Dodaj do ulubionych

PAKP wydal prawoslawna liturgie po polsku, nam?

• romanpidlaszuk GLOWA DO GORY ! 06.02.06, 14:10
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=35452150&a=36299793
      • pawlozsiul Re: GLOWA DO GORY ! 06.02.06, 22:21
        Najważniejsze Roman, że żyjesz, bo już się zaczynałem niepokoić. Resztę wrzuć
        do niszczarki.
        • romanpidlaszuk GLOWA DO GORY ! 08.02.06, 15:09
          Najważniejsze Roman, że żyjesz, bo już się zaczynałem niepokoić. Resztę wrzuć
          do niszczarki.
          ------------------------------------------------------------

Po przeczytaniu powyzszego twojego wpisu i ponizszego twojego wpisu z moim
          komentarzem :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=36327992&a=36441185
          dochodze do wniosku,ze troche sie zagubiles w zyciu,mam nadzieje ,ze tylko
          chwilowo.

Dlaczego sugerujesz mi wyrzucenie swoich wpisow do niszczarki,aby nie powodowac
          wyrzutow sumienia u tych,ktorzy majac ukrainskie korzenie chca sie
          przepoczwarzac w pseudobialorusinow lub prawoslawnych "Polakow" lub u
          tych,ktorzy majac owe ukrainskie korzenie paraja sie zawodowo wynaradawianiem
          rodakow?

• pawlozsiul Re: GLOWA DO GORY ! 08.02.06, 18:08
            Tak zestawiając moją wypowiedź i swoją na nią reakcję stawiasz mnie
            rzeczywiście pod ścianą. Nie zostaje mi nic innego, jak posypać głowę popiołem
            i po tysiąckroć powtórzyć: "zaprawdę Roman apostołem Prawdy jest". Pozwól, że
            tego jednak nie uczynię z dwóch conajmniej powodów. Pierwszy i najważniejszy
            jest taki, że cały mój post odarty z kontekstu Twego nicka jest niczym innym,
            jak obroną m.in. Twojej i Twych poglądów - PEŁNOPRAWNEJ obecności na tym forum.
            Możesz oczywiście udowodnić, że są one ogólnie uznawane - napisz coś i zamieść
            w prasie - wiesz lepiej ode mnie, że w imię "politycznej poprawności"
            i "wyższych racji" nawet jako prowokacji nie opublikuje tego żadne z tzw.
            opiniotwórczych pism, choćby najbardziej otwarte. Twój sprzeciw wobec PAKPu,
            który zaczął sie protestem przeciw wydaniu liturgii w języku sprawia już
            wrażenie pewnej fobii. Twoja utopijna wizja prawosławnych zamieszkujących
            południową białostocczyznę zdaje się sprowadzać do prostej alternatywy; albo
            będziemy Ukraińcami, albo wyrzekniemy się całej naszej tradycji. Ja nawet nie
            wierzę a wiem, że pomiędzy tymi skrajnościami jest jeszcze coś, co bliższe jest
            sercu tutejszej ludności: niezmiennne od wieków, niepodatne na zewnętrzne
            zawieruchy proste trwanie, dzięki któremu mimo wielu prób rusyfikacji,
            polonizacji czy nawet białorutynizacji znaczna część tej ludności pozostała
            wierna gwarze ukraińskiej, o czym sam piszesz. Zapewniam Cię - ukrainizację też
            przetrwają pozostając przy swoim języku. A ponieważ widzisz to inaczej, nie
            wiem, kto z nas się bardziej w życiu zagubił. Miejsce wszelkich utopii jest w
            niszczarce właśnie, co nie znaczy że ich piewcy nie zasługuja na szacunek i
            rzeczową polemikę.
            • romanpidlaszuk GLOWA DO GORY ! 10.02.06, 00:28
              rzeczywiście pod ścianą.
              ---------------------------------------------------
              Nie nazwal bym tego w ten sposob,po prostu cytujac wypowiedz przedmowcy przed
              swoja stwarza sie wieksza przejzystosc wpisu-wiadomo kto co komentuje,jakie ma
              zdanie na dany temat jede a jakie drugi rozmowca,to moi zdaniem jest dobry
              system .Polecam,jak chcesz to tez tak rob.
              • romanpidlaszuk GLOWA DO GORY ! 10.02.06, 01:42

--------------------------------------------------------------------------------
                rzeczywiście pod ścianą.
                Nie nazwalbym tego w ten sposob,po prostu cytujac wypowiedz przedmowcy przed
                swoja stwarza sie wieksza przejrzystosc wpisu-wiadomo kto co komentuje,jakie ma
                zdanie na dany temat jeden a jakie drugi rozmowca,to moim zdaniem jest dobry
                system .Polecam,jak chcesz to tez tak rob.

• romanpidlaszuk Dlaczego media MILCZA lub KLAMIA? 10.02.06, 00:43
              Pierwszy i najważniejszy
              opiniotwórczych pism, choćby najbardziej otwarte.
              -------------------------------------------------------------
              To przykre co mowisz,np.w GAZECIE ukazuja sie ciagle raz po raz artykule (np.
              niejakiego Kwasowskiego)sugerujace,ze miedzy Bugiem a Narwia mieszkaja
              Bialorusini
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=33564197
              a do prawoslawnych cerkwi na Podlasiu chodza tzw. prawoslawni Polacy
              serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2912896.html
              Dlaczego tak sie dzieje,przeciez wszyscy dobrze wiemy,ze to NIEPRAWDA,ze nasi
              przodkowie wcale nie rozmawiali ani po bialorusku ani po polsku tylko gwara
              ukrainska a wiec my po prostu jestesmy Ukraincami tak jak np.miszkancy
              Wielkopolski rozmawiajacy od dziada pradziada po polsku sa Polakami.

Dlaczego media milcza MILCZA lub KLAMIA?
              • romanpidlaszuk Dlaczego media MILCZA lub KLAMIA? 10.02.06, 01:47
                Pierwszy i najważniejszy
                opiniotwórczych pism, choćby najbardziej otwarte.
                To przykre co mowisz,np.w GAZECIE ukazuja sie ciagle raz po raz artykuly (np.
                niejakiego Kwasowskiego)sugerujace,ze miedzy Bugiem a Narwia mieszkaja
                Bialorusini:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=33564197
                a do prawoslawnych cerkwi na Podlasiu chodza tzw. prawoslawni Polacy:
                serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2912896.html

Dlaczego tak sie dzieje,przeciez wszyscy dobrze wiemy,ze to NIEPRAWDA,ze nasi
                przodkowie wcale nie rozmawiali ani po bialorusku ani po polsku tylko gwara
                ukrainska a wiec my po prostu jestesmy Ukraincami tak jak np. mieszkancy
                Mazowsza rozmawiajacy z dziada pradziada gwara polska sa Polakami.

Dlaczego media na ten temat MILCZA lub KLAMIA?

• romanpidlaszuk Re: GLOWA DO GORY ! 10.02.06, 00:58
              Twój sprzeciw wobec PAKPu,
              który zaczął sie protestem przeciw wydaniu liturgii w języku sprawia już
              wrażenie pewnej fobii.
              --------------------------------------------------------
              Czyli nadal uwazasz za fobie chec aby nabozenstwa w swiatyni byly odprawiane w
              jezyku ojczystym wiernych ?

Czy uwazasz tez,iz przyczyna tego, ze miliony
              Polakow,Rumunow,Grekow,Francuzow,Niemcow,Rosjan,Ukraincow i innych,ktorzy maja
              w swoich swiatyniach nabozenstwa w swoim jezyku ojczystym jest ich fobia?
            • romanpidlaszuk CZY MY MAMY JAKAS NARODOWOSC? 10.02.06, 02:47
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=36453893
              Twoja utopijna wizja prawosławnych zamieszkujących
              południową białostocczyznę zdaje się sprowadzać do prostej alternatywy; albo
              będziemy Ukraińcami, albo wyrzekniemy się całej naszej tradycji. Ja nawet nie
              wierzę a wiem, że pomiędzy tymi skrajnościami jest jeszcze coś, co bliższe jest
              sercu tutejszej ludności: niezmiennne od wieków, niepodatne na zewnętrzne
              zawieruchy proste trwanie, dzięki któremu mimo wielu prób rusyfikacji,
              polonizacji czy nawet białorutynizacji znaczna część tej ludności pozostała
              wierna gwarze ukraińskiej, o czym sam piszesz. Zapewniam Cię - ukrainizację też
              przetrwają pozostając przy swoim języku. A ponieważ widzisz to inaczej, nie
              wiem, kto z nas się bardziej w życiu zagubił. Miejsce wszelkich utopii jest w
              niszczarce właśnie, co nie znaczy że ich piewcy nie zasługuja na szacunek i
              rzeczową polemikę.
              1.W przypadku rusyfikacji,bialorutenizacji czy polonizacji ludnosci posugujacej
              sie gwara ukrainska na Podlasiu rzeczywiscie pozostawalo tylko owe "trwanie"
              (podobnie jak np. kiedys rusyfikowanym Polakom czy Litwinom)ale w przypadku
              jezyka OJCZYSTEGO,ktorego gwara rozmawiamy jest inaczej,uwazam ze mozna
              pozostac wiernym gwarze ukrainskiej i czuc sie Ukraincem z Polski zupelnie tak
              samo jak mozna pozostac wiernym np.gwarze kurpiowskiej i czuc sie Polakiem.

2.Moim zdaniem narodowosc we wspolczesnym Swiecie coraz bardziej nasilajacych
              sie kontaktow miedzy ludzmi z coraz dalszych zakatkow Ziemi
              (zawodowych,handlowych,turystycznych,innych)jest coraz bardziej potrzebna i ta
              tendencja raczej bedzie sie nasilac,co powoduje ze przedstawianie sie
              jako "tutejszy" brzmi jakos glupio a przdstawianie sie jako prawoslawny "Polak"
              (co jest zdaje sie celem PAKP w swietle ostatnich jej dzialan:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=36052268

)czy podawanie narodowosci polskiej jest NIEPRAWDA,dlatego tez jakkolwiek
              zwrot "tutejszy" na lokalny uzytek jeszcze jakos ujdzie to generalnie uwazam,ze
              my ludnosc pochodzaca z rodzin poslugujacych sie gwara Ukrainska na Podlasiu
              powinnismy sie uwazac i przdstawiac jako Ukraincy z Polski tak jak inni sie
              przedstawiaja np.jako Polacy z Ukrainy,Bialorusi,Litwy,Rosji czy Czech.

3.To chyba sa REALIA i FAKTY a nie jak piszesz UTOPIA.
              • pawlozsiul Nie wiem, czy mamy narodowość! 12.02.06, 07:43
                Wiem, że ani język nasz - bliższy staroruskiemu, ani historia - tak odmienna od
                polskiej jak i białoruskiej czy ukraińskiej jakoś nas z żadnym narodem ściśle
                nie wiążą. Nikt nie dyskryminował Polaków w II RP; ważnego elementu naszej
                historii, który dotknął każdej niemal rodziny i jest niewątpliwie jedną z
                podstaw naszej zbiorowej tożsamości - bieżeństwa żaden z pozostałych narodów w
                takim stopniu nie doświadczył. Doświadczenie kolektywizacji zbliża nas do
                Polaków raczej niż wschodnich sąsiadów.
                Roman, pomyślałeś kiedyś, że może my jesteśmy GRUPĄ ETNICZNĄ ukształtowaną
                przez pogranicze - czerpiącą z doświadczeń i kultury wszystkich tych narodów i
                jednocześnie zawsze na tyle przez nie odrzucaną, że aż niezdolną stać się
                integralną częścią żadnego z nich? Takimi Ślązakami wschodu?
                Może zacznę działać na rzecz świadomości etnicznej "pidlaszuków" czy "zsiuli".
                Ale dopiero, jak przejdę na emeryturę. Trochę czasu zostało. Zostaw mi
                trochę "tutejszych", nie ukrainizuj wszystkich, proszę!
                • romanpidlaszuk NARODOWISC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 12.02.06, 21:09
                  Wiem, że ani język nasz - bliższy staroruskiemu, ani historia - tak odmienna od
                  polskiej jak i białoruskiej czy ukraińskiej jakoś nas z żadnym narodem ściśle
                  nie wiążą.
                  -----------------------------------------------------
                  Nasz jezyk blizszy staroruskiemu?
                  Jakiemu starosruskiemu bo ja o takim nie slyszalem,masz na mysli
                  starocerkiewnoslowianski (a scislej rosyjska jego przerobke z XVII wieku)?

Mam dla ciebie propozycje ,wejdz na archiwum audycji mniejszosciowych radia
                  bialystok
                  www.radio.bialystok.pl/mniejszosci.php
                  posluchaj sobie ktorejs "cerkownej audycji" a w niej tekstu w
                  cerkiewnoslowianskim jakiegos tekstu w cerkiewnoslowianskim ,
                  nastepnie posluchaj "bielaruskiej audycji"
                  a nastepnie "ukrainskiej audycji" i porownaj je z tym jak sie rozmawia w
                  okolicach Bielska i Hajnowki i wtedy bedziesz wiedzial ,ze nasza gwara z
                  okolich Bielska i Hajnowki jest najbardziej podobna do jezyka UKRAINSKIEGO

posluchaj sobie tez RADIA UKRAINA,piosenek jakie tam nadaja i twoje watpliwosci
                  znikna!
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=25265019
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=25284975
                  2.Powiedz mi kiedy(poza ostatnimi 50+ laty) historia Wolynia skad nasi
                  przodkowie przywedrowali na Podlasie ponad 1000 lat temu roznila sie od
                  historii Podlasia?

Zastanow sie nad tym wszystkim dobrze ,moze wtedy nie bedziesz wygadywal BZDUR
                  o jakiejs trzeciej narodowosci do ktorej niby to "nalezymy"...
                  • pawlozsiul My z siul a nie z Kijiwa 13.02.06, 22:38
                    Daruję sobie ten eksperyment. Dużo bliższy temu, co słychać w okolicach Bielska
                    jest język dawnych ruskich “l`etopisi” – poczytaj w wolnej chwili, myślę że
                    diaspora dysponuje. Nie uderzyło Cię nigdy, że te same osoby są uznawane za
                    twórców tak nowożytnego języka białoruskiego, jak i ukraińskiego.
                    I nie pisze o trzeciej narodowości tylko o "grupie etnicznej". Łemkowie też nie
                    sa grupa narodową - przynajmniej w rozumieniu tej porąbanej ustawy o
                    mniejszościach.
                    • romanpidlaszuk POSLUCHAJ RADIA, NIE BOJ SIE ! 14.02.06, 00:12
                      Daruję sobie ten eksperyment. Dużo bliższy temu, co słychać w okolicach Bielska
                      jest język dawnych ruskich “l`etopisi” – poczytaj w wolnej chwili, myślę że
                      diaspora dysponuje. Nie uderzyło Cię nigdy, że te same osoby są uznawane za
                      twórców tak nowożytnego języka białoruskiego, jak i ukraińskiego.
                      I nie pisze o trzeciej narodowości tylko o "grupie etnicznej". Łemkowie też nie
                      sa grupa narodową - przynajmniej w rozumieniu tej porąbanej ustawy o
                      mniejszościach.
                      ----------------------------------------------------------------
                      Nie boj sie tego eksperymentu ANI JEGO WYNIKOW,
                      POSLUCHAJ RADIA !
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=36688475
                      • pawlozsiul Słucham, w miarę regularnie. 14.02.06, 00:14
                        Spox, wiem że radio nie gryzie
                        • romanpidlaszuk Re: Słucham, w miarę regularnie. 14.02.06, 00:17
                          Spox, wiem że radio nie gryzie
                          -----------------
                          no jasne
                  • pawlozsiul Re: NARODOWISC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 13.02.06, 22:58
                    Wspólna historia - owszem, jednak tylko do końca Wielkiego Księstwa
                    Litewskiego. Jakoś nie słyszałem nigdy, aby Wołyń znalazł się w zaborze
                    pruskim, żeby Włodzimierz był po tej samej co Bielsk stronie linii Curzona a
                    Łuck wcielony został w 1939 do tzw. Zachodniej Białorusi. Popraw mnie, jeśli
                    się mylę.
                    • romanpidlaszuk Re: NARODOWISC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 13.02.06, 23:27
                      Wspólna historia - owszem, jednak tylko do końca Wielkiego Księstwa
                      Litewskiego. Jakoś nie słyszałem nigdy, aby Wołyń znalazł się w zaborze
                      pruskim, żeby Włodzimierz był po tej samej co Bielsk stronie linii Curzona a
                      Łuck wcielony został w 1939 do tzw. Zachodniej Białorusi. Popraw mnie, jeśli
                      się mylę.
                      ------------------------------------------------------------------
                      A jakie to ma znaczenie dla nas,dla nas najwazniejsze jest ZE LUDNOSC
                      UKRAINSKOJEZYCZNA Z PODLASIA PRZYBYLA PONAD 1000 LAT TEMU Z WOLYNIA I DO DZIS
                      KULTYWUJE TA SAMA GWARE UKRAINSKA,KTORA ZA SOBA PRZYNIOSLA,SPIEWA TE ZAME
                      PIOSENKI,KULTYWUJE TE SAME ZWYCZAJE

To jest NAJWAZNIEJSZE a nie kto tam kiedy kogo zlupil i gdzie granice
                      POLITYCZNE postawil.

• pawlozsiul Re: NARODOWISC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 13.02.06, 23:38
                        Polityczne granice wpływają na kształtowanie się postaw i na rozejście się dróg
                        ludzi żyjących po obu ich stronach. Z czasem poczucie wspólnoty przestaje
                        istnieć. Pytanie, jaki moment przyjmiemy za początek narodu. W momencie, kiedy
                        zaczęło się kształtować pojęcie "narodu" - te różnice były chyba już dość
                        znaczne.
                        • romanpidlaszuk NARODOWISC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 13.02.06, 23:49
                          Polityczne granice wpływają na kształtowanie się postaw i na rozejście się dróg
                          ludzi żyjących po obu ich stronach. Z czasem poczucie wspólnoty przestaje
                          istnieć. Pytanie, jaki moment przyjmiemy za początek narodu. W momencie, kiedy
                          zaczęło się kształtować pojęcie "narodu" - te różnice były chyba już dość
                          znaczne.
                          -----------------------------------------------------
                          1.Nie badz takim pesymista,narodu nie rozlacza polityczne granice,czy polacy z
                          czeskiego Zaolzia nie sa Polakami?

2.Moim zdaniem narod sie ksztaltuje kiedy tworzy wspolny jezych,nasi pzrdokowie
                          przyszli na podlasie 1000+ lat temu ze swoim owczesnym ukrainskim
                          jezykiem,ktory zachowali do dzis.Nie mowiac juz o piosenkach,obrzedach
                          weselnych itp.itd.

• pawlozsiul Tu już się zapedziłeś! 13.02.06, 23:52
                            Najpierw mieli obrzędy weselne - potem przyjęli chrześcijaństwo, ale obrzędy
                            zostały? Tysiąc lat temu nie było jeszcze narodu ani polskiego, ani
                            ukraińskiego.
                            • romanpidlaszuk Re: Tu już się zapedziłeś! 14.02.06, 00:02

Najpierw mieli obrzędy weselne - potem przyjęli chrześcijaństwo, ale obrzędy
                              zostały? Tysiąc lat temu nie było jeszcze narodu ani polskiego, ani
                              ukraińskiego.
                              -------------------------------------------------
                              Nie odwracaj kota ogone,zapytaj ktoregokolwiek Rusina w Bielsku,ktory jesyk
                              jest blizszy jezykowi jego przodkow,czy polski,czy bialoruski ,czy ukrainski...

• pawlozsiul Odpowie, że woli po swojomu. 14.02.06, 00:04
                                Przyjmujesz zakład?
                                • romanpidlaszuk Ja sie pytam o podobienstwo jezyka! 14.02.06, 00:07
                                  Ja sie pytam do jakiego jezyka nasza gwara jest najbardziej podobna,do
                                  polskiego,rosyjskiego,bialoruskiego,ukrainskiego.
                                  Ide o zaklad,ze kazdy UCZCIWY wobec siebie czlowiek powie,ze do UKRAINSKIEGO.
                                  • pawlozsiul Każdy uczciwy człowiek odpowie: 14.02.06, 00:13
                                    "a ja ne znaju". I powie prawdę, bo językoznawstwem sobie głowy nie zaprząta.
                                    • romanpidlaszuk Re: Każdy uczciwy człowiek odpowie: 14.02.06, 00:18
                                      "a ja ne znaju". I powie prawdę, bo językoznawstwem sobie głowy nie zaprząta.
                                      -------------------------------------------------
                                      no to niech bedzie "tutejszym" do konca Swiata...
                • romanpidlaszuk NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 12.02.06, 21:11
                  Nikt nie dyskryminował Polaków w II RP
                  -------------------------------------------------------
                  Polakow nikt nie dyskryminowal,Polacy dyskryminowali za to Ukraincow i
                  Bialorusinow...
                  • pawlozsiul Re: NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 13.02.06, 22:40
                    No widzisz, to są te odrębności między Podlasiem a Wołyniem - tam Polaków nie
                    tyle może dyskryminowano, co eksterminowano.
                    • romanpidlaszuk Re: NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 13.02.06, 23:22
                      No widzisz, to są te odrębności między Podlasiem a Wołyniem - tam Polaków nie
                      tyle może dyskryminowano, co eksterminowano.
                      ----------------------------------------------------------
                      My tu rozpatrujemy etnos Ukraincow-Wolyniakow i Ukraincow -Podlaszukow
                      a tu ROZNICY NIE MA!

• pawlozsiul Re: NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 13.02.06, 23:35
                        Otóż jest. Taki drobny element - stosunek do Rosjan i Rosji. Znakomita część
                        pokolenia przeszło 80-latków urodziła się od Moskwy przez Samarę po Rostów na
                        Donu. Jak bieżeństwo wspominają - rzecz oczywista. Ale z ich wspomnień wyłania
                        się też obraz solidarnego klepania biedy z Rosjanami i i wspomnienie ich
                        życzliwości. Tymczasem ruchy narodowościowe (tak białoruski, jak i ukraiński)
                        zdają się hołdować innemu etosowi - antyrosyjskiemu. Ja rozumiem, że w ten
                        sposób łatwiej aplikować o polskie granty, ale po co zaraz zakłamywać
                        rzeczywistość?
                        • romanpidlaszuk ETOS DUCHOWNYCH PAKP... 13.02.06, 23:44
                          Otóż jest. Taki drobny element - stosunek do Rosjan i Rosji. Znakomita część
                          pokolenia przeszło 80-latków urodziła się od Moskwy przez Samarę po Rostów na
                          Donu. Jak bieżeństwo wspominają - rzecz oczywista. Ale z ich wspomnień wyłania
                          się też obraz solidarnego klepania biedy z Rosjanami i i wspomnienie ich
                          życzliwości. Tymczasem ruchy narodowościowe (tak białoruski, jak i ukraiński)
                          zdają się hołdować innemu etosowi - antyrosyjskiemu. Ja rozumiem, że w ten
                          sposób łatwiej aplikować o polskie granty, ale po co zaraz zakłamywać
                          rzeczywistość?
                          -------------------------------------
                          Ja nie mowie,ze naszych przodkow przesladowano w Rosji w czasie biezenstwa ale
                          po co duchowni prawoslawni KLAMALI im ,ze jak zostana na miejscu to spotka ich
                          krzywda z strony Niemcow (I Wojna Swiatowa),z relacji tych co zostali wynika
                          wyraznie,ze duchowni prawoslawni OKLAMALI swoich podlaskich prawoslawnych
                          wiernych,pilnowali INTERESU CARA a nie swoich wiernych,KTORYCH CHLEB JEDLI.

Wszystko wskazuje na to,ze dzis duchowni PAKP zachowuja sie dokladnie tak samo
                          jak ich poprzednicy z 1914 roku.
                          • pawlozsiul Re: ETOS DUCHOWNYCH PAKP... 13.02.06, 23:50
                            Kłamstwo musi być świadome, to go różni od wprowadzenia w błąd. Nie wiem, czy
                            takie było, czy wynikało raczej z ich niewiedzy, niepokoju, stadnego instynktu,
                            złej oceny sytuacji wreszcie. Dziś wydaje sie to niemożliwe. Ale wtedy obieg
                            informacji był nieco inny - nie tylko ze względu na środki techniczne, również
                            cenzurę. Problem interesujący - chętnie bym się czegoś na ten temat dowiedział.
                            • romanpidlaszuk Re: ETOS DUCHOWNYCH PAKP... 14.02.06, 00:05
                              Kłamstwo musi być świadome, to go różni od wprowadzenia w błąd. Nie wiem, czy
                              takie było, czy wynikało raczej z ich niewiedzy, niepokoju, stadnego instynktu,
                              złej oceny sytuacji wreszcie. Dziś wydaje sie to niemożliwe. Ale wtedy obieg
                              informacji był nieco inny - nie tylko ze względu na środki techniczne, również
                              cenzurę. Problem interesujący - chętnie bym się czegoś na ten temat dowiedział.
                              ---------------------------------------------------------------
                              Dzis pewnie duchowni PAKP tez zupelnie nieswiadomie robia z nas
                              prawoslawnych "Polakow"...;)

• pawlozsiul Punkt widzenia, itp. 14.02.06, 00:11
                                Sporo słyszałem opinii, że wręcz przeciwnie. Ba, nawet w wersji skrajnej
                                leciało to tak, że wszędzie tam, gdzie była prawosławna parafia w spisie
                                powszechnym pojawiała się narodowość ukraińska - liczba wskazań równa
                                liczebności rodziny duchownego. Zdaniem obrońców tej tezy był to bezsporny
                                dowód, że obecny zwierzchnik cerkwi (Ukrainiec, jak wiadomo) rozpoczął proces
                                ukrainizacji i debiałorutenizacji miejscowej ludności.
                                • romanpidlaszuk OBYS MIAL RACJE 14.02.06, 00:15
                                  -----------------------------------------------
                                  OBYS MIAL RACJE.

P.S.
                                  Tylko nie rozumiem po co wydaje liturgie po polsku zamiast po ukrainsku i po co
                                  wprowadza na podlasiu nabozenstwa po polsku zamiast po UKRAINSKU,W JEZYKU
                                  OJCZYSTYM WIERNYCH!

• pawlozsiul Re: OBYS MIAL RACJE 14.02.06, 00:25
                                    Ponieważ liturgia w języku ukraińskim już istnieje.
                                    Nie na Podlasiu, tylko w Białymstoku. A to miasto dziwne. Niby wielokulturowe
                                    ale ta różnorodność jakoś zamiatana pod dywan - "żeby choć się nie wydało, że
                                    ja inny". Przez trzy lata tylko raz usłyszałem dwie kobiety rozmawiające "po
                                    swojomu" - dwie straganiarki o szóstej rano na pustym bazarze. Potem specjalnie
                                    przez pół roku obok nich przechodziłem, pomidory kupowałem tylko u nich i nic -
                                    nawet do Białorusinów sprzedających spirytus mówiły po polsku.
                                    • romanpidlaszuk Re: OBYS MIAL RACJE 14.02.06, 02:12
                                      Ponieważ liturgia w języku ukraińskim już istnieje.
                                      Nie na Podlasiu, tylko w Białymstoku
                                      ------------------------------------------
                                      gdzie?
                                      • pawlozsiul Re: OBYS MIAL RACJE 14.02.06, 06:52
                                        Zbytnio sie streściłem. Chodziło mi o to, że liturgia w języku ukraińskim już
                                        istnieje, tzn. istnieje jej przekład i nie ma sensu, aby PAKP go dublował.
                                        > Nie na Podlasiu a jedynie w Białymstoku odprawiana jest liturgia w języku
                                        polskim.
                                        • romanpidlaszuk Tekst prawoslawnej liturgii po ukrainsku JEST! 15.02.06, 19:20

Zbytnio sie streściłem. Chodziło mi o to, że liturgia w języku ukraińskim już
                                          istnieje, tzn. istnieje jej przekład i nie ma sensu, aby PAKP go dublował.
                                          > Nie na Podlasiu a jedynie w Białymstoku odprawiana jest liturgia w języku
                                          polskim.
                                          ----------------------------------------------------
                                          OCZYWISCIE,ze tekst prawoslawnej liturgii po ukrainsku JEST,wystarczy go
                                          jedynie wprowadzic do PAKP dla prawoslawnych wiernych pochodzenia ukrainskiego
                                          na Podlasiu!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36872758
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132
                                        • romanpidlaszuk WZIR UKRAINOMOWNOJI CERKWY MAJEMO TUT: 15.02.06, 19:21
                                          • pawlozsiul A na poważnie... 15.02.06, 19:43
                                            Do tej cerkwi chodzi moja ciotka a ja jakoś nie tęsknię za nią specjalnie, więc
                                            już wolę pozostać przy liturgii w scs. Język powszechnie zrozumiały jako
                                            liturgiczny to "wynalazek" stosunkowo nowy. scs ma ten walor sacrum, jaki do
                                            niedawna miała łacina. Poszukaj sobie w necie doniesień o liturgii "po
                                            góralsku" i związanych z nią kontrowersjach - analogie się narzucają!
                                            • romanpidlaszuk Re: A na poważnie... 15.02.06, 19:46
                                              Do tej cerkwi chodzi moja ciotka a ja jakoś nie tęsknię za nią specjalnie, więc
                                              już wolę pozostać przy liturgii w scs. Język powszechnie zrozumiały jako
                                              liturgiczny to "wynalazek" stosunkowo nowy. scs ma ten walor sacrum, jaki do
                                              niedawna miała łacina. Poszukaj sobie w necie doniesień o liturgii "po
                                              góralsku" i związanych z nią kontrowersjach - analogie się narzucają!
                                              -------------------------------------------
                                              Stary,zobacz a potem ocen,tak jest najlepiej!
                                              • pawlozsiul Widziałem, nie w USA tylko na Ukrainie 15.02.06, 19:53
                                                jakoś wiesz, z czymś innym się osłuchałem od dziecka i chyba przy tym wolę
                                                pozostać.
                                                • romanpidlaszuk Re: Widziałem, nie w USA tylko na Ukrainie 15.02.06, 19:59
                                                  jakoś wiesz, z czymś innym się osłuchałem od dziecka i chyba przy tym wolę
                                                  pozostać.
                                                  ----------------------------------
                                                  Jak chcesz tak bedzie,TWOJ WYBOR!

Ja proponuje najpierw zobaczyc a potem ZDECYDOWAC TAK CZY SIAK!

P.S.
                                                  Zacza sie juz proces wprowadzania nabozenstw [po polsku do naszych cerkwi,z tym
                                                  sie od dziecka osluchales?

Ty moze nie ale zobacz jak ucza relkigii prawoslawnej twoje dzieci.i zastanow
                                                  sie jak PAKP bedzie uczyc religii twoje wnuki,czy one osluchaja sie w
                                                  dziecinstwie z tym samym co ty?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36092563
                                              • pawlozsiul Wierzę, że w tej chicagowskiej cerkwi 15.02.06, 19:56
                                                jest jakis klimat - moja ciotka tez ze Stanów zawsze wraca
                                                lekko "zukrainizowana" - nie tak jak Ty Roman, oczywiście.
                                                • romanpidlaszuk Re: Wierzę, że w tej chicagowskiej cerkwi 15.02.06, 20:02

Gdyby wiecej bylo takich "zukrainizowanych" to jak spolecznosc prawoslawna
                                                  pochodzenia ukrainskiego na Podlasiu bysmy szybciej przymowili do ROZSADKU
                                                  wierchuszce PAKP i wymusili na niej UCZCIWOSC wobec wiernych!
                                                  • romanpidlaszuk Re: Wierzę, że w tej chicagowskiej cerkwi 15.02.06, 20:03

Gdyby wiecej bylo takich "zukrainizowanych" to jako spolecznosc prawoslawna
                                                    pochodzenia ukrainskiego na Podlasiu bysmy szybciej przymowili do ROZSADKU
                                                    wierchuszce PAKP i wymusili na niej UCZCIWOSC wobec wiernych!

• pawlozsiul A co z kościołem katolickim? 15.02.06, 20:07
                                                    Idzie taki podlaski Ukrainiec za katoliczką do koscioła, a tam takie same
                                                    problemy. Nie pomodli się we własnym języku - a sam przecież twierdzisz, że
                                                    tylko tak się można modlić. Może też jakieś nabożeństwa po ukraińsku -
                                                    przynajmniej raz w miesiącu? Czemu Roman zaniedbujesz tę sprawę? Idź już na
                                                    fulla!
                                                  • romanpidlaszuk Re: A co z kościołem katolickim? 15.02.06, 20:23
                                                    fulla
                                                    ------------------------------------------------
                                                    Nie chodze do kosciola katolickiego wiec to nie moja sprawa,zapytaj o to tych
                                                    co tam chodza,np. "odzieja"-zobaczymy co powie,ja sam chetnie poczytam.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=35498224
                                                  • romanpidlaszuk ODZIEJ,WYTLUMACZYSZ NAM ? 15.02.06, 20:24
                                                    fulla
                                                    ------------------------------------------------
                                                    Nie chodze do kosciola katolickiego wiec to nie moja sprawa,zapytaj o to tych
                                                    co tam chodza,np. "odzieja"-zobaczymy co powie,ja sam chetnie poczytam.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=35498224
                                                  • pawlozsiul A niech sobie odziej chodzi, gdzie chce 15.02.06, 20:30
                                                    Co mnie to obchodzi - jego sprawa. Ale zdaje się, że to nie Odziej, tylko Ty
                                                    walczysz za ridnu mowu.
                                                  • romanpidlaszuk Re: A niech sobie odziej chodzi, gdzie chce 15.02.06, 20:37
                                                    walczysz za ridnu mowu.

----------------------------------------------
                                                    Faktycznie ja troche walcze za ridnu mowu a "odziej' ma to w d... i jako
                                                    prawoslawny "Polak" idzie do ksciola...

"...O TAKA ISTORIJA RIDNOHO NARODU..."
                                                  • romanpidlaszuk Re: A niech sobie odziej chodzi, gdzie chce 15.02.06, 20:38
                                                    walczysz za ridnu mowu.

prawoslawny "Polak" idzie do kosciola...

• romanpidlaszuk "...O TAKA ISTORIJA RIDNOHO NARODU..." 15.02.06, 20:39
                                                    --------------------------------------------------------------------------------
                                                    walczysz za ridnu mowu.

prawoslawny "Polak" idzie do kosciola...

• pawlozsiul Zaraz się znowu zaplączesz! 15.02.06, 20:53
                                                    Przecież w cerkwi też nie usłyszałby ukraińskiego - to nie wszystko jedno,
                                                    gdzie chodzi? Czy go polonizuje PAKP czy kościół - co za różnica? No chyba, że
                                                    jednak chcesz sie ze mną zgodzić - że liturgiczny scs również składa się na
                                                    naszą (tj. prawosławnych mieszkańców południowej białostocczyzny)tożsamość
                                                    wspólnotową. I powinien pozostać - jako język ojców, język sacrum, obok -
                                                    oczywiście - języka codziennego.
                                                  • romanpidlaszuk CO TO ZA ROZNICA? 15.02.06, 21:18
                                                    gdzie chodzi? Czy go polonizuje PAKP czy kościół - co za różnica?
                                                    No wlasnie,CO TO ZA ROZNICA?;)
                                                  • romanpidlaszuk Gdzie sie zaplatalem? 15.02.06, 21:23
                                                    Ja proponuje takjak jest tu:

bo "scs",ktory (przeciez wcale nie jest scsem)
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=35398817
                                                    faktucznie jest dla nas niezrozumialy (dla Rosjan jest)i wierchuszka PAKP ma
                                                    pretekst aby nas JANCZARZYC/POLONIZOWAC.

P.S.
                                                    Gdzie ja sie zaplatalem,podaj link!
                                                  • pawlozsiul polonizacja czy rusyfikacja? 15.02.06, 21:33
                                                    To w końcu polonizuje nas PAKP czy rusyfikuje? Zgubiłem się. scs nie jest też
                                                    zrozumiały dla współczesnych Rosjan, którzy podobnie jak Ty domagają się
                                                    liturgii w języku narodowym. Każdy język podlega ewolucji i zmianom - weź
                                                    dowolną polską książkę sprzed wojny - ileż tam "ortów"! "Rusyfikacją" scs-u
                                                    nazywasz reformę tego języka zapoczątkowaną bodaj przez Mohyłę?!
                                                  • romanpidlaszuk polonizacja czy rusyfikacja? 15.02.06, 21:40
                                                    To w końcu polonizuje nas PAKP czy rusyfikuje?
                                                    -----------------------------------------------------------------
                                                    Od XVII kiedy wpadlismy w lapy imperium moskiewskiego do do 1918 cerkiew
                                                    prawoslawna nas Ukraincow na Podlasiu WYNARADAWIALA/RUSYFIKOWALA
                                                    a od 1918 do chwili obecnej z przerwa na 1939-1945 nas WYNARADAWIA/POLONIZUJE,
                                                    zaprzeczysz?
                                                  • romanpidlaszuk Gdzie sie zaplatalem? 15.02.06, 21:35
                                                    Ja proponuje tak jak jest tu:
                                                    bo "scs" (ktory przeciez wcale nie jest scsem)
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=35398817
                                                    faktycznie jest dla nas niezrozumialy (dla Rosjan jest)i wierchuszka PAKP ma
                                                    pretekst aby nas JANCZARZYC/POLONIZOWAC.

P.S.
                                                    Gdzie ja sie zaplatalem,podaj link!

• romanpidlaszuk wzir ridnohoUKRAINSKOHO PATRIOTYZMUwCERKWY: 15.02.06, 19:22
                                          • pawlozsiul Diakujem horoszeńko, 15.02.06, 19:28
                                            zahlanemo z baboju i diedom w nedelu. Sztob tul`ki do cerkwy pojechaty, takoż
                                            wizu treba?
                                            • romanpidlaszuk Re: Diakujem horoszeńko, 15.02.06, 19:44
                                              zahlanemo z baboju i diedom w nedelu. Sztob tul`ki do cerkwy pojechaty, takoż
                                              wizu treba?
                                              -------------------------------
                                              Ne znaju toho ale tak sobi dumaju szczo watro pobaczyty,
                                              chto raz pobaczyt toj wzhe ne schocze JANCZAZHYTYSIA i buty
                                              prawoslawnym "Polakom".
                                • romanpidlaszuk OBYS MIAL RACJE! 14.02.06, 00:16
                                  OBYS MIAL RACJE.

P.S.
                                  Tylko nie rozumiem po co wydaje liturgie po polsku zamiast po ukrainsku i po co
                                  wprowadza na podlasiu nabozenstwa po polsku zamiast po UKRAINSKU,W JEZYKU
                                  OJCZYSTYM WIERNYCH!

• romanpidlaszuk "nasi" duchowni prawoslawni... 12.02.06, 21:18
                  ważnego elementu naszej
                  takim stopniu nie doświadczył
                  Troche belkotliwie tu napisales;
                  na biezenstwo wygonil nas car przy pomocy persfazji "naszych" duchownych
                  prawoslawnych,
                  ktorzy wtedy tak samo glosno krzyczeli,
                  ze sa prawoslawnymi "Rosjanami" jak dzis krzycza,ze sa prawoslawnymi "Polakami".
                  Jak wtedy tak i dzis narod,ktory ich karmi tak naprawde maja GDZIES,wysluguja
                  sie jedynie roznym,czyli po prostu sie JANCZARZA.
                  • pawlozsiul Bieżeństwo jest ważnym elementem 13.02.06, 22:41
                    naszej tożsamości - tyle napisałem. Chyba nie będziesz polemizował?
                    • romanpidlaszuk Re: Bieżeństwo jest ważnym elementem 13.02.06, 23:20
                      naszej tożsamości - tyle napisałem. Chyba nie będziesz polemizował?
                      Ja nic nie mam do tego co Ty napisales przy okazji biezenstwa ,mam nadzieje,ze
                      ty nie masz nic do tego co ja przy tej okazji napisalem.
                      • pawlozsiul Re: Bieżeństwo jest ważnym elementem 13.02.06, 23:28
                        Myślę też, że zgodzimy sie co do tego, że zbyt mało się o tym epizodzie pisze o
                        jego badaniu nie wspominając. Może IPN w wolnej chwili? Jak nie sam, to mógłby
                        przynajmniej jakiegoś granta ufundować.
                        • romanpidlaszuk 1Bieżeństwo.2Polonizacja.Grunt to miec SWOJ ROZUM! 13.02.06, 23:37
                          Myślę też, że zgodzimy sie co do tego, że zbyt mało się o tym epizodzie pisze o
                          jego badaniu nie wspominając. Może IPN w wolnej chwili? Jak nie sam, to mógłby
                          przynajmniej jakiegoś granta ufundować.
                          Tak,sprawa zupelnie niewyjasniona,nigdy wierni prawoslawni z Podlasia nie
                          doczekali sie wyjasnien ze strony duchownych PAKP dlaczego agitowali ich za
                          wyjazdem na poniewierke kiedy w rzeczywistosci nic im nie grozilo(o czym
                          swiadcza slowa tych ktorzy zostali na miejscu,z tych czy innych powodow
                          unikneli wywozki i poniewierania sie po Rosji.

Dla mnie cala ta historia to dowod ,ze duchownym prawoslawnym nie mozna do
                          konca wierzyc i trzeba miec SWOJ ROZUM,zwlaszcza kiedy duchowni PAKP wciskaja
                          nam KIT o prawoslawnych "Polakach" .
                • romanpidlaszuk NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 12.02.06, 21:20
                  Doświadczenie kolektywizacji zbliża nas do
                  Polaków raczej niż wschodnich sąsiadów
                  To pewnie dlatego jestesmy prawoslawnymi "Polakami"...;)
                  • pawlozsiul Re: NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 13.02.06, 22:43
                    Nie było kolektywizacji i dlatego piszesz, o czym piszesz a różni ludzie
                    (wprawdzie już chyba tylko ja zostałem) Ci na to odpowiadają, uważając
                    poruszane przez Ciebie problemy za sprawę istotną. Dlatego masz “szlachciców”
                    spod Brańska do upadłego gotowych bronić wiary ojców i nas – bat`kiw pamiati
                    wiernych, za sprawę ważną uznających choćby powiedzenie prawdy o furmanach, też
                    gotowych własnej historii i pamięci bronić. Ja szanuję ludzi z Brańska ponieważ
                    oni szanują siebie, swoją tradycję i korzenie. Myślę, że oni też bardziej
                    szanują Ciebie czy mnie niż "prawosławnych Polaków". Teraz wyobraź sobie, że
                    kolektywizacja się odbyła, powstał jakiś PGR, upadł – ale został po nim pewien
                    typ mentalności i wykorzenienia. W tym postkołchozowym blokowisku Twoich postów
                    nikt nie czyta – w dupie je mają, ponieważ właśnie leci jedenaście tysięcy
                    dwieście piętnasty odcinek “Mody na sukces” a internet służy do sprawdzania,
                    czy Michał Wiśniewski znowu włomotał dziś żonie.
                    • romanpidlaszuk Re: NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 14.02.06, 03:24

Nie było kolektywizacji i dlatego piszesz, o czym piszesz
                      Zgadzam sie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pamietam dobrze opowiesci w rodzine o zmorze lat 1945-70,podstawianiu nogi dla
                      rolnika,przymusowych kontyngentach itd.,absolutnie masz racje!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • romanpidlaszuk Re: NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 14.02.06, 03:27
                      a różni ludzie
                      (wprawdzie już chyba tylko ja zostałem) Ci na to odpowiadają, uważając
                      poruszane przez Ciebie problemy za sprawę istotną.
                      ------------------------------------
                      O to nie dbam czy ktos odpowiada na to co pisze (oczywiscie dyskusje z toba
                      bardzo sobie cenie),
                      DLA MNIE WAZNE JEST CZY KTOS TO CZYTA I WYCIAGA Z TEGO JAKIES WNIOSKI.:)
                    • romanpidlaszuk Re: NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 14.02.06, 03:28
                      Dlatego masz “szlachciców”
                      spod Brańska do upadłego gotowych bronić wiary ojców i nas – bat`kiw pamiati
                      wiernych, za sprawę ważną uznających choćby powiedzenie prawdy o furmanach, też
                      gotowych własnej historii i pamięci bronić.
                      --------------------
                      jasne
                    • romanpidlaszuk Re: NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 14.02.06, 03:30
                      Ja szanuję ludzi z Brańska ponieważ
                      oni szanują siebie, swoją tradycję i korzenie.
                      -----------------------------------
                      Ja tez,to na ogol generalnie bardzo fajni ludzie,poza tym nasi sasiedzi,ktorych
                      sobie nie zmienimy na innych i tak czy siak musimy nawzajem ulozyc
                      dobrosasiedzkie relacje.
                    • romanpidlaszuk NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 14.02.06, 03:36
                      Myślę, że oni też bardziej
                      szanują Ciebie czy mnie niż "prawosławnych Polaków".
                      -------------------------
                      Tez tak mysle,jestem pewien ze latwiej Polakowi sie dogadac z Ukraincem (i
                      odwrotnie),nawet w sprawach trudnych,niz z prawoslawnym "Polakiem",ktory
                      zachowuje sie tak jak mu Rosyjska Cerkiew Prawoslawna (czyli de fakto rzad
                      rosyjski)powie.
                    • romanpidlaszuk NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 14.02.06, 03:37
                      Teraz wyobraź sobie, że
                      kolektywizacja się odbyła, powstał jakiś PGR, upadł – ale został po nim pewien
                      typ mentalności i wykorzenienia. W tym postkołchozowym blokowisku Twoich postów
                      nikt nie czyta – w dupie je mają, ponieważ właśnie leci jedenaście tysięcy
                      dwieście piętnasty odcinek “Mody na sukces” a internet służy do sprawdzania,
                      czy Michał Wiśniewski znowu włomotał dziś żonie.
                      Ja to rozumiem!
                • romanpidlaszuk NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 12.02.06, 21:24
                  Roman, pomyślałeś kiedyś, że może my jesteśmy GRUPĄ ETNICZNĄ ukształtowaną
                  przez pogranicze - czerpiącą z doświadczeń i kultury wszystkich tych narodów i
                  jednocześnie zawsze na tyle przez nie odrzucaną, że aż niezdolną stać się
                  integralną częścią żadnego z nich?
                  -----------------------------------------------------------
                  Nie dziwota ,ze nie pasujemy ani do Polakow ani do Bialorusinow,gdzyz nimi PO
                  PROSTU NIE JESTESMY!

Jestesmy czescia narodu UKRAINSKIEGO,tak jak Kurpie sa czescia narodu polskiego
                  (mimo,ze ich gwara brzmi inaczej niz literacki polski),TO PROSTE!
                • romanpidlaszuk NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PROSTE ! 12.02.06, 21:27
                  Może zacznę działać na rzecz świadomości etnicznej "pidlaszuków" czy "zsiuli".
                  Ale dopiero, jak przejdę na emeryturę
                  Tak zaloz w Bielsku stolice "zsiuli",napisz alfabet "zsiuli"
                  itp.itd.,powodzenia!
                  • pawlozsiul A gdzie, jak nie w Bielsku? 13.02.06, 22:57
                    Czasy, gdy w imię awansu społecznego swój jezyk zostawiano na rogatkach,
                    szczęśliwie minęły. Bielsk nie jest już toksyczny.
                    • romanpidlaszuk Re: A gdzie, jak nie w Bielsku? 13.02.06, 23:18
                      Czasy, gdy w imię awansu społecznego swój jezyk zostawiano na rogatkach,
                      szczęśliwie minęły. Bielsk nie jest już toksyczny.
                      pajesz racju ,teba wsiudy howoryty po swojomu ale ne wydumuwaty nowych nacji
                      ale wwazaty sebe czastynoju bilszoji hromady/nacji tobto w naszomu wypadku
                      UKRAINSKOJI;

tak jak pols'ky Kurpie-howorat po swojomu ale wwazajut sebe Polakamy a ne
                      Kurpiamy(maju na uwazi nacjonalnist')
                      • pawlozsiul Re: A gdzie, jak nie w Bielsku? 13.02.06, 23:26
                        A chto wydumuje? Ja każu pro sioje, czto je.
                        • romanpidlaszuk Re: A gdzie, jak nie w Bielsku? 13.02.06, 23:29
                          A chto wydumuje? Ja każu pro sioje, czto je.
                          -------------------------------
                          i dobre ,tak trymaj!
                • romanpidlaszuk NARODOWOSC UKRAINSKA, TO PRPSTE ! 12.02.06, 21:29
                  Zostaw mi
                  trochę "tutejszych", nie ukrainizuj wszystkich, proszę!
                  Czlowieku,ja sobie spokojnie pisze I TYLE ,TAK SAMO JAK TY!
    • romanpidlaszuk wolne media a sprawa Ukraincow Podlasia 08.02.06, 16:08
      Ty w USA to czemu Twoja rodzina nie wysle jakiegos np. listu do np.: Polsatu...
      juz tak jedni parafianie z pewnej wioski tak zrobili... mozesz naglosnic cala
      sprawe w TV! Czemu sie boisz? Jakos ostatnio media sa nastawione na takie
      pikante materialy. Kochaja innowiercow.

Tyle pewnie po takim czyms bede zalowal, ze wsrod nas prawoslawnych beda jeszcze
      wieksze podzialy. Jak my bedziemy wygladac? Nijak... bardziej to pewnie
      zaszkodzi nizeli przyniesie korzysci. Ale jak to mowia rosjanie... pożywiom
      uwidim.

Ladnie napisales, ze w niektorych postach jestem nerwowy... to prawda! ale Ty
      tez nie grzeszysz stoickim spokojem. Jak Ty komu, tak on Tobie...?????
      ----------------------------------------------------------------------------
      Ja nie mam dostepu do polskiej telewizji z Polski,wiec sie tego nie podejme,nie
      ogladalem tez reportarzu o ktorym piszesz(moze moglbys naswietlic pokrotce o co
      tam chodzilo i jak to wszystko wygladalo?),

uwazam tez,ze regionalne forum najpoczytniejszej gazety w Polsce jest nawet
      lepszym srodkiem do naswietlenia problemu WYNARADAWIANIA ludnosci ukrainskiej
      na Podlasiu przez resztowke ideologicznie zbankrutowanych struktur
      pseudobialoruskich oraz przez PAKP ,gdyz:

1.Jest pewnie nie mniej popularne niz telewizja,zwlaszcza wsrod ludzi mlodych a
      to oni sa glownym celem niecnej,WYNARADAWIAJACO_POLONIZUJACEJ dzialalnosci PAKP.

2.Jest dostepne codziennie i calodobowo,co daje wieksza szanse dotarcia do
      wiekszej liczby ludzi niz jednorazowy kilkudziesieciominutowy reportarz w
      telewizji

3.Z racji tej,ze teksty forumowiczow sa dostepne caly czas,kazdy kto je
      przczyta ma duzo czasu aby sie zastanowic nad dyskutowanym problemem,ktory
      punkt widzenia jego zdaniem jest sluszny itd,w przeciwienstwie relatywnie
      krotkiego reportarzu telewizyjnego,jaki szybko przeleci i pewnie szybko
      zostanie zapomniany ijaki nie kazdy akurat w danym czasie bedzie mial czas
      obejrzec,czy wogole nie bedzie wiedzial,ze reportarz na taki temat bedzie
      nadawany itd. itp.

4.i rzecz chyba najwazniejsza,w przypadku telewizji widz jest jedynie biernym
      odbiorca a na forum kazdy moze skomentowac wypowiedzi innych i samemu wniesc
      cos do dyskusji

Takze nie umniejszalbym dobrodziejstwa dyskusji i komunikacji miedzy nami
      podlaskimi Ukraincami jakie daja nam regionalne,podlaskie fora GAZETY.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=35452150&a=36446666
      • burak-cukrowy Re: Wszystko ok.....Ukraincow Podlasia 08.02.06, 23:23
        any way !
        Dawno temu pracowałem na PAKP , a może na PKP
        tam stosowano tzw. zasłony śnieżne ,były bardzo dobre od śniegu <!>
        Roman Twoje teksty nadawały bt sie do tego celu ! są obszerne i długie <!>
        już chyba nikt ich nie czyta , ja napewno ,
        pozdrów chłopaków z Lwowa ( baciarów) , którzy mieszkają w Chicago !
        • romanpidlaszuk Re: Wszystko ok.....Ukraincow Podlasia 10.02.06, 01:53

any way !
          Dawno temu pracowałem na PAKP , a może na PKP
          tam stosowano tzw. zasłony śnieżne ,były bardzo dobre od śniegu <!>
          Roman Twoje teksty nadawały bt sie do tego celu ! są obszerne i długie <!>
          już chyba nikt ich nie czyta , ja napewno ,
          pozdrów chłopaków z Lwowa ( baciarów) , którzy mieszkają w Chicago !
          Sluchaj,tak namieszales tu grochu z kapusta,ze nie wiem co powiedziec.

Best regards anyway !
          • pawlozsiul Burak, jesteś wielki! 12.02.06, 07:30
            Sprawiłeś, że Roman chwilowo zaniemówił i nawet przekazał pozdrowienia.
            Marnujesz się na forum, powinieneś zostać mediatorem w Palestynie.
            • romanpidlaszuk Re: Burak, jesteś wielki! 12.02.06, 20:42
              Sprawiłeś, że Roman chwilowo zaniemówił i nawet przekazał pozdrowienia.
              Marnujesz się na forum, powinieneś zostać mediatorem w Palestynie.
              -------------------------------------------------------
              Pewnie,oby tylko nie pomylil np. Hindusow z Indianami;)

• romanpidlaszuk Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini! 11.02.06, 18:11
      Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini,
      zyjacy na swojej ziemi swoich
      przodkow od ponad 1000 lat,

szacowni obywatele Polski tak samo jak Polacy
      mieszkajacy w Ukrainie sa szacownymi obywatelami Ukrainy,

to OCZYWISTE i PROSTE!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36591754&a=36611425
      • serwizpodlasia Re: Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialoru 11.02.06, 21:20
        Kończ waść, bo się mój komputer zaczyna z ciebie śmiać.A tak w ogóle to ty w
        tej Hameryce pracujesz czy na zasiłku jesteś ,bo wolnego czasu to masz do
        cholery.
        • romanpidlaszuk Re: Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialoru 12.02.06, 06:07
          cholery.
          ---------------------------------------------
          1.Dlaczego chesz konczyc,koncza sie argumenty na poparcie teorii o
          prawoslawnych "Polakach" i "Bialorusinach" rodem z ukrainskojezycznego Podlasia?

2.Umiejetnie gospodaruje czasem aby starczylo go na wszystko.
          • romanpidlaszuk JANCZARSKIE WYRZUTY SUMIENIA mocno gryza ? 12.02.06, 06:43
            cholery.
            1.Dlaczego chesz konczyc,koncza sie argumenty na poparcie teorii o
            prawoslawnych "Polakach" i "Bialorusinach" rodem z ukrainskojezycznego Podlasia?

2.A moze po prostu ty pragniesz stac sie prawoslawnym "Polakiem" a ja swoim
            pisaniem przyspazam ci nieprzyjemnych WYRZUTOW SUMIENIA,jezeli tak to POWIEDZ
            TO PROSTO Z MOSTU !

3.Umiejetnie gospodaruje czasem aby starczylo go na wszystko.

• pawlozsiul Witaj Roman! 12.02.06, 07:27
              Miło Cię spotkać w czasie rzeczywistym, która masz godzinę?
              • romanpidlaszuk Re: Witaj Roman! 12.02.06, 20:41
                Miło Cię spotkać w czasie rzeczywistym, która masz godzinę?
                -----------------------------------
                A co,zegarka nie masz?
                • pawlozsiul Dobranoc Roman! 12.02.06, 21:58
                  romanpidlaszuk napisał:

> Miło Cię spotkać w czasie rzeczywistym, która masz godzinę?
                  > -----------------------------------
                  > A co,zegarka nie masz?
                  Wyrzuciłem zegarek ponieważ zaczęła mnie przerażać ilość czasu, jaki poświęcam
                  na polemiki z Tobą. Chciałem z ciekawości się dowiedzieć, która jest w Chicago.
                  Nie pomogłeś mi. Idę spać, jutro odpiszę na Twoje dziewięć postów. Ale wspólną
                  historią Wołynia i Podlasia rozłożyłeś mnie - nie wiem, czy zasnę.
                  • romanpidlaszuk Re: Dobranoc Roman! 12.02.06, 22:43
                    romanpidlaszuk napisał:

> Miło Cię spotkać w czasie rzeczywistym, która masz godzinę?
                    ----------------------------------------------------
                    > A co,zegarka nie masz?
                    Wyrzuciłem zegarek ponieważ zaczęła mnie przerażać ilość czasu, jaki poświęcam
                    na polemiki z Tobą. Chciałem z ciekawości się dowiedzieć, która jest w Chicago.
                    Nie pomogłeś mi. Idę spać, jutro odpiszę na Twoje dziewięć postów. Ale wspólną
                    historią Wołynia i Podlasia rozłożyłeś mnie - nie wiem, czy zasnę.
                    --------------------------------------------
                    No to dobranoc!
                    Nie martw sie,poradzisz sobie!

P.S.
                    W chicago jest w tej chwili 15:45

• gq_1966 Re: Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialoru 16.02.06, 06:41
          serwizpodlasia napisał:

> Kończ waść, bo się mój komputer zaczyna z ciebie śmiać.A tak w ogóle to ty w
          > tej Hameryce pracujesz czy na zasiłku jesteś ,bo wolnego czasu to masz do
          > cholery.
          Aleś mu dowalił(a). Popieram.
          A moze mi ktoś w kilku zdaniach wyjaśnić, ale nie Ty Roman, o co chodzi Pidlaszukowi. O co on walczy, po co gada sam ze sobą, czy on nie powinien pójśc do Pana Godlewskiego????
          • pawlozsiul Witaj GQ! 16.02.06, 16:51
            Już myslałem, że oprócz Romana tylko ja do tego wątku zaglądam, a tu taka
            niespodzianka! Tłumaczę: Roman nie pisze sam do siebie ponieważ ja mu
            odpowiadam. A że się nie zgadzamy to już tak sobie trochę piszemy. Powiem
            wiecej - gdyby nie wqrwił mnie post Romana nigdy bym się na tym forum nie
            zalogował.
            Roman jest oczywiście mocno zideologizowany, zdarza mu się obrazić rozmówców
            ale jego posty mają jedną cechę pozytywną: wprowadzają do publicznej dyskusji
            tematy tabu. Dyskusja o języku może nie tyle liturgicznym, co jezyku kazań i
            katechezy jest w prawosławnych rodzinach, podobnie zresztą jak dyskusja o
            kalendarzu, obecna.
            Trudno zgodzić się z Romanem i postulowanymi przez niego rozwiązaniami, ale
            trudno też nie zdziwić się sprzeciwem, jaki wzbudza fakt przeniesienia tej
            dyskusji w domenę publiczną.
            Na marginesie - jesteś pewien, że miejsce ludzi, którzy mają inne niż Ty
            poglądy jest w psychuszkach? To już kiedyś było przerabiane.
            • romanpidlaszuk Re: Witaj GQ! 16.02.06, 21:29
              Już myslałem, że oprócz Romana tylko ja do tego wątku zaglądam, a tu taka
              niespodzianka! Tłumaczę: Roman nie pisze sam do siebie ponieważ ja mu
              odpowiadam. A że się nie zgadzamy to już tak sobie trochę piszemy. Powiem
              wiecej - gdyby nie wqrwił mnie post Romana nigdy bym się na tym forum nie
              zalogował.
              Roman jest oczywiście mocno zideologizowany, zdarza mu się obrazić rozmówców
              ale jego posty mają jedną cechę pozytywną: wprowadzają do publicznej dyskusji
              tematy tabu. Dyskusja o języku może nie tyle liturgicznym, co jezyku kazań i
              katechezy jest w prawosławnych rodzinach, podobnie zresztą jak dyskusja o
              kalendarzu, obecna.
              Trudno zgodzić się z Romanem i postulowanymi przez niego rozwiązaniami, ale
              trudno też nie zdziwić się sprzeciwem, jaki wzbudza fakt przeniesienia tej
              dyskusji w domenę publiczną.
              Na marginesie - jesteś pewien, że miejsce ludzi, którzy mają inne niż Ty
              poglądy jest w psychuszkach? To już kiedyś było przerabiane.
              Dzieki za czesciowe poparcie!;)

ja znam sytuacje w PAKP na Podlasiu,to ostatnie stadium
              WYNARADAWIANIA/POLONIZACJI wiernych pochodzenia ukrainskiego jakie tam sie
              dokonuje,

widzialem tez nabozenstwa w cerkwi po ukrainsku:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&a=36876639
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&a=36876694
              i NAPRAWDE UWAZAM,ze w tej tragicznej sytuacji w jakiej sie za sprawa PAKP
              znalazl nasz ukrainski narod na Podlasiu,wprowadzenie naszego ojczystego jezyka
              ukrainskiego do naszych podlaskich cerkwi jest JEDYNYM ROZWIAZANIEM.
          • gietra2 Re: Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialoru 19.02.06, 14:01
            hej skoro jesteś u nas od niedawna to skąd znasz berezowca a tym bardziej dr
            godlewskiego????/????? więc ?????
    • romanpidlaszuk "nasi" duchowni prawoslawni... 13.02.06, 07:16
      ważnego elementu naszej
      takim stopniu nie doświadczył

na biezenstwo,na poniewierke wygonil nas car przy pomocy persfazji
      "naszych" duchownych prawoslawnych,
      ktorzy wtedy tak samo glosno krzyczeli,
      ze sa prawoslawnymi "Rosjanami" jak dzis krzycza,ze sa prawoslawnymi "Polakami".
      Jak wtedy tak i dzis narod,ktory ich karmi tak naprawde maja GDZIES,wysluguja
      sie jedynie roznym,czyli po prostu sie JANCZARZA.

Oczywiscie zdarzaja sie miedzy nimi rowniez i porzadni ludzie ale widocznie ze
      wzgledu na presje ze strony wierchuszki PAKP jedyne co moga zrobic to starac
      sie nie wyskakiwac przed szereg w haniebnym procederze
      WYNARADAWIANIA/POLONIZOWANIA wiernych pochodzenia ukrainskiego i bialoruskiego.

"...O taka istoriya ridnoho narodu..."

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=36689050

• pawlozsiul Re: "nasi" duchowni prawoslawni... 13.02.06, 22:50
        A co dla Ciebie Roman znaczy “porządny ksiądz z PAKPu”? To ten, co złupi wdowę
        za pogrzeb ale po ukraińsku odprawi czy ten, co za pogrzeb nie weźmie i po
        moskalsku propowied` powie? Tylko nie pisz swoim zwyczajem, że to taki, co
        odsłuży po ukraińsku, za posługę nie weźmie, a jeszcze z własnej kieszeni
        wyjmie i sierotom da po stówie.
        • romanpidlaszuk Re: "nasi" duchowni prawoslawni... 13.02.06, 23:14
          A co dla Ciebie Roman znaczy “porządny ksiądz z PAKPu”? To ten, co złupi wdowę
          za pogrzeb ale po ukraińsku odprawi czy ten, co za pogrzeb nie weźmie i po
          moskalsku propowied` powie? Tylko nie pisz swoim zwyczajem, że to taki, co
          odsłuży po ukraińsku, za posługę nie weźmie, a jeszcze z własnej kieszeni
          wyjmie i sierotom da po stówie.
          ----------------------------------------------------------
          Stary,pytasz mnie o zdanie to ci odpowiadam co uwazam:
          1.nie ksiadz a otec'
          2.taki co odprawi po ukrainsku i grosza nie wezmie.
          • pawlozsiul Wiedziałem, że to napiszesz! 13.02.06, 23:24
            Pamiętasz taki tekst Pawlaka z filmu "Sami swoi": "żeb chociaż bez tę niemiecką
            spowiedź mama czyśćca dostąpiła!"?
            • romanpidlaszuk Re: Wiedziałem, że to napiszesz! 13.02.06, 23:56
              Pamiętasz taki tekst Pawlaka z filmu "Sami swoi": "żeb chociaż bez tę niemiecką
              spowiedź mama czyśćca dostąpiła!"?
              Stary,z calym szacunkiem ale j.niemiecki nie byl jezykiem ojczystym Pawlaka a
              jezyk ukrainski,ktorego gwara na Podlasiu rozmawiamy -naszym jezykiem ojczystym
              jest i chyba nie zaprzeczysz,ze najlepiej i najprosciej modlic sie w JEZYKU
              OJCZYSTYM TJ. UKRAINSKIM.
              • pawlozsiul Re: Wiedziałem, że to napiszesz! 14.02.06, 00:02
                Myslę, że to bardzo subiektywne i w tej akurat materii wypowiadasz się
                wyłącznie we własnym imieniu.
                • romanpidlaszuk Re: Wiedziałem, że to napiszesz! 14.02.06, 00:09
                  Myslę, że to bardzo subiektywne i w tej akurat materii wypowiadasz się
                  wyłącznie we własnym imieniu.
                  Oczywiscie,ze tak,podobnie jak ty!

• z_powiatu Re: "nasi" duchowni prawoslawni... 21.02.06, 22:43
            > 1.nie ksiadz a otec'?

A czemu nie ksiadz?
            • romanpidlaszuk "nasi" duchowni prawoslawni... 22.02.06, 06:27
              > 1.nie ksiadz a otec'?

A czemu nie ksiadz?
              A co batiuszka,ksiadz-ze tez duchowni prawoslawni na Podlasiu ZAWSZE kazali sie
              wolac w jezyku INNYM niz jezyk ojczysty ich wiernych...
    • romanpidlaszuk Dyskusja na bialostockim forum: 17.02.06, 07:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&a=36966674
    • romanpidlaszuk CO SIE DZIEJE Z UKRAINCAMI POLESIA W BIALORUSI? 18.02.06, 18:22
      Nie zapominajmy tez o WYNARADAWIANIU/RUSYFIKACJI/BIALORUTENIZACJI ludnosci
      rozmawiajacej gwara UKRAINSKA po drugiej stronie Bugu,w okolicach Brzescia na
      Polesiu,na terenie Bialorusi.

W czasach ZSRR dawano im "wybor" albo byc ROSYJSKOJEZYCZNYMI "BIALORUSINAMI"
      albo Sybir,teraz w czasach lukaszenkowskiej dyktatury opresje pewnie tez nie
      ustaly,ciekawe czy na Polesiu mozna bez przykrych konsekwencji przyznac sie do
      swojej UKRAINSKIEJ narodowosci,czy dziala tam ukrainska oswiata,jaki procent
      ukrainskiej mlodziezy na tamtym terenie ta oswiata(jezeli wogole jest)
      obejmuje ,czy sa tam jakies ukrainskie imprezy kulturalne,programy
      radiowe,telewizyjne,prasa,czy da sie odbierac telewizje z Ukrainy, czy
      tamtejsza
      cerkiew prawoslawna ma tam jakies elementy ukrainskiego patriotyzmu a moze tak
      jak u nas na Bialostoczyznie wciska ukrainskim wiernym CIEMNOTE,ze narodowosc
      jest niewazna,wazne ze jestesmy prawoslawni a moze dla odmiany robi z nich
      prawoslawnych "Rosjan" albo prawoslawnych rosyjskojezycznych "Bialorusinow"?

• pawlozsiul Art. 50 konstytucji Republiki Białoruś 18.02.06, 22:40
        im to gwarantuje - właśnie sprawdziłem. Tyle, że oni zamiast korzystać z
        konstytucyjnych swobód wolą się określać - pewnie na złość Tobie -
        jako "Poleszuki" niż Ukraińcy. Ukraińska telewizja jest tam normalnie odbierana
        a granica po porostu niepilnowana - przejechałem ją niechcący przez żadnych
        pograniczników nie zatrzymywany. Przez te bagna mają wolną drogę do
        ukraińskiego dobrobytu. Ciekawe, dlaczego nie korzystają? Bo drogi mają lepsze?
        Pola mniej zachwaszczone?
        • romanpidlaszuk Re: Art. 50 konstytucji Republiki Białoruś 19.02.06, 01:59
          im to gwarantuje - właśnie sprawdziłem. Tyle, że oni zamiast korzystać z
          konstytucyjnych swobód wolą się określać - pewnie na złość Tobie -
          jako "Poleszuki" niż Ukraińcy. Ukraińska telewizja jest tam normalnie odbierana
          a granica po porostu niepilnowana - przejechałem ją niechcący przez żadnych
          pograniczników nie zatrzymywany. Przez te bagna mają wolną drogę do
          ukraińskiego dobrobytu. Ciekawe, dlaczego nie korzystają? Bo drogi mają lepsze?
          Pola mniej zachwaszczone?
          1.No to mamy jedna wypowiedz w tym temacie,moze jeszcze ktos sie wypowie kto
          cos wie ?

2.Na same artykuly konstytucji bym sie nie powolywal,gdzyz czasami maja sie one
          nijak do rzeczywistosci,przykladem stalinowska konstytucja CCCP,podobno
          najdemokratyczniejsza na Swiecie...;)

3.Oby wszystkim krajom Europy Srodkowo-Wschodniej jak najszybciej wiodlo sie
          ekonomicznie bardzo dobrze.
      • gietra2 Re: CO SIE DZIEJE Z UKRAINCAMI POLESIA W BIALORUS 19.02.06, 14:05
        aaaa akcja wisła?
    • pawlozsiul Roman, żyjesz? Masz sojusznika. 24.02.06, 19:19
      Przypadkiem zupełnie się o tym dowiedziałem. Otóż ks. Grzegorz Sosna z Ryboł
      (PAKP!) jest zwolennikiem używania"języka ruskiego podlaskich Białorusinów".
      Mimo, że brzmi zupełnie inaczej, chodzi o to samo, co Ty określasz mianem "gwar
      ukraińskich" - ridnu mowu ljudi z siul. Jak chcesz, zrobie skana i prześlę Ci
      na priv.
      • romanpidlaszuk Pawlo,jak zywesz to DAWAJ WSIO NA FORUM! 25.02.06, 18:18
        Przypadkiem zupełnie się o tym dowiedziałem. Otóż ks. Grzegorz Sosna z Ryboł
        (PAKP!) jest zwolennikiem używania"języka ruskiego podlaskich Białorusinów".
        Mimo, że brzmi zupełnie inaczej, chodzi o to samo, co Ty określasz mianem "gwar
        ukraińskich" - ridnu mowu ljudi z siul. Jak chcesz, zrobie skana i prześlę Ci
        na priv.
        --------------------------------------------

Pawlo,jak zywesz to DAWAJ WSIO NA FORUM,WSI POCZYTAJEMO !
        • pawlozsiul Re: Pawlo,jak zywesz to DAWAJ WSIO NA FORUM! 26.02.06, 11:31
          Nie będę przepisywał kilku stron, jeszcze cyrylicą! Zeskanuję i Ci wieczorem
          (naszym - pidlaszskim a nie jakimś imperialistycznym) wyślę.
    • romanpidlaszuk "Rodacy" nie ufaja prawoslawnemu "Polakowi"? 04.03.06, 03:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16589&w=35996492&v=2&s=0:
      Z prawosławiem w Polsce trzeba walczyć, i trzymać
      wladyslaw.studnicki 02.02.06, 16:34 + odpowiedz

je na krótkiej smyczy. Bo nam wyrośnie ekspozytura KGB w sutannach. Trzeba
      wyraźnie faworyzować finansowo Grekokatolików, oni są nam najbardziej
      potrzebni.

i jak mam sie czuc w takim kraju?

Co,"rodacy" nie ufaja prawoslawnemu "Polakowi"?

Pewnie uwazaja,ze jak zdradzil rozmawiajacego gwara ukrainska ojca i dziadka to
      moze w kazdej chwili jeszcze raz zdradzic i ni z tad i z owad zaczac piac ,ze
      jest np. prawoslawnym..."Chinczykiem"

Taki to los JANCZARA...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=37855494&a=37873288
    • romanpidlaszuk Pisni Pomaranczewoho Powstannia ! 04.03.06, 08:54

www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=38014&genreid=20186
    • pawlozsiul Roman, jak pożywajesz? 23.03.06, 22:17
      Ne piszesz, to pewno majesz czas poczytaty. Toje Tebe spodobajets`a w 20%.
      www.bialorus.pl/index.php?pokaz=polscy_bialorusini&&Rozdzial=polscy_bialorusini&&wiecej=8255
      • zerwispodlasia Pawle z Widowa : 23.03.06, 22:21
        nie drażnij wilka !
        • pawlozsiul z Widowem nie trafiłeś 23.03.06, 22:24
        • romanpidlaszuk Re: Pawle z Widowa : 02.05.06, 06:57
          nie drażnij wilka !
          nie taki wilk straszny jak go maluja;)
      • pidlasze Pavlik, my vze toje pereroblaly.. 24.03.06, 06:59
        v mynulomu rokowi...
        majesz spory opiznennia. :))

pawlozsiul napisał:
        > Ne piszesz, to pewno majesz czas poczytaty. Toje Tebe spodobajets`a w 20%.

• romanpidlaszuk Treba howoryty po swojomu i ne wstydatysia toho! 12.04.06, 21:23

Dla mnie pozostajecie "Lićwinami", którzy "ridnoj mowy" się nauczyli gdzieś-
      tam. Ja zresztą też - w pewnym sensie - list handlowy sklecę tak po ukraińsku,
      jak i po białorusku. Kocham Was wszystkich za narodową pasję. Ch(H)ristos
      Woskres(e)!

1.Sluchaj u nas miedzy Bugiem a Narwia naprawde blizej jest do ukrainskiego niz
      bialoruskiego.
      U nas pod Hajnowka skad pochodze mowi sie np. tak jak po ukrainsku "win",pod
      Bielskiem mowia "wuon" co jest znacznie blizsze ukrainskiemu "win" niz
      bialoruskiemu "jon"

2.Poza tym u nas mowi sie "BOCKPEC" a nie tak jak u Bialorusinow "uwaskoc",nie
      mowiac juz o PAKPowskim "woskresie"

3.Dla mnie wywody Maksimiuka to proba odwrotu z honorem czlowieka ktory zabrnal
      w bialoruskie maliny,
      oczewydno szczo treba howoryty po swojomu i ne wstydatysia toho!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=40129337&a=40204378
      • romanpidlaszuk Czy PAKP nas tez ciagnie w te same maliny? 20.04.06, 17:47
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=27454490&a=40564894
        > Są tutaj
        www.lubelskie.wszechpolacy.pl/index.php?go=wladze
        > -----------------------------
        > Ciekawe czy ten czlowiek tez jest Unita Podlaskim jak jego przodkowie,
        > czy w jego swiatyni odprawiaja nabozenstwa w ukrainskim jezyku jego przodkow,
        > czy on sam uwaza jezyk ukrainski za swoj ojczysty o posluguje sie nim na
        > codzien?

> Nie sądzę. Żeby się zapisać do Młodzieży Wszechpolskiej trzeba przedstawić
        metrykę chrztu w kościele katolickim i udowodnić, że rodzice i dziadkowie byli
        Polakami. Przynajmniej tak słyszałem.

-------------------
        No to ladnie KK "pomogl" Unitom Podlaskich zachowac ukrainski jezyk,kulture i
        wiare swoich przodkow,

czy PAKP nas prawoslawna ludnosc pochodzenia ukrainskiego na Podlasiu
        tez ciagnie w te same maliny?

www.liturgia.cerkiew.pl/
        www.liturgia.cerkiew.pl/aktualnosci.html
        www.liturgia.cerkiew.pl/teksty.html
        www.liturgia.cerkiew.pl/spiew.html

• romanpidlaszuk 16 KWITNIA - WERBNA NEDILA 14.04.06, 07:10
      16 КВІТНЯ – ВЕРБНА НЕДІЛЯ
      www.ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=1970&Itemid=50
    • romanpidlaszuk Slava Bohu! Chaj bude tak w nas zawzhdy! 19.04.06, 19:54
      Miałem okazję być uczestnikiem uczty duchowej . Sporo osób przybyło z Bielska i
      okolicznych miejscowości .
      Prawie całe nabożństwo było w języku Ukraińskim .
      Wspaniałe słowo , cudowne pieśni , niezapomniane przeżycia .
      • romanpidlaszuk Audio-zapys ukrainskych howirok z Pidlasza. 20.04.06, 06:41
        www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
    • romanpidlaszuk Swjatoczni e-kartky 20.04.06, 06:49
      harazd.net/lystivky/
      republika.pl/kartky/
      domiwka.net/?lystiwky=8#jmp
      www.ukrop.com/ua/card
      www.uaportal.com/ukr/Cards/Holidays/Easter/
      cards.meta.ua/
      otkrytka.start-in.net/
      www.lystivka.com.ua/
      www.postcard-ua.com/
      www.republika.pl/kartky/Wyshyvani.htm

www.bmt.com.ua/8March/show.php?lang=Ukrainian§ion=Euro&Page=1

www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=%D0%9B%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%96%D0%B2%D0%BA%D0%B8&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

vitau.org.ua/greetings/2/1.html
    • romanpidlaszuk Ivan Ohijenko-Mytropolyt Ilarion-Ukrainska Cerkwa 28.05.06, 05:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=35452150&a=42386814
      ---------------------------------------------------------

litopys.org.ua/ohienko/oh03.htm
      Ivan Ohijenko - Mytropolyt Ilarion,

Najwydatnijszyj hierarch Ukrainskoho Prawoslawia XX stolittja pysze:

"...Правда,
      церковнослов'янська
      мова тодішньої нашої
      церкви була ближча до
      мови
      старослов'янської,
      аніж, скажімо, сучасна
      російська
      «церковнослов'янська»
      мова.
      Справа в тому, що
      сучасна
      церковнослов'янська
      мова в Росії відбігла
      дуже далеко
      від так званої
      старослов'янської
      мови, мови св. братів
      Кирила й Мефодія. А це
      сталося, між іншим, і
      тому, що Московська
      Церква та Російський
      Синод цілі віки
      тихо й самовільно
      переправляли
      старослов'янські
      слова та форми на
      чисто
      російські. Про цю нову
      церковнослов'янську
      мову світової слави
      філолог,
      росіянин академік Ф.
      Фортунатов пише так:
      «С течением времени
      старославянский
      язык обратился у нас в
      тот искусственный
      искаженный язык,
      который
      употребляется
      теперь в
      богослужении и
      называется
      церковнославянским
      языком. Не смешивать с

этим ломаным языком
      древний
      церковнославянский
      язык» (Див.: Лекции по
      фонетике
      старославянского
      языка. СПБ, 1919. С. 2). За XVIII — XIX ст.
      св. Синод
      поскладав багато
      різних молитов,
      акафістів, служб
      окремим святим і т. ін.
      вже
      не
      церковнослов'янською
      мовою, а просто
      архаїзованою
      російською мовою..."

litopys.org.ua/ohienko/oh.htm
      en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Ohienko
      www.vesna.org.ua/txt/biblija/ohienko/index.html

• romanpidlaszuk Sluchajte radia w subotu o 23:00 ! 28.05.06, 05:01
      Sluchajte prawoslawnu radiewu prahramu na naszij ridnij ukrainskij mowi
      w subotu o 23:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31743937
      Perekonajtesia szczo ukrainska mowa naszych batkiw tozhe maje prawo wstupu do
      naszoji prawoslawnoji cerkwy i ne je hirsza wid inszych!

• romanpidlaszuk UKRAINSKA PRAWOSLAWNA LITURHIJA online-chor"Kyiv" 05.06.06, 02:17

www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=42243&genreid=15532
    • romanpidlaszuk Czy na Spasa na Hrabarci bude po naszomu? 17.08.06, 02:58
      Czy na Spasa na Hrabarci budut w cerkwy sluzhyty i howoryty propowid' po
      naszomu, po ukrainsky tak jak tut:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44384686
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44384052

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46999247
    • romanpidlaszuk O szczo sie w PAKP robyt... 23.10.06, 00:00
      "W najbliższą sobotę, w Prawosławnym Punkcie Duszpasterskim przy ulicy
      Wilczej 31 w Warszawie sprawowana będzie Liturgia za zmarłych, w dniu tzw.
      soboty św. Dymitra (nowy styl). Liturgia (w języku polskim)..."
      www.cerkiew.pl/news.php?id=5044
    • romanpidlaszuk >>> Chrystos Rodywsia! Z Nowym 2007 Rokom!<<< 09.01.07, 05:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=55046202
    • romanpidlaszuk >> XPИCTOC BOCKPEC ! << 24.04.07, 06:56
      XPИCTOC BOCKPEC !
      BOICTИHY BOCKPEC !

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=60426089
      67

• nikjesienny Romane,Romane... 28.09.07, 13:06
      Szukasz dziuryw całym ,byle szukać ... Toż ty tam w Hameryce możesz
      niekoniecznie po anglijsku , ale po ukraińsku się modlić ...
      Nieważne w jakim języku . Ważne sa intencje i wiara ...
      • romanpidlaszuk Re: Romane,Romane... 29.09.07, 07:47
        Szukasz dziuryw całym ,byle szukać ... Toż ty tam w Hameryce możesz
        niekoniecznie po anglijsku , ale po ukraińsku się modlić ...
        ----------------------

Ja mohu i choczu szczob moji zemlaky na Pidlaszy tozhe mohly, szczob
        wreszti zakonczylasia taja 60+ litnia kulturowa akcja wisla na
        Pidlaszy, pro jaku tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=61501884
        Nieważne w jakim języku . Ważne sa intencje i wiara ...

-----------------

Szczos etniczni Polaky po wsiomu Switu ne pohodzhujutsia z toju
        tezoju i dobre na tomu wychodiat, im ne zahrozhuje wynarodowienie
        tak jak nam, Ukrainciom z Pidlasza.
        Czomu, bo wony majut patriotyczni elity relihijni i swiecki, a my
        majemo janczariw szczo nas pidlaskich Ukrainciw pereroblajut
        na "swidomych" "Bilorusuv" i prawoslawnych "Polakiw"!

• embe_1981 Re: PAKP wydal prawoslawna liturgie po polsku, na 28.09.07, 16:44
      witam zapraszam na www.cerkiew.pl na spór o przekładzie stichiry, pozdrawiam
      www.cerkiew.pl/news.php?id=6296
      • romanpidlaszuk Re: PAKP wydal prawoslawna liturgie po polsku, na 29.09.07, 08:05
        witam zapraszam na www.cerkiew.pl na spór o przekładzie stichiry,
        pozdrawiam
        www.cerkiew.pl/news.php?id=6296
        --------------------

Zhenada z tym polonizowaniem w PAKP ludej ukrainskoho pochodzhennia
        rodom z Pidlasza.
        Proponuju posluchaty:
        1. prawoslawnu liturhiu po naszomu, po ukrainski
        2. propowid prawoslawnoho swjaszczennyka w subotu o 23:00 po
        naszomu, po ukrainski
        3. poczytaty pro istoriju naszoji ridnoji
        Ukrainskoji Autokefalnoji Prawoslawnoji Cerkwy
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=66744309&a=66744309
        Pozdorowlaju!

• romanpidlaszuk Czy Sawa zahoworyt na ridnij mowi wirnych? 07.03.08, 15:29
      miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,4998962.html
      ------------------------------------

Czy Sawa na Hrabarci zahoworyt na ridnij ukrainskij mowi wirnych,
      czy dali bude janczaryty prawoslawnych ludej rodom z
      ukrainskomownoho Pidlasza jak doteper?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=61501884&a=67774488
    • romanpidlaszuk 1020RicznyciaChreszczennia Kyjivskoji Rusi-w ukrTV 26.07.08, 17:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=82461466&a=82649270

12
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka