Dodaj do ulubionych

Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej

13.09.05, 08:59
W sprawie Szkoły Podstawowej Nr 5 im. Szarych Szeregów widać dokładnie kto tu
chce rozwiązania problemu. Kolejne brednie i insynuacje puszczane są w obieg,
kolejne wyssane z palca oskarżenia. Stale zatem dolewa się oliwy do tego
tlącego się ogniska. W imię czego - w imię tego by temat żył, żeby były
kolejne emocje, a nóż może ktoś nie wytrzyma i zrobi jakąś głupotę. A w
dodatko prasa ędzie miała o czym pisać. I tak naprawdę o co tu chodzi.
Dzieciaki uczą się w małych ciasnych klitkach, chodzą po ciasnych ciemnych
korytarzach, nie mają sali gimnastycznej, a na zajęciach lekcyjnych z
wychowania fizycznego jak biegają po osiedlach to może ich jakiś kundel
pogryzie. Słyszałem , że w budynku tej szkoły jedna z sal lekcyjnych ma okno
o wymiarach 50 na 60 cm i drzwi o wysokości 1,70 m, a wysokość pomoieszczenia
około 2 m. Całe szczęście , że tak nauczyciele tej szkoły są tak niskiego
w2zrostu. Na miejscu Burmistrza i Rady Miasta zakończył bym ten cyrk - a
niech dalej uczą się w tej norze, skoro nie odpowiadają im warunki godne
dzisiejszych czasów i najważniejszy jest duch. Przecież widać tu bardzo
dobrze o co w tym wszystkim chodzi. Tu tak naprawdę chodzi o robienie
ludziom "wody z mózgu"
Obserwuj wątek
    • brutus1111 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 13.09.05, 09:19

Pan Burmistrz bardzo dobrze, że dostał lekcje od rodziców w szkole nr, 5 (bo
      szkoła jest po to by uczyć). Może zrozumie, że komuna się skończyła i władza to
      nie tylko on i jego wola, którą lud Bielska wypełni z uśmiechem na ustach.
      Ale moim zdaniem przeniesienie szkoły do budynku gimnazjum jest racjonalnym
      posunięciem. Jest coraz mniej dzieci i będzie jeszcze mniej, budynek gimnazjum
      ma wolne miejsce, które można zagospodarować. Można np. zaoszczędzić pieniądze
      na ogrzewaniu zimą budynku przy ul. Kopernika. W budynku gimnazjum jest sala
      gimnastyczna z prawdziwego zdarzenia.
      Osobiście uważam że walka o budynek szkoły nr 5 to tylko walka polityczna gdzie
      chcą się pokazać ludzie Prawicy. Jedność stara się pokazać przed wyborami.
      Dlatego w telewizji widać Panów Linke, Daniło, Radkiewicz.
      • firmajanka Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 13.09.05, 10:34
        Powiedzmy jasno.
        To jest heroiczna obrona reduty katolickiej.
        Nikt nie myśli tu o dzieciakach.
        • obserwer11 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 13.09.05, 22:40
          jak to nie myśli o dzieciakach !]
          Pediatrzy , pedagodzy oraz psycholodzy szkolni o tym myślą !
          co będzie z tym jeszcze młodym społeczeństwem ! /?????
          • pawello20 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 13.09.05, 22:45
            To są głupie zagrywki radnych prawicy Chcą się pokazać z tej lepszej strony,
            żeby chociaż rodzice dzieci z piątki na nich zagłosowały
            • spoko444 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 14.09.05, 15:40
              Widzę, że na tym forum są także ludzie,którzy potrafią myśleć niezależnie od wiatru politycznego.
        • ewa9643 Re: Szkoła Nr 5 - co za reduta 15.09.05, 11:15
          Ja jestem innego wyznania i moje dziecko jest w tej szkole. To nie jest żadna
          obrona reduty katolickiej.
      • ewa9643 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 15.09.05, 11:24
        To nie jest walka polityczna. Politycznie to już pokazali i z prawicy i z
        lewicy i z koalicji jaką bzdetna uchwałę podjeli. Rodzice przedstawili na sesji
        analizę ekonomiczna oświaty w Bielsku udowadniajac iz szkoła Nr 5 jest szkołą
        bardzo atrakcyjną i jedna z najtanszych w utrzymaniu. Co oczywiście
        potwierdzono ze tak jest. I potwierdzono ze samo przeniesienie nie ma żadnych
        korzysci finansowych dla miasta, a wrecz przeciwnie po przeniesieniu wydatki na
        utrzymanie budynku gimnazjum wzrosną.
    • agroturystyczny Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 14.09.05, 22:18
      Najbardziej mnie zastanawia hasło, że chce się zlikwidować szkołe z tradycjami.
      O ile ja dobrze pamiętam ten gmach nigdy nie był szkoła- to raz- dwa, że
      tradycja tej szkoły to 12 lat ( jaka to tradycja), trzy - to to, że ten gmach
      zawsze miał jakieś "czerwone" tradycje (ale może w mniemaniu rodziców to
      właśnie jest komusz tradycja).
    • ewa9643 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 15.09.05, 11:02
      Widze iż nie jest ktoś zorientowany. Problem trwa od prawie roku.I chyba nie
      było Pani ani na jednym zebraniu czy sesji. A pozatym po przeczytaniu Pani
      wypowiedzi nie moze pani wypowiadac się na temat warunków nauczania w szkole
      Nr. 5 skoro jak widać nie orientuje sie Pani jakie warunki nauczania sa
      proponowane dzieciom w szkole Nr 1. I tu jest problem.
      • firmajanka Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 15.09.05, 11:47
        Podsumujcie co dzieci zyskaja w nowej szkole ?
        A co stracą ?
        Szukajcie rozwiązania metodą za i przeciw
        Waga argumentów będzie decydującą !

• ewa9643 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 15.09.05, 12:14
          Argumenty są tylko dlaczego dopiero teraz chca je usłyszeć. A gdzie byli przez
          pół roku kiedy to rodzice przychodzili na sesje by przedstawić swoje stanowisko
          w tej sprawie. jak tylko była cheć rozmów cześć radnych opuszczala obrady.
          Dlczego? Czyzby argumenty były tak bardzo wiarygodne że sie bali?
          • an161 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 16.09.05, 21:58
            Pani profesor Kudrycka - podlaska eurodeputowana , będąc "mediatorką z
            ramienia platformy obywatelskiej", w temacie Szkoły Podstawowej Nr 5, określiła
            tą szkołę jako elitarną w Bielsku Podlaskim. Nie bardzo mogła uzusadnić tej
            elitarności - ale ja może to uczynię, bo jestem świeżo po rozmowie z jedną z
            osób , która ma ciekawe dane. Chodzi mianowicie o wyniki egzaminów uczniów klas
            6-tych szkół podstawowych w roku szkolnym 2004/2005. Średnia w województwie
            podlaskim, na 40 pkt możliwych , wynosi 29,69. Do egzaminu przystąpiło 405
            uczniów klas 6-tych z Bielska Podlaskiego i średnia uzyskana wynosi 31,17 i
            jest wyższa od średniej wojewódzkiej. Zatem mamy czym się chwalić. Za miastem
            Bielsk jest Orla ze średnią 30,03, Rudka - 29,03, Gmina Brańsk - 28,52, miasto
            Brańsk - 28,23, gmina Bielsk - 28,20, gmina Wyszki - 27,60 i gmina Boćki -
            26,82. Zatem szkoły bielskie klasują się bardzo dobrze. Ale wyniki są bardzo
            zróżnicowane. Najlepsza jest trójka ze średnią 32,59, potem jest dwójka - ze
            średnią 32,08, dalej jest czwórka , ze średnią 30,97, a ostatnia jest
            tzw. "elitarna" młodzież ze Szkoły Nr 5 - z wynikiem 28,35. Jeżeli to jest
            elitarna szkoła, to ja przepraszam, co to za elita. A wynik jest , jak
            wcześniej napisałam na poziomie miasta i gminy Brańsk, skąd Pani dyrektor się
            wywodzi. Burmistrz chwalił się , że dodatkowo skierował milion do naszych
            szkół. Proponuję burmistrzowi, aby dzielił te pieniądze zgodnie z osiąganymi
            wynikami. A dyrektorce proponuję, żeby w końcu zamiast politykować i prawić o
            patriotyźmie i różnych innych dyrdymałach, zajęła się sprawą nauczania. A w
            ogóle nie wiem - dlaczego ta pani jest nadal dyrektorem.

• rafiki10 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 16.09.05, 23:02
              an161 napisał:
              > A w ogóle nie wiem - dlaczego ta pani jest nadal dyrektorem.
              >
              >
              Jest tylu bezrobotnych nauczycieli z powołaniem, których interesuje DZIECKO a
              nie polityka. Może wreszcie powinno się wyciągnąć konsekwencje wobec ludzi,
              którzy nie są godni miana pedagoga.
              • an161 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 17.09.05, 07:06
                Zgadzam się
                • marcingeorge dyrektor jest ,,kapitan statku''... 17.09.05, 07:30
                  mimo burzy załoga chce płynąć dalej,a kapitan schodzi ostatni,więc?
                  • an161 Re: dyrektor jest ,,kapitan statku''... 17.09.05, 15:05
                    Ta łajba już zatonęła wraz z kapitanem, która nie umioała pływać. Cześć ich
                    pamięci.
              • maria93 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 17.09.05, 16:29
                My jako rodzice szkloy Nr 5 możemy być dumni iż wlaśnie ta pani jest
                Dyrektorką, ponieważ na pierwszym miejscu postawila na dobro dziecka i jest
                zdodna z Rodzicami szkoy Nr 5 . Protes brzmi Rodzice dzieciom.I nie jest
                absolutnie polityczny. I jeszcze jedno do polityków którzy chcą ingerować w tej
                sprawie. Ten protest jest wylącznie rodziców i jak chcecie zrobić sobie reklamę
                wyborczą akurat w tej sprawie . To nie ma tam miejsca na polityke.
                • an161 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 17.09.05, 18:58
                  Nie podzielam twojej wypowiedzi. Protest jest polityczny. Przy okazji panowie
                  Radkiewicze i Leszczyńscy chcą zapisać swój dorobek w pracy Rady Miejskiej. A
                  co myślą rodzice, to tak naprawdę nikt nie wie, bo się ich nie zapytano. Sądzę,
                  że większość rodziców jak narazie siedzi cicho pod wpływem tych wydarzeń, co
                  bardzo dobitnie przedstawił jeden z rodziców na spotkaniu z burmistrzem w dniu
                  14 września . A może należałoby autentycznie zapytać rodziców w sposób
                  przewidziany w demokracji, bez żadnych nacisków ,aby mogli spokojnie wyrazić
                  swoje zdanie. Dzisiaj nie byłabym taka pewna końcowego wyniku w tej sprawie.
                  • marcingeorge i tu się mylisz,bo większość rodziców ma ... 18.09.05, 00:31
                    w dupie polityków i te wybory!
                  • maria93 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 18.09.05, 19:38
                    PAN RADKIEWICZ MA DZIECKO W 5
      • agroturystyczny Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 18.09.05, 22:17
        Co do warunków znam jedne i drugie. W koncu wypowiem się w iminu rodziców,
        którzy chcą przeniesienia. Woda na młyn. Jak wielokrotnie pisałem uczyłem się w
        jednce, a nasze dziecko posłaliśmy do 5 tylko dlatego że mieszkamy bardzo
        blisko. A teraz : PRECZ OSZOŁOMOM I POLITYKIEROM JEDYNKA MA LEPSZE WARUNKI ALE
        NIE WYSTAPIE PRZED SZEREG BO CHCĘ JESZCZE POPRACOWAĆ.
        • maria93 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 19.09.05, 08:37
          Ciekwa jestem ile jest tych rodziców za przeniesieniem? Jak mi wiadomo w dniu
          14 września w szkole podstawowej nr 5 przybyło 70-ciu rodziców i to własnie oni
          są za pozostawieniem szkoły w 5. A w 1 na zebraniu pojawiło sie wraz z
          urzednikami góra 20 osób. Wiec jak pan moze wypowiadac sie w imieniu wszystkich
          rodziców.Jak mi wiadomo część rodziców którzy nie przyszli ani do 5 ani do 1
          poprostu wstrzymuje glos co oznacza że jest to obojetne.
        • maria93 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 19.09.05, 08:44
          Nie opowiadaj bzdur iz warunki w jedynce sa lepsze. Gdyby były lepsze rodzice
          zapewne by nie protestowali. A pozaty wsród rodziców sa rodzice którzy maja
          dzieci i w jedynce i w piątce i bardzo dobrze wiedza jak jest i że to
          rozwiazanie przeniesienia jest koszmarne zarówno dzieciom z Gimnazjum Nr 1 jak
          równiez dzieciom z Szkoły podstawowej Nr. 5
          • rejka1 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 19.09.05, 09:34
            to są bzdury - chyba nie byłaś w jedynce. Nie porównuj tych piwnic z 5-tki z
            okienkiem jak w norze 50 na 60 cm. I tu mają się dzieci uczyć a potem chodzić
            do lekarza. W jedynce sale przestronne, dobrze nasłonecznione. To jest jedynie
            polityka małych politykierów z prawicy. Póki temat trwa, to można pokazywać
            slajdy, naklejać na słupy ogłoszeniowe jakieś bzdurne teksty, rozstawiać
            plansze. Może wśród rodziców piątki znajdą się odważni, którzy otwarcie wybiorą
            jedynkę.
            • maria93 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 19.09.05, 10:29
              Do lekarza to będą chodzili jezeli bedą w 1. Powierzchnia uzytkowa w szkole nr
              5 jest wieksza od przeznaczonej w 1. Wyglada na to iz w jedynce jest zbyt
              ciasnio zwazywszy na liczbe uczniów. Jezeli dzici przejdą do jedynki to
              podstawowym wyposazeniem ucznia bedzie butla z tlenem żeby było mozna sie
              dotlenic.
              • ba1110 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 21.09.05, 19:17
                Jak obserwuję niektórych obrońców piątki, to myślę, że przydała by się im
                porada u psychiatry.
                • olo962 Re: Szkoła Nr 5 - to nie jest cyrk tylko konflikt 22.09.05, 20:31
                  Czas najwyższy zamówić juz tablicę z napisem: - byli, walczyli, swiatła
                  pogasili, wszystko posprzątali, nic nie uzyskali, budynek zostawili i w
                  Gimnazjum Nr 1 się w końcu usadowili -.
    • spoko444 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 23.09.05, 20:17
      A jaki jest cel istnienia takiej szkoły jak SP5? Przecież ta szkoła ma najniższe wyniki nauczania ze wszystkich szkół bielskich, w sporcie ZERO!!! Tylko tam po cichu można odbyć 45 min. i do domu! DO PRACY BY SIĘ ZABRALI A NIE PROTESTY chyba, że do cyrku!
    • pati07 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.09.05, 15:17
      JANKA 112 - Czytając wszystkie twoje spostrzeżenia, można by odczuć, że to ty
      jesteś jedyną osobą, która uprawia politykę wokół szkoły. Co prawda bohaterem
      chcesz zostać na forach internetu, ale zawsze to próba pozyskania zaszczytów w
      jakimś gronie. Pewne jest, że nie powinieneś tak krytykować tych rodziców,
      którzy twierdzą, że warunki im odpowiadają w dotychczasowym budynku. Jest to
      ich demokratyczne prawo - bronić tego, co uważają za dobre dla ich dzieci, a
      skoro nie masz dzieci w tej szkole powinieneś przynajmniej nie krytykować. Nie
      stoisz z rodzicami całymi nocami i nie walczysz z Burmistrzem w nierównej
      walce. W niektórych gronach postrzegany już jesteś jako Rzecznik Prasowy
      Burmistrza Miasta. Prawdę mówiąc twoim demokratycznym prawem jest wolność
      wypowiedzi, lecz istnieje jeszcze coś takiego jak etyka demokracji, której i
      tak pewnie nie zrozumiesz. Jeżeli nie dotyczy ciebie problem bezpośrednio nie
      powinieneś z tak agresywnym podejściem krytykować tej sytuacji. Po prostu to
      nie ładnie. A swoją drogą może spróbuj wyostrzyć swój język na łamach prasy
      lokalnej - może w Gazecie Współczesnej. Jeżeli taki język spodoba się
      czytelnikom to będziesz sławny. Życzę powodzenia, choć przyszłości nie wróżę.
      BAJ BAJ OLO

P.S. Zanim odpowiesz - muszę ci powiedzieć, że nie interesuje mnie twoja
      riposta - i tak będzie stronnicza.
      • janka112 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.09.05, 19:31
        politykę to uprawiają z uporem maniaka dyżurujący pod Szkołą Nr 5. Po kiego
        czorta oni tam dyżurują? - czyżby burmistrz zapowiedział, że znowu będzie
        wywoził sprzęt z piątki. A może chodzi o coś innego, o zainteresowanie i
        podtrzymanie swoich i żeby dodatkowo zamieszać - pokazać, iż jest to temat
        godny uwagi i żeby prasa miała o czym pisać. Myślę,że ten temat staje się
        nudny. O jakiej tu walce piszesz? A swoją drogą nie słyszałam,żeby ktoś kogoś w
        coś walnął. RODZICÓW pod piątką to ja wielu nie widziałam, tylko lokalnych
        kacyków "S", którzy nic innego nie mają do roboty i niczym konkretnym nie mogą
        się poszczycić. O co tu idzie bój? O te ciemne , wąskie i niskie klitki. A
        niech tam w nich siedzą. Burmisztrz wyremontował część sal w gimnazjum nr 1 -
        to przynajmniej gimnazjaliści skorzystają. Tutaj proponowałabym burmistrzowi,
        żeby zaprzestał dawania pieniędzy na jakiekolwiek remonty w piątce. Niech się w
        czortu buda rozleci i wtedy sami będą prosić o przeniesienie. A czy w ogóle nie
        ma innych metod podziękowania za te kubły błota i tą kampanię oszczerstw.
        Burmistrz i tak to cierpliwie znosił.
        • ba1110 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.09.05, 19:52
          Janka - O key! Trzymaj tak dalej. Jak obserwowałam kilku rodziców z piątki to
          miałam wrażenie, że są naćpani. Przecież w tym uporze i niechęci przejścia nie
          ma zupełnie logiki. Ludzie w Bielsku mają na ten temat wyrobione , krytyczne
          zdanie. W większości popierają burmistrza. Nie można tolerować bezprawia. Skoro
          decyzja została utrzymana przez radnych, to należy ją wykonać i to jest rola
          burmistrza. Nie byłabym taka pewna tego, że rodzice chcą pozostawić swoje
          dzieci w budynku piątki, bo warunki w budynku gimnazjum są o wiele lepsze i
          otoczenie o wiele bezpieczniejsze.
          • janka112 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.09.05, 20:38
            Tu mamy ciekawy przykład, że mniejszość nie chce podporządkować sie woli
            większości. Do tej pory sądziłam, że demokracja polega na tym, że wybiera się
            przedstawicieli, którzy w naszym imieniu decyduja, a tu mamy tak, że jest
            zupełnie inaczej - czyżbyśmy mieli anarchię i decyduje ten , kto głośniej
            krzyczy? Temat ten powinien być już dawno zamknięty, tylko, że burmistrz nie
            korzysta ze swoich uprawnień. A przy okazji, że mamy czas wyborczy , to różni
            politycy i pseudo ugrywają swoja kartę - przynajmniej tak myślą. Sądzę, że ta
            milcząca większość jest jednak za burmistrzem.
            • marcingeorge mniejszość nie chce podporządkować sie woli...hehe 24.09.05, 22:56
              hehehehehehe...milcząca większość jest jednak za
              burmistrzem...heheheheheh..dobre!!!a czy wiesz dlaczego obecny burmistrz za rok
              nie zostanie wybrany na ponowną kadencję?...nie wiesz...to się pokręć,popytaj i
              się dowiesz,a jak jesteś tak nim zafascynowana tp zaproś go na
              lody...hehehehe...Ty milcząca większości...
              • janka112 Re: mniejszość nie chce podporządkować sie woli.. 25.09.05, 12:59
                Z twego bełkotu wcale nic nie wynika tylko bleblebleble.......
                • marcingeorge Re: mniejszość nie chce podporządkować sie woli.. 25.09.05, 13:51
                  z obzyganymi nie gadam... w kawale tak szło...hehehe
            • pati07 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.09.05, 23:08
              Twoje poglądy o demokracji są prosto ze Średniowiecza. Jesteś poprostu
              komunistą. Z tego typu demokracją walczył cały świat już w Średniowieczu -
              Większość ma rację - to znaczy że mniejszość można rozstrzelać - oni nie mają
              głosu i nie powinni przedstawiać swojej racji- wg ciebie nie mają prawa do tego
              bo to mniejszość. Powiedz to samo wszystkim mniejszościom narodowym w Polsce.
              O czym ty piszesz człoweiku??? Przecież mówiłam ci wcześniej że nie masz
              pojęcia co to jest etyka demokracji, co to jest cywilizowana demokracja. Jednym
              słowem jesteć zacofany w rozwoju demokracji. Taką demokrację jak przedstawiłeś
              mamy właśnie na Białorusi. I wygląda na to, że coś ci się tęskni do niej.
              Przemyśl to zanim odpiszesz coś znowu głupiego. Choć zaczynam sądzić, że
              myślenie to nie za mocna strona w twoim charakterze.
              • an161 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 25.09.05, 19:01
                Patrzę, że mamy kolejnego wybitnego znawcę tematu. Różnych używa się tu
                stwierdzeń, aby temat podgrzać. Uchwała podobno została przyjęta z naruszeniem
                prawa - a jakoś nikt jej nie uchylił.Podobno nawet do prokuratora skierowano
                sprawę ważności uchwały - i co - i NIC! Protestujący piszą, że w obiekcie przy
                Kościuszki nowe pomieszczenia są nienormatywne - A CO JEST W BUDYNKU PRZY
                KOPERNIKA? Gdzie tu spełnione są przepisy sanitarne, higieniczne,
                bezpieczeństwa i inne? Co w takiej sytuacji należy czynić stosując właściwie
                normy DEMOKRACJI?
          • agroturystyczny Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 27.09.05, 21:37
            i tu się zzgadzam. Kolejna rzecz - dlaczego referendum wśród rodziców. Ja też
            płacę podatki to raz a dwa za kilka lat moje pociechy pójdą do szkoły czyli też
            jestem zainteresowany,. referendum dla wszystkich
            • ewa96431 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 29.09.05, 09:47
              Ciekwa jestem czy burmistrz dotrzyma słowa i referendum sie odbedzie.Bo nie
              wyglada na to że cokolwiek dzieje się w tej sprawie.
      • kaukonsky pati 26.09.05, 08:59
        pati07 napisała:
        > A swoją drogą może spróbuj wyostrzyć swój język na łamach prasy
        > lokalnej - może w Gazecie Współczesnej.
        pati07: Mam nadzieję, że nie do mnie tu pijesz.
        Jeśli do mnie - to strzał kulą w płot.
        Jeśli nie do mnie - to przepraszam, że zakłóciłem dyskusję.
        Pozdrawiam!
    • khaki3 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 25.09.05, 19:29
      A mi to szczerze mowiac piszac jak kto woli w ogole nie interesuje.Ale taki
      szum w okol tej sprawy jest tylko i wylacznie potrzebny pseudo politykom
      czyjakby tamich nazwac.Zalatwic wszystko w cywilizowany sposob i po
      klopocie.Nie wiem jak to zrobic:( Ale tak zeby owca cala i wilk syty.Tylko kto
      jest owca a kto wilkiem?
      • janka112 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 25.09.05, 20:54
        Wszystko to wygląda jak chocholi taniec, który dawno powinien się skończyć.
        Bzdura goni bzdurę, prawo ma się za nic, gracze chcą grać, mimo, że widownia
        jest pusta, a dozorca chce zamykać już ten cyrk. WOLĘ oglądać naszą
        reprezentację pań w siatkówce. BRAWO złote medalistki ME.
        • solom1 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 27.09.05, 18:59
          ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ.Podobno na dzisiejszej Radzie Miasta prawica chciała, żeby
          burmistrz przeprosił za incydent 31 sierpnia. Rada to odrzuciła. A chodziło o
          to,że jak burmistrza nie wpuszczono to przyszła policja. Była wielka
          rozpierducha. Prawica zażądała przeprosin od burmistrza, że niby nasłał policję
          na bezbronne kobiety. Wała - ja tam wtedy byłem i widziałem. Te pradopodobnie
          bezbronne kobiety to w większości były w spodniach, w dodatku
          z "przyrodzeniem", wąsate i brodate. Chyba ktoś tu jak zwykle otumania ludzi.
          To burmistrza trzeba przeprosić.ZGADZAM SIĘ CYRK TRWA DALEJ
          • olo962 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 27.09.05, 20:05
            Dobrze mówisz. Powiem ci więcej - ten radny Radkiewicz ciągle powtarza, że jest
            to ich sprawa polityczna i ciągnąć ją bedą jeszcze długo. Wiesz zatem o co tu
            tak naprawdę chodzi. Burmistrz będzie długo to i trzeba jakiś cyrk także długo
            ciągnąć. Tu wcale nie chodzi o dzieci.
            • hajdis dzieci.. dzieci... 27.09.05, 21:14
              ... jakie dzieci??? Gdyby chodziło o dzieci to już by sie dawno uczyły w
              przestronnych salach

Wczorajszego wieczoru spacerując dotarłam pod szkołe nr.5, akurat warta sie
              zmieniała ;P Rozwalił mnie widok styropianów na schodach, termosów, kubków z
              kawą. Czysta komedia, uśmiałam sie do łez.

Czyżby burmistrz czaił sie nocami za krzakiem i tylko czekał az nie będzie
              nikogo aby wywieźć krzesła i stoły ;)

Chyba bezrobotni musza byc wartownicy, albo urlopy pobrali... bo nie wiem jak
              człowiek pracujacy cały dzień ma siłę przesiedzieć noc na schodach szkoły.
              • maria93 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 13:54
                Właśnie tak Ci rodzice którzy nie pracuja maja dyzury w dzień, natomiast Ci
                którzy pracuja w nocy. I rodzice maja siłe bo wiedza co jest najlepsze dla
                swoich pociech. Nic nie ma w tym smiesznego . A pozatym rodzice sa bardzo
                zgrani i zgodni w tym o co walczą.
                • texciarz Re: dzieci.. dzieci... 04.10.05, 20:20
                  Jacy rodzice?
                  Niedawno pewien facet mówił mi, że dyżurował w nocy, bo go prosiła o to
                  dyrektorka. Tylko, że on jest stary kawaler i wątpię czy kiedykolwiek będzie
                  miał dzieci. Za to doskwiera mu samotność!
                  • abe1 Re: dzieci.. dzieci... 15.10.05, 20:37
                    ale bzdury pan opowiada
              • wujekjarek1 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 14:00
                > Czyżby burmistrz czaił sie nocami za krzakiem i tylko czekał az nie będzie
                > nikogo aby wywieźć krzesła i stoły ;)

pewnego wieczoru udałem się pieszo na pocztę, no i chcąc nie chcąc
                przechodziłem obok tego budynku i spotkałem tam dawnego kolegę z pracy, który
                BRONI szkoły, powiedział mi, że LUDZIE BURMISTRZA UKRADLI SPOD SZKOŁY PIĘKNE
                TABLICE INFORMUJĄCE O PROTEŚCIE, ZA KTÓRE ONI RODZICE ZAPŁCILI PONAD 100
                ZŁOTYCH

więc może i faktycznie burmistrz ze swoją ekipą gdzieś tam się czai...

chociaż, jeśli ktoś ukradł, to znaczy, że ktoś inny nie pilnował...

• radek241 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 14:04
                  Tablice zostały ukradzione w perfidny sposób podjechał samochód rozładowujacy
                  kostke, i w miedzy czasie ukradli na pake tablice. Nikt z rodziców dyzurujacych
                  nawet by sie nie spodziewał iż taki incydent moze wystapić i mieć miejsce.
                  • wujekjarek1 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 14:49
                    > Tablice zostały ukradzione w perfidny sposób podjechał samochód rozładowujacy
                    > kostke, i w miedzy czasie ukradli na pake tablice. Nikt z rodziców
                    dyzurujacych
                    >
                    > nawet by sie nie spodziewał iż taki incydent moze wystapić i mieć miejsce.

to niech gościu nie mówi, że LUDZIE BURMISTRZA ukradli tylko LUDZIE OD KOSTKI
                    ukradli, jest to różnica... ale lepiej przecież mącić w głowach osobom nie
                    będącym w temacie...
                    • radek241 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 15:04
                      No przeciez burmistrz sam nie przyjdzie musi kogoś wysłac. Bo przeciez on nie
                      moze byc winny. To tak samo ja nie wzywał prewencji tylko zrobił to komendant.
                      Ale dlaczego jako burmistrz nie inerweniował w tej sprawie wiedzac o tym iż nie
                      ma potrzeby na rodziców wzywać oddziałów prewencyjnych . Przeciez rodzice to
                      nie agrysywni kibice.
                    • radek241 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 15:06
                      A skad wisz ze ten czlowiek który przyjechał to nie człowiek od burmistrza a
                      tylko przykrywka była kostka.
                      • wujekjarek1 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 15:31
                        > A skad wisz ze ten czlowiek który przyjechał to nie człowiek od burmistrza a
                        > tylko przykrywka była kostka.

a skąd wiesz, albo skąd ten człowiek,który o tym mówił, wie że to człowiek od
                        burmistrza??

nie ma sensu dalej ciągnąc tego tematu, faktem jest że KTOŚ ukradł - a czy
                        zgłoszono to na policję??? może niech niebiescy podziałają, to się dowiemy KTO
                        to zrobił, bo na razie są to tylko insynuacje...
                        • radek241 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 15:42
                          I tu masz rację. Rodzice którzy to widzieli powinni zgłosic na policje.
                    • radek241 Re: dzieci.. dzieci... 28.09.05, 15:08
                      A pozaty tablice ukradli z kilku miejsc a najbardziej zapewne bolała ta która
                      stała przy słupie ogłoszeń urzędu miasta. Co może prawda w oczy kole.
            • gs_100 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 28.09.05, 11:16
              Dokładnie.
              Poprostu prawica atakuje lewicowego burmistrza i robi sobie kampanię wyborczą.
              Tylko czy taka akcja przyniesie zamierzony skutek?
              Ja napewno nie zagłosuje na nikogo kto będzie chwalił się tym że brał udział w
              obronie szkoły.
              Pozdr.
              Grzegorz
          • maria93 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 28.09.05, 13:56
            Człowieku gdzie ty byłeś . opowidasz brednie. Moze zrobimy pokaz zdjeć z
            wydarzeń w dniu 31 września.
            • olo962 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 28.09.05, 18:19
              ha.ha.ha - masz rację ale tu było 31 września - burmistrz w przebraniu
              policjanta chciał pałować przed szkołą. ha.ha.ha!
              • komentator11 Data 31 września dopiero będzie ;) 28.09.05, 18:35
                Cos Ci się poplątało
                ;)
                • solom1 Re: cyrk trwa dalej 29.09.05, 08:06
                  Którego roku to będzie? i według jakiego kalendarza?
                  • radek241 Re: cyrk trwa dalej 29.09.05, 09:27
                    31 sierpień 2005.
                    • kat111 Re: cyrk trwa dalej 01.10.05, 21:18
                      Korespondenci Gazety Współczesnej wysilają się jak mogą, by pisać o piątce
                      inaczej, chcąc trochę lukru wrzucić zamiast relacji z tego żałosnego protestu.
                      W informacji podanej 30 września dowiadujemy się, że uczniowie piątki wzięli
                      udział w akcji "Sprzątanie świata" - oczyścili teren przy Narutowicza i dworcu.
                      Może by tak na początka kadra z tej szkoły skierowała młodzież do sprzątnięcia
                      wokół swojej szkoły, chociażby przed wejściem do budynku.
                      • obserwer11 Re: cyrk trwa dalej 01.10.05, 22:15
                        masz J. rację !
                        • ryszard_kosynier Re: cyrk trwa dalej 02.10.05, 03:13
                          A sterty steropianu na schodach to co.A potem powiedzą że styropianowcy i
                          władza im się należy.
                          • radek241 Re: cyrk trwa dalej 03.10.05, 08:52
                            > A sterty steropianu na schodach to co.A potem powiedzą że styropianowcy i
                            > władza im się należy.
                            Lepiej by styropianowcy niż betony.
                            • janka112 Re: cyrk trwa dalej 04.10.05, 07:59
                              Na stronie serwisu jest tekst informujący, że na sesji Rady Miasta okazało się,
                              że przeniesienie szkoły było nielegalną decyzją. BZDURA. Właśnie badająca
                              sprawę prokuratura potwierdziła, że uchwała jest legalna, a wcześniej nic
                              niewłaściwego w podjętej uchwale nie stwierdziły służby wojewody podlaskiego.
                              TAK OTO SERWIS MANIPULUJE, tylko po co i na co - a ja sądzę, że po to aby cyrk
                              trwał nadal. Czyż nie mam racji? A przecież media powinny być obiektywne.
                              • serwispodlasia Manipulacja janka112 04.10.05, 09:19
                                janka112 napisał:

> Na stronie serwisu jest tekst informujący, że na sesji Rady Miasta okazało
                                się,
                                >
                                > że przeniesienie szkoły było nielegalną decyzją. BZDURA. Właśnie badająca
                                > sprawę prokuratura potwierdziła, że uchwała jest legalna, a wcześniej nic
                                > niewłaściwego w podjętej uchwale nie stwierdziły służby wojewody podlaskiego.
                                > TAK OTO SERWIS MANIPULUJE, tylko po co i na co - a ja sądzę, że po to aby
                                cyrk
                                > trwał nadal. Czyż nie mam racji? A przecież media powinny być obiektywne.

Ponieważ manipulujesz tekstem, zacytujemy urywek tekstu o którym "piszesz":
                                www.serwispodlasia.cees.pl/w_skrocie_tekst.html
                                "Nielegalne przenosiny Środa 28.09. g. 9:35

Na wczorajszej sesji Rady Miasta Bielsk Podlaski okazało się, że do 30 sierpnia
                                przeniesienie szkoły było nielegalną decyzją. Sprawa oparła się o bardzo drobne
                                niuanse, których wyjaśnieniem zajmowała się m.in. prokuratura białostocka oraz
                                służby wojewody podlaskiego. "

Jak widać wcale nie pisaliśmy o nielegalnej uchwale Rady, a o braku do 30
                                sierpnia 2005 Decyzji Burmistrza o przeniesieniu szkoły. Manipulujesz
                                insynuując że Serwis pisze o nielegalnej uchwale Rady, mimo że pisze o czymś
                                zupełnie innym.
                                Ponadto nadmieniamy, że również Decyzja Burmistrza z dnia 30 sierpnia musiała
                                poczekac na uprawomocnienie. Dopiero po uprawomocnieniu decyzji, można ją
                                wykonać.
                                Co tu dużo pisać. Po prostu Decyzja Burmistrza była wydana o wiele za późno.
                                Był na to czas od lutego, kiedy to Rada Miejska podjęła uchwałę o zgodzie na
                                przeniesienie szkoły.
                                Trzeba rozumieć co się czyta i co się pisze na forum.

Serwis Podlasia
                                • janka112 Re: Manipulacja serwisu podlasia 04.10.05, 19:32
                                  Powtarzam: w komentarzu datowanym na 28.09.2005 serwis podaje cyt.- na
                                  wczorajszej sesji Rady Miasta Bielsk Podlaski okazało się, że 30 sierpnia
                                  przeniesienie szkoły było nielegalną decyzją - koniec cyt. Powtarzam ,ŻE TO
                                  BZDURA. Powtarzam, iż badająca sprawę prokuratura białostocka oraz służby
                                  wojewody podlaskiego nie dopatrzyły się w tej uchwale żadnych nieprawidłowości.
                                  Tak więc uchwała o przeniesieniu jest LEGALNA i WAŻNA. A SERWIS PODLASIA
                                  MANIPULUJE - ale po co? O to jest pytanie !
                                  • janka112 Re: Manipulacja serwisu podlasia 04.10.05, 19:54
                                    Dodam jeszcze, że przeniesienie szkoły miało się odbyć w oparciu o
                                    postanowienie tej właśnie legalnej z mocy prawa uchwały. W tym wszystkim
                                    mieszacie "b...." z "k...." . Ale po co? Inna sprawą i zupełnie nieistotną w
                                    temacie przeniesienia szkoły jest sprawa decyzji burmistrza o ustanowieniu
                                    trwałego zarządu. Tego wątku trzymają sie przeciwnicy przeniesienia - z uporem
                                    godnym lepszej sprawy. Ta kwestia nie ma nic do możliwości wykonywania uchwały
                                    w sprawie przeniesienia - ale czegoś trzeba się trzymać jak rzep psiego ogona.
                                    Serwis niech dalej tak manipuluje - to sobie dalej podyskutujemy i cyrk będzie
                                    trwał dalej. A niektórzy mężowie będą mieli dalej zajęcie.
                                    • ryszard_kosynier Re: Manipulacja serwisu podlasia 04.10.05, 23:15
                                      Idiota z serwisu wie lepiej , to gość który zna wszystkie przepisy ,wie lepiej
                                      niż burmistrz, rada miasta i
                                      proboszcz razem wzięci.
                                    • serwispodlasia Re: Manipulacja serwisu podlasia 04.10.05, 23:22
                                      janka112 napisał:

> Dodam jeszcze, że przeniesienie szkoły miało się odbyć w oparciu o
                                      > postanowienie tej właśnie legalnej z mocy prawa uchwały. W tym wszystkim
                                      > mieszacie "b...." z "k...." . Ale po co? Inna sprawą i zupełnie nieistotną w
                                      > temacie przeniesienia szkoły jest sprawa decyzji burmistrza o ustanowieniu
                                      > trwałego zarządu. Tego wątku trzymają sie przeciwnicy przeniesienia - z
                                      uporem
                                      > godnym lepszej sprawy. Ta kwestia nie ma nic do możliwości wykonywania
                                      uchwały
                                      > w sprawie przeniesienia - ale czegoś trzeba się trzymać jak rzep psiego
                                      ogona.
                                      > Serwis niech dalej tak manipuluje - to sobie dalej podyskutujemy i cyrk
                                      będzie
                                      > trwał dalej. A niektórzy mężowie będą mieli dalej zajęcie.

Gwoli ścisłości:
                                      Wydana na podstawie wniosków dyrekcji obu szkoł ( z 11 i 10 lipca 2005) DECYZJA
                                      Nr 72244-3/05 z dnia 30 sierpnia Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski z
                                      upoważnienia Burmistrza podpisana została przez zastępcę burmistrza Mirosława
                                      Gołębiowskiego w dniu 31 sierpnia nie była prawomocna.
                                      Można się od niej było odwołać w ciagu 14 dni od daty otrzymania jej przez
                                      strony tj. Szkołę Podstawową Nr 5 i Gimnazjum Nr 1.

O czym mówiła ta DECYZJA? Decyzja mówiła o
                                      1. Wygaśnięciu trwałego ZARZĄDU ustanowionego na rzecz GP Nr 1 w dniu 17
                                      sierpnia 2004 decyzją burmistrza Nr GP 72244-2/04. do 367/1000 części
                                      nieruchomości
                                      2. Ustanowienie na rzecz szkoły Nr5 trwałego WSPÓŁZARZĄDU w/w częścią
                                      nieruchomości.

Co ciekawe decyzja nie określała od kiedy następuje przekazanie w trwały zarząd
                                      szkole Nr 5 części ułamkowej 367/1000 (36,7%) zabudowanej nieruchomości
                                      posiadającej księgę wieczystą nr 48777. Mowa w niej jedynie o ustanowieniu
                                      trwałego współzarządu na czas nieokreślony.
                                      Po uprawomocnieniu powyższej decyzji (o ile nie została zaskarżona) dopiero
                                      można zmienić zapisy w ksiegach wieczystych.

Burmistrzowi Rada powinna wrecz zarzucić opieszałosc w realizacji uchwały z
                                      lutego 2005. Czy miał jakiś ukryty interes w tym by jej za szybko nie wykonać?
                                      Doprowadziło to do sytuacji jaką dziśiaj mamy: nieuregulowany stan majątkowy,
                                      dzieci uczące się w starej siedzibie szkoły Nr 5, rodzice koczujący pod szkoła
                                      w obawie że ktoś nielegalnie przeniesie majątej szkoły.
                                      A rok szkolny dawno się zaczął. Upłynął już miesiąc, idzie następny.
                                      Czy tak się powinno zmieniać siedzibę szkoły?

Odpowiedz sobie sam Janku Ka 112.
                                      Serwis Podlasia
                                      • texciarz Re: Manipulacja serwisu podlasia 05.10.05, 07:17
                                        Moja jednak widzieć różnica między nielegalny a nieprawomocny!

Czy ktoś tu już wspominał, że tłumaczą się tylko winni?
                                      • janka112 Re: Manipulacja serwisu podlasia 05.10.05, 08:15
                                        A tak w ogóle co ma piernik do wiatraka? Według wyjaśnień prawników
                                        ustanowienie trwałego zarządu może mieć miejce nawet po kilku latach. W tym
                                        wypadku dyrektorka piątki otrzymała do użytkowania formalnie część pomieszczeń
                                        w budynku Gimnazjum Nr 1 juz w lipcu. Ale skoro chce się politykować a nie
                                        wykonywać polecenia, to mamy to co mamy. A serwis miesza dalej.
                                        • radek241 Re: Manipulacja serwisu podlasia 05.10.05, 12:37
                                          To nie manipulacja serwisu tylko twoja. to Ty poruszyłes na forum ten temat
                                          otwierając kilka razy temat nie kończywszy pierwszego. Tak ci zalezy zeby w
                                          koncu sie wykonało polecenie. A kim ty jesteś zeby poruszać ten temat. Cytujesz
                                          tylko prasę a szczegółów nie znasz.
                                        • radek241 Re: Manipulacja serwisu podlasia 05.10.05, 14:03
                                          Tak jak piernik nie ma nic do wiatraka. Tak Ty nie masz nic do tematu szkoły Nr
                                          5.
                                          • janka112 Re: Manipulacja serwisu podlasia 05.10.05, 15:40
                                            Gdybym cytowała jedynie prasę, to by była dopiero manipulacja w sprawie.
                                            • serwispodlasia NEWS: Dyrektor szkoły Nr 5 odwołana 05.10.05, 22:32
                                              szczegóły już dzisiaj możesz przeczytać tylko u nas:
                                              www.serwispodlasia.cees.pl/SP_taczka_1.html
                                              a pewnie za kilka dni w gazetach lokalnych
                                              • agroturystyczny Re: NEWS: Dyrektor szkoły Nr 5 odwołana 05.10.05, 22:36
                                                Zapewne ponieważ lokalne gazety mają inną formę panie kk.
                                            • radek241 Re: Manipulacja serwisu podlasia 06.10.05, 08:25
                                              Manipulujesz jak mozesz. I to jest to mamy kolejnego politykiera którym jestes
                                              właśnie Ty. W tym protescie nie ma miejsca na takich ludzi.Panie K.J
                                              • kaukonsky Re: Manipulacja serwisu podlasia 06.10.05, 17:16
                                                Słyszałem dziś, że jestem podejrzewany o wypowiedzi nt. szkoły na tym forum.
                                                Nie wypowiadałem się, nie wypowiadam i wypowiadać się nie mam zamiaru. Oceniać
                                                moje materiały prasowe można do woli - jestem na to przygotowany. Ale proszę
                                                nie przypisywać mi słów osób zupełnie mi obcych.
                                                Pozdriawiam.
                                            • radek241 Re: Manipulacja serwisu podlasia 06.10.05, 08:49
                                              Ciekaw jestem jakie bzdury i kolejną nieprawdę napiszesz o dzisiejszym dniu.
                                              Znowu moze skonsultujesz sie z urzędasami aby wszystko było po ich mysli.I to
                                              jest Twoj problem nie masz wlasnego zdania tylko wykonujesz byc moze polecenia
                                              po to by szkalowac rodzicow . Moze przedstawisz w koncu prawde na forum np
                                              wyniki badan substancji toksycznych w budynku szkoly nr 1 i opisz jakie sa
                                              skutki przebywania w takich pomieszczeniach. Dobrze wiesz ze te substancje sa
                                              rakotworcze a ich poziom jest przekroczony pieciokrotnie.
                                              • maria93 Re: Manipulacja serwisu podlasia 06.10.05, 09:07
                                                Zgadzam sie z Tobą.
                                                I jeszcze jedno Ci Radni którzy glosowali za przeniesieniem szkoły Nr 5
                                                powinni ponieśc konsekwencje iz narażali Dzieci na niebiezpieczeństwo które
                                                zwiazane jest z utrata zdrowia, ponieważ wyniki badań substancji toksycznych w
                                                budynku szkoły nr 1 są tragiczne.
                                                • olo962 Re: Manipulacja serwisu podlasia 06.10.05, 16:25
                                                  Zgadzam się z jednym, a mianowicie z tym że dobrze się stało, że odwołano
                                                  dyrektorkę. Brawo burmistrz. A dalej powiem z czym nie zgadzam się. Nie zgadzam
                                                  się z tym, że te badania toksykologiczne wykazały,że ktoś chciał otruć dzieci.
                                                  Chyba, że dyrektorka Szkoły Nr 5, która zapomniała o tym, że po remoncie trzeba
                                                  pomieszczenia wietrzyć, a nie trzymać zamknięte na głucho. I stąd mamy "aferę,
                                                  że niby coś wykryto". Wystarczy zrobić to, a więc wywietrzyć przez kilka dni
                                                  pomieszczenia,czego nie zrobiła odwołana dyrektorka i powietrze w nowych
                                                  pomieszczeniach dla piątki będzie czyste. A tak nawiasem, to dziwię się temu,że
                                                  taka była nieodpowiedzialność odwołanej dyrektorki. Czyżby nigdy nie robiła w
                                                  domu remontu i nie wiedziała, że trzeba po remoncie dobrze wywietrzyć?
                                                  • radek241 Re: Manipulacja serwisu podlasia 06.10.05, 19:00
                                                  • obserwer11 Co na to Super Agent Berezowiec ? 06.10.05, 22:23
                                                    Dlaczego Burmistrz Berezowiec w dziwnym straoju stał dzisiaj ( czwartek )
                                                    nieruchomo przed Szkołą Nr 5.
                                                    kto wie ?
                                                  • radek241 Re: Manipulacja serwisu podlasia 07.10.05, 10:13
                                                    Kto odpowiadał za remont szkoły w gimnazjum zapewne nie pani Sawicka.
                                                    Kolejna nieprawda w prasie iz to pani Sawicka zadecydowała kiedy maja byc
                                                    lakierowane podłogi kiedy to ona nie była odpowiedzialna za jakikolwiek remont
                                                    a tym bardziej doprowadzenie do stanu użytkowania tychze pomieszczen.
                                                    Urzedasy znalazły sobie osobę na która zwalaja jakiekolwiek argumenty które
                                                    zostały postawione przeciw przeniesieniu szkoły Nr 5.
                                                    No tak sami musza sie wybielic.
    • lateralis30 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 07.10.05, 00:45
      Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi zauważyłam, że u nas demokracja to wciąż
      jest, gdy inni robią tak jak ja chcę niezależnie od tego jak stanowi prawo,
      nawet pan prokurator stojacy pod piątka to prawo olewa, bo nie jest po jego
      myśli. Ja nie rozumiem o co rodzice broniący piątki czepiaja się do burmistrza.
      Sprawa jest prosta: pewna pani zgłosiła na Radzie projekt przeniesienia Szkoły
      nr 5 (z nauczycielami uczniami i ich duchem patriotycznym) w mury szkoły na ul.
      Kościuszki. Rada Miasta projekt przyjęła i tak jak to w prawie stanowi,
      wykonanie uchwały powierzyła burmistrzowi, a on ma to wykonać i to wszystko. Nie
      może sam zadecydować o pozostawieniu szkoły. Rodzice powinni zgłaszać pretensje
      do radnych i ich namawiać na zmianę decyzji.
      • solom1 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 07.10.05, 18:09
        W zupełności zgadzam się z lateralis. Tylko, że w tej sprawie wcale nie chodzi
        o dobro dziecka, wcale nie chodzi o pozostawienie szkoły w tym miejscu, bo
        takie bajeczki można przedszkolakom opowiadać. Chodzi o to aby temat żył a więc
        i potrzebna jest większa temperatura tzw. społecznego protestu, aby dalej
        uprawiać prawicową politykę. Bo skoro nie może zarzucić nic burmistrzowi, bo
        wiele w Bielsku się zmieniło i dalej się zmienia i zapene w tym wielki jest
        jego udział .No to trzeba dokopać z innej beczki - na zasadzie zorganizowania
        igrzysk i swoistego cyrku.Bo po co burmistrz ma jeździć po nowe pieniądze i
        załatwiać nasze sprawy, skoro powinien zajmowac się piątką. Czyżby ta piątka
        była pępkiem świata. A w dodatku bardzo u nas jest niepopularne pisać o czymś
        dobrym, o osiągnięciach , a lepiej o wyssanych z palca sensacjach. A w ogóle to
        burmistrz chyba zapomniał dawnego staropolskiego przysłowia - jak kuba bogu tak
        bóg kubie.
        p.s. Proponuję burmistrzowi aby odwołanej dyrektorce powierzyć obowiązki
        otwierania okien w budynku Gimazjum Nr 1 i zobowiązania jej do wywietrzenia
        tamtejszych pomieszeń. Niech pije piwo, którego nawarzyła.
        • ba1110 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 10.10.05, 17:35
          Obserwując te dyżury przed piątką usłyszałam, że otrzymuje się "kasę". Skoro
          tak mówią, to zapewne prawda. Tak pomyślałam sobie, że mam wolne chwile, to też
          chciałabym zarobić. Nie wiem tylko do kogo się zgłosić i ile płacą? Może ktoś
          mi podpowie i wskaże odpowiednią osobę, do której należałoby się zgłosić. Bo tu
          w ogóle, to jest bardzo dziwnie, ktoś protestuje - nie wiadomo kto konkretnie,
          ktoś szkaluje - nie wiadomo też kto, ktoś plakatuje te paszkwile - tu akurat
          wiem , bo widziałam - niejaki Ambrożewicz, ktoś zrobił kukłę , tez nie wiadomo
          kto, ktoś wystawił taczkę - też nie wiadomo kto, ktoś tego pilnuje - też nie
          wiadomo kto. A zatem , czy nie ma odpowiednich służb, żeby to sprawdzić. Wiem,
          że jest trudno, kiedy po stronie "piątki" jest dwóch prokuratorów, bo ich żony
          tu pracują. Ale czy też na nich nie ma sposobu, jeżeli angażują się w politykę,
          a powinni być apolityczni.
          • radek241 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 11.10.05, 11:05
            Jak nie wiesz kto to przyjdź pod szkołę a sie dowiesz.
    • dyzio50 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 10.10.05, 19:21
      janka112 napisał:

> W sprawie Szkoły Podstawowej Nr 5 im. Szarych Szeregów widać dokładnie kto tu
      > chce rozwiązania problemu. Kolejne brednie i insynuacje puszczane są w obieg,
      > kolejne wyssane z palca oskarżenia. Stale zatem dolewa się oliwy do tego
      > tlącego się ogniska. W imię czego - w imię tego by temat żył, żeby były
      > kolejne emocje, a nóż może ktoś nie wytrzyma i zrobi jakąś głupotę. A w
      > dodatko prasa ędzie miała o czym pisać. I tak naprawdę o co tu chodzi.
      > Dzieciaki uczą się w małych ciasnych klitkach, chodzą po ciasnych ciemnych
      > korytarzach, nie mają sali gimnastycznej, a na zajęciach lekcyjnych z
      > wychowania fizycznego jak biegają po osiedlach to może ich jakiś kundel
      > pogryzie. Słyszałem , że w budynku tej szkoły jedna z sal lekcyjnych ma okno
      > o wymiarach 50 na 60 cm i drzwi o wysokości 1,70 m, a wysokość pomoieszczenia
      > około 2 m. Całe szczęście , że tak nauczyciele tej szkoły są tak niskiego
      > w2zrostu. Na miejscu Burmistrza i Rady Miasta zakończył bym ten cyrk - a
      > niech dalej uczą się w tej norze, skoro nie odpowiadają im warunki godne
      > dzisiejszych czasów i najważniejszy jest duch. Przecież widać tu bardzo
      > dobrze o co w tym wszystkim chodzi. Tu tak naprawdę chodzi o robienie
      > ludziom "wody z mózgu"
    • dyzio50 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 10.10.05, 19:29
      janka112 napisał:

> W sprawie Szkoły Podstawowej Nr 5 im. Szarych Szeregów widać dokładnie kto tu
      > chce rozwiązania problemu. Kolejne brednie i insynuacje puszczane są w obieg,
      > kolejne wyssane z palca oskarżenia. Stale zatem dolewa się oliwy do tego
      > tlącego się ogniska. W imię czego - w imię tego by temat żył, żeby były
      > kolejne emocje, a nóż może ktoś nie wytrzyma i zrobi jakąś głupotę. A w
      > dodatko prasa ędzie miała o czym pisać. I tak naprawdę o co tu chodzi.
      > Dzieciaki uczą się w małych ciasnych klitkach, chodzą po ciasnych ciemnych
      > korytarzach, nie mają sali gimnastycznej, a na zajęciach lekcyjnych z
      > wychowania fizycznego jak biegają po osiedlach to może ich jakiś kundel
      > pogryzie. Słyszałem , że w budynku tej szkoły jedna z sal lekcyjnych ma okno
      > o wymiarach 50 na 60 cm i drzwi o wysokości 1,70 m, a wysokość pomoieszczenia
      > około 2 m. Całe szczęście , że tak nauczyciele tej szkoły są tak niskiego
      > w2zrostu. Na miejscu Burmistrza i Rady Miasta zakończył bym ten cyrk - a
      > niech dalej uczą się w tej norze, skoro nie odpowiadają im warunki godne
      > dzisiejszych czasów i najważniejszy jest duch. Przecież widać tu bardzo
      > dobrze o co w tym wszystkim chodzi. Tu tak naprawdę chodzi o robienie
      > ludziom "wody z mózgu"

To bardzo przykre, że w coraz bardziej wykształconym społeczeństwie dochodzi do
      takich mało cywilizacyjnych sytuacji. Wiem, że likwidacja każdego miejsca pracy
      jest dramatem, który destrukcyjnie wpływa na osobowośc bezpośrednio dotknietych
      osób.
      W walkę o etaty zaangażowano rodziców, duchownych i niewiadomo dlaczego dzieci,
      które powinny delektować się beztroskimi latami, a nie nadwyrężać psychikę
      przeżyciami emocjonalnymi.
      Ludzie dogadajcie się i zakończcie bezsensowne spory. Wasze zachowanie zamiast
      cywilizować cofa was ponownie do jaskini.
      • radek241 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 11.10.05, 11:03
        > Ludzie dogadajcie się i zakończcie bezsensowne spory. Wasze zachowanie
        zamiast
        > cywilizować cofa was ponownie do jaskini.
        Rodzice nie chcieli by doprowdzidzić do takiej sytuacji jaka ma miejsce. To
        wina radnych i urzedników iż dopuscili do takiego stanu i takiej sytuacji jaka
        ma miejsce.
        Rodzice koczowali na każdej sesji przedstawiali argumenty i chceli rozmawiac a
        radni opuszczali obrady.
        Dlaczego?
        Wygląda na to iż nie potrafią rozmawiac ze społeczeństwem które ich wybrało!
    • dyzio50 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 10.10.05, 20:23
      Szkoda Eli - nie ma szczęścia, ale każdy sam jest kowalem swojego losu.
      • obserwer11 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 10.10.05, 22:45
        No tak kiedy był w tym budynku Komitet PZPR nikomu nie przeszkadały niskie
        drzwi , niskie sale , elektryczne zabezpieczenia starych typów ! instalacja
        stara !!!
        Teraz zostało staraniem Dyrekcji wszystko zmodernizowane , ulepszone !
        aha no to trzeba odebrać !
        o zgrozo !
        dobry kąsek !
        a gdzie byliście sępy wcześniej ?
        może w Moskwie !?
    • kat111 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk szyderców ! 11.10.05, 18:14
      Taczka, kukła, tablice jednoznacznie wskazują na szkalowanie urzędującego
      burmiswtrza. Zatem przed szkołą, miejscem, gdzie powinno się wychowywać, gdzie
      powinno kształtować określone pozytywne zachowania i postawy, jest zupełnie coś
      innego. Jest nauczanie wrogości do innego człowieka, jest kształtowanie w
      młodych umysłach zasady nienawiści i walki. To toleruje dyrekcja , nauczyciele,
      rodzice, policja. Przecież tu mamy do czynienia z szyderczym łamaniem
      Konstytucji RP. Tolerujmy to dalej. Pamiętajmy jednak, że czym skorupka za
      młodu nasiąknie ........... Zgadza się tylko z jednym, iż to jest zupełny
      szyderczy cyrk.
      • long_gin Re: Szkoła Nr 5 - cyrk szyderców ! 11.10.05, 20:49
        Rozgrywka polityczna z elementami kato-narodowymi.
        • lubicz68 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk szyderców ! 12.10.05, 14:31
          Tej szkoły bronią nie tylko katolicy, co żadko zdarza się w tym mieście.
          A cała sprawa to klasyczny przykład arogancji władzy, ale wybory już nie długo.
          • diabel_21 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk szyderców ! 12.10.05, 16:33
            buahahahaha smiac mi sie chce jak ktos mowi ze zle wyniki to wina Pani
            dyrektor... albo ze to ona decydowala o terminach remontu w budynku szkoly
            nr1... Te wszystkie opinie wynikają jedynie z domysłów i z niewiedzy!!! ludzie
            zastanówcie sie co wy mówicie!!! Najpierw lepiej sie dowiedziec prawdy a
            później to głosić a nie opowiadać bajeczki ktore sie wymyslilo 5 minut temu...
            widze ze duzo myslicieli jest wsrod nas... ktos trafnie zauważyl ze jako
            budynek partii kazdemu odpowidaly warunki i nikt sie o to nie kłucił... ehhh
            szybciej wybory!!! Pomysł z taczką i kukła... bombowy!!! w ten sposob
            powinnismy burmistrza wywieźć z jego gabinetu!!! Problem z sesjami rady
            miasta... wlasnie... dyrekcja szkoly winna??? rodzice winni??? to czemu
            burmistrz i liczne grono radnych unikało wiekszosc zebran??? cos chyba jednak
            jest w tym nie tak!!!
            • lateralis30 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk szyderców ! 13.10.05, 20:23
              Po pierwsze to burmistrz został wybrany w wyborach powszechnych i mi np. się
              podoba, wię nie widzę powodu dla którego miałbyś go wywozić na taczce. Skoro go
              nie wybierałeś to trudno, byłeś w mniejszości, przyjdą wybory i głosuj na kogoś
              innego, a ja uszanuję wybór wiekszości. Po drugie to może ktoś mi wreszcie
              powie, z jakich powodów ludzie nie chcą przenieść szkoły nr 5 do budynku przy
              ul. Kościuszki. Przecież nikogo nie zwalniają, lepsze warunki nauczania (dla
              nauczycieli też), pani dyrektor miała zostać ta sama, szkoła nadal miała być
              szkołą nr 5 im. Szarych Szeregów, więc o co chodzi? W Bielsku mówi się, że
              prawica chce tam zrobić szkołę katolicką, więc potrzebny jest budynek o małej
              kubaturze.
            • kat111 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk szyderców ! 16.10.05, 17:54
              Złe wyniki nauczania to niby czyja wina - świętego z telewizji. A warunki w
              nauczania w tym budynku są żadne, budynek administracyjny , to i owszem. Pomysł
              z taczką - uważaj , żeby nie wyszło odwrotnie wg zasady "woził wilk razy kilka,
              powieźli i wilka". A w dodatku słyszłem , że powstał KOMITET OBRONY BURMISTRZA.
              Nareszcie. A tak w ogóle to wiesz co kat z diabłem może zrobić?
            • cydz Re: Szkoła Nr 5 - cyrk szyderców ! 18.10.05, 19:19
              W tej sprawie należy zwrócić uwagę na ludzi którym najbardziej na tej sytuacji
              zależy. Łatwo można rano, oczywiście w godzinach pracy, zauważyć byłego
              magazyniera teraz, jak to się kiedyś mówiło - I POP. Nie bacząc na godziny
              pracy z uśmiechem na twarzy jest ON.Często w dzień pojawia się dwuosobowowa
              terenowa Toyota, gdzie pan w zielonym mundurku spędza również z uśmiechem na
              twarzy nięskępowanie jakieś pół godziny. Również Poczta Polska nie ma czego się
              wstydzić - reprezentant również pokazuje się dosyć często - bogata firmę chyba
              na to stać. Czasami pojawiał się pracownik Urzdu Miejskiego ale ostatnio zjawia
              się po godzinie 15.30. No i oczywiście jedna z głónych postaci - znany bielski
              ekonomista wszechstronnie kształcony, były radny. On nie żałuje swego cennego
              czasu biznesmena działającego pod wieloma nazwami - ostatnio chyba firmuje go
              ktoś z rodziny. Ten wysokokształcony człowiek niestety w tych wyborach nie
              załapał się na radnego. Za wszelką cenę pragnie zaistnieć w nadchodzacych
              wyborach. Pod każdym wzgledem jest w opozycji do obecnej miejskiej władzy.
              Żądza bycia KIMŚ (w jego pojęciu) jest zbyt wielka. No i oczywiście niedoszły
              burmistrz również szuka tu elektoratu w najbliższych wyborach.
              Komentarz pozostawiam forumowiczom.
    • olo962 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 12.10.05, 15:45
      Bronią Szkoły? - a co ją bronić ona była i jest. Bronią budynku? - czego tu
      bronić - tych wąskich korytarzy i małych klitek z oknami 50 na 60 cm. A na
      temat wyborów to powiem tak - z pewnością rozpocznie się kolejny cyrk
      rządzenia i pożyjemy to zobaczymy. A w tej sprawie tzw. walki o szkołę od
      początku chodziło o uprawianie polityki i nic więcej.
    • marcingeorge ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany sprayem 14.10.05, 16:11
      na kościele to już przesada!
      • doktorpajchivo Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 14.10.05, 16:29
        to żenujące ...
        • ba1110 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 15.10.05, 07:12
          Proponowałabym zainteresować służby sanitarne miasta, co dzieje się wokół
          budynku przy Kopernika 3. Dyżuranci załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne w
          centrum miasta, a potem dzieciaki będą na tych zieleńcach ćwiczyć. To żenujące .
          • abe1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 15.10.05, 20:05
            Żenujace jest to co pani pisze same bzdury znam tych ludzi jak nie wstyd pisac
            takich bzdur
            • ba1110 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 15.10.05, 20:19
              żenujący to jest ten cały cyrk ze styropianem, taczką i uczeniem dzieci - tego
              czego nie powinno się ich uczyć. Że też w końcu z tym nikt nie zrobi porządku?
              Chociaż, słyszałam,że jednak coś ciekawego zaczyna
              się ....................... . A tak w ogóle to życzę powodzenia dla miotły,
              szczotki i porządnego kija.
              • abe1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 15.10.05, 20:27
                dajcie spokoj tej szkole czy tak bardzo wam przeszkadza a co do 1 nikt nie ma
                za złe nic tej szkole tylko ciekawa jestem dlaczego wladze miasta likwidowały
                tam szkole podstawową przecież chodziło im o to żeby oddzielic dzieci od uczni
                gimnazjalnych a teraz co odmienilo im się?????
          • abe1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 15.10.05, 20:17
            widac nie dokladnie pani zna temat a co do napisu to wstyd mi za ludzi, dopiero
            teraz widac kto komu przszkadza
            • janka112 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 08:07
              Przypatruję się tej sytuacji. Wczoraj nie widziałam kukły - może ktoś wie co z
              nią się stało? A cyrk trwa dalej...
              • irekm1 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 15:19
                Są dwie kukły i mamy cyrk - tylko widowni jakoś mało
                • olo962 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 17:45
                  Widownia tym wszystkim jest już zmęczona. A w dodatku chłody nadchodzą i
                  wieczory coraz dłuższe. Patrole nocne trzeba wzmocnić, a chętnych brakuje.
                • maria93 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 18:42
                  No to po tym incydencie powinno być jak najwięcej kukiel wszystkim
                  skorumpowanym urzednikom.
                  • lateralis30 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 22.10.05, 21:52
                    A na jakiej podstawie pani sądzi, że urzędnik jest skorumpowany. Na podstawie
                    własnego "widzimisię". Gratuluję .
              • radek241 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 18:23
                Przypatruję się tej sytuacji. Wczoraj nie widziałam kukły - może ktoś wie co z
                > nią się stało? A cyrk trwa dalej...

A stalo sie to iż z piątku na sobote o godzinie 6 rano przybyli urzednicy tzn
                zorganizowali akcje kradzieży kukly , taczki i tablic. Ale niestety udalo sie
                tylko ocalić taczke.
                To wstyd i hanba by sami urzednicy dopuscili sie takiego czynu. A pozaty
                szarpali rodzica i porwali kurtke.

• maria93 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 18:27
                  To prawda jak szczury pokryjomu przyszli . Jak im nie wstyd.
                  • radek241 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 18:40
                    W akcji tejże uczestniczyli pracownicy Przedsiebiorstwa Komunalnedgo ,
                    natomiast glównymi osobami akcji byli: Z-ca Burmistrza Golębiowski- porwal kuklę
                    Skarnik- Pan Panasiuk szarpal taczkę , nawet wmieszali w ta akcje kobiete
                    Panią zastepczynie burmistrza . Tylko nie wiem jak tej pani godnosć.

Jaki wstyd dorośli ludzie na najwyższych stanowiskach w miescie a uczęstniczą w
                    chuligańskiej napaści na rodziców. Tak jakby ta lalka slomiana miala
                    jakąkolwiek wartość.

• kat111 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 19:02
                      Co za brednie? Kto pozwolił zaśmiecać tym wszystkim osobom z tzw. KOMITETU
                      miejski pas drogowy? Gdzie mają zgodę na takie zaśmiecanie. Przecież to jest
                      bezprawie, na które do tej pory nikt nie reagował . I bardzo dobrze , że w
                      końcu ktoś zaczął robic porządek. Brawo burmistrzowie. To właśnie jest
                      przywracanie stanu zgodnego z prawem. Tak swoja drogą, dlaczego do tej pory nic
                      nie zrobiła policja z tymi osobami z tzw. KOMITETU? A w dodatku za tymi
                      działaniami stoją członkowie bielskiego PIS-u, to znaczy organizacji, która
                      mówi, że jest za prawem i sprawiedliwością. Coś mi tu bardzo to wszystko nie
                      trzyma się kupy.Z jednej strony tzw. KOMITET uprawia bezprawie i jego
                      członkowie z PIS-u w tym uczestniczą. Coś tu jest zupełnie bezsensownego. Jest
                      ta sprawiedliwość i prawo czy jej nie ma?
                      • olo962 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 20:18
                        Brawo burmistrzowie za akcję, brawo pracownicy przedsiębiorstwa komunalnego.
                        Wierzyłem, że sprawiedliwość i prawo jest po Waszej stronie. Tak trzymać! Już
                        myślałem, że skazani jesteśmy na to bezprawie i cyrk. Udowodniliście, że może
                        być inaczej. Do konta zamieść trzeba tych, którzy na to zasługują, bo ile można
                        to tolerować.
                        • olo962 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 20:20
                          A WSTRYDZIĆ SIĘ POWINNI CI, KTÓRZY WMIESZALI DZIECI W POLITYKĘ.
                  • irekm1 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 20:37
                    A SZCZURY TO SĄ CI, KTÓRZY SIĘ KRYJĄ ZA TZW. KOMITETEM, NIE PODAJĄC SWOICH
                    NAZWISK. Tu jest dopiero brak cywilnej odwagi.Chociaż do czasu.
                    • ba1110 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 16.10.05, 22:24
                      Tu ktoś perfidnie chce sprawę postawić "do góry nogami".Na początku złośliwie
                      lekceważąc prawo ludzie z tzw. KOMITETU (w przenośni i chyba dosłownie)
                      wystawili jakieś graty na chodnik i plansze z kukłą i zrobili to bez zgody
                      właściciela. To wygląda tak jakby do kogoś ktoś przyszedł, coś ustawił nie
                      pytając się właściciela. A gdy właściciel korzystając ze swoich PRAW
                      właściciela terenu, chce to świństwo posprzątać- to podnosi się wielki krzk, w
                      staroszlacheckim stylu. OBŁUDA, WSTYD! To jest dopiero żenujące! Brawo tym,
                      którzy w końcu z tym zaczynają walczyć. BRAWO KOMITET OBRONY BURMISTRZA! Jestem
                      z Wami!
                      • abe1 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 17.10.05, 16:50
                        nie uwazam zeby ktoś stawiał sprawę do góry nogami.a za goda czy czy to nie
                        pora dyskutować.a gdzie był burmistrz wcześniej -tak naprawdę nigdy nie chcial
                        rozmawiać z tymi rodzicami.Może czas najwyższy żeby zwrócił uwagę na zwykłych
                        ludzi w tym mieście ,a nie tylko na to co jemu jest wygodne.
                        • irekm1 Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 17.10.05, 17:58
                          Burmistrz moim zdaniem stale dyskutuje jak do tej pory nikt tego nie czynił.
                          Stale rozmawiał i rozmawia nie tylko ze zwykłymi ludźmi. Tylko trudno kogoś
                          traktować poważnie jako partnera w rozmowie, jeżeli na początku wylewa się
                          pomyje, a potem mówi przepraszam, jakby się nic nie stało.Zatem żeby
                          dyskutować, to też trzeba by dyskutant miał zachowane podstawowe zasady
                          normalnego zachowania, gdy rozmawia z osobą publiczną wybraną w powszechnych
                          wyborach. Burmistrza wybierali bowiem wszyscy mieszkańcy Bielska Podlaskiego, a
                          głos grupy, która robi rozrubę w sprawie piątki, był tu na tyle marginalny , co
                          zupełnie nic nie znaczący. Także myślę, iż uzasadniłem po raz kolejny, by
                          sprawy nie stawiać "do góry nogami". A jak chcesz dalej podyskutować, to
                          możemy.
                          ps. BRAWO KOMITET OBRONY BURMISTRZA za dzisiejszy pokaz przed Urzędem i życzę
                          DALSZEJ DZIAŁALNOŚCI.
                          • abe1 Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 17.10.05, 20:00
                            co do twojej wypowiedzi to sie nie zgodzę czy byłeś chociaż na jednej sesji
                            przecież tam nie ma dyskusji.Zawsze gdy rodzice chcą zabrać głos sesja jest
                            przerywana .i TAK JEST PRZY KAŻDEJ UCHWALE.Tak samo było z przedszkolami bo
                            niby oszczędność,a teraz co budynki stoją puste i niszczeja to o taką
                            oszczędność chodziło???? Nic już nie rozumiem.Może czas najwyższy poszuykać
                            oszczędności w innym miejscu.
                          • abe1 Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 17.10.05, 20:03
                            chcę tylko dodać ze podziwiam tych rodziców za odwagę że potrafią sie
                            przeciwstawić
                            • irekm1 Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 17.10.05, 21:52
                              Nie miałem na myśli dyskusji na sesjach rady miasta. Na tych spotkaniach to
                              jest tak, że polityczną pyskówkę uprawia prawica, mieląc wcale nie od rzeczy.
                              Jak te wypowiedzi pocno ścisnąć, to okaże się, że z nich niewiele wynika.
                              Dlatego pozostali radni w tych pyskówkach nie uczestniczą i dobrze. Czasami
                              któryś nie wytrzyma i to też dobrze. Ale dziury na ulicach nie są ani prawicowe
                              ani lewicowe. Tak samo jak problem małej ilości dzieci w szkołach. Jeżeli mają
                              być dwa budynki puste, to wolę, żeby było inaczej, żeby jeden z nich przenaczyc
                              na inny cel. W sprawie piatki nikt rzeczowo nie wypowiedział się, że tam
                              praktycznie nie ma ani jednej , spełniajacej wymogi sali lekcyjnej, czy
                              korytarza, czy sali gimnastycznej, więc o czym tu mówić. Przecież to był
                              budynek administracyjny, a nie budynek dla oświaty. Tylko widzę ,że najlepiej
                              jest podpuścić i wyczuwając podatny grunt, tak na temacie jechać przez długi
                              czas, bo sądzi się , że widownia będzie i będzie zainteresowanie. A na temat
                              tej odwagi i podziwu, to powiem tak, że tutaj w tym tzw. "proteście" jest coraz
                              mniej rodziców i nawet nierodzice już podają się za rodziców, jak to było na
                              spotkaniu z Wojewodą.
                              • marcingeorge Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 17.10.05, 23:25
                                juz ktoś tu raz powiedział...uciekaj z SLD,a Twoje szanse będą większe w
                                następnych wyborach.Bojówka Sld to nienajlepsze wyjście.
                                • irekm1 Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 18.10.05, 10:50
                                  BRAWO KOMITET OBRONY BURMISTRZA ." Jak kuba bogu tak bóg kubie "
                                  • marcingeorge Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 18.10.05, 11:25
                                    Dobra, dobra, nie poznaję kolegi... Hehe... Cicha woda...:)
                                    • marcingeorge Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 18.10.05, 11:28
                                      Widzisz, co to żarcie robi z twojego mózgu?:)
                            • lateralis30 Re: SP nr 5 - "do góry nogami" 22.10.05, 22:03
                              Ale komu. Burmistrzowi? Przecież uchwałę podjęła Rada Miasta, a burmistrz nie
                              jest radnym, nawet w tej sprawie nie wnioskował.
                        • lateralis30 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 22.10.05, 22:01
                          A o czym to niby rodzice chcieli rozmawiać z burmistrzem, o tym jak zastraszaja
                          rodziców, którzy chcą przenieść szkołę, jak do nich wydzwaniają z pogróżkami,
                          jak publicznie grożą burmistrzowi spaleniem samochodu? Ci rodzice na prawdę
                          mają dużo do powiedzenia.
                  • lateralis30 Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 22.10.05, 21:54
                    Po kryjomu w biały dzień?
                • agroturystyczny Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 18.10.05, 16:30
                  Inna sprawa że ro co stoi na chodniku przed pseudo szkołą jest poprostu
                  śmieciem, który należy wyrzucić. Co to do cholery jest. Żeby śmiecić w samym
                  środku miasta. Won z tą parodią. Decyzja jest i tyle. A że kurtkę porwali to i
                  poco łapy pchał. Kukły i taczka do kubła na śmieci. Jeszcze kjedna sprawa za
                  zaśmiecanie miasta są kary i takie powinno się nałożyć na tych rodziców.
                  A poza tym czego mają się w tej szkole uczyć dzieci. Obserwują tylko wybryki
                  chuligańskie zresztą swoich rodziców.
                • hajdis Re: SP nr 5 -gdzie jest kukła? 18.10.05, 21:58
                  Wstyd i hańba to jest to co rodzice robia pod tą szkołą. To było śmieszne przez
                  jakis czas a w tej chwili to się robi przygnębiajace. Urzędnicy nie przyszli do
                  domu rodzica i go nie poszarpali, a śmieci z miejsca publicznego należy usuwać i
                  chwała im za to że sie odwazyli usunać ten symbol głupoty i braku poczucia
                  estetyki.
                  A normalny rodzic o tej godzinie powinien po bułeczki na kanapki dziecku biec a
                  nie sterczć pod szkolą w imie czegoś co tak naprawdę nie ma juz znaczenia, bo
                  góre wzieły emocje i dazenie do celu.

Bardzo to przykre. Naoglądaliscie sie państwo telewizji i próbujecie załatwic
                  swoje sprawy w sposób najgorszy z możliwych, mieszajac w to wszystko młode
                  umysly, które w przyszłosci juz bedą wiedziały jak rozwiazuje sie problemy.
                  Przykre.

Niech teraz szanowny rodzic pozew do sądu zlozy przeciwko urzędnikowi moze
                  pokarza w teleexpresie w komicznej oprawie jako żart na koniec programu ;)
          • agroturystyczny Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 16:32
            I tu się zgodzę i dodatkowo policję bo picie alkoholu w centrum miasta też
            powinno podlegać karze. Sam widziałem idąc dość późno koło tejże szkoły jak
            ludzie ( nawet szanujący się polityk bielski) spożywali takie właśnie trunki
            wyskokowe na tyłach tej placówki.
            • abe1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 16:52
              to nie jest żadna pseudo szkoła jak można pisać takie bzdury.Często tamtędy
              przechodzę i nie widziałam żadnego picia.A co do warunków w tej szkole to sie w
              końcu odwalcie.A co oferująim w 1 -zaledwie 7 klas na 16 oddziałow i nawet
              sali gimnastycznej nie dostaną.Więc skoro dyskutujemy zagłebmy si ew szczególy
              a nie w sam budynek.Może przejdziecie i obejrzycie co radni oferują w tej
              szkole uczniom z piątki a potem wypowiadajcie opinie
              • agroturystyczny Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 17:47
                Spokojniej bo serducho nie wytrzyma. Sam miałem okazję uczyć się w jedynce na
                dwie zmiany i jakos mi to nie przeszkadzało. A teraz rodzice chowają dzieci pod
                kloszem. Co im się stanie jak pouczą się do 17. Kobieto opanuj się. Pseudo
                szkoła to jest ponieważ do tego celu ten budynek nie został wybudowany.
                • irekm1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 18:22
                  Co to ten Sanepid na tych żółtych kartkach nasmarował na temat budynku Szkoły
                  Nr 5 przy Kopernika 3? To ciekawe:
                  - powierzchnia wszystkich sal lekcyjnych nie odpowiada normatywom,
                  - korytarze na wszystkich kondygnacjach nie spełniają normatywów,
                  - sala gimnastyczmna nie spełnia warunków higienicznych,
                  - nieoprawidłowo zorganizowany punkt wydawania posiłków oraz zmywalnia naczyń,
                  co dyskwalifikuje te pomieszczenia pod względem sanitarno-higienicznym,
                  - za mało sanitariatów,
                  - szkoła nie ma opinii organów sanitarnych o przydatności obiektu na placówkę
                  oświatowo - wychowawczą.
                  CZY MIELI ZATEM RACJE ZWOLENNICY PRZENIESIENIA SZKOŁY DO INNEGO BUDYNKU?
                  I co dalej z tym cyrkiem?
                  • abe1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 18:25
                    a co takiego oferują w jedynce dowiedz sie a co do wyników to moze bys
                    poczytał wyniki sanepidu co do jedynki i nie chodzi o warunki tylko o
                    zawartosc srodków trujacych
                    • irekm1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 18:29
                      Znam wyniki dotyczące sal w jedynce i wiem, że była dyrektorka piątki zawaliła
                      sprawę nie otwierając okien po remoncie. Myślę, że teraz będzie mogła to
                      nadrobić i sale zostana wywietrzone. Jestem również za tym ,żeby za karę dać
                      jej szmatę i szczotkę, niech sobie poszoruje i posprząta, co nabroiła.
                      • diabel_21 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 19.10.05, 09:00
                        Po raz kolejny irekm1 udowodniłes swoją wiedze zerowa co do przenosin szkoly,
                        juz wczesniej bylo pisane ze za dozór remontów są odpowiedzialne władze miasta
                        a nie PAni dyrektor, Pani dyrektor miała przejsc do budynku szkoly nr 1 dopiero
                        wtedy kiedy budynek bedzie w pelni gotowy do eksploatacji a tak jednak sie nie
                        stało, wiec skoro juz macie wyrzucac jej błedy to nie dolaczajcie do tych
                        błedów naszych "kochanych" urzednikow i burmistrza. A poza tym nie Ty jestes od
                        dawania kar i sądzenia ludzi, w ogole sie do tego nie nadajesz
                        • lateralis30 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 22.10.05, 22:11
                          To dlaczego pani Sawicka wzięła klucze do szkoły na 1 przed remontem.
                    • lateralis30 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 22.10.05, 22:09
                      Jakby pani Sawicka wywietrzyła sale, do których tylko ona miała klucze, to by
                      problemu nie było. Zresztą jak się teraz wywietrzy to broblemu już nie będzie.
                • abe1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 18:23
                  nie martw sie o moje serducho bo jest tylko moje a co do nauki na dwie zmiany
                  to nie beda konczyc o 17 tylko o 19 wiec zastanow sie co wygadujesz.Sama
                  uczylam sie w dużej szkole tyle ze wtedy jeszcze nie bylo gimnazjum więc co
                  mozesz wiedziec o nauce malych dzieci z nastolatkami
                  • agroturystyczny Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 22:18
                    MAm coś wspólnego - bliska mi osoba tam się uczy i dlatego ja chcę żeby uczyła
                    sie w normalnych warunkach a nie w pseudoszkole.
                • abe1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 18:26
                  ciekawa jestem jaka bylaby reakcja gdyby chciano zamknac 3
                  • irekm1 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 18.10.05, 18:31
                    Trójka jest o key. Z trójki dzieci nie wysyła do dyżurowania pod szkołą i nie
                    wplątuje dzieci w brudne politykierstwo dorosłych.
                  • burak-cukrowy Re: ,,Jedynka to dopiero szkoła - szok !!!! 18.10.05, 18:34
                    proponuję zamknąć tą gów...ną szkołę jedynkę
                    i przenieść chętnych do Trójki i do czwórki
                    tam są dobre warunki i sale gimnastyczne olbrzymie
                    to dopiero raj dla uczniów
                    i po kłopocie z "5" .
                  • lateralis30 Re: ,,Jeb.ć 5-kę'' - taki napis wymalowany spraye 22.10.05, 22:11
                    Ale piątki nie chcą zamknąć tylko przenieść.
    • ba1110 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 18.10.05, 18:42
      Jestem za tym , by na te rozpolitykowane głąby z "piątki" wylać wiadro pomyj i
      może zaczną w końcu trzeźwo i logicznie myśleć.
      • abe1 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 18.10.05, 20:44
        tak teraz dochodzi do tego zeby zamknąc 2 szkoły brawo w takim razie za pare
        lat człowiek nie edzie miał wyboru jak tylko zapisać dzieci do 3 albo 4 bo
        przeciez innych nie będzie Brawo dostaliście palec chcecie całą Ręke. Za rok ta
        sama sytuacja czeka 2 zal mi tych rodziców ze też będą nazywani głąbami.
      • abe1 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 18.10.05, 20:45
        a ty człowieku zastanów się co mówisz i trochę kultury mówiąc o innych
        • marcingeorge Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 18.10.05, 22:37
          czy nie mozecie dyskutować na spokojnie?Kazdy moze miec inne zdanie,a tu parę
          osób próbuje narzucić własny tok myślenia w myśl powiedzenia..."Kto nie z
          Mieciem,tego zmieciem!"Jak się kiedyś wszyscy spotkamy na jakimś oficjalnym
          zlocie forumowiczów to część przyjdzie lub nie,a jak przyjdziecie to skoczycie
          sobie do gardeł.Szacunek należy się każdemu.Pozdrawiam wszystkich!:)
          • agroturystyczny Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 18.10.05, 22:42
            I cóż może i troche racji w tym jest, ale czy to nie Pan miejscami tłum ku
            górom popychał Panie Marcinie. Ale racji jest w tych wywodach sporo.
            • marcingeorge Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 18.10.05, 23:31
              ucze sie na błedach,jak wszyscy.Pozdrawiam.:)
              • khaki3 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 19.10.05, 13:01
                A mnie juz meczy ta cala szopka.Rodzice tacy biedni,dzieci takie
                poszkodowane,wszyscy biedni kazdy chce jak najlepiej.To sie wreszcie dogadac
                trzeba a nie szopki odstawiac.Bo to ju nie zabawne a zalosne sie robie.Ilez
                mozna?Niby dorosli ludzie za zachowuja sie gorzej niz dzieci.
    • irekm1 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 19.10.05, 18:08
      Cieszę się, że powstał KLomiete Obrony Burmistrza. Byłem na kolejnym jego
      spotkaniu i obserwowałem żywe i pełne emocji wypowiedzi uczestników. Są
      zdeterminowani w swoich zamiarach i bardzo dobrze. To, że jego przdestawiciele
      byli w ostatni poniedziałek przed urzędem - to tez bardzo dobrze. To, że
      obserwują i dokumentują, co dzieje się przed piątką - to też bardzo dobrze.
      Niech zatem nikt nie mówi, że powstanie Komietetu Obrony Burmistrza nie wynika
      z działań drugiej strony. Jest dziecko działań bielskiej prawicy. A co będzie
      dalej - POŻYJEMY, ZOBACZYMY. Zyczę powodzenia Komietetowi Obrony Burmistrza.
      • marcingeorge Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 19.10.05, 21:42
        Komietetowi Obrony Burmistrza..ja proponuję krótką nazwę
        Burmistrzjugend.Oczywiście to nie jest prowokacja tylko propozycja.Pozdrawiam.:)
        • irekm1 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 21.10.05, 15:26
          Komitetowi Obrony Szkoły proponuję nazwę PAJACE
          • olo962 Re: SP Nr 5 -Popis PIS-u 21.10.05, 18:19
            Irek masz rację. Ostatnio radni przyjęli głosami lewicy i koalicji bielskiej
            uchwałę w sprawie tajnego głosowania rodziców z piątki. Prawica blokiem
            głosowała przeciwko. Wiadomo czemu, chcą bowiem żeby cyrk ten trwał nadal.
            Czołowy działacz PIS-u z Białegostoku J. Mozolewski, który był na sesji,
            odgrażał się, że już niedługo oni przejmą władzę i dadzą pokaz prawa i
            sprawoiedliwości. Odniosłem wrażenie po jego wypowiedzi, iż prawo i
            sprawiedliwość będzie wtedy, gdy będzie zgodne ze zdaniem jego i jego kolegów z
            Prawa i Sprawiedliwości. Gdzieś juz taki cyrk przerabialiśmy. Będę więc
            głosował na TUSKA.
            • abe1 Re: SP Nr 5 -Popis PIS-u 21.10.05, 18:25
              skąd takie informacje byłeś tam?
              • lateralis30 Re: SP Nr 5 -Popis PIS-u 22.10.05, 22:16
                Ja byłam i widziałam, że prawica wcale nie chce zakończyć sprawy.
            • maria93 Re: SP Nr 5 -Popis PIS-u 21.10.05, 19:40
              Irek z Olo rozmawiali na sesji wiec po co jeszcze na formum gawedzić jeszcze
              sie nie dogadaliście?
      • maria93 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 21.10.05, 19:43
        Co to znaczy determinacja Komitetu Obrony Burmistrza ?Jakimi sposobami jeszcze
        zastraszyć Rodziców? Bo ten Komitet chyba wlaśnie tak dziala. Zastraszanie
        nagrywanie fotografowanie i prowokacja. A moze komitet powinien spróbować
        rozwiazać konflikt a nie próbować jeszcze zaognić cala sytuacje.
        • abe1 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 21.10.05, 20:07
          a konflikt trwa dalej.Pradwa nie czas na kto i co zrobił,ale czas żeby przerwać
          w koncu ten konflikt.policja przesłuchuje w sprawie kukły to może powinna zająć
          się takze napisem na kościele.Sprawiedliwość powinna działać w obie strony i
          nie ważne czy to KOS czy KOB
          • irekm1 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 21.10.05, 20:15
            Kaczynscy śmierdzą mi faszyzmem, może to i prawdo-
            ale może ja się nie znam..............

• spoko444 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 22.10.05, 08:56
              Czas zakończyć ten cyrk - niech wjeżdża policja.
              Nauczyciele do pracy, rodzice do domu, a ci podrzegacze do obozów pracy!!!
              • abe1 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 22.10.05, 09:58
                obozy pracy dawno sie skonczyly ps w jakim swiecie zyjesz
                • wujekjarek1 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 22.10.05, 10:07
                  nie skończyły się, nie skończyły... co prawda są zagranicą, ale można by co
                  bardziej oszołomowatych wyeksportować bez cła :)

taki np. Chodorkowski na kilka lat tam trafi (trafił?)

• marcingeorge Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 22.10.05, 10:20
                    ale jego to szkoda.Padł ofiarą totalitaryzmu?
                    • marcingeorge Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 10:35
                      Pan burmistrz juz chyba nie panuje nad Komitetem obrony burmistrza skoro
                      dochodzi do gróźb,zastraszenia i prób pobicia.Taka próba miała miejsce na dniach
                      i dotyczyła żony jednego z aktywnie protestujących rodziców ,którą chciano pobić
                      (poprzedzając wyzwiskami)i gdyby nie reakcja przechodzących znajomych doszłoby
                      do "linczu".
                      • kir128 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 12:32
                        jeżeli tego sie dopuscil wiec przeszedl amego siebie i nic nie pomogly rozmowy z
                        wojewodzkim dialogiem spolecznym.,ktorzy stwierdzili iz wladza naszego miasta
                        jest nie udolna i sama doprowadzila do konfliktu.wychodzi na to ze to nierodzice
                        sa winni calej sytuacji
                        • diabel_21 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 12:50
                          nie wiem czy dobrze widze ale czyzby burmistrz pokazywał swoje drugie i
                          prawdziwe oblicze... szkoda ze przez swoją tyranię zniszczyl wizerunek
                          niektórych ludzi... ale jak to sie mówi oliwa sprawiedliwa na wierzch
                          wypływa... sprawiedliwosci stanie sie zadosc... mam nadzieje ze burmistrz
                          dostanie po dupie za swoje rzady!
                          • kir128 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 12:57
                            masz rację jestem takiego samego zdania wydaje mi się że burmistrz posuwa się za
                            daleko w swoich poczynaniach.Staram się być obiektywna jednak uważam iż nie jest
                            on człowiekiem godnym swego stanowiska.Chcialabym dodać iż nie chodzi tu
                            wyłącznie o sp 5 ,ale o to jak ogólmie traktyje ludzi.Jego wyzwiska na temat
                            wiary są w tym wypadku bezsensowne.Wspomniałam o wierze dlatego gdyż jestem
                            zbulwersowana pytaniami w urzedzie miasta przy zalatwianiu pewnych spraw o
                            wyznanie i o szkołe do której uczeszcza dziecko.Po tych wszystkich zajsciach mam
                            nadzieje ze ktos wyciagnie konsekwencje a to kto jest jakiej wiary nie powinno
                            miec znaczenia przy zalatwianiu spraw
                            • diabel_21 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 13:04
                              dokładnie... wiara to nie wszystko liczy sie wartość człowieka... a nie wiem
                              czy dobrze słyszałem ale burmistrz stosuje metode mobbingu czy jakos tak... no
                              ale te info nie jest pewne, chociaz pasowaloby do tego co sie zaczyna
                              wyrabiac... i również biorę pod uwagę nie tylko szkole podstawowa nr 5... no
                              ale jak juz napisalem... mam nadzieje ze ten dran dostanie za swoje!!!
                            • abe1 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 14:10
                              zgodze si z kir128 to fakt że w urzędzie znaczenie ma jakiej ktoś jest
                              wiary.Ludzie w jakich my czasach żyjemy.Szokiem jest to że aby dostać
                              stypendium człowiek musi odpowiadać na pytanie gdzie się modli.Wstyd
                            • cydz Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 17:51
                              Jak łatwo pisać bzdury anonimowo, siedząc sobie w domku przd ekranem. Gdzie
                              jest odpowiedzialność za słowo. Może przypomnisz sobie co niedawno działo się w
                              b. Jugosławii. Nienawiść zżarła ci ostatnie szare komórki. Może przebywasz za
                              dużo w towarzystwie Bębenca i im podobnych Tworów czy Susłów. Za dużo winisz
                              Burmistrza - on nie jest w stanie kontrolować i odpowiadać za wszystko. Od tego
                              ma ludzi.Spytaj swego idola Bębeńca co robił jak był radnym. Powiem ci był
                              mastkotką Rady. Sam wygląd inteligencika jeszcze o niczym nie przesądza.
                              Jeszcze trzeba mieć coś w głowie. A nie tylko nienawiść do wszelkiego rodzaju
                              innych ludzi. Dlaczego taki obecny radny również prawicowy Pan Prorok zachowuje
                              się zupełnie inaczej czyli ROZSĄDNIE ? Bo ma coś w głowie. A nie tylko
                              nienawiść wyniesioną z zebrań oszołomów.
                              • abe1 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 18:01
                                to ty oceniasz ludzi bo od razu przypisales mnie do Bębenca i tu sie mylisz.ale
                                cóż widzę ze to tobie wyżarło juz wszystkie szare komórki.a jeśli mówisz ze
                                ktos jest oszołomem to zastanów sie co bredzisz .Kazdy ma prawo do swego zdania
                                A ty nie mow mi o anonimowości skoro sam jestes nie lepszy
                              • kir128 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 18:11
                                nie uwazam ze burmistrz jest w stanie kontrolowac i odpowiadac za wszystko on
                                sam z sobą nie moze sobie poradzic a jesli chodzi o anonimowosc to jak widzę to
                                tu na forum wszysscy sa tacy jakos nie ma chętnych do przedstawieniw sie skioro
                                są T acy odwazni broniac swoich prawd
                              • kir128 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 18:15
                                a jeżeli chodzi o Bębenca to to jest własnie człowiek ktory wie czego chce i nie
                                obchodzi mnie czy to jkest zwiazane z polityka przynajmniej umie sie wysłowic
                                • cydz Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 18:50
                                  I tu się z Tobą zgodzę. Ten człowiek wie czego chcę - lekko zarobionych
                                  pięniedzy co najmniej diety radnego. Zaliczył kilka firm w tym mieście i często
                                  je zmieniał, niekoniecznie z własnej woli. Także kariera przedsiębiorcy również
                                  mu niesłuży.
                                  Co do umięjętności wysławiania również się z Tobą zgodzę, mówi płynnie. Pełnymi
                                  zdaniami. często się uśmiecha.BRAWO. Tyle że warto zwrócić uwagę o czym mówi.
                                  Drugi fakultet - psychologia na pewno mu się w tym przydaje.
                                  • kir128 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 19:40
                                    mozliwe ze chce piniedzy ale kto ich nie chce ale swego zdania na jego temat nie
                                    zmienie na pewno jest madrzejszy niz burmistrz ktory ciagle tylko mowi o tym co
                                    zrobił dla miasta at tez jest nie prawda gdyz mieszkam akuray na jednej z uli c
                                    ktora nalezy do tego urzedu oraz chodnik i nic w tym kierunku mimo pisania podan
                                    nie jest zmienione gdyz spoldzielnia nie ma to tego terytorium prawa az wstyd ze
                                    mieszkam w centrum miasta a na tej ulicy mozna polamac nogi teraz wiem od kogo
                                    maoge zadac odszkodowania nie potrafi nic zrobic w sprawie drogi a co mowic
                                    rzadzeniem miastem Daleko mu do pana B....
                                    • cydz Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 23.10.05, 09:02
                                      Proponuje załozyć fanklub pana B. Kir128 na prezesa. Ja zapisuje się jako
                                      pierwszy i mogę wpłacić jakąś składkę. Tylko jaka będzie nazwa fanklubu?. Może
                                      jakiś konkursik. Prponuje BLASZANY BĘBENEK
                            • lateralis30 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 22:26
                              A burmistrz pytał cię o wiarę?
                          • marcingeorge Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 13:00
                            ja nie powiedziałem,że to "on" coś zlecał bandziorom z Komitetu Obrony
                            Burmistrza.Mówi sie o tym na mieście,żę chodziło o żonę pana Bębeńca.Pozdrawiam.:)
                            • diabel_21 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 13:08
                              > ja nie powiedziałem,że to "on" coś zlecał bandziorom z Komitetu Obrony
                              > Burmistrza.Mówi sie o tym na mieście,żę chodziło o żonę pana Bębeńca

Alez oczywiscie ze nie napisałes... ale z tego co ja widze, a jestem w temacie
                              dosyc głęboko te fakty bardzo do tej sytuacji pasują... A jesli chodzi o tę
                              kobietę to też bym się nie zdziwił bo wiem ze jej mąż (nie wiem jak ona) jest
                              bardzo zaangażowany w obrone szkoły. Pzdr ;))
                          • wujekjarek1 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 13:33
                            nie wiem czy dobrze widze ale czyzby burmistrz pokazywał swoje drugie i
                            > prawdziwe oblicze... szkoda ze przez swoją tyranię zniszczyl wizerunek
                            > niektórych ludzi... ale jak to sie mówi oliwa sprawiedliwa na wierzch
                            > wypływa... sprawiedliwosci stanie sie zadosc... mam nadzieje ze burmistrz
                            > dostanie po dupie za swoje rzady!

tja...
                            a już prawicowi obrońcy szkoły nr 5 zapomnieli na kogo głosowali??? przecież to
                            głosami prawicy i jej elektoratu burmistrz Eugeniusz został burmistrzem -
                            słynne polakożerstwo wypomniano Stepaniukowi i prawica poparła w wyborach na
                            burmistrza przedstawiciela SLD - to chyba jedyny przypadek w Polsce :)

no ale OBROŃCY PATRIOTYCZNEJ SZKOŁY zapomnieli - panie Linka, panie Radkiewicz,
                            panie Bębeniec głosowaliście i namawialiście do głosowania na Berezowca - to
                            teraz macie takiego burmistrza jak sobie wybraliście :)

"politycy" macie krótką pamięć :( nie pchajcie się do polityki - nie tam wasze
                            miejsce - tylko wichrzyć potraficie...

zdegustowany wuj :(

• spoko444 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 13:44
                              A ja mam nadzieję, że społeczeństwo Bielska widzi ten cyrk i prawica dostanie znowu po dupie, bo im wszystko wolno a jeśli ktoś ma inne zdanie to odrazu komuch.
                              A Bębeńcowi się należy bo gdzie on był jak sprawował funkcje radnego???
                              • abe1 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 14:01
                                nie zgodzę sie bo obserwując rządy w mieście to widać ze decydujące zdanie ma
                                lewica
                                • kir128 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 14:19
                                  oczywiscie ze rządzi lweica a burmistrz uwaza ze nad nim nikogo nie ma i moze
                                  robic co mu sie podoba
                                  • diabel_21 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 14:29
                                    kir128 lepiej bym tego chyba nie ujął :)
                                    • diabel_21 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 15:32
                                      a moze burmistrz próbuje założyc gang??? za duzo filmów sensacyjnych sie
                                      naoglądał i próbuje załatwiać swoje sprawy siłą... mysli ze wszyscy sie go boją
                                      bo ma władze... ja wszystkich ostrzegam bo jak ktos zastawi dla burmistrza
                                      miejsce parkingowe przed urzedem miasta, niech sie liczy ze auto zostanie w
                                      nocy namierzone i zdemolowane lub splone!!! a podobno mieliśmy zwalczać
                                      terroryzm i inne przestepstwa :/ "dziwny jest ten świat"
                                      • kir128 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 15:46
                                        już raz burmistrzowi pomalowano samochod ale nie stety nie zrobili tego rodzice
                                        ze szkoły nr5 a co go czeka dalej to nie wiem wiem ze po ostatniej sesji
                                        dotyczącej sp5 nie którzy nabrali wody w usta dobrze ze oberwal od .... chociaż
                                        jego tam nie było bo wysłal swego zastępcę a jeśli chodzi o wybór burmistrza to
                                        dużego wyboru nie było i jest mi wstyd ze ja tez na niego głosowałam
                                        • abe1 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 16:51
                                          wszyscy siedli na rodziców sp 5 ale za co ? za to że bronią swoich racji.Łatwo
                                          jest oceniać innych nie stając w ich sytuacji.To prawda dziwny jest ten świat.
                                          • abe1 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 17:01
                                            i szkoda ze za pare lat nie bede miala wyboru gdzie wyslac dziecko bo przeciez
                                            pozostanie tylko sp 3 i sp 4 ......cytat burmistrza ;za 9 lat większość dzieci
                                            podejmie nauke w sp 3 i sp 4 .,dziwne jest to że pare lat temu bez rozmów z
                                            rodzicami zlikwidowano sp1 tłumacząc że w sp5 bedzie bezpieczniej .Nic już nie
                                            rozumiem.
                                        • lateralis30 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 22:32
                                          Jeśli malowałeś burmistrzowi samochód to mam dla ciebie złą wiadomość -
                                          pomalowałeś nie ten co trzeba samochód.
                          • lateralis30 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 22:24
                            Ja też mam taką nadzieję, niech Bielskiem znowu zaczną rządzić nieroby, co to
                            tyłka nie ruszyli, aby jakieś pieniądze zdobyć dla miasta. W końcu po co nam
                            remonty dróg, chodników, kanalizacji. Zaścianek to nasze ukochane słowo. I
                            niech tak zostanie. Burmistrzu, daj nam w końcu spokuj, siądź na tyłku w
                            gabinecie nic nie rób, a nikt nie będzie się czepiał, i ludzie będą zadowoleni.
                      • lateralis30 Re: Ciekawych rzeczy się dowiaduje... 22.10.05, 22:19
                        To niesamowite, a co takiego ta żona robiła, że ja tak chcieli zlinczować?
                        Stała spokojnie i się przyglądała?
        • lateralis30 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 22.10.05, 22:17
          Ale jak "rodzice" zastraszają i wieszają fotografie to mogą?
          • diabel_21 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 22.10.05, 23:48
            > Ale jak "rodzice" zastraszają i wieszają fotografie to mogą?

mi sie wydaje ze wieszając fotografie nikt nikomu nie wyrzadza krzywdy
            cielesnej a w tym wypadku tak miało być więc słaby argument... słowo to nie
            czyn, nie skaleczy ani nie zabije a skoro uwazasz inaczej to Twoj problem...
            kazdy ma swoj rozum tyle ze jedni mają troche bardziej a inni trochje mniej
            ograniczone rozumowanie (mówie to ogólnie)
            • marcingeorge Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 23.10.05, 00:32
              Widzę,że ci z Burmistjugend to damscy boxerzy,chętnie bym takiemu
              wytłumaczył(czyt.ręcznie wbił do łba),że na kobietę ręki się nie podnosi.Tylko
              gdzie ich znaleźć?

PS. ...a może poszli do lasu.Pozdrawiam.:)
              • olo962 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 23.10.05, 10:55
                Z lasu to swego czasu właśnie wychodzili bandziory. To pamiętam z opowieści
                świadków z tamtych lat. Wtedy autentycznie na naszym terenie doszło do tragedii
                z udziałem bandziorów Burego. Autentycznie te bandziory zamordowali bezbronnych
                prawosławnych wozaków, bezbronne matki i dzieci, palili bezbronne wsie,
                gwałcili bezbronne kobiety. Ten duch ciągle jest tu na tej ziemi żywy i tą
                puszkę co nietórzy chcieli by ponownie otworzyć. Granie piątką to granie mające
                na celu chęć otwarcia tej puszki. Tyle, że grać chce prawica. Pokazali to na
                ostatniej sesji , głosując przeciwko uchwale w sprawie rozpisania tajnego
                głosowania dotyczącego piątki.
                • cydz Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 23.10.05, 12:01
                  Coś w tym jest.
                  Ktoś tą kulę śniegową ulepił, ktoś pchnął a teraz ona nabiera tempa i lepi się
                  też do niej wszystko łącznie z g... Czy panowie z prawicy którym tak łatwo
                  przychodzi podpuszczanie zwykłych ludzi, zastanowili sie do czego to może
                  doprowadzić. Już zaczynają kryć się po dziurach np. okazuje się że nie ma
                  autorów kukieł. O prócz Ninja działa penwnie w Bielsku UFO. Niektórych można
                  naet zobaczyć na Kopernika 3.
              • spoko444 Re: Szkoła Nr 5 - K.O.B. i co dalej 23.10.05, 12:55
                Mistrzu "marcingeorge "przyjdź na północ to ci" ręcznie" wytłumaczę o co chodzi jeśli taki mocny jesteś!!!BAŁWANÓW TTRZEBA LEPIĆ!!!
                • marcingeorge Jeden damski boxer juz sie odnalazł... 23.10.05, 13:05
                  spoko spoko

Ps.Nie należy kłocić się z kretynem - sprowadzi cię do swojego poziomu, a tam
                  pokona doświadczeniem.Pozdrawiam.:)

• olo962 Re: SP 5 Co dalej? 23.10.05, 16:01
                    I jak się nie ma argumentu - to pada słowo kretyn. Coś w tym jest. Spoko. A kto
                    jest kretynem to już inna sprawa.
                  • khaki3 Re: Jeden damski boxer juz sie odnalazł... 24.10.05, 14:10
                    To jak juz Marcin bedziesz na polnocy to wpadnij do mnie na herbatke:)I masz
                    racje z kretynami nie ma co sie klocic.Najlepiej jak ja to mowie olac:):):)
    • andre36pl Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.10.05, 13:58
      Piękna nowa szkola stoi pusta,a dzieciaki męczą sie w piwnicach!!!Czy budynek budowany jako DOM Partii Robotniczej spelnia normy szkoły w XXI wieku?No co Sanepid na to?Co Kuratorium na to?Przecież we wsi Augustów mamy piękniejszy budynek!!!Czy rodzice posyłajćy tam dzieci nie widzą tego i sie tego nie wstydza
      Nie wiem.Wydaje mi sie że ktoś,że ktoś tu robi niezła politykę!!!Ktos tu cholernie nie lubi Burmistrza Berezowca!!!Ktos ciągle rozpuszcza plotki o tym że to on chce wykorzystac ten budynek do prywatnych celów, ale kto tu cierpi na tym?Chyba dzieckaki!!!Brak na ta glupote słow!!!Jedynym rozwiązaniem problemu jest tajne glosowanie rodzicow w tym temacie.A wtedy podjęćie odpowiedniej decyzji.Z tego co sie oriętuje prywatnie to wiem że większość rodzicow jest za przeniesieniem jej do nowego budynku lecz jest zastraszona przez wysoko ustawionych notabli z Bielskiego środowiska przykoscielnego.No cóż Radio Maryja będzie rządzić!!!Niech żyje Lech Kaczyński i ojciec Rydzyk!!!
      • diabel_21 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.10.05, 14:30
        andre36pl napisał:

> Piękna nowa szkola stoi pusta,a dzieciaki męczą sie w piwnicach!!!Czy budynek
        b
        > udowany jako DOM Partii Robotniczej spelnia normy szkoły w XXI wieku?No co
        Sane
        > pid na to?Co Kuratorium na to?Przecież we wsi Augustów mamy piękniejszy
        budynek
        > !!!Czy rodzice posyłajćy tam dzieci nie widzą tego i sie tego nie wstydza
        > Nie wiem.Wydaje mi sie że ktoś,że ktoś tu robi niezła politykę!!!Ktos tu
        choler
        > nie nie lubi Burmistrza Berezowca!!!Ktos ciągle rozpuszcza plotki o tym że to
        o
        > n chce wykorzystac ten budynek do prywatnych celów, ale kto tu cierpi na tym?
        Ch
        > yba dzieckaki!!!Brak na ta glupote słow!!!Jedynym rozwiązaniem problemu jest
        ta
        > jne glosowanie rodzicow w tym temacie.A wtedy podjęćie odpowiedniej decyzji.Z
        t
        > ego co sie oriętuje prywatnie to wiem że większość rodzicow jest za
        przeniesien
        > iem jej do nowego budynku lecz jest zastraszona przez wysoko ustawionych
        notabl
        > i z Bielskiego środowiska przykoscielnego.No cóż Radio Maryja będzie
        rządzić!!!
        > Niech żyje Lech Kaczyński i ojciec Rydzyk!!!
        załosne...
        • marcingeorge Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.10.05, 15:30
          Pan burmistrz chce dobrze i rodzicę chcą dobrze,ale za nic nie mogą się
          dogadać.Pozdrawiam.:(

PS.Haj żywe IV Kaczpospolita!
    • blanka123 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.10.05, 20:38
      witam
      ucze sie w gimnazjum nr 1
      może coś powiem o czym może nie wszyscy wiedzą zamknęli nam salę gimnastyczną i
      bibliotekę
      może czasami trzeba pomyśleć co się robi
      TYLKO CZASAMI
      • kat111 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.10.05, 21:26
        Można pisać co się chce i kłamać gdzie się chce. A PRAWDA jest taka, że
        prawicowi radni Sesuła, Radkiewicz, Kruszewski, Leszczyński, Grzybowski,
        Prorok, Margański - głosowali na sesji 20 października przeciwko uchwale w
        sprawie tajnego głosowania rodziców piątki. Co z tego WYNIKA ? Otóż wynika to,
        że nie chcą aby się ktokolwiek wypowidał demokratycznie - bo ONI już wiedzą, co
        rodzice myślą i żadnych tam głosowań im nie potrzeba. IM trzeba, by ten cyrk
        trwał nadal, a może uda sie wykręcić jakiś kolejny NUMER, jak to wyszło z tymi
        badaniami powietrza w budynku przy ul. Kościuszki. DAM RĘKĘ UCIĄĆ, że z tymi
        wynikami , to ŚMIERDZĄCA SPRAWA - wystarczyło pod ten aparat podsadzić nieco
        lakieru i MA SIĘ wyniki , tak samo jak z tą salą - TYLKO, że wierzę , że
        SPRAWIEDLIWOŚĆ JAK OLIWA , ZAWSZE NA WIERZCH WYPŁYWA. A tutaj, pożyjemy,
        zobaczymy.I muszę dodać coś jeszcze - na sesji 20 października aż śmierdziało w
        powietrzu od złowieszczego ducha prawa i sprawiedliwości. Modzelewski straszył,
        ganił i pouczał demokratycznie wybranych radnycyh. Nad salą czuło się ducha
        prawicowego rewanżyzmu. Sesuła biadolił, że wybory parlamentarne nie odbyły się
        razem z samorządowymi. TYLE , że w BIELSKU ZWYCIĘŻYŁ TUSK.
        • marcingeorge Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.10.05, 21:31
          przeciez kazdy to powie ,że oni rozpoczęli juz kampanie.Ja osobiscie nie
          zagłosuje na nikogo kto juz pełnił mandat radnego kiedykolwiek w naszym
          mieście!Niech szansę dostaną młodzi.Tu mam na mysli ludzi do 33-35 roku
          zycia.Pozdrawiam.:)
        • proffet Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 24.10.05, 21:34
          Zwróciłeś może uwagę, że ta "demokratyczna" uchwała zakłada 80 procentową
          frekwencje dla ważności konsultacji.Może stąd takie głosowanie. Nie ma tam też
          zapisu o tym że wynik jest wiązący dla Burmistrza i Rady Miasta. Nie wiem czy
          wszystkim jest dalej potrzebny cyrk, ale w demokracji też są pewne zasady.
          • kat111 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 25.10.05, 21:18
            25 października po raz kolejny zebrali się radni miejscy i dyskutowano o
            piątce. Myślę, iż bardzo mądrze zaprezentował się radny Bajena. Zapytał
            dyrektorkę piątki o pracę wychowawczą w kontekście protestu. Zadał pytanie - co
            widzi dziecko (kukły, taczkę, witacze) i co jemu pozostanie w psychice. To jest
            swoisty teatr ludowy, akt wielce niegodny, obrażający godność pierwszej osoby w
            mieście, pochochodzącej z powszechnych wyborów. To widzi dziecko i pewnie
            zadaje pytanie, oczekując prostej odpowiedzi, takiej odpowiedzi, która nie
            kieruje w stronę zła i nienawiści. I z tymi słowami zetknąć można wypowiedź
            radnego Radkiewicza - NIE MA WOLI ZAŁAGODZENIA SPRAWY, PROTEST BĘDZIE SIĘ
            PRZEDŁUŻAŁ, NAPIĘCIE BĘDZIE ROSŁO. Tak Radkiewicz mówi prawdę - bo sam
            głosował przeciwko uchwale w sprawie tajnego głosowania rodziców i wielokrotnie
            powtarzał, że to jest ich gra polityczna. A na temat tego 80% progu ważności
            głosowania, to powiem tylko to, co zostało powiedziane publicznie - toć to sami
            protestujący w piśmie do burmistrza napisali, że 80% jest za pozostawieniem
            szkoły w dotychczasowym miejscu. TO PO CO TERAZ TEN WRZASK, skoro się wpierw
            tak napisało. A MOŻE PISAŁO SIĘ TO W JAKIMŚ AMOKU, ZAMROCZENIU czy pod wpływem
            czegoś innego. Obserwując niektórych protestujących, to widzę jakby stale coś
            brali.......................
            • proffet Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 25.10.05, 21:33
              To prawda tak pisali.Przyznasz jednak że stawianie tych samych 80 procent
              frekwencji jako wymóg ważności to jednak manipulacja.A uczwała bez
              stwierdzenia że wynik ten jest wiążący dla rady i burmistrza też jest bez sensu.
              • abe1 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 25.10.05, 21:44
                teżtak uważam 80 procent to durnota.ciekawe co by było gdyby 80 procent było
                wymagane przy wyborach?nigdy nie mielibyśmy preydenta??
                • kat111 Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 26.10.05, 18:36
                  Z uwagą przeczytałem wydanie Kuriera Porannego z 26 października 2005 i
                  twierdzę, iż gazeta ta po raz kolejny kłamie i manipuluje.
                  PO PIERWSZE - Już na pierwszej stronie jest komentarz redakcyjny, cyt. rodzice
                  wywalczyli konsultacje społeczne, koniec cyt. . co jest ewidentną nieprawdą.
                  Tajne głosowanie po raz pierwszy zapowiedział burmistrz w dniu 19 września i
                  konsekwentnie postępując, teraz zgłosił projekt uchwały, która w dniu 20
                  października 2005 roku została przyjęta przez radę.
                  PO DRUGIE - w komentarzu B.Likowskiej-Matys pada stwierdzenie cyt. - władza
                  głosami rodziców wcale się nie przejmie,Radni uchwalili, że wyniki konsultacji
                  nie będą wiążące ani dla burmistrza , ani dla rady. Po co więc te konsultacje?
                  Żeby zachować pozory demokracji. - koniec cyt. Przede wszystkim trzeba
                  powiedzieć po co są te konsultacje dla Pani redaktor i dla pana Bakunowicza.
                  Otóż po to są te konsultacje, ponieważ w tej sprawie dzisiaj opowiedziała się
                  grupka rodziców i podczepionych pod nich różnej maści pseudoaktywistów i
                  działaczy lokalnej prawicy. Po to są konsultacje, ponieważ rodzice o nie
                  prosili na spotkaniu w dniu 14 września w sali Gimnazjum Nr 1 - prosili a nie
                  walczyli, prosili aby dać im możliwość wyrażenia opinii w tajnym głosowaniu i
                  na to burmistrz przystał wnosząc projekt uchwały. Nie wiem skąd wyciąga pani
                  redaktor i pan Bakunowicz takie BZDURNE WNIOSKI, ŻE WYNIKI KONSULTACJI NIE BĘDĄ
                  BRANE POD UWAGĘ - skoro burmistrz wielokrotnie publicznie informował, że
                  uwzględni wynik głosowania w swoich decyzjach, które zgodnie z prawem posiada.
                  A przecież decyzje burmistrza mogą być dwie - albo realizacja dotychczasowej
                  uchwały albo wniosek o jej uchylenie i tyle. Reszta będzie w gestii rady. Rada
                  bowiem przyjmuje zgodnie z prawem uchwały a nie burmistrz. Wystarczy zajrzeć do
                  ustawy o samorządzie.
                  PO TRZECIE - pan Bakunowicz podaje słowa prawicowego działacza z Białegostoku
                  J. Mozolewskiego cyt.- a burmistrz nie jest tu panem na włościach.- koniec cyt.
                  To jest kolejny przykład jak ludzie sądzący, że mają mandat na wszystko, mogą
                  obrażać, znieważać, bełkocząć, co im ślina na język przyniesie w myśli. Moim
                  zdaniem za te słowa burmistrz powinien zwrócić się do prokuratora. Ludzie w
                  Bielsku Podlaskim tego pokroju ludzi już ocenili, oddając w zdecydowanej
                  większości swoje głosy na innych poza PIS-em. To dlatego między innymi TUSK
                  wygrał w Bielsku a nie KACZYŃSKI.
                  PO CZWARTE - czego nie podaje się - otóż tego, że prawicowi radni wnioskowali,
                  aby już przed głosowaniem uznać uchwałę w sprawie przeniesienia szkoły za
                  niebyłą. Nie zapytano się radnych Grzybowskiego, Radkiewicza, Leszczyńskiego ,
                  Sesuły, Radkiewicza czy Margańskiego skąd ten wniosek. Więc odpowiem - po to
                  aby w ogóle nie pytać rodziców, tylko sprawę bez głosowania zamknąć.TU WIDAĆ
                  OBŁUDĘ PRAWICY I OBAWY O WYNIK GŁOSOWANIA. JUŻ WIDAĆ, ŻE BOJĄ SIĘ, IŻ W
                  WIĘKSZOŚCI RODZICE WYBIORĄ PRZEJŚCIE DO BUDYNKU PRZY UL.KOŚCIUSZKI
                  PO PIĄTE - Monika Rosmanowska podaje słowa J. Mozolewskiego - proponowane przez
                  was rozwiązanie 80 proc. ważnych głosów zbliża nas do demokracji, jaka panuje
                  kilkadziesiąt kilometrów stąd - koniec cytatu. Odpowiem tak - a co zabrania
                  radzie miasta określić taki procent udziału osób w głosowaniu, aby było uznane
                  za ważne. Nie znam przepisu prawa zabraniającego radzie ujęcie tego typu
                  zapisu. Tutaj rada postąpiła zgodnie z prawem i WOLĄ RODZICÓW, którzy wcześniej
                  poinformowali burmistrza, że 80 procent rodziców nie jest za przeniesieniem. TO
                  STWIERDZENIE TYLKO TERAZ TRZEBA BĘDZIE SPRAWDZIĆ. Coś mi też się wydaje, że
                  publicznie głosząc takie słowa J.Modzelewski obraził organ stanowiący w Bielsku
                  jakim jest rada miasta. Radni bowiem reprezentują nie grupkę oszołomów i
                  desperatów związanych z piątką a całą społeczność Bielska Podlaskiego. A GDZIE
                  TO JEST STWIERDZONE , że większość mieszkańców Bielska jest za pozostawieniem
                  piątki w dotychczasowym miejscu. A muślę, że radni wyrażają w głosowaniu zdanie
                  właśnie swoich wyborców, które jest odmienne, którzy chcą przeniesienia.
                  Poównywanie zatem naszej DEMOKRACJI DO SYTUACJI PANUJĄCEJ NA BIAŁORUSI ŚMIERDZI
                  MI JAKIMŚ KOLEJNYM SZUFLADKOWANIEM I POGARDĄ DLA MNIEJSZOŚCI W POLSCE. Ciekaw
                  jestem czy rada miasta wyciągnie wnioski z tego typu wypowiedzi padających pod
                  jej adresem. MYŚLĘ też, że publiczne głoszenie tego typu słów wypowiedzianych
                  przez J. Mozolewskiego powinno być przeanalizowane przez odpowoiednie służby
                  państwowe, a z pewnością mogą być wykorzystane przez Władze Białorusi jako
                  mieszanie się w ich sprawy wewnętrzne.
                  Mógłbym dalej podważać te bzdury prasowe, ale myślę, iż nie ma to większego
                  sensu. Z niczego robi się wielką aferę. "KIJEM ZAWRACA SIĘ WISŁĘ".Całe szpalty
                  gazet poświęca się temu tematowi, jakby nic ważniejszego nie było w Bielsku.
                  • diabel_21 Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 26.10.05, 18:53
                    > Mógłbym dalej podważać te bzdury prasowe, ale myślę, iż nie ma to większego
                    > sensu. Z niczego robi się wielką aferę. "KIJEM ZAWRACA SIĘ WISŁĘ".Całe
                    szpalty
                    > gazet poświęca się temu tematowi, jakby nic ważniejszego nie było w Bielsku.

Według Ciebie takie zachowanie władz miasta to jest nic??? Według mnie to było
                    nic jak jeszcze tego nie bylo ale teraz to juz jest poprostu wojna i to jest
                    bardzo ważne... moze nie najwazniejsze ale jednak wazne...
                    • kat111 Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 26.10.05, 18:58
                      To jest właśnie "zawracanie kijem Wisły". Tyle ,że tego nie da się zrobić.
                      • proffet Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 26.10.05, 19:13
                        Co sądzicie o próbie zahamowania sporu poprzez odroczenie wykonania uchwały o
                        przeniesieniu do 31 sierpnia 2006 z jednoczesnym zaprzestaniem protestu przez
                        rodziców. Oczyściło by to atmosferę, nikt nie zbijał by kapitału politycznego i
                        spokojnie mogły by się odbyć konsultacje rodziców.
                        • cydz Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 26.10.05, 19:20
                          Ci politycy spod piatki na to nie pójdą. Przcież oni musza z kimś walczyć. Skąd
                          taki Pan Bębeniec zdobędzie głosy na radnego. Czym się wykaże? Juz miał swoje 4
                          lata. I co ?
                          Przecież nic tak ludzi nia łączy jak wspólny wróg.
                          • proffet Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 26.10.05, 19:22
                            Ale spróbować warto by było
                            • cydz Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 26.10.05, 19:59
                              Z pewnością.
                              Wprawdzie żadna z nimi rozmowa. Ale rozmawiać trzeba z każdym. Może kiedyś
                              wyjdą poza swoje kółko rózańcowe i zdziwią się że istnieją jescze inni ludzie,
                              którzy mają inne spojrzenie na otaczający świat. I wcale nie chcą krzywdy dla
                              dzieci z piatki.
                              Oby tak się stało ....
                          • andre36pl Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 27.10.05, 07:04
                            cydz napisał:

> Ci politycy spod piatki na to nie pójdą. Przcież oni musza z kimś walczyć. Skąd
                            >
                            > taki Pan Bębeniec zdobędzie głosy na radnego. Czym się wykaże? Juz miał swoje 4
                            >
                            > lata. I co ?
                            > Przecież nic tak ludzi nia łączy jak wspólny wróg.
                        • komentator11 Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 27.10.05, 23:01
                          Niezły pomysł, tylko jak go zrealizować.
                          To wymagałoby ustępstw z obu stron dla dobra sprawy.
                          Która zdobyłaby się na pierwszy krok?
                          Myslę że taka propozycja powinna wyjść od Burmistrza.
    • janka112 Re: Szkoła Nr 5 - cyrk trwa dalej 26.10.05, 20:07
      Zgadzam sie z poglądami tych, którzy chcą doprowadzic do jak najszybszego
      głosowania wśród rodziców. Tyle, że widać tu, że tzw."protestujący" wcale nie
      chcą głosowania a tego, "aby piłka była dalej w grze". Bo jak się w głosowaniu
      rozstrzygnie czego chcą rodzice, to zginie cały zgiełk i zamieszanie medialne
      wokół tej sprawy. I potem trzeba będzie pisać o tym co ktoś dobrego w mieście
      robi, czyli o burmistrzu. A prawica pójdzie w niebyt. Chociaż nie sądzę,aby to
      się stało, bowiem w destrukcji prawica jest mistrzem.
      • janka112 Re: SP nr 5 - Poranny kłamie 26.10.05, 20:37
        I dodam więcej, zgadzam się z Radkiewiczem, który ciągle powtarza, że jest to
        ich polityka i walka o głosy w ich elektoracie.Tyle, że ktoś madry kiedyś
        powiedział, że polityka to jest k.... i muszę przyznać, że też miał rację.
        Tu bowiem w brudną politykę prawica zaangażowała najmłodszych i wpaja się im w
        młode umysły zasadę walki, nienawiści, wrogości do innego człowieka,
        nietolerancji. Ta kula śniegowa toczy się coraz szybciej. Oby nie zmiotła
        przypadkiem tych podkręcaczy z tzw. Komietu Protestacyjnego Obrońców Szkoły.
        Może by i się im to przydało.Amen.
    • george111 Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 27.10.05, 07:51
      Przyczepiłeś się do tego Bębeńca,a sam co osiągnąłeś w radzie?jak nic to startuj
      do rady za rok.Zakochałeś się w nim?
    • abe1 Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 27.10.05, 21:13
      nie wiem kto dal prawo nazywac kogos oszołomem.Jeśli tak twierdzisz widocznie
      sam nim jesteś.A szczepionka to chyba jest tobie potrzebna ale od głupoty.Jeśli
      już się wypowiadasz to używaj mądrych argumentów .
      • cydz Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 27.10.05, 21:31
        Eee abe1 nic nie wnosisz do dyskusji, a tak to wygląda jak u "polityków " z
        5tki. Aby coś sie działo. Myślałem że już ten wątek stnie w miejscum, bo ile
        mozna ... Nic nowego się nie wniesie . Ale nie - abe1 łapie za słówka.
        Nie sądze że nick abe1 należy do jednego z bohaterów tej tragifarsy Pana A. B. -
        on nie pisałby byle czego.
        • abe1 Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 27.10.05, 21:37
          może i nic nie wnoszę i sama uważam że powinno sie to zakonczyc chodzi mi o to
          tylko aby ludzie rozmawiając nie obrażali się na wzajem.Wiedziałam że taka
          bvędzie reakcja
    • marcingeorge "Jak można inaczej go określać?jak nie oszołom!" 28.10.05, 07:25
      oszołom w/g ciebie bo:
      > wypowiadal sie nie bral udziału w dyskusjach i nie skladal wnioskow tylko
      siedzial jak mysz pod miotłą i kasowal dietke
      > by mieć kaske na swe nowe mieszkanko i autko!!!

...i temu jest oszołomem tak?hehehehe

> co na to inne dzieci że maja zajęte boisko przez dzieciarnie z piatki.

...w tym czasie chyba są w innej szkole.hehehe

> Tylko co na to Spółdzielnia mieszkaniowa i mieszkańcy ze nie moga chodzić
      chodnikami czy kierowcy że maja zajęte parkingi,

...heheehehe, a co spółdzielnie obchodzi kto tamtedy chodzi?tam jest tyle
      miejsca,ze kazdy chodzi swobodnie i nie ma zastrzezen,ze sobie biegaja.A co do
      tych parkingów to co te dzieci tam robią zastawiają parking ale czym
      tornistrami?hehehehehehheehehe
    • diabel_21 Re: SP -5 Bielski Poranny kłamie 28.10.05, 09:52
      szczerze mówiąc to załosne porównania stosujesz andre36pl i nie ma w tym nic
      sensownego :/ (nie chodzi wam o ustalanie czy oszolom to ten czy ten) a jesli
      ustalacie kto cos robi w radzie miasta a kto pod miotła siedzi to wymieniajcie
      wszystkich a nie tych którzy akurat walczą o piątke bo to jest dyskryminacja
      jakas
    • marcingeorge Re: "Jak można inaczej go określać?jak nie oszoło 29.10.05, 14:10
      własnie świecisz przykładem oszołoma.
      • an161 Re: "Jak można inaczej go określać?jak nie oszoło 29.10.05, 17:05
        podoba mi się propozycja dla stróżów piątki aby zatrudnili firmę ochroniarską -
        bardzo dobry pomysł, no i w końcu odpoczną, a to i pan prokurator będzie mógł
        pracować, a nie odsypiać w pracy po nocnym dyżurze.
        • lubicz68 Re: "Jak można inaczej go określać?jak nie oszoło 30.10.05, 00:15
          Gdyby nie było poparcia rodziców to i prokurator i Arek nic by nie poradzili.
          A obrona szkoły to najlepszy przykład budowy społeczeństwa obywatelskiego
          (trudne słowo).
          A prokurator jak każdy obywatel ma prawo do działalności społecznej czy to się
          komuś podoba czy nie.

A tak przy okazji zawziętość burmistrza można tłumaczyć tylko w jeden sposób:
          Czyżby, po niewątpliwie przegranych wyborach, szykował ciepły stołeczek w
          jakiejś spółeczce z siedzibą w dawnej piątce, a może zrobi siebie
          nieodwołalnym prezesem a statut ustawi tak żeby kadencja trwała 10 lat,
          ciekawe ????
          • cydz Re: "Jak można inaczej go określać?jak nie oszoło 30.10.05, 08:05
            Panie P. z odległości 200 km. zupełnie inaczej to wygląda niż tu na miejscu. A
            relacje siostry moga być jednostronne. Przyjedż na wekkend i na miejscu
            zobaczysz że to nie tak jest jak to przedstawiasz - o ile pozomawiasz nie tylko
            z Arkiem.
          • komentator11 Re: "Jak można inaczej go określać?jak nie oszoło 30.10.05, 08:34
            lubicz68 napisał:

> A tak przy okazji zawziętość burmistrza można tłumaczyć tylko w jeden sposób:
            > Czyżby, po niewątpliwie przegranych wyborach, szykował ciepły stołeczek w
            > jakiejś spółeczce z siedzibą w dawnej piątce, a może zrobi siebie
            > nieodwołalnym prezesem a statut ustawi tak żeby kadencja trwała 10 lat,
            > ciekawe ????

Na stronie www.umwp-podlasie.pl/bip/bielsk_podl/index.asp?pid=uchw_rm2005
            znajduje się m.in.
            Uchwała Rady Miasta Bielsk Podlaski XLIII_216_05 z dnia 30sierpnia 2005 w
            sprawie przyjęcia statutu Związku Komunalnego Gmin Regionu Puszczy
            Białowieskiej - pobierz plik rtf www.umwp-
            podlasie.pl/bip/bielsk_podl/download.asp?id=691

W §24 tego Statutu jest zapis: § 24.1. Zarząd powoływany jest na okres kadencji
            rad gmin.
            Zresztą, każdy może Statut przeczytać i sam ocenić.
            • an161 Re: "Jak można inaczej go określać?jak nie oszoło 30.10.05, 08:49
              • an161 Współczesna manipuluje 30.10.05, 09:24
                28 października w artykule "Burmistrz musi ustąpić" Katarzyna Michałowska juz
                samym tytułem insynuuje i manipuluje jakoby burmistrz podejmował uchwałę w
                sprawie przeniesienia piątki.Cyt. słowa K.M -Burmistrz nie ma argumentów na
                obronę swojej decyzji odnośnie przeniesienia szkoły- koniec cyt. Pragnę
                przypomnieć, że uchwałę przyjmowała rada miasta. Rada miasta wielokrotnie też
                odrzucała wnioski w sprawie zmiany swojej decyzji. Sądzę, iż w czasie tych
                głosowań radni kierowali się nie głosami grupki krzykaczy z tzw. K.O.S. ale
                interesem całego miasta i wszystkich jego mieszkańców. Brano zapewne pod uwagę
                zasadniczy fakt, iż połowa budynku Gimnazjum nr 1 będzie pusta i należy ją
                sensownie zagospodarować. Za mniejszą ilość dzieci w szkołach przecież
                burmistrz nie odpowiada. Czytając ten artykuł jestem wręcz zdumiona jak można
                manipulować opinią publiczną. Ten komitet obrony szkoły pokazany został jak
                niewinne baranki, które jedynie chcą spokoju a nie żadnych konfliktów, w
                dodatków twierdzą, iż nie mu tu żadnej polityki.Prosze mi zatem powiedzieć, kto
                wywiesił te szmaty na budynku szkoły, kto profanuje flagę państwową (mam na
                myśli, że są brudne i wiszą przez cały czas), kto nie wpuścił burmistrza do
                samorządowego budynku (burmistrz pełni funkcję właściciela tego obiektu z mocy
                ustawy), kto z tej szkoły zrobił chlew, wystawiając przed wejściem jakieś
                deski, styropian, wiadra,, kto ustawił nielegalnie taczkę, kukły, plansze z
                paszkwilami - czyżby jeden z tych doradców prokuratorów, czy jakiś inny "X",czy
                może szwagier p. Bębeńca, czy Rzpniewski, czy Ambrożewicz, czy może święty z
                telewizji? Kto uczy dzieci nienawiści i nietolerancji? Nie kto inny jak
                Radkiewicz stale powtarza, iż jest to gra polityczna prawicy i z tym się
                zgadzam. A te argumenty Bębeńca o mniejszej liczbie sal lekcyjnych w nowym
                miejscu proponuję między bajki włożyć. Na temat kontaktu dzieci z podstawówki z
                gimnazjalistami to nie odkryję Ameryki, jak przypomnę, że jest tak w Zespole
                Szkół z DNJB im. Jarosława Kostycewicza oraz w Zespole Szkół im. A.
                Mickiewicza. ALE KOLEJNY ARTYKUŁ ZALICZONO W TYM TEMACIE, tworząc nowe fakty i
                przekazując kłamliwe treści. Co to by było , jakby nie było tej sprawy - jakby
                było smutno.
                • lubicz68 Re: Współczesna manipuluje 30.10.05, 09:56
                  Z lektury tego wątku i perspektywy 200km mam taki oraz:
                  Współczesna manipuluje, poranny kłamie, Komitet to oszołomy i tylko burmistrz
                  i jego wierni pretorianie stoją na straży prawdy i praworządności.

To jak artykuł z „Trybuny ludu” ze strach czasów.
                  • an161 Re: Współczesna manipuluje 30.10.05, 17:24
                    Lubicz napisał : Z lektury tego wątku i perspektywy 200km mam taki obraz:
                    Współczesna manipuluje, poranny kłamie, Komitet to oszołomy i tylko burmistrz
                    i jego wierni pretorianie stoją na straży prawdy i praworządności.
                    Z TĄ CZĘŚCIĄ TWOJEJ WYPOWIEDZI ZGADZAM SIĘ. A JEŻELI MASZ KONKRETNE UWAGI TO
                    POROZMAWIAJMY.

• irekm1 Re: SP 5 i co dalej 08.11.05, 20:14
                      Coś tak cicho w temacie szkoły. Może towarzystwo zamarzło dyżurując nocami bez
                      rozgrzewki. A może zabrakło natchnienia. A może to prokuratorzy nie dają
                      natchnienia, skoro ich kolega umorzył postępowanie i nie chciał rozpatrywać
                      donosu na burmistrza. A swoją drogą panom prokuratorom mam propozycję zajęcia
                      się sprawą legalności zapytania do rodziców w sprawie referendum. Jakim prawem
                      ktoś chce znać zdanie określonych z imienia i nazwiska osób - ile tym
                      zapytaniem zostało naruszonych paragrafów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka