non_toxic 04.01.05, 16:56 To co zrobiono wokół ratusza zasługuje na słowa uznania! Gdyby jeszcze na okalającym placu rozlokowały się knajpki, parasole i inne atrakcje. Naprawdę jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kombajnista Re: Brawo! Centrum Bielska wypiękniało! 05.01.05, 18:09 dzisiaj tam sprzedawali choinki :] jak tak popatrzyc to dobry placyk do tego zeby postać z kims zagadać patrząc na zegar, wiec i parasole piwne moglyby byc, tylko hmm jakos nie podoba mi sie ze jesli kiedys będą to będą z jakimiś reklamowymi napisami. Kolor tej kostki ktoa tam lezy jakos mi nie pasowal, ale mozę latem wyplowieje ... Odpowiedz Link Zgłoś
kombajnista Re: Brawo! Centrum Bielska wypiękniało! 10.01.05, 22:04 no i wlaśnei takei imprezy jak orkiestra z koncertem mozna tam robić, jak wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
skara oślepłeś??? 29.01.05, 00:31 Hehe, centrum wypiękniało?????? To jest najgorsza rzecz jaką mogli zrobić miastu. Zabrukować każdy idiota potrafi - wystarczyło troszkę bardziej zadbać o zieleń, bo to dzięki niej zdobywaliśmy (my, czyli Bielsk :P) uznanie wśród przyjezdnych. Teraz to ni wypiął ni przyłatał. I jeszcze radosny widok na Stokrotkę i od razu odruch wymiotny. Tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
enenka Re: oślepłeś??? 29.01.05, 18:09 Racja! Przyjeżdzam do Bielska ostatnio bardzo rzadko i nawet nie widziałam, kiedy to szkaradztwo wykonano ;) Paskudne naprawdę, zupełnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
non_toxic Re: oślepłeś??? 31.01.05, 12:31 Będę się jednak upierał - odsłonięcie zdecydowanie najładniejszej budowli na rynku zrobiło mu dobrze. Gdyby było inaczej zakrzaczony rynek byłby normą w Europie - a nie jest. Ale zeby nie sięgać tak daleko wystarczy spojrzeć na Zamek Królewski w Warszawie - właśnie odsłonili jego wschodnią stronę tę od Wisły. A z moim wzrokiem wszystko w porządku - idiotyzmy widzę ostro. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: oślepłeś??? 31.01.05, 12:44 Z jednej strony cieszy mnie ze nie ma już miejsca pod ratuszem dla miejscowych pijaczków, nikt nie śpi pod krzakiem i nie sika na drzewo. Przechodnie nie mają gdzie żucac smieci itp. Z drugiej jednak strony razi mnie ten nieszczesny, szary bruk. Rozumiem że chodziło o przedwojenny klimat :). Ale przed wojną kladziono szary bruk, bo nie było kolorowego, teraz jest, ale chyba ktoś o nim zapomniał, a szkoda. Mistrzowska mozaika byłaby napewno atrakcją. Teraz pozostaje nam patrzeć na kamienice po drugiej stronie ulicy i kolorowo sie ubierać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: oślepłeś??? 31.01.05, 12:57 Gdyby był oryginalny bruk wszytskie damskie obcasy poszłyby do diabła. Brzmi jak żart ale to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
colour-ize Re: oślepłeś??? 01.02.05, 21:01 hajdis napisała: > Z jednej strony cieszy mnie ze nie ma już miejsca pod ratuszem dla miejscowych > pijaczków, nikt nie śpi pod krzakiem i nie sika na drzewo. Przechodnie nie mają > gdzie żucac smieci itp. Swoją drogą to był dość poważny problem - wielokrotnie wracając ze szkoły spotykałam przemiłych panów urządzających sobie drzemkę pod krzaczkiem ;) Albo ludzi załatwiających swoje potrzeby fizjologiczne w tym miejscu... fuj! ;) > Mistrzowska mozaika byłaby napewno atrakcją. O, to to! Byłoby świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
azmin Re: oślepłeś??? 31.01.05, 16:06 No tos cos ciekawego powiedzial :) Takich najladniejszych budowali to w innych miastach tysiace sa. Zabytki w Bielsku ? Bez jaj ! Ludzie jak do nas przyjezdzaja to chca zieleni i milego wypoczynku a nie betonowych chodnikow na ktorych i tak nie bedzie zadnego ogrodka piwnego a jak bedzie to go o 12 beda zamykac ;) > Będę się jednak upierał - odsłonięcie zdecydowanie najładniejszej budowli na > rynku zrobiło mu dobrze. Gdyby było inaczej zakrzaczony rynek byłby normą w > Europie - a nie jest. Ale zeby nie sięgać tak daleko wystarczy spojrzeć na > Zamek Królewski w Warszawie - właśnie odsłonili jego wschodnią stronę tę od > Wisły. A z moim wzrokiem wszystko w porządku - idiotyzmy widzę ostro. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kombajnista Re: oślepłeś??? 31.01.05, 17:20 no nie przesadzaj, nie mów że jak ktos przyjedzie to chce tu patrzec na kawalek zakrzaczonego bezsensownie, zasranego przez psy, zażyganego placyku, zieleń może powinna być na miejscu stokrotki, ale na pewno nie jakieś bezsensowne krzaczory które były na tym niezaoranym "trawniku" takei dyskusje miały by większy sens gdybysmy o tym rozmawiali w fazie konkursu projektów .. teraz to już sobie mozemy Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: oślepłeś??? 31.01.05, 18:08 Proszę bardzo wymienić mi te tysiące miast z ratuszem z osiemnastego wieku, zwłaszcza w tzw byłym zaborze rosyjskim. Nawet nie tysiące a kilka miast. Każdy powinien się chwalić tym co ma. Oczywiście fatalnie jest że nie ma dawnej zabudowy rynku. Ale ratusz jest na prawde ok. Co do Kombajnisty to widać że żniwa są za pół roku i nie jest w formie. Polemizujesz z czymś czego nie powiedziałem. Jestem przeciw krzakom. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Był jakiś projekt??? ;D 31.01.05, 18:10 Moim zdaniem takie decyzje powinni podejmować mieszkancy... powinien być jakiś konkurs na projekt zagospodarowania tego terenu... powinien być jakiś architekt... powinny być konsultacje architekta z mieszkańcami, którzy powinni otrzymać szansę przedstawienia swoich pomysłów, zaproponowania swoich wizji.... co kto powinien i co sie komu należy i jak to wygląda w rzeczywistości, to sie mija straszliwie z moim pojęciem. Przykre.... Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Był jakiś projekt??? ;D 31.01.05, 20:52 > Moim zdaniem takie decyzje powinni podejmować mieszkancy... powinien być jakiś > konkurs na projekt zagospodarowania tego terenu... powinien być jakiś > architekt... powinny być konsultacje architekta z mieszkańcami, którzy powinni > otrzymać szansę przedstawienia swoich pomysłów, zaproponowania swoich wizji.... > co kto powinien i co sie komu należy i jak to wygląda w rzeczywistości, to sie > mija straszliwie z moim pojęciem. Przykre.... e tam :) konsultacje??? chcesz żeby pojawiło dwadzieścia kilka tysięcy projektów?? - a co człowiek to projekt:)), kto za to zapłaci - chyba, że każdy kto składa projekt wpłacałby tez kasę? toż nadworny architekt miejski czy powiatowy nie mialby kiedy ła*ówek brać - tylko oglądać projekty - NIE i jeszcze raz NIE - demokrację już mieliśmy, teraz przynajmniej można pokrytykowac władze, a gdyby był konkurs krytykowalibyśmy tych, którzy wybrali inaczej niż my chcemy - ratusz w bielsku jest OK, otoczenie też da się znieść, szczególnie jak za często się tam nie bywa :) kilka dni temu był tu post o starych pocztówkach, na jednej z nich jest zdjęcie ratusza z zaparkowanym obok jakimś pojazdem (na szczęście nie furmanką :) a pomiedzy parkingiem i Mickiewicza już wtedy był szpaler żywopłotu - to pewnie jeszcze z wczesnych lat siedemdziesiatych (bo późniejsze siedemdziesiąte już trochę pamietam i wtedy był tam remont - jedno wielkie ogrodzenie) chwała władzy przynajmniej burmistrz ma sie czym chwalić - a następne wybory niedługo, niedługo :) - może plakat wyborczy będzie wisiał na Ratuszu a nie na balkonie chaty Cytrynki :) wuj mowi, że jest dobrze a z wujem można się zgadzać lub nie ale nie wolno mu zabierać prawa do własnego zdania pozdrawiam wuj Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Był jakiś projekt??? ;D 31.01.05, 21:05 Zgadzam się. Wiem też że burmistrz bedzie się chwalił. :) Ale trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: oślepłeś??? 23.03.05, 13:33 dokładnie ... jeśli centrum miasta wypiękniało to ja muszę sprawić sobie jakieś okulary. albo może Ty zdejmij "różowe" bryle z nosa. Wybrukowanie placu wokół ratusza to nie jest kwintesencja piękna według mnie, a na dodatek postawienie obok "kloca" zwanego "Stokrotką" to już zupełna porażka i tragedia ... no ale cóż... komuś musiało się to opłacać ... Odpowiedz Link Zgłoś
colour-ize Re: oślepłeś??? 23.03.05, 19:11 A ja jutro zjeżdzam na święta, więc to wszystko sobie dokładniej obejrzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: oślepłeś??? 25.05.05, 18:12 nie nazwałbym tego porażką ... odpowiedniejsze słowo to" "dramat" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: oślepłeś??? 25.05.05, 20:58 A teraz kładą szarą kostke pod kolorowymi kamienicami............... masakra Odpowiedz Link Zgłoś
non_toxic Re: oślepłeś??? 25.05.05, 21:34 Potwierdza sie ze to co nam najlepiej wychodzi to narzekanie. Lepszy bruk i krzaki niz kostka? Wedlug mnie nie. Stokrotka nie jest architektoniczną Wenus z Milo ale gdzie ma byc sklep - i to czalkiem schludny - jak nie przy rynku? A pomieszanie nowoeczesnej i starej architektury to dzis norma. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: oślepłeś??? 26.05.05, 00:21 Jej, ja nie narzekam wcale. Oby dało sie przejsc po chodniku. kwestia dotyczy zupełnie czego innego, a mianowicie: czy ten chodnik musi być taki zwykły, szary??? moim zdaniem nie musi, mógłby być - inny, fajny, kolorowy, pomysłowy, oryginalny, budzacy zachwyt, przemyslany, zaprojektowany,nadzwyczajny, przyciagający wzrok, atrakcyjny................... ale nie jest... a mógłby być i to mnie trochę trąca... ale to nie jest najwiekszy problem w moim życiu a sklep wogóle mi nie przeszkadza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: oślepłeś??? 26.05.05, 02:08 Kurde taki natłok przymiotników, ze mi zaparło dech w piersiach, klatce piersiowej, płucach, oskrzelach, skrzelach, aparatach szparkowych:P Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: oślepłeś??? 17.06.05, 14:42 a mi się nie podoba bielskie centrum ... Odpowiedz Link Zgłoś
non_toxic Re: oślepłeś??? 17.06.05, 15:58 Mi tez nie tak znow bardzo - ale uwazam ze jest ladniej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo nie jest ładniej :( 17.06.05, 16:34 nie podoba mi się, bo nie pozostawiono żadnej zieleni ... po prostu wycięto całą i wybetonowano na cacy cały plac ... i jeszcze na dodatek ta nieszczęscna stokrotka ... nie nie podoba mi się nasze centrum ... stanowczo jestem na nie Odpowiedz Link Zgłoś
wdv Re: nie jest ładniej :( 17.06.05, 17:12 Zamiast drzew masz dorodną stokrotkę (polną). Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: nie jest ładniej :( 17.06.05, 22:19 Popatrz na krakowski rynek. Lasu nie uswiadczysz a i Sukiennice to takie renesansowe Stokrotki. :) Odpowiedz Link Zgłoś