14:40
              Bd mieszkała w DS Ustronie , możecie mi powiedziec jak wygląda kwaterowanie (od której godziny, czy są kolejki jak w.w.akadmiku etc)??
              • Gość: kika Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 14:45
                na naszej klasie, albo gronie są fora tych akademików, więc tam będziesz miała o wiele więcej wiarygodnych info i na czasie ;-)
                zagladnij.
                • Gość: madlen Re: akademiki PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 15:58
                  Dzięki wielkie;)
                  • Gość: z Tatrzańskiej Re: akademiki PW IP: 83.14.217.* 22.09.08, 15:43
                    No cóż...Ktoś pytał o Tatrzańską?
                    Jak to ktoś określił "cieciownia" (hehe) faktycznie czasem upierdliwa...Co do
                    czystości...Niestety to sami mieszkańcy fundują sobie atrakcje typu kupa na
                    sedesie albo w brodziku prysznica- nie mówiąc o syfie w kuchni...
                    Generalnie- jak jest dobra ekipa to i żaden akademik nie będzie zły!
                    Ale na Tatrzańską na dłużej nie zapraszam- albo zimno, albo gorąc jak nie wiem
                    no i ta senna atmosfera, duchy przeszłości snujące się po korytarzach...
                    I bardzo wazna sprawa- PRALKA...Studentowi pralka potrzebna...A tutaj jest az
                    JEDNA na cały akademik...czasem zeby cos wyprac trzeba sie zapisac na 6 rano w
                    niedziele...
                    Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka