Dodaj do ulubionych

Skąd tyle flag

11.11.05, 13:06
Skąd tyle flag na balkonach bloku przy pomniku, bodajże Mickiewicza 35. Na
sąsiednich blokach są pojedyńcze flagi a na tym mnóstwo. Kojarzy mi się to ze
świętami z minionej epoki gdzie władza świecka patrzyła przychylnym okiem na
takie spontaniczne zachowania ludu.
Obserwuj wątek
    • hans_kloss_hans Re: Skąd tyle flag 11.11.05, 13:12
      cydz napisał:

> Skąd tyle flag na balkonach bloku przy pomniku, bodajże Mickiewicza 35. Na
      > sąsiednich blokach są pojedyńcze flagi a na tym mnóstwo. Kojarzy mi się to ze
      > świętami z minionej epoki gdzie władza świecka patrzyła przychylnym okiem na
      > takie spontaniczne zachowania ludu.

cymbale !!!
      mamy 87 rocznicę odzyskania niepodległości,
      jełopie, dlaczego nie poszedłeś do pracy?
      • cydz Re: Skąd tyle flag 11.11.05, 13:26
        Nie mam nic przeciw wywieszaniu flag. Jedynie zainteresowało mnie z jakiego
        powodu jest ich o wielę więcej niz na innych blokach. A tak na marginesie
        pojedyńcze flagi głownie wiszą u tych którzy nie mają swoich przodków na
        cmentarzu w Bielsku a na groby jeżdzą do gminy Brańsk czy też Wyszki.
      • partizan79 Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 11:21
        odzyskanie niepodległości to w Brańsku można świętować. ale nie w Bielsku czy
        Hajnówce, imbecylu jeden. ORTHODOX NETFORCES ARE COMING!
        • bielszczanin Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 14:05
          partizan79 napisał:
          ORTHODOX NETFORCES ARE COMING!

Will we SURVIVE?

partizan79 napisał:
          odzyskanie niepodległości to w Brańsku można świętować. ale nie w Bielsku czy
          > Hajnówce

But why?
          • partizan79 Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 14:34
            Gdye-to poyavilos' solntse, znachit gdye-to poyavilas' tyen'. That's why.
            • bielszczanin Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 14:54
              Znaczy nie "Wasze" święto...

To byś wolał:
              "Soyuz nerushimi respublik svobodnikh
              Splotila naveki Velikaya Rus"?

A co w sprawie ataku ORTHODOX NETFORCES?
              • partizan79 Re: Skąd tyle flag 15.11.05, 13:49
                Może bym wolał, może nie, nie wiem, więc nie powiem.
    • khaki3 Re: Skąd tyle flag 11.11.05, 13:22
      To naprawde bardzo zastanawiajace

Zawsze myslalam ze 11 Listopada jest tyle flag bo to swieto narodowo Odzyskanie
      przez Polske niepodleglosci.Widocznie sie pomylilam. A u Ciebie w szkole na
      histroii czego uczyli?Ze jakie swieto jest 11 Listopada?Moze uczylismy sie
      innej historii?
      • burak-cukrowy Re: Skąd tyle flag 11.11.05, 19:41
        Dla mnie Józef Piłsudski to jest - Wódz , Napoleon Wileńszczyzny , Kaczmarski
        Solidarności , Dąbrowski Legionów ,Pułaski Ameryki Północnej , Domeyko Ameryki
        Południowej .....................Aborygen Australii , Renifer Laponii ........
        • hansgrubber Re: Skąd tyle flag 11.11.05, 22:38
          Dobrze ze urwales watek bo nie wiem dokad bys zaszedl... A flagi w swieto to
          normalne. U jednych wiecej u innych mniej.
      • partizan79 Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 11:28
        Kobieto, jak masz święto to świętuj. Tyle, że połowę mieszkańców Bielska takie
        świętowanie drażni. Ja tam z okazji 11go listopada wódki nie piję. Takie święta
        to radocha dla dzieciarni. Można gwizdnąć flagę. Ot, to tyle.
        • khaki3 Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 14:09
          Swietowalam owszem.Ale nie pilam wodki i nie kradlam flag.Nigdy!Ja swietowalam
          bo odzyskalismy niepodleglosc i to jest wazne swieto.A jak kogos drazni to
          niech drazni.Mnie np. draznia wystawy swiateczne przez katolickim bozym
          narodzeniem.bo ja do swoich swiat mam jeszcze daleko.ale nie zabraniam nikomus
          wietowac i nie rzucam sie do niego.kazdy swietuje pewne swieta na swoj sposob.a
          dlaczego takie swietowanie kogokolwiek drazni?to chyab dosc powazne swieto
          jest.czy niepodleglosc dzisiaj to pikus?
        • bielszczanin Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 14:57
          Partizan79,
          a kiedy Ty wódkę pijesz (świętujesz)?

Poproszę o datę.

Może 17 września? hę?
          • partizan79 Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 15:57
            a co, za wschodnią granicą piją 17go września jakoś specjalnie?
            • bielszczanin Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 16:03
              Nie wiem
              Dlatego się pytam.
              • cydz Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 18:42
                Hmm, a myślałem że Bielszczanin dyskutuje na argumenty, a nie wdaje się w
                pyskówki :(
                • burak-cukrowy Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 18:44
                  Panie cydz , ale burak=cukrowy ma jakieś szanse ( w cukrowni )?
                  • cydz Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 19:51
                    Nie paniał aluzji. Cos Burak ostatnio bardzo aktywny i gadatliwy (ichwła mu za
                    to) ale może coś przsadził z przetworem z przenno-buraczanym :)
                    • obserwer11 Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 20:12
                      cydzu ! a z ortografii to jesteś nienajlepszy !
                      pszenno- buraczano powinno być !
                      do końca nie wiem o co Ci chodzi z tym ?
                      • cydz Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 20:16
                        ok. niech będzie, że zbyt szybko piszę ;) Napewno niechodziło mi o glebę
                        pszenno-buraczaną a o pewien "wywar" robiony np. z buraków lub pszenicy.
                • bielszczanin Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 19:38
                  cydz napisał:

> Hmm, a myślałem że Bielszczanin dyskutuje na argumenty, a nie wdaje się w
                  > pyskówki :(

Nie to było moim zamysłem.

Jeśli ktoś się poczuł urażony - przepraszam.
                  • cydz Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 19:54
                    Nie poczułem się urażony. Chodzi mi o to że pewni ludzie na tym forum coś sobą
                    reprezentują i rozmawiają na argumenty, a inni tylko są dobrzy w obrażaniu i
                    epitetach. Bielszczanin zostaje wśród tych pierwszych (na długo ??)Mam nadzieje
                    że tak. Coraz mniej tu takich ...
                    • cydz Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 20:43
                      A wracając do meritum wątku to nie chodzi mi o to jakie święta są ważne i
                      dlaczego. Drażni mnie jedynie sposób w jaki lud to okazuje. Flagi, religijne
                      symbole w oknach, wspólne przemarsze, manifestacje odmienności wyznania -
                      wszystko na pokaz dla Waznych, dla sąsiadów, dla siebie.
                      Parę lat temu jak umarł mi ktoś bardzo bliski nie manifestowałem swej rozpaczy
                      czarnym ubiorem - żałobę nosiłem w sercu.
                      • bielszczanin Re: Skąd tyle flag 14.11.05, 21:07
                        A mnie się to podoba.

I nie sądzę, że to są manifestacje odmienności. Dlaczego od razy uważasz, że
                        ktoś manifestuje swoje anty? A może jest to na TAK:
                        - tak dla polskości - Państwa Polskiego, czego przejawem jest np. flaga biało-
                        czerwona na domu, spotkanie przy pomniku, Grobie Nieznanego Żołnierza oraz (dla
                        wierzących) nabożeństwo w Kościele czy Cerkwi (nie mogę pomodlić się w intencji
                        Ojczyzny?)
                        - tak dla swojej wiary - wywieszony w oknie wizerunek św. Maryji czy
                        uczestnictwo w procesji.

To nasza historia, tradycja, wiara.

Drażni Cię manifestowanie swojej wiary? Przywiązanie do Ojczyzny?
                        To wszystko byś usunął do domu? Nie uważam, że to jest/ byłoby ok., także w
                        społecznym wymiarze.

Ale rozumiem Twoje podejście. Pewnie jest sporo ludzi, którzy wykorzystują
                        takie okazje do manifestowania siebie, pokazania się.

PS. Ja cały czas zapominam nabyć flagę.
                        • hansgrubber Re: Skąd tyle flag 15.11.05, 00:15
                          Nie mam nic przeciw flagom i takiemu manifestowaniu. Mnie drazna natomiast
                          sytuacje gdy swietowanie ma podniesc status swietujacego a czasem nawet
                          przyniesc mu dorazne profity. Chocby wszystkie te akcje z pomnikami papieza. :)
                          Przeciez robia to na ogol politycy - i nie ze wzgledow ideowych.
        • kasiako11 Re: Skąd tyle flag 15.11.05, 12:17
          Dlaczego cię to drażni, dlatego że odzyskaliśmy niepodległość, bo jeśli tak to
          możesz się przenieść 50 km na wschód i będziesz u siebie.
          pozdrawiam
          • khaki3 Re: Skąd tyle flag 15.11.05, 13:20
            O ile dobrze zrozumialam to mu nie chodzi o to ze odzyskalismy
            niepodleglosc.Tylko o to ze to swietowanie bylo troszke na pokaz.Ze zabardzo
            jest swiateczne.I ze on akurat swietuje to w inny sposob.Niepodleglosc i inne
            swieta.Kazdy z nas ma prawo do swietowania tak jak chce,i zgodze sie ze takie
            niby swietowanie dla podniesienia wlasnego statusu spolecznego,albo dla
            pokazania sie jest zalosne.A 50 km dalej swietuja jeszcze bardziej niz u
            nas.Wiec zabardzi chlopak by sie tam nie odnalazl.
          • partizan79 Re: Skąd tyle flag 15.11.05, 13:44
            Moi przodkowie przybyli tu jako pierwsi, zanim powstały na tym terenie
            jakiekolwiek formy państwowości. Dlatego jestem u siebie, moja droga. I z
            propozycją przenosin za kardon trafiłaś jak kulą w płot. Odnośnie 11go
            listopada to każde takie święto jest okazją do zamanifestowania swej niechęci
            do Wschodu. Do podsycenia nienawiści. Dlatego jestem anty. Chociaż rozumiem
            ideę w czystej postaci, bez tej całej teraźniejszej otoczki.
          • partizan79 Re: Skąd tyle flag 15.11.05, 13:46
            pozdrawiam również.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka