Dodaj do ulubionych

dyskutując z Romanem

24.02.06, 21:59
Odnoszę wrażenie, iż dusimy się we własnym mniejszościowym sosie. Ze
zdziwieniem zdałem sobie sprawę z faktu, że nigdy nie zadałem sobie pytania,
jak w zasadzie postrzegacie nas wy, nasi "polscy sąsiedzi". W sumie
dyskutujemy o własnej tożsamości, nie zadając sobie pytania, jak widzi nas
otaczająca większość. Czy dla was jesteśmy po prostu
prawosławnymi, "Białorusinami" ze względu na istnienie szkoły białoruskiej w
Bielsku, czy po prostu "ruskimi" - czy może nigdy nie zadawaliście sobie tego
pytania?
Wszystkich, którzy w pierwszym porywie zechcą zaprotestować
przeciwko "jątrzeniu", prosiłbym jednak o chwilę refleksji. Co jak co, ale to
pytanie jak żadne inne służy wyłącznie bliższemu poznaniu. Być może jest ono
przedwczesne i dlatego nie obraże się, jeśli na nie nie odpowiecie.
Obserwuj wątek
    • kristian_wolf Re: dyskutując z Romanem 24.02.06, 22:11
      tyle już razy , lecz On swoje wciska nam .
      Czy Ewangelia ma być zwiastowana nie wszystkim narodom Świata ?
      czy tylko j.ukraiński jest wybranym ????
      Tak?

A to co?:
      Mt 28:19 "Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w
      imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego."
      Gdzie jest napisane, aby szli i nauczali w jezkach narodowych? w tamtym tylko
      opisane bylo, ze apostolowie zaczeli rozmawiac w roznych jezykach, nie ma
      nakazu.
      • odziej Re: dyskutując z Romanem 25.02.06, 07:05
        kristian_wolf napisał:

> tyle już razy , lecz On swoje wciska nam .
        > Czy Ewangelia ma być zwiastowana nie wszystkim narodom Świata ?
        > czy tylko j.ukraiński jest wybranym ????
        > Tak?
        >
        > A to co?:
        > Mt 28:19 "Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w
        > imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego."
        > Gdzie jest napisane, aby szli i nauczali w jezkach narodowych? w tamtym tylko
        > opisane bylo, ze apostolowie zaczeli rozmawiac w roznych jezykach, nie ma
        > nakazu.

ad rem Wolfie, ad rem .... ja nie moge bo ponoć jestem ten "ruski" ;)
        • ryszard_kosynier Re: dyskutując z Romanem 25.02.06, 08:29
          nie moge bo ponoć jestem ten "ruski" ;)
          Dla normalnych jesteś ,,ten Odziej,, dla debili----, a zresztą nimi nie ma się
          co przejmować
      • romanpidlaszuk "kristian_wolf" NIE KLAM ! 25.02.06, 18:06

tyle już razy , lecz On swoje wciska nam .
        Czy Ewangelia ma być zwiastowana nie wszystkim narodom Świata ?
        czy tylko j.ukraiński jest wybranym ????
        Tak?
        --------------------------------
        Gdzie ja napisalem,ze tylko j.ukrainski jest wybranym,PODAJ LINK KLAMCO !
        • khaki3 Re: "kristian_wolf" NIE KLAM ! 25.02.06, 18:09
          Boze czlowieku wez sobie lyknij wiadro melisy i siadaj do kompa! wczesniej
          lepiej nie! albo nervosolku! najlepiej litr!
          • romanpidlaszuk Re: "kristian_wolf" NIE KLAM ! 25.02.06, 18:14
            Boze czlowieku wez sobie lyknij wiadro melisy i siadaj do kompa! wczesniej
            lepiej nie! albo nervosolku! najlepiej litr!
            -----------------------------------
            Nie badz taka nerwowa "khaki",kazdy ma prawo sie wypowiedziec,nawet ty i ja!
            • khaki3 Re: "kristian_wolf" NIE KLAM ! 25.02.06, 18:19
              Wyrazaj swoje zdanie ciut delikatniej! a to mam wrazenie, ze az bialka tobie
              sie gotuja z wrazenia i zlosci i pare uszami puszczasz! wrzuc na luz, wez
              oddech, policz do dziesieciu, wiadro melisy, litr nervosolku i siadaj do kompa.
              • romanpidlaszuk "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 25.02.06, 18:41
                Wyrazaj swoje zdanie ciut delikatniej! a to mam wrazenie, ze az bialka tobie
                sie gotuja z wrazenia i zlosci i pare uszami puszczasz! wrzuc na luz, wez
                oddech, policz do dziesieciu, wiadro melisy, litr nervosolku i siadaj do kompa.
                ----------------------------------------------------

"khaki"-podaj linki do moich wpisow,gdzie ci sie tak wydaje:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=37463423&a=37497406
                bo ja osobiscie uwazam,ze odpowiadajac na ten moj wpis,gdzie popelniono
                OSZCZESRTWO wobec mnie :
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=37463423&a=37496853
                w ten sposob:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=37463423&a=37496999
                i na ten moj wpis:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=37463423&a=37497205
                w ten sposob:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=37463423&a=37497406
                udowadniasz mi ,ze jestes ZLOSLIWA WARIATKA.
                • khaki3 Re: "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 25.02.06, 20:35
                  boooze ty naprawde nie masz co robic tylko smieci linkowac? wiesz co dam tobie
                  linki do FoF FoM tam sobie linkuj i zal sie dla kazdego. albo pisz na abuse.
                  • romanpidlaszuk "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 25.02.06, 20:37

boooze ty naprawde nie masz co robic tylko smieci linkowac? wiesz co dam tobie
                    linki do FoF FoM tam sobie linkuj i zal sie dla kazdego. albo pisz na abuse.
                    ---------------------------------------
                    Wstydzisz sie tego co napisalas to nie pisz smieci.
                    • khaki3 Re: "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 25.02.06, 21:09
                      nie wstydze, tylko linkowanie ( w czym sie lubujesz) jest smieciem, i po co
                      linkowac smieci? powinienes sie wstydzic, ze kobiete obrazasz. matka szacunku
                      nie nauczyla? wiesz po czym prawdziwego mezczyzne przez duze M poznac? po tym,
                      ze okazuje szacunek kobiecie nawet jesli ta nie jest przez niego sympatia
                      obdarowana. a skoro ty nie szanujesz kobiet to prawdziwym mezczyzna przez duze
                      M hmmmm nie jestes.
                      • pikaczuk Re: "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 25.02.06, 21:19
                        szczerze powiem że tajkiej wrednej baby jak ty khaki nie da sie szanować i nie
                        gadaj wsztystkim facetom na tym forum że nie są męrzczeyzna mi heheh a może ty
                        nie jeste,ś prawdziwakobietą może jesteś starą panną pzrzez duże P
                        • khaki3 Re: "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 25.02.06, 21:22
                          owszem jestem panna przez duze P czy stara? hmmm nie wiem czy 21-letnia
                          dziewczyna moze byc stara panna. wiesz na tym forum jest wielu Mezczyzn
                          PRAWDZIWYCH. czy jestem wredna? oczywiscie. zapytaj o to kazdego tutaj, kazdy
                          to potwierdzi. a skoro nie szanujesz kobiety to juz twoj problem, widocznie nie
                          wyniosles nauk z domu.
                          • pikaczuk Re: "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 25.02.06, 21:24
                            widocznie nie wyniosłem nauk z domu ,albo zapomniałem jak mi mama mówiła bo to
                            było tak dawno,49 na karku??? tak się ma do 21 że dla mnie jesteś siksa co ma w
                            głowie nie tak poukładane
                            • khaki3 Re: "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 25.02.06, 21:25
                              o widzisz. i co w zwiazku z tym? ty twierdzisz jedno ja twierdze co innego i ?
                              i nic. taka natura ludzka. widzisz nie broda czyni medrca. w twoim przypadku to
                              sie sprawdza. facet z jakims doswiadczeniem zyciowym a za grosz szacunku i
                              kultury do innych. no coz sie dziwic. i tak bywa.
                            • partizan79 Re: "khaki"uspokoj sie-podaj linki! 26.02.06, 12:34
                              Pikaczuk, a nie uczyłeś się z paradą? Kanapek Ci nie zabierał?
      • romanpidlaszuk Jest nakaz czy nie ma- jak sadzicie? 25.02.06, 18:12

A to co?:
        Mt 28:19 "Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w
        imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego."
        Gdzie jest napisane, aby szli i nauczali w jezkach narodowych? w tamtym tylko
        opisane bylo, ze apostolowie zaczeli rozmawiac w roznych jezykach, nie ma
        nakazu.
        --------------------------------------------

Czy waszym zdaniem jest w Ewangelii(przypowiesc o zeslaniu Ducha Swietego na
        Apostolow) zalecenie-wskazowka Apostolom/kaplanom aby glosili Slowo Boze
        wiernym w jezykach WIERNYCH ?

Ja uwazam,ze jest a wy jak sadzicie?
        • pikaczuk Re: Jest nakaz czy nie ma- jak sadzicie? 25.02.06, 18:17
          zobacz romanku jaki z ciebie chrzescijanin? rozumiem że ważna jest tradycja i
          takie tam inne bzdety ale nie za wszelka cene !!!!! uważam cię za ideologa
          upadłego!!!!! juz było kilku na tej ziemi i na szceście ich poglądy zostały
          zakrzyczane
          • romanpidlaszuk Re: Jest nakaz czy nie ma- jak sadzicie? 25.02.06, 18:52
            zobacz romanku jaki z ciebie chrzescijanin? rozumiem że ważna jest tradycja i
            takie tam inne bzdety ale nie za wszelka cene !!!!! uważam cię za ideologa
            upadłego!!!!! juz było kilku na tej ziemi i na szceście ich poglądy zostały
            zakrzyczane
            ---------------------------------------------
            Masz oczywiscie swoje zdanie,pewnie pod wplywem jednostronnej propagandy PAKP.

Zycze ci abys mial okazje zobaczyc tzw. druga strone medalu,np.tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36872758
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132
            i wtedy widzac OBA podejscia do omawianej kwestii mogl OBIEKTYWNIE wyrobic
            sobie swoj punkt widzenia na omawiana kwestie.
            • pikaczuk Re: Jest nakaz czy nie ma- jak sadzicie? 25.02.06, 19:05
              swoje zdanie mam nie pod wpływaeł jednostronnej propagandy PAKP,lecz nie
              ukrywam ze wykształciło się u mnie parę pogladów czytajac twoje wypowiedzi!!!!
              i całkowicie stanowczo mówię ci że wali mnie jęsyk ukraiński białoruski czy
              polski czy scs,ważne jest by sie rozumiało to co nam chcą przekazać,ja nie
              rozumiem co i o czym mówią w cerkwi a wolałbym to wiedzieć...i wierz mi ,ze
              takich ludzi jak ja jest terZaz na masę...i naprawdę gówno nas obchodzi czy
              romanowi pidlasZAukowi ukraińskie korzenie trzymają w stopy...
              • romanpidlaszuk Oni sie NIE JANCZARZA a my...tak. 25.02.06, 19:13
                swoje zdanie mam nie pod wpływaeł jednostronnej propagandy PAKP,lecz nie
                ukrywam ze wykształciło się u mnie parę pogladów czytajac twoje wypowiedzi!!!!
                i całkowicie stanowczo mówię ci że wali mnie jęsyk ukraiński białoruski czy
                polski czy scs,ważne jest by sie rozumiało to co nam chcą przekazać,ja nie
                rozumiem co i o czym mówią w cerkwi a wolałbym to wiedzieć...i wierz mi ,ze
                takich ludzi jak ja jest terZaz na masę...i naprawdę gówno nas obchodzi czy
                romanowi pidlasZAukowi ukraińskie korzenie trzymają w stopy...
                -----------------------
                Mam male pytanie,czy twoim zdaniem dla Polakow w Ukrainie tez powinny byc
                odprawiane nabozenstwa po ukrainsku,jaki niewatpliwie znaja najlepiej czy w
                ich OJCZYSTYM jezyku polskim?

Dlaczego oni sie NIE JANCZARZA a...my prawoslawni Ukraincy z Podlasia,tak?
                • pikaczuk Re: Oni sie NIE JANCZARZA a my...tak. 25.02.06, 19:21
                  roman nie ma sesu z mojej strony dalsza dyskusja z toba bo żadnych argumentów
                  nie uznaję z twej strony,jedyne pytanie mi tylko zostaje, czy uznajesz
                  prawosłąw3nych ukraińskich homoseksualistów???
                  • romanpidlaszuk Re: Oni sie NIE JANCZARZA a my...tak. 25.02.06, 19:24
                    roman nie ma sesu z mojej strony dalsza dyskusja z toba bo żadnych argumentów
                    nie uznaję z twej strony,jedyne pytanie mi tylko zostaje, czy uznajesz
                    prawosłąw3nych ukraińskich homoseksualistów???
                    ---------------------------------
                    Powtarzam,osobiscie nie spotkalem sie z tym zjawiskiem,wiec nie wiem co o tym
                    sadzic.

• pikaczuk Re: Jest nakaz czy nie ma- jak sadzicie? 25.02.06, 19:09
              upa upa upa upa upa upa upa upa upa upa upa upa upa upa upa upa upa
            • pikaczuk Re: Jest nakaz czy nie ma- jak sadzicie? 25.02.06, 19:12
              to właśnie tam w chickago roia ci wodę z mózgu!!!! heheheh prawosławnymi
              ukraińcami hehheheh to przmi jak hasło hitlera poslka dla polaków....taki
              kogel mogel ideologiczny który prowadzi cie romanie do wrogości i skupiania sie
              na nie tych co trzeba rzeczach..a mam jeszce jedno pytanie do cibie co sądzisz
              o prawosłąwnych ukraińcach homosdeksualistach?????
              • romanpidlaszuk Re: Jest nakaz czy nie ma- jak sadzicie? 25.02.06, 19:16
                to właśnie tam w chickago roia ci wodę z mózgu!!!! heheheh prawosławnymi
                ukraińcami hehheheh to przmi jak hasło hitlera poslka dla polaków....taki
                kogel mogel ideologiczny który prowadzi cie romanie do wrogości i skupiania sie
                na nie tych co trzeba rzeczach..a mam jeszce jedno pytanie do cibie co sądzisz
                o prawosłąwnych ukraińcach homosdeksualistach?????
                ---------------------------------------
                1.Wiesz,ty lepiej porozmawiaj sobie z "khaki"-ten sam poziom dyskusji.

2.Nie mam zdania,nie spotkalem sie z czyms takim.
    • siwy62 Re: dyskutując z Romanem 25.02.06, 19:14
      Szanowni forumowicze, spokoju nam teraz trzeba, a nie waśni.
      Grypa ptasia sie zbliza, bezrobocie cały czas, zima nie chce odpuścić, w
      strefie 0 zabawa jak się patrzy, Olimpiada na ukończeniu, a Wy tylko jeden
      temat. Miałem już milczeć, ale chcąc niechcąc, czytając poszczególne wątki
      (niby inne, ale kończące się tak samo), muszę i ja wtrącić trzy grosze, cytując
      + Twardowskiego
      - PANOWIE I PANIE -
      SPIESZCIE SIĘ KOCHAĆ LUDZI - TAK SZYBKO ODCHODZĄ.
      I zaraz ktoś napisze, że się wymądrzam, że feruje wyroki, jestem alfą czy inną
      omegą, albo i co innego jeszcze....NIE, tylko jedno...
      kochajmy sie bracia w wierze...
      • pikaczuk Re: dyskutując z Romanem 25.02.06, 19:24
        jedno jest pewne gdy dwoje mma inne poglądy na jeden wątek to nie idzie sie
        dogadać gdy roman za wszelką cenę swe zdanie narzy=uca chytrze przytykajac że
        sie cieszy ze kac=żdy ma swe zzdabnie wyrobione
        • romanpidlaszuk Masz prawo do swojego zdania jak kazdy! 25.02.06, 19:29
          jedno jest pewne gdy dwoje mma inne poglądy na jeden wątek to nie idzie sie
          dogadać gdy roman za wszelką cenę swe zdanie narzy=uca chytrze przytykajac że
          sie cieszy ze kac=żdy ma swe zzdabnie wyrobione
          --------------------------------------
          Masz prawo do swojego zdania jak kazdy a ja jak kazdy mam prawo sie z nim
          zgodzic lub nie i napisac o tym lub nie.

Mozna dyskutowac o swoich racjach ale grunt aby to robic kulturalnie,choc
          czasami sie nie da gdy dyskutant jest po prostu BEZCZELNY,jak np.tu:
          ale wiesz,trudno przejsc obojetnie czytajac np. takie kwiatki:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=37484209
      • romanpidlaszuk Re: dyskutując z Romanem 25.02.06, 19:28
        --------------------------------------------------------------------------------
        Szanowni forumowicze, spokoju nam teraz trzeba, a nie waśni.
        Grypa ptasia sie zbliza, bezrobocie cały czas, zima nie chce odpuścić, w
        strefie 0 zabawa jak się patrzy, Olimpiada na ukończeniu, a Wy tylko jeden
        temat. Miałem już milczeć, ale chcąc niechcąc, czytając poszczególne wątki
        (niby inne, ale kończące się tak samo), muszę i ja wtrącić trzy grosze, cytując
        + Twardowskiego
        - PANOWIE I PANIE -
        SPIESZCIE SIĘ KOCHAĆ LUDZI - TAK SZYBKO ODCHODZĄ.
        I zaraz ktoś napisze, że się wymądrzam, że feruje wyroki, jestem alfą czy inną
        omegą, albo i co innego jeszcze....NIE, tylko jedno...
        kochajmy sie bracia w wierze...
        ----------------------------------------------
        Zgadzam sie z tym .
    • pikaczuk Re: dyskutując z Romanem 25.02.06, 21:29
      ajajajaja ale sie porobiło khaki mi grozi ajajajja spadam nie będzie mnie
      więcej na tym forum chyba że pod nowym heheheh a moze starym heheheh nikiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka