Dodaj do ulubionych

sprawozdanie radnego

21.02.12, 09:07
Na swojej stronie (www.borowski.3o.pl) przy wpisie z 5 lutego umieściłem plik ze sprawozdaniem ze swojej działalności jako radnego w pierwszym roku kadencji. Gdyby kogoś interesowało zapraszam do lektury. Proszę o komentarze i uwagi (na forum lub na mejla), najcelniejsze i najciekawsze rozważę przy opracowaniu przyszłorocznego podsumowania.

Przy okazji dziękuję dwóm forumowiczom Partizanowi i Stepowi za zgodę na wykorzystanie ich zdjęć w tym materiale.

Pozdrawiam
JB

Obserwuj wątek
    • nikzimowy Radnemu ... 22.02.12, 17:43
      - Jak dostałem nakaz podatkowy na tem rok , to .... wolę przemilczeć ...
      - Żonka przez dwa dni się nie odzywała - pewnie ma alergię na posiadacza ,
      - Pewnie jest to nierealne , ale może w trzeciej kadencji , czego życzę , rzuć Jarku temat :
      - Stopniować stawkę podatku w zależności od infrastuktury . Zaniedbana ulica placi ten sam podatek , co odśnieżana . Ulica bez uzbrojenia , bez kanalizacji ( O w mordę ! W mieście w 21 wieku ! ) placi ten sam podatek , co z odprowadzeniem g... O tyle mamy spokój na tych zaniedbanych , że mamy spokój ! Spokój do czasu jak nakazy płatnicze przynoszą .
      • szpila555 Re: Radnemu ... 22.02.12, 22:17
        nikzimowy napisał:
        > - Jak dostałem nakaz podatkowy na tem rok , to .... wolę przemilczeć ...
        > - Żonka przez dwa dni się nie odzywała - pewnie ma alergię na posiadacza ,
        > - Pewnie jest to nierealne , ale może w trzeciej kadencji , czego życzę , rzuć
        > Jarku temat :
        > - Stopniować stawkę podatku w zależności od infrastuktury . Z
        > aniedbana ulica placi ten sam podatek , co odśnieżana . Ulica bez uzbrojenia ,
        > bez kanalizacji ( O w mordę ! W mieście w 21 wieku ! ) placi ten sam podatek ,
        > co z odprowadzeniem g... O tyle mamy spokój na tych zaniedbanych , że mamy spok
        > ój ! Spokój do czasu jak nakazy płatnicze przynoszą .

Zapłacisz jeszcze i opłaty adiaceńskie, jak porobią na Twojej ulicy wszystko o czym piszesz
        ;)
        • nikzimowy Re: Radnemu ... 23.02.12, 20:22
          szpila555 napisał:
          > Zapłacisz jeszcze i opłaty adiaceńskie, jak porobią na Twojej ulicy wszystko o czym piszesz
          ==========================================================
          Nie bój żaby ! Najbliższa inwestycja na mojej hulicy może być przewidziana na rok 2032 , a wtedy niech się spadkobiercy martwią .
          • wujekjarek1 Re: Radnemu ... 24.02.12, 08:13
            hej
            Niku z tą trzecią kadencją to chyba przesadziłeś, ja nie wiem jeszcze czy będę chciał w do drugiej startować ;)

Przesadziłeś też chyba z oceną otrzymanego nakazu. Pozwolę sobie wkleić fragment z sesji (z protokołu) najgorętszej chyba obrończyni podniesienia podatków.

"Radna Alina Niegierewicz zdaje sobie sprawę, że każda podwyżka rodzi kontrowersje i niechęć i to jest normalna sprawa. Czasami nawet nikt nie zapyta ile ona wynosi, ale słowo podwyżka od razu budzi pewną rezerwę. Podliczyła, że wzrost proponowanego podatku od budynków mieszkalnych to 2 gr. i przy przeciętnej powierzchni budynku mieszkalnego 150 m2 podwyżka ta wyniesie 3 zł.
            Natomiast przy działce gdzie jest wzrost z 230 zł opłaty ubiegłorocznej do zaproponowanej
            tegorocznej w wysokości 250 zł to jest kwota 20 zł i w rozrachunku rocznym wychodzi niecałe 2 zł miesięczne. Także przy różnych innych wzrostach, jakie są z każdej strony sądzi, że kwota 2 zł nie jest chyba wygórowaną. Dlatego też sądzi, że nie ma sensu aż tyle dyskutować, bo to jest normalne, że podwyżki być muszą i tak jak wcześniej wspomniała na pewno i tak nikt chętnie się z nimi nie zgodzi."

No chyba, że jesteś obszarnikiem i masz duuuużo nieruchomości ;)
            a o zróżnicowaniu stawek to już Ci Szpila odpisał.

pozdrawiam
            • szpila555 Re: nikowizimowemu na pocieszenie ... 28.02.12, 20:15
              Tylko wybudowanie nowej ulicy wywołuje obowiązek udziału właścicieli nieruchomości przy niej położonych w kosztach budowy, w postaci tzw. opłat adiacenckich. Modernizacja ulicy – bez względu na zakres robót – nie stwarza takiego obowiązku (§ 1 ust. 2 pkt 3 i § 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 1986 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania wysokości udziału w kosztach budowy urządzeń komunalnych, energetycznych i gazowych – Dz. U. Nr 48, poz. 242 z późn. zm.).
              prawo.legeo.pl/prawo/sa-wr-1313-89/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka