Dodaj do ulubionych

Budownictwo na AGH

13.04.09, 11:07
Witam. Jestem tegorocznym maturzystą i chciałbym uzyskać informacje na temat
budownictwa na AGH.
Czy 80% z matmy roz. wystarczy aby się dostać?
Czy trudną są studia, najbardziej boje się o fizykę :(
Z jakiego przedmiotu są największy odsiew studentów?
Czy trzeba robić jakieś uprawnienia po studiach?
Jak byłem ostatnio u Was na Dniach Otwartych na GiGu, studenci mówili, że po
budownictwie po studiach zarabia się po 4-5 tys zł na rękę... Coś na ten temat
wiecie, czy to tylko taka bajka?
Jaka jest atmosfera studiowania?
Czy są tacy profesorzy którzy tylko chcą kogoś oblać?
Czy po tym kierunku można pracować tylko w kopalni?
Piszcie wszystko o tym kierunku!
Obserwuj wątek
    • dystansownik Re: Budownictwo na AGH 13.04.09, 13:01
      > Czy 80% z matmy roz. wystarczy aby się dostać?

Powinno wystarczyć, tylko czemu akurat na AGH ?? Przecież lepsze budownictwo ma
      polibuda krakowska na WILu, a z takim wynikiem nie powinno być problemów z
      dostaniem się. Do tego szeroki wybór specjalności i kadra w większości
      specjalizująca się w budownictwie.
      Chyba, że interesuje Cię budownictwo powiązane z górnictwem to wtedy AGH będzie
      lepsze.

> Czy trudną są studia, najbardziej boje się o fizykę :(
      > Z jakiego przedmiotu są największy odsiew studentów?

Nie wiem jak akurat na AGH, ale ogólnie na budownictwie fizyka to jakiś jeden
      semestr pierdół które po prostu trzeba przeżyć. Największe problemy są z
      przedmiotami mechanicznymi: mechanika teoretyczna/ogólna, mechanika budowli,
      teoria sprężystości, itp.
      Trudność całych studiów jest względna. Są to oczywiście studia techniczne, więc
      z samego tego faktu trudne, ale przede wszystkim pracochłonne, bo trzeba robić
      bardzo dużo projektów.

> Czy trzeba robić jakieś uprawnienia po studiach?

To zależy czym się chcesz zajmować. Jak liczysz na pełnienie samodzielnych
      funkcji technicznych w budownictwie to musisz mieć uprawnienia. To jakieś 2-4
      lata praktyki po studiach, a potem zdanie egzaminu na uprawnienia.
      Niestety w tym zawodzie liczy się przede wszystkim doświadczenie, a tym samym po
      samych studiach nie będziesz umiał prawie nic poza teoretycznymi podstawami i
      kilkoma podstawowymi umiejętnościami.

> Jak byłem ostatnio u Was na Dniach Otwartych na GiGu, studenci mówili, że po
      > budownictwie po studiach zarabia się po 4-5 tys zł na rękę... Coś na ten temat
      > wiecie, czy to tylko taka bajka?

Jak masz uprawnienia i kilka lat doświadczenia to oczywiście. Bez doświadczenia,
      układów, zaraz po studiach, na więcej niż 2,5k zł nie masz co liczyć. To i tak w
      jakiejś porządnej firmie, bo marni absolwenci cieszą się jak znajdą robotę za
      1,5k zł. Studenci w czasie studiów mają jeszcze gorzej. Znam przypadki ludzi
      którzy z pocałowaniem ręki pchają się na darmowe praktyki, byle tylko mieć
      szansę na zdobycie doświadczenia w zawodzie. Jak firmy martwią się, że będą
      musiały zwalniać ludzi to mało kto myśli o zatrudnianiu świeżaków.

• Gość: tre Re: Budownictwo na AGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 21:38
      kolego juz jeden taki watek zalozyles,po co spamujesz?
      • paweleq_90 Re: Budownictwo na AGH 14.04.09, 09:41
        Bo zdecydowałem, że już na pewno idę na AGHa. A tam wszyscy pisali o pk.
        • dystansownik Re: Budownictwo na AGH 14.04.09, 12:20
          Jak zdecydowałeś już to po co się jeszcze pytasz ? Rozumiem, że szukasz jeszcze
          akceptacji dla swojej decyzji, oczekując, że ktoś odpowie jak tam jest wspaniale
          i w ogóle, że to świetny wybór.
          Prawda jest taka, że to zapewne studia jak każde inne. Różnica jest tylko w tym,
          że po budownictwie na PK masz większe możliwości, a AGH ma większy prestiż jako
          uczelnia, ale już niekoniecznie większy prestiż ma ich budownictwo.
    • Gość: grzyby po deszczu Re: Budownictwo na AGH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.09, 19:33
      Jestem na pierwszym roku budownictwa na AGH.
      80% z matmy w drugiej rekrutacji wystarczy na pewno (w pierwszej różnie może być, zależy też od języka).
      Jeżeli chodzi o fizykę, to jest ona od drugiego semestru (czyli od aktualnego :)) przez dwa semestry. Myślę, że jest do przejścia, chociaż jeszcze pewności mieć nie mogę :) Studia proste nie są (na wydziale najtrudniejsze z tego, co zauważam), ale jakoś strasznie trudno też nie jest.
      Póki co największy odsiew jest z matmy, ale jeżeli masz zamiar mieć 80% z roższerzonej, to nie powinieneś mieć z nią większych problemów. Z fizyki w drugim semestrze też chyba trochę odsiewają, bo chodzą z nami kolesie z drugiego roku. Na trzecim semestrze jest też ciężki egzamin z materiałów budowlanych. Z obecnego drugiego roku podobno 20 osób go nie zdało.
      Co do uprawnień dystansownik Ci napisał.
      Co do zarobków nie orientuję się.
      Atmosfera jest raczej w porządku, nie ma na co narzekać.
      Takich profesorów póki co nie spotkałemi mam nadzieję, że to się nie zmieni.
      Zdecydowanie można pracować nie tylko w kopalni.

Jeżeli wybierasz budownictwo na AGH zwróć uwagę na specjalizację, bo faktycznie na PK budownictwo jest lepsze, nie ma tam jednak takich specjalizacji jak u nas (budownictwo specjalne, rewaloryzacja zabytków). Jeżeli interesuje Cię któraś z nich wybierz AGH, jeżeli nie, to raczej PK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka