Dodaj do ulubionych

Ciekawostka

16.03.04, 10:40
E-mail o takiej treści trafił do mojej gazetowej skrzynki:

Słuchaj takim osobowościom jak M.Gretkowska panienki w
rodzaju :Magdzi Michałowskiej,czy Agnieszki Drotkiewicz mogą co
najwyżej wykośić trawnik przed domem.....o wyczyszczeniu butów nie
wspominając.

Pozdrawiam!

Wysłał go ktoś o tajemniczym nicku randoraf@gazeta.pl

Drogi Panie Randoraf,

Nigdy nie miałam okazji spotkać Pana na tutejszym forum, więc nie wiem, skąd
Pana pomysł aby napisać właśnie do mnie? Oczywiście, w wypowiedziach
zamieszczanych na forum Książki niejednokrotnie podkreślałam, że twórczości
pani Gretkowskiej nie cenię, ale z przykrością stwierdzam, że nazwisko pani
Michałowskiej nic mi nie mówi, a książki p. Drotkiewicz jeszcze nie czytałam,
więc tym bardziej nie rozumiem Pana e-maila.

Czy byłby Pan łaskaw wytłumaczyć?

Obserwuj wątek
    • undyna Re: Ciekawostka 16.03.04, 12:41
      Jakkolwiek nie jestem niejakim Randorafem, to bardzo mnie rozbawiło, to co
      napisałaś i jednocześnie życzę ci wszystkiego najlepszego, dla mnie Proza
      P.M.Gretkowskiej to popcorn, chociaż moja przyjaciółka twierdzi, że jak się
      jest w ciąży, to nawet, nawet, pozdrawiam:)
    • dr.krisk Jako znany gretkowskożerca... 16.03.04, 19:43
      . zaraz zajrzałem do mojej skrzynki pocztowej, czy tam czegoś nie ma dla mnie:
      jakiś wymyślnych inwektyw, czy opisu skomplikowanych i pracochłonnych tortur...
      A tu nic. Same stare zakurzone posty się walają.
      Dziwne. Widocznie pani hania czymś szczególnie się zasłużyła.
      Kim do cholery jest ta Madzia Michałowska?
      Dziwna i tajemnicza sprawa....
      Na miejscu pani hani zacząłbym nosić ciemne okulary i prochowiec z podniesionym
      kołnierzem.
      KrisK
      • hania55 Hmm... 16.03.04, 21:21
        Rozpatruję również możliwość emigracji i zmianę tożsamości. Jak to człowiek nie
        wie, czym komu podpadnie! Tak sobie żyję z dnia na dzień i nawet nie wiem, że
        napisawszy kiedyś na forum, iż produkcyjniaki pani Gretkowskiej nijak w moim
        guście nie są, naraziłam się komuś tak okropnie, że zaczął mnie jakowąś Madzią
        Michałowską dręczyć. Że nie wspomnę o okrutnych wyrzutach sumienia z powodu
        niezapoznania się z bestsellerem p. Drotkiewicz (pewnikiem tłumaczenia o braku
        czasu i nadmiarze lektury oraz innych zajęć nie pomogą?). I jakie kto ma
        interesa w tym, żeby mnie tak dręczyć? No?

Idę zrobić rachunek sumienia.

Pana Doktora nieodmiennie pozdrawiam!
        • noida Re: Hmm... 16.03.04, 21:44
          Magda Michałowska, autorka książki "Trzeci naiwny człowiek" zaliczonej przez
          księgarnię wysyłkową do kategorii "Literatura dla nastolatków". Ma 15 lat, a
          zaczęła pisać w wieku 12. Coś mi świta, że chyba kiedyś była o niej mowa na
          forum. Zgadnijcie, kto ją wydał...

PS. Tym mniemniej sprawa wciąż pozostaje zagadkowa. Ja się wypowiadałam
          przeciwko wielu autorom, idę zajrzeć do skrzynki, może na mnie też jakieś
          kalumnie czekają.
          • hania55 Re: Hmm... 16.03.04, 21:47
            Kto ją wydał? Czyżby wydawnictwo mające coś wspólnego z panem o inicjałach PD-W
            i z pewną galerią, której nazwa zaczyna się na literę R.?

PS. Dzięki za oświecenie w sprawie M. Michałowskiej, bo mnie to zaczynało
            dręczyć!
            • noida Re: Hmm... 17.03.04, 23:01
              Otóż właśnie ten pan. Przy tym tłumaczył, że wcale nie wydaje ze względu na
              młody wiek autorki, lecz na liczne artystyczne walory powieści.
      • undyna Re: Jako znany gretkowskożerca... 16.03.04, 22:33
        oraz kapelusz dla niepoznaki;)
    • lunatica do hani 16.03.04, 22:29
      troszkę się zabawiłam... ale nic ciekawego nie znalazłam. tylko to:
      budo.net.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=6228
      i jeszcze kilka jego wypowiedzi (ale jedynie na forum AIKIDO)
      budo.net.pl/search.php?search_id=965548662&start=0
      ach! jak miło być detektywem :-)
      pozdrawiam, l.
      • hania55 AI 16.03.04, 22:34
        Ai, ai, ai - brzmi groźnie! Wybieram emigrację w trenczu z postawionym
        kołnierzem i wielkich ciemnych okularach.

PS. Zdania na temat pani Gretkowskiej nie zmienię i basta!
        • lunatica Re: AI 16.03.04, 22:49
          cimne okulary, czarny płaszcz - to może być za mało! nie wykluczaj operacji
          plastycznej. ale i to może nie wystarczyć. co z kodem DNA? oj, czekają Cię
          zmiany, czekają!
      • dr.krisk Zainteresowania: aikido.. 17.03.04, 00:40
        W związku z powyższym (to znaczy tym aikido) uprzejmie informuję, że nabralem
        gwałtownego uwielbienia do pisarstwa Pani Manueli Gretkowskiej, co przejawiło
        mnie się w stuporze, oraz gwałtownej samokrytyce. Obrzydzenie mnie bierze, jak
        przypomnę sobie moje głupawe dowcipy na temat Wielkiej Pisarki, moje
        niedowarzone śmichy-chichy, oraz pretensjonalno-prowincjonalne facecje. Pewneym
        usprawiedliwieniem może być fakt, że kierowała mną zazdrość o Warstat Literacki
        oraz ogólną erudycję Pani Manueli Gretkowskiej.
        W związku ze złożeniem niniejszej samokrytyki uprzejmie proszę o zaniechanie
        względem moje osoby jakichkolwiek form przemocy fizycznej, związanych zwłaszcza
        z tzw. wschodnimi sztukami walki, a aikido w szczególności.
        Z poważaniem:
        KrisK Skruszony
        • noida Bez paniki.. 17.03.04, 23:03
          Może to nie ten sam osobnik, tylko przypadkowa zbieżność ksywek? Tak sobie
          bowiem myślę, że aikido i Gretowska nijak w parze nie idą...
          • hania55 Re: Bez paniki.. 17.03.04, 23:07
            noida napisała:

Tak sobie
            > bowiem myślę, że aikido i Gretowska nijak w parze nie idą...

A, to nigdy nic nie wiadomo, co tam fanowi / fance Manueli G. po głowie
            chodzi....
            • noida Re: Bez paniki.. 17.03.04, 23:10
              Też racja... niezbadane są ścieżki ludzkiego umysłu. Ale i tak myślę, że na
              razie zamiast emigrować wystarczy, że nie będziesz się ostentacyjnie
              przechadzać po parkach i ciemnych zaułkach wieczorami. Możesz też wypatrywać
              podejrzanych elemntów w bramie. I emigruj dopiero, jak któregoś złapiesz na
              gorącym uczynku czychania!
          • lunatica to nie jest zbieg okoliczności 18.03.04, 15:47
            to nie jest zbieg okoliczności. człowiek od aikido ma ten sam adres mailowy,
            jak człowiek od którego hania dostała maila :-)
    • ada08 Re: Ciekawostka 17.03.04, 07:30
      Skąd wiesz, Haniu, że nadawca tego listu jest panem, a nie panią ?
      Tak tylko pytam przez ciekawość. Do Gretkowskiej, dla odmiany,
      ciekawości żadnej nie mam... :-)
      a.
      • hania55 Re: Ciekawostka 17.03.04, 10:37
        Pewności nie mam, ale ten nick tak maskulinistycznie brzmi. No i
        zainteresowania aikido... Ale może to jakaś waleczna wielbicielka Gretkowskiej,
        faktycznie....
        • Gość: Lila Róż wielbicielka Gretkowskiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:55
          ...wprawdzie nie walcząca, ale zadeklarowana:) Książki wyżej wyminionej
          niestety trochę mnie męczą (polecam w hiszpańszczyźnie), ale za to jaka
          osobowość, proszę Państwa! Erudycja, ekstrawagancja, elegancja duchowa.
          • Gość: Zdanka wielbicielka Bieńczyka IP: 62.233.181.* 17.03.04, 23:08
            Hmm...Dlaczego w hiszpańszcyźnie? Nie byłabym sobą,jakbym tego nie napisała: Z
            Gretkowską było dobrze do czasów 3 książki,potem to już równia pochyła.Ma cięty
            język ,jest inteligentna,ale...nie da się jej prozy po ludzku lubić.Za dużo
            powielania siebie,w kółko identyczne pomysły na niczym nie uzasadniony seks-
            krótko mówiąc ,ona się skończyła jako pisarka.Ale wątki antropologiczne miala
            ciekawe,na początku.
            • Gość: Lila Róż Re: wielbicielka Bieńczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 15:01
              wlasciwie sie zgadzam, ale sentyment do osoby pozostal...
              a hiszpańszczyzna: trafilam na przekład hiszpański kabaretu metafizycznego i
              czytalo mi sie znacznie lepiej (znam biegle)...chociaż moze tylko dlatego że
              kazdy jezyk "dzieli" rzeczywistosc troche inaczej...przeklad nie oddaje pewnych
              subtelnosci, ale tez maniery nie wychwytuje sie tak latwo jak w orginale...
        • arana Ech!... :)) 17.03.04, 15:12
          Jak to!? Hania w niebezpieczeństwie, a forumowe orły i sokoły nie zrywają się
          do lotu?
          Czy to skutek nieodpowiednich lektur?
          Może trzeba wrócić do klasyki?

Arana
    • Gość: Jarecka Re: Ciekawostka IP: *.acn.waw.pl 18.03.04, 18:34
      Haniu, nie marudź! Ktoś chciał się podzielić przemysleniami i się podzielił. A
      że z Tobą akurat? Ja, prosta kobieta, często i z przyjemnością zaglądam
      na "kuchnię" i stąd Cię głównie znam. Twoje posty są zwykle uprzejme, rzeczowe,
      roztropne, trzymają się kupy i "popychają sprawy do przodu". Domyślam się za
      nimi (a to, że się "kogoś" domyślam juz coś sygnalizuje)osoby sympatycznej,
      zrównoważonej, z wyobraźnią, takiej, która nigdy nie przycięła sobie drzwiami
      szerokiej spódnicy, wie co robi i nie potyka się o wlasną nogę. Parę razy,
      czytając je, wzdychałam: komu by szkodziło, gdyby wszystkie Hanie takie były?...
      Ale coś za coś...Jak któregoś dnia dostaniesz e-maila z prośbą uprzejmą o
      szklaneczkę czegoś chłodnego na głowę, pełną wątpliwości, kiepskich przeczuć,
      ogólnego niepokoju i takich różnych, jeszcze gorszych - to kto wie, czy on nie
      będzie ode mnie...
      Pozdrawiam. Po prostu. H
      Ale ciepło.
      • hania55 Re: Ciekawostka 18.03.04, 20:57
        Haniu, moja miła imienniczko, ja nie narzekam, tylko chciałabym, żeby
        tajemniczy (tajemnicza) randoraf czytający (czytająca) Gretkowską ćwicząc
        aikido pisał (pisała) ujawnił (ujawniła) się na forum i np. wyjaśnił
        (wyjaśniła) kto to jest Magdzia Michałowska i dlaczego mi z nią w mailu
        wyjeżdża, skoro ja nawet nie wiem, o co chodzi?! :-)
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka