Dodaj do ulubionych

jak to jest z ta unia?

IP: *.bbd10tcl.dsl.pol.co.uk 22.10.03, 15:00
Czesc mam pytanie:czy ktos sie moze orientuje czy zaraz po wejsciu do unii
bedziemy placic mniej za studia za granica?chodzi mi o wrzesien -pazdziernik
2004.Aktualnie jaetem w UK(Londyn)i czekam do przyszlego roku aby zaczac tu
studiowac-teraz jest to niemozliwe ze wzgledow finansowych:(Bardzo mile
widziana jest odpowiedz od osoby z ministerstwa oswiaty:)pa
Obserwuj wątek
    • Gość: Min.Edukacji IHAHAHAHAHAHAHA IP: *.acn.pl 22.10.03, 20:03
      BUAHAHAHAHA
    • Gość: melmire Re: jak to jest z ta unia? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 22.10.03, 23:02
      Watpie, ja place tyle co tubylcy :)
      • Gość: ilecka Re: jak to jest z ta unia? IP: *.pool80116.interbusiness.it 22.10.03, 23:24
        pierwsze slysze! kto to wymyslil? czekaj czekaj, to zaczniesz studiowac jak
        bedziesz dziadkiem, albo nawet nie! ja place tyle samo co makarony, a nawet
        wiecej niz niektorzy z nich.
        • Gość: MM no i co tak sie z niej smiejecie??? IP: *.pace.edu 23.10.03, 01:08
          dobrze pyta.
          Przeciez czesne za studia dla studentow z poza UE jest jakies 6/7 razy wyzsze...
          niz tych z Unii....dlatego mysle ze od wrzesnia przyszlego roku, kiedy juz PL
          bedzie w UE czesne bedzie takie samo jak dla innych "unijczykow"
          I powodow do smiechu ja tu nie widze
          • Gość: ilecka Re: no i co tak sie z niej smiejecie??? IP: *.pool80116.interbusiness.it 23.10.03, 12:02
            smiejemy sie, bo studiujemy w krajach unii, i wiemy, ze placimy tyle samo co
            tubylcy. i ze to jest wyssane z palca. 6/7 razy wyzsze czesne... zdajesz sobie
            sprawe z tego co mowisz? albo lepiej powiedz gdzie jest takie czesne, bo ja
            nigdy nie slyszalam o takim
            • Gość: MM Re: no i co tak sie z niej smiejecie??? IP: *.ny5030.east.verizon.net 23.10.03, 14:02
              to sobie wejdz na byle jaka strone unieverka w GB i porownaj tution dla EU i
              non-EU students
              • Gość: ilecka Re: no i co tak sie z niej smiejecie??? IP: *.pool80116.interbusiness.it 23.10.03, 14:09
                wystarczylo powiedziec ze tak jest w GB, a nie zaraz jakies porownania mam robic
                • Gość: MM Re: no i co tak sie z niej smiejecie??? IP: *.ny5030.east.verizon.net 23.10.03, 14:19
                  No przeciez napisaala ze jest w Londynie
                  Poza tym mozna chyba spojrzec na IP...
                  • Gość: ilecka Re: no i co tak sie z niej smiejecie??? IP: *.pool80116.interbusiness.it 23.10.03, 14:34
                    naucz sie czytac
                    ona napisala: czy ktos sie moze orientuje czy zaraz po wejsciu do unii
                    bedziemy placic mniej za studia za granica? za granica to jest wszedzie tylko
                    nie w polsce(a wnioskujac z kontekstu chodzilo o kraje unii). nieprawdaz??
                    owszem, mozna spojrzec na IP, ale gdzie ono i co ma do rzeczy?? bo przeciez to
                    co widnieje obok nicku, to nie jest IP, tylko nazwa serwera
                    ha ha

ao
                    • Gość: MM wiec moze jeszcze raz... IP: *.pace.edu 23.10.03, 17:09
                      poki zrozumiesz,
                      po pierwsze: sama sie naucz czytac
                      co prawda napisala za granica ale dalej napisala, cytuje:
                      "Aktualnie jaetem w UK(Londyn)i czekam do przyszlego roku aby zaczac tu
                      studiowac" tu znaczy TU-w UK
                      A wiec, aby odniesc sie do jej prosby, nalezy odpowiedziec na pytanie ktore jej
                      w jakis sposob pomoze, czyli odniesie sie do jej sytuacji w UK
                      a nie robic glupie docinki
                      A po IP mozna poznac skad pisze, dzieki czemu mozna sie odniesc sie do jej
                      prosby i jej kraju zamieszkania

"haha" - to jest najrozsadniejsze z calej twojej odpowiedzi
                      Nastepnym razem troche mniej arogancji, i wiecej wyrozumialosci dla innych ludzi
                      a moze nawet i w Italii ci sie spodoba...choc watpie zeby ci jakikolwiek
                      kraj/ludzie dogodzil/i

PS
                      choc nie czekam na twoja odpowiedz to wiem ze i tak odpiszesz, bo z watku o
                      wlochach wiem ze nie popuscisz ...
                      • Gość: ilecka Re: wiec moze jeszcze raz... IP: *.pool80116.interbusiness.it 23.10.03, 18:25
                        hm... mowisz ze nie czekasz na moja odpowiedz, ale tak naprawde chce zebym
                        odpowiedziala. nic mi nie sprawia takiej przyjemnosci jak sprawianie radosci
                        innym...
                        na temat pierwszej kwestii moznaby dyskutowac.
                        haha bylo najrozsadniejsze z mojej odpowiedzi? ciesze sie, ze to doceniasz. za
                        to w twojej wypowiedzi nie moge dopatrzec nic rozsadnego, jako ze nawet nie
                        rozumiesz, ze to co figuruje obok nicku to nie jest IP(IP to jest max 12 cyfr,
                        oddzielone od siebie po 3), tylko jest to NAZWA SERWERA

a tak w ogole to nie wiem dlaczego kazdy na tym forum zmienia temat. a ty na
                        pewno mi nigdy nie dogodzisz wiec nie ma potrzeby wysilania sie
                        pozdrawiam cie goraco i przesylam moc buziaczkow!

aooo!!!
                        • jasmintea Re: wiec moze jeszcze raz... 23.10.03, 18:35
                          Witam
                          To moze i ja sie dopisze..
                          Zgadzam sie z MM, ze widoczne bylo od razu to skad pisze kejti - Londyn, UK. I
                          nie przez IP ani przez nazwe serwera - po prostu w tresci wypowiedzi.
                          Nie wiem jak to jest we Wloszech z oplatami za studia. Nie wiem jak to bedzie
                          po naszym wejsciu do UE. Moge tylko zgadywac albo posilkowac sie informacjami
                          ze strony MENiS.
                          Moze ktos ma dokladniejsze informacje? I wie na pewno?
                          I moze sie popisze? Kto wie?:)

Ilecka
                          kejti pytala o to jak beda wygladaly oplaty - PO wejsciu Polski do UE. I to ile
                          teraz kosztuje studiowanie we Wloszech nie przeklada sie nijak na sytuacje w WB.
                          Szczegolnie w przyszlym roku.
                          Tak sadze.
                          Poza tym - placenie " mniej" za studia - oznacza placenie mniej niz teraz musza
                          placic studenci spoza UE. Tyle samo "co tubylcy" satysfakcjonowaloby Kejti w
                          pelni jak sadze:) Niestety - obecnie jest to oplata wielokrotnie wyzsza od tej
                          dla "tubylcow". I to jest glowny problem.

Tak wiec - masz z czego sie cieszyc Ilecka:)))

Pozdrawiam serdecznie:)
                        • Gość: MM zmienilem temat, dziwne...Ilecka IP: *.pace.edu 23.10.03, 18:59
                          to ty znowu do tej "nazwy serwera" - sama zmienials temat...

Nazwa serwera to moze byc "gacek" bo tak na przyklad moj kumpel nazywa swoj
                          serwer....
                          a teraz do rzeczy skoro u gory, zaraz po prawej stronie od nicka pisze, cytuje:
                          "IP: *.bbd10tcl.dsl.pol.co.uk"

Ja wiec pisze IP, tak zeby odniesc sie do czegos, co zostalo nazwane przez
                          Gazete - "IP". Jest to ogolnie uzywany slang przez uzytkownikow neta. Jasne?
                          A to do czego ty sie odnosisz to jest numer IP, do ktorego ja sie nie odnosilem.

Jesli dalej nie widzisz roznicy, to juz sam nie wiem co mam zrobic...

I wiem ze ci nie dogodze. Ale boje sie ze nikt ci nie dogodzi. Ponadto, mysle
                          nawet ze sama masz problemy aby sobie dogodzic.

to papa, caluski, ciasteczka i takie tam
                          • Gość: karo Re: zmienilem temat, dziwne...Ilecka IP: *.nott.cable.ntl.com 23.10.03, 22:54
                            Ludzie, co w was wstapilo? :-) Autorka pisala z Anglii, ale nie tylko w Anglii
                            takie roznice w czesnym wystepuja. To samo jest np. w Holandii, przynajmniej
                            jesli chodzi o studia podyplomowe. Roznica 5 tys EURO na rok. Tam tez Polacy
                            beda placic mniej od przyszlego roku.
            • Gość: luka Re: no i co tak sie z niej smiejecie??? IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 05.12.03, 12:39
              ja sie nie smieje
              wiem,ze ludzie spoza UE musza na wielu zagranicznych placic wiecej niz
              ci,ktorzy sa z panstw nalezacych do unii
              (poza tym musza zalatwiac sterty przeroznych dokumentow...a niekiedy zdawac
              specjalne egzaminy)

pozdrawiam
    • Gość: karo Re: jak to jest z ta unia? IP: *.nott.cable.ntl.com 23.10.03, 13:32
      Tak, na pewno bedziemy placic mniej! Studiuje akurat na uniwersytecie w Wielkiej
      Brytanii i od przyszlego roku czesne na moim wydziale bedzie o wiele mniejsze
      dla Polakow! Teraz jest to tzw. oversees rate = ok. 7500 funtow rocznie. Po
      wejsciu do Unii bedzie to ok 2500 funtow. Roznica jest wiec ogromna. Poacy bede
      mogli takze ubiegac sie o stypednia (przeznaczone dla studentow EU), ktore takie
      czesne pokryja. Gdzie zamierzasz studiowac?

Powodzenia!
      • Gość: acacia Re: jak to jest z ta unia? IP: *.server.ntli.net 26.10.03, 00:04
        Gość portalu: karo napisał(a):
        >Teraz jest to tzw. oversees rate = ok. 7500 funtow rocznie. Po
        > wejsciu do Unii bedzie to ok 2500 funtow.

Hej,
        Tez tutaj studiuje. Jak na razie studenci brytyjscy i EU placa 1125 funtow
        rocznie. Wiec najprawdopodobniej my tez bedziemy tyle placic. Sa plany, zeby
        podniesc czesne na okolo 3 tys rocznie ale to najwczesniej od 2006 r i chyba
        jeszcze nie ma ustawy. Ale studia splacaloby sie po zakonczeniu nauki i
        znalezieniu pracy i nie dotyczyloby studentow, ktorzy rozpoczeli nauke przed
        ta data.
        Pozdro
        Acacia
        • Gość: kejti Re: jak to jest z ta unia? IP: *.bbd15tcl.dsl.pol.co.uk 27.10.03, 12:37
          hej karo dzieki za list moze podasz mi swoj mail?chcialabym znac wiecej
          szczegolow o studiach w UK ok?pa pozdrowienia
          • Gość: karo Re: jak to jest z ta unia? IP: *.nott.cable.ntl.com 29.10.03, 09:46
            pisz smialo na sayyadina23@hotmail.com
    • jasmintea Re: jak to jest z ta unia? 23.10.03, 18:06
      Witam:)
      Na stronie Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu (jak to szumnie brzmi:)))
      jest taka informacja:

"Przystąpienie RP do Unii Europejskiej - perspektywy dla polskiej młodzieży
      Korzyści wynikające z przystąpienia do UE

1. Możliwość podejmowania studiów przez obywateli RP w krajach Unii
      Europejskiej (z chwilą członkostwa) na takich samych zasadach jakie
      gwarantowane są obywatelom danego państwa członkowskiego.(..)"

Nie wiem jak to bedzie w praktyce - ale chyba takie sa zalozenia..

Jak znajde cos wiecej Sis - to sie odezwe:))))

Pozdrawiam serdecznie:))
      Dbaj o siebie w tym Londynie:)))
    • Gość: go studia w uk IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 24.10.03, 00:21
      bedziemy placic mniej. takie info jest w wiekszosci publikacji polskich organow
      edukacyjnych. sugerowałabym jednak sprawdzić w ambasadzie. wg. wiadomości
      przekazanej mi przez centrum informacji europejskiej, zmniejszenie stawek za
      czesne dla polakow, czechow itd. lezy w gestii kazdego z panstw ue z osobna.
      mozna tez skontaktowac sie bezposrednio z uczelniami w uk. albo wejsc na strone
      www.ucas.com - przez ten serwis sklada sie podania (obcokrajowcy) o przyjecie
      na brytyjskie uczelnie. powinni cos tam wiedziec. powodzenia.g
      • madrambler Re: studia w uk 28.10.03, 21:24
        Na 99% będziemy płacić mniej. Z taką samą pewnością mogę potwierdzić że pod
        pewnymi (łatwymi do spełnienia) warunkami, przysługiwać nam będzie
        dofinansowanie/stypendium na pokrycie czesnego. Gdzie się wybierasz?
        Jeżeli myślisz o Anglii i Walii to spróbuj odwiedzić:
        www.dfes.gov.uk/studentsupport/eustudents/index.shtml
        Jeśli chodzą ci po głowie szkockie pastwiska :):
        www.saas.gov.uk (w szkocji studenci licencjaccy z UE studiują za darmo)

Powodzenia!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka