06.08.08, 15:08
hm, chyba na 3 rok powinno się zaopatrzyć w takowe urządzenie. Orientuje się
ktoś jakie są różnice pomiędzy różnymi firmami, czy to musi być jakis porządny
czy można ukraść babci do mierzenia ciśnienia? :) Tak żeby cokolwiek dało sie
usłyszeć... choć najpierw trzeba wiedzieć co śłuchać;p
Obserwuj wątek
    • d-st Re: stetoskop 06.08.08, 17:10
      pytalem sie starszych kolegow i dobrze jest miec Littmanna Clasic
      II SE - ale to wydatek 200-250zl, oczywiscie mozna miec tanszy jak
      kto lubi - w koncu to jest dla ciebie i od ciebie zalezy czego
      chcesz uzywac. Dobrze jak ma lejek bo duza membrana trudno
      osluchiwac male dzieci i podobno bardzo wazne sa miekkie oliwki. Ja
      jeszcze sie nie zaopatrzylem ale w najblizszym czasie zamirzam
      nabyc owego Littmanna na allego bo taniej;]
      • stokrotka_malenka Re: stetoskop 06.08.08, 18:10
        ja tez na 3roczek idę:):D jejj z tym osłuchiwaniem bedzie smiesznie :) to juz
        jak prawdziwe lekarki bedziemy z słuchaweczkami:D:) pozdrawiam wszystkich!:)
        • pink_hamster Re: stetoskop 06.08.08, 18:56
          byl juz chyba taki watek,na tym albo na starym forum :)
          co do Littmana,to niekoniecznie,fakt,miekkie oliwki sa wygodne,ale raczej nie robia duzej roznicy(mam porownanie miedzy swoim "byle jakim" i pozyczanym Littmanem),tak samo jak nie maja wiekszego znaczenia dreny(bo sa np takie z podwojnymi)
          mozna podkrasc babci:),chociaz znacznie lepiej miec taki z lejkiem(przydaje sie na pediatrii),bo te calkiem plaskie nie zawsze sa dobre na poczatek
          sama korzystam z bodajze Ekomedu(w kazdym razie jakas polska firma),slychac dobrze,nic nie odpadlo i ogolnie nie narzekam;a na poczatku i tak(ale to kwestia wprawnego ucha,a nie sprzetu) czesto ciezko jest cos uslyszec
    • zaphod_beeblebrox Re: stetoskop 07.08.08, 08:35
      Nieważne jaki, ważne żeby się do niego przyzwyczaić i żeby nie rozpadł się po
      pół roku:) Nie warto kupować kardiologicznych Littmanów po 500-600 zeta bo i tak
      nie usłyszysz różnicy, ja kupując stetoskop dwa lata temu stwierdziłem że więcej
      niż 200 nie wydam i jest ok. Jak mam coś usłyszeć to usłyszę, a jak asystent
      zaczyna zdziwiać i doszukuje się jakiś wydumanych szmerów to cała grupa nie
      słyszy niezależnie od stetoskopu:)
      • agnieszka3523 Re: stetoskop 07.08.08, 16:42
        Hej!Też idę na 3-rok i jakiś m-c temu zamówiłam z neta Littmanna
        Classic II S.E. bo mialam praktykę lek. rodzinnego i stwierdziłam,że
        stetoskop by sie przydał :) Trudno mi cokolwiek powiedzić,bo jeszcze
        aż tak się nie znam na osłuchiwaniu,ale byłam pod duzym
        wrażeniem,jak pojawiali sie pacjenci z jakimis chorobami
        obturacyjnymi płuc,bo wszystko było bardzo fajnie słychać.Z
        zastawkami mam mały problem,ale wierzę,że to kwestia
        wprawy.Zapłaciłam 229 zł.Znajomi rok wyzej właśnie taki stetoskop mi
        doradzali i mówli,że nie ma sensu inwestowania w drozsze.Moja
        lekarka,u której robiłam praktyke, natomiast stwierdziła,że
        ważniejszy od stetoskopu jest dobry słuch,bo jak ktoś źle słyszy, to
        nawet najlepszym Littmannem niczego nie wyłapie :p Ważne dla mnie
        jest tylko to,ze tym stetoskopem da sie osłuchiwać i dzieci i
        dorosłych...no i te miękkie oliwki ;)
        • szekiera Re: stetoskop 11.08.08, 00:57
          a właściwie dlaczego są różne wersje stetoskopów? np " Wersja internistyczna, pediatryczna i neonatalna" - czym one się różnią? :>
          • pink_hamster Re: stetoskop 11.08.08, 18:23
            pediatryczny i neonatalny to prawdopodobnie te z malymi membranami(wielkosci mniej wiecej internistycznego lejka) i jeszcze mniejsze lejki,do badania malych pacjentow,z tym,ze na potrzeby studiow wystarczy internistyczny,czyli w "normalnym" rozmiarze
          • pazurki Re: stetoskop 15.02.09, 23:27
            co do różnych wersji stetoskopu to polecam artykuł (
            www.novamed.pl/stetoskopyroznice ) stetoskop - budowa i różnice.

Generalnie różnią się wielkością membran, sama konstrukcją głowicy (membrana,
            lejek), czy głowica jest ciepła, czy też długością przewodu.

Littmanny dzieli się generalnie na 3 grupy:
            -elektroniczne (wzmocnienia dźwięku, redukcja szumów)
            -kardiologiczne
            -klasyczne
            Również polecam lekturę www.novamed.pl/stetoskopy-3m-littmann

Bawiłem się littmannem elektronicznym 3000 i robi różnicę. Tutaj to chyba nawet
            głuchy usłyszy:)

• mareksawi Re: stetoskop 29.12.09, 12:11
              A ja polecam stetoskop ADC. A jak ktoś chce jeszcze tańsze, to warto kupić firmy
              Tytan.
              • her-med Re: stetoskop 15.07.17, 00:17
                Do polecenia też stetoskopy Marki SECA. Bardzo dokładne i ze świetnych materiałów.
                urzadzenia-medyczne.com.pl/25-stetoskopy
    • zosiasamosia-bo-tak-lubie Re: stetoskop 25.08.13, 22:49
      zdecydowanie stetoskop spirit - najtańszy z najlepszych - rozumiem, że pytasz o stetoskop internistyczny zobacz: www.sklepdlalekarza.com/pl/stetoskopy-internistyczne/125-stetoskop-spirit-majestic-series-adult-dual-head-ck-601cpf-black-edition-.html
    • zosiasamosia-bo-tak-lubie stetoskop 24.05.14, 23:09
      Podział stetoskopów na:
      stetoskopy internistyczne,
      stetoskopy kardiologiczne,
      stetoskopy pediatryczne,
      stetoskopy neonatalne czy elektroniczne jest podziałem ramowym, często jest tak że internista (wymagający co do osłuchu) będzie używał stetoskop kardiologiczny np:
      sklepdlalekarza.com/pl/stetoskopy-kardiologiczne/156-stetoskop-kardiologiczny-spirit-deluxelite-series-cardiology-ck-747cp-black-edition.html
      a kariolog będzie używał stetoskop internistyczny np coś z tego: sklepdlalekarza.com/pl/14-stetoskopy-internistyczne

• zosiasamosia-bo-tak-lubie stetoskop 05.06.14, 23:02
      Cześć kochani mam na sprzedaż stetoskop littmann - sklepdlalekarza.com/pl/stetoskopy-internistyczne/1993-stetoskop-littmann-classic-ii-se.html piszcie na priva ile chcecie zapłacić.
      Stetoskop nosi jest używany - jest w b.dobrym stanie i ma fajną właścicielkę.
      • layla1111 Re: stetoskop 15.07.14, 10:26
        hej, ja chciałąbym kupić stetoskop litmanna :) Jakby coś to napisz na priv :)
    • kacperfilip Re: stetoskop 12.07.16, 12:17
      Cześć
      Pojawiła się ostatnio nowa marka stetoskopów. Nazywają się SPL i z tego co piszą na stronie jest to polska produkcja z tradycjami producyjnymi takich firm jak KAMED czy YAVIT. Ostatnio miałem okazję trochę pobawić się SPLem internistycznym (nazywał się Suprima czy jakoś tak) i powiem, że jakościowo niczym nie odbiegał od Litmanna a jest tańszy. Ma miękkie oliwki i w zestawie dają części zamienne oraz pokrowiec! W necie znalazłem ich na stronie producenta więc cena bez marży pośredników. Obczajcie bo według mnie warto : www.stetoskop.pl
      Po co obce skoro nasze równie dobre ;)
    • kasia49mx Re: stetoskop 21.11.16, 11:08
      Niedrogie stetoskopy można znaleźć tutaj mamcisnienie.pl/c/17/stetoskopy.html Wystarczy na początek - wiadomo, że później warto zaopatrzyć się w coś markowego (np. na ukończenie studiów), ale póki co wydawanie 300 zł na stetoskop, to chyba za dużo...
      • her-med Re: stetoskop 04.05.17, 20:24
        Polecam dobre stetoskopy na stronie
        urzadzenia-medyczne.com.pl/25-stetoskopy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka