Dodaj do ulubionych

Wyrok dla Urbana

28.01.05, 12:57
Za co?
A no za to: www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=719&zaznacz=obwo%BCne

Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • s-wis.p-sia Re: Wyrok dla Urbana 28.01.05, 22:08
      Trudno jednoznacznie się określić, przynajmniej mi.

W Polsce jest wolność słowa. Osoby publiczne muszą liczyć się z tym oraz z
      niesprawiedliwą krytyką, która może ich dotknąć. Z drugiej strony są jakieś
      granice, poza tym jakieś szczególne znieważenie głowy państwa (tutaj
      naigrywanie się ze starości) można traktować podobnie jak znieważnie symboli
      narodowych (flagi, godła, hymnu).

Trudno mi w tej kwesti zająć jednoznaczne stanowisko. I myślę, że w tym wypadku
      każda decyzja sądu będzie zła (nie ukarać źle i ukarać niedobrze).
    • odziej Re: Wyrok dla Urbana 28.01.05, 22:11
      Co ja na to?
      Cóż, przeczytałem "felieton" Urbana i chociaż nie jestem tego wyznania
      przyznam, iż sąd z pewnością miał ciężki orzech do zgryzienia. Zapoznałem się
      też z linią obrony adwokata jak i prokuratury , która podtrzymuję w związku z
      apelacją żądanie 10 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 3 lata i 20 tys. zł
      grzywny. W sumie trochę dziwię się ,że postawiono zarzut znieważenia, bo sam
      znieważony nie wnosił o to a zrobiło to Forum Mlodych PISu (a jak mnie pamięć
      nie myli 216 kk jest z powództwa prywatnego). Znieważenie traktuje się w kk
      jako przestępstwo przeciwko godności osobistej człowieka, czyli jego
      subiektywnemu odczuciu własnej wartości. W takim razie sam zainteresowany
      powinien się tym zająć. Czy nie lepiej było wnosić o obrazę uczuć religijnych?
      Sam Watykan nawet nie zainteresował się sprawą a Urban ma na tyle dobrego
      adwokata, że wyrok grzywny mogę uznać raczej w roli godzącego interes
      pokrzywdzonych słowami Urbana. Juz sam proces był spektaklem - adwokat miał od
      metra argumentów,podobnie sam oskarżony chociaż przyznam ,że i pani prokurator
      dzielnie się broniła:)Patrząc jednoczesnie na opinie środowiska
      dziennikarskiego, widać że nie są zadowoleni z wyroku - i nie tylko w Polsce
      ale i na świecie.Wydaje mi się,że zgodnie z zapowiedziami Urbana, który będzie
      się odwoływał do samego końca możliwe jest i to bardzo, że Trybunał
      Sprawiedliwości nie zgodzi się z werdyktem polskiego sądu. Jedno jest pewne-
      artykuł jest niesmaczny. Należy jednak się w niego wczytać i patrzeć raczej
      przez pryzat całej działalności tygodnika NIE. Jest to brukowiec należący do
      ateisty, a ateizm nie jest przestępstwem...jedne ze słów Urbana z jego
      mowy:"Spoglądanie na kult papieża okiem ateisty jest równie uprawnione jak
      ekstaza u dewotek"
      Nie bronię Uszatego Gebelsa Stanu Wojennego, ale jeśli chodzi o jeden fakt to
      przyznaję - jesteśmy uczuleni na punkcie Jana Pawła, bo jest naszym rodakiem i
      to czyni go kimś specjalnym. W innych państwach tak nie jest i nawet za
      panowania innych papieży (a byli to Włosi)nawet naród włoski tak nie odnosił
      się do papieża jak my obecnie. Nie podoba mi się sposób postępowania Urbana ale
      mamy wolność słowa i jak coś się nam nie podoba to zawsze możemy pozwać kogoś
      do sądu:)

A z innej beczki:w końcu znów sie mówi o Urbanie, bo przycichło
      ostatnio.Widzieliście jak się ustawiał do fotek z dziennikarzami:)

pozdrawiam

PS: no hard feelings...
      • s-wis.p-sia Re: Wyrok dla Urbana 30.01.05, 17:30
        Widzę, że odzywa się w Tobie duch tolerancji dla wszystkiego i wszystkich. Tak
        się składa, że jakoś najczęściej pojęcie tolerancji i wolności słowa jest
        używane i przytaczane wtedy, gdy się jeździ po papieżu albo Kościele jak po
        łysej kobyle. Wtedy ilość obrońców wolności słowa i wyrażania opinii gwałtownie
        wzrasta. A wyobrażasz sobie, co by się stało, gdy ktoś podobny tekst napisał
        np. o zwierzniku Cerkwii prawosławnej, naczelnym rabinie Izraela czy Dalaj
        Lamie? Ciekawe jakby wtedy ci obrońcy pluralizmu i wolności by śpiewali? I czy
        byłbyś wtedy tak samo pewien wyniku procesu w Strasburgu?

W tym konteście ciekawie wygląda to oświadczenie właścicieli portalu Gazeta.pl:
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34437,2518101.html
        • odziej Re: Wyrok dla Urbana 30.01.05, 20:30
          Witam

Jeśli mam być szczery to odpowiadam w następujący sposób:
          1. Każdy ma prawo do sądu,obrony i odwoływania się od wyroku w każdej
          instancji. Polski, niezawisły sąd wydał wyrok i póki co mamy jasną sytuację.
          Hajdis zaczeła wątek pytając się o opinię, więc ją wyraziłem. Przyznam, że nie
          lubię się tłumaczyć-podobno tylko winni to robią.
          2. zaznaczyłem, iż nie podoba mi się postępowanie Urbana
          3. odpowiedziałem na post patrząc ze strony tego, który skończył prawo i dziwi
          się, że zastosowano takie przepisy a nie inne. Nie wiem co studiowałeś albo co
          studiujesz ale jak się znam na kk, to inaczej zapatrywanoby się na powództwo
          związane z obrazą uczuć religijnych a inaczej na znieważenie (osobiście z takim
          powództwem bym wystapił)
          4. ludzie będący wierzącymi, niezależnie od wyznania, jeśli są fanatykami to i
          tak bedą doprowadzać do sytuacji gdzie za każde słowo niekoniecznie prawdziwe
          bądź miłe jak "jeździć po papieżu, metropolicie, naczelnym rabinie, lamie, etc.
          jak po łysej kobyle" będą uruchamiac machinę sądownictwa. Tylko trzeba to robić
          z głową i patrzeć czy warto.
          5. Strasburg - prawdopodobnie ostatnia instancja w sprawie...od początku swego
          istnienia wydaje wyroki w oparciu o zasadę rozdziału państwa od religii
          traktując wszystkie wyznania na równi z ateizmem. Wybacz ale nie tylko w Polsce
          ludzie w gazetach piszą o tym, że Papież powinien złożyć urząd - oczywiście nie
          w tak wulgarny sposób jak Urban.A tutaj wygląda tylko na to, że użyto
          słownictwa nie licującego z powagą normalnego człowieka. Wszyscy wiemy, że
          Urban jest taki jaki jest a oprócz niego mamy jeszcze innych ciekawych, np.
          Leszka Bubla, który jeździ po Żydach jak Urban po Kościele; masz do tego
          niejakiego Jonasza,wydawcę Faktów i Mitów. Świat jest pełen ludzi myślących
          inaczej i wypowiadajacych swoje poglądy - a jednak nikt ich nie pozywa do sądu;
          może za wyjątkiem Bubla, którego ostatnio faktycznie widziałem w sądzie:)Nie
          przesądzam o werdykcie a jedynie patrząc pragmatycznie przypuszczam, iż jeszcze
          każą nam dopłacic Urbanowi za te 20 tys.
          6. nie wierzę w tolerancję a jedynie we współistnienie bo tolerancja w swej
          książkowej wersji nigdy nie będzie miała miejsca na ziemi-smutne ale prawdziwe
          i jest raczej wymysłem ludzi słabych, jak to ujmował Nitzche. Nikt z nas nie
          jest przygotowany na to, by bez żadnych uwag przyjmować poglady innych.Musimy
          współistnieć a poglady powinny się spierać i wyłaniać wspólną odpowiedź. Zbyt
          dużo ludzi oddało swe życie za poglądy...

To na tyle, bo dyskusja może niepotrzebnie zejść na stricte religijną
          przepychanke a nie o to tutaj chodzi. Natomiast co do oświadczenia właścicieli
          portalu...myślę, ze o zmarłych nie powinno się mówić źle, bo nie mogą się w
          jakikolwiek sposób bronić i z pewnością ludzie którzy propagują takie postawy
          mają za mało odwagi by atakować za życia. Też usuwałbym takie posty ze stron
          portalu. Niestety popatrz na to co się dzieje m.in. na www.wp.pl - internauci
          odpowiadający na artykuły mają z regóły mniej kultury niż krowa zostawiająca
          placek na środku ulicy - szkoda że tam nie ma moderatora:( Zbyt często
          niedorośliśmy do tego by się wypowiadać.

pzdr
          • hansgrubber Re: Wyrok dla Urbana 31.01.05, 21:09
            Ciekawa dyskusja. Ale trzymam stronę Odzieja. Choć tekst Urbana jest żałosny.
    • hajdis Re: Wyrok dla Urbana 02.02.05, 23:29
      Papiez jest chospitalizowany.
      Czyzby Urban mial troche racji???

Oczywiste jest ze forma artykułu jest co najmniej nie na miejscu, ale jezeli w
      treści jest zawarta prawda?

Czy watykan zają sie ta sprawą, czy ktoś zaprzeczył temu, że Papiez jest w złym
      stanie i podróze są mu niewskazane, czy ktoś wreszcie powie ze człowiek w jego
      stanie, w jego wieku, z jego chorobami, powinien jeździć po świecie i resztkami
      sił czytać słowa, których moze nawet nie rozumieć???

Dla mnie artykół jest prawdą w chorej oprawie. Tyle.
      • s-wis.p-sia Re: Wyrok dla Urbana 20.02.05, 21:35
        Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że o kondycję papieża i całego Kk
        najbardziej się troszczą ci, którzy ani z jednym ani z drugim nie mają nic
        wspólnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka