Dodaj do ulubionych

Media: I zaczęło się...

16.03.06, 20:19
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3215908.html
Obserwuj wątek
    • katar20 Re: Media: I zaczęło się... 16.03.06, 20:25
      "Zyczliwa anegdota z lekka kpina"
    • pawlozsiul Nareszcie zaczęło się! 16.03.06, 21:34
      Mówię to - żeby była jasność - jako osoba prawosławna i niepraktykująca.
      Jakoś nie bawi mnie nabijanie się z czyjejś modlitwy ani też nie gorszy karanie
      za takie praktyki. Może nie mam poczucia humoru?
      • hansgrubber Re: Nareszcie zaczęło się! 16.03.06, 22:22
        To niestety kwestia poważniejsza niz brak poczucia humoru. Nie mozna karac za
        wolność słowa. Także za kpinę czy parodiowanie modlitwy. Nawet jesli wypowiedz
        jest niesmaczna. Rzeczywiście - to grożna decyzja ale czego mozna sie
        spodziewac po politykach ktorych autorytetem jest Rydzyk. :)
        • khaki3 Re: Nareszcie zaczęło się! 16.03.06, 22:27
          Nie nie nie Kochany! Nie ma wolnosci slowa! Nie mozesz krytykowac czegos na czym
          dorobil sie rydzykowy swiatek:) Nie wiesz,ze nie ma wolnych mediow, sa tylko te
          dobre( rm i trwam) i media niedobre( czyt. cala reszta)? Skoro nie ma wolnych
          mediow, to i nie powinno byc wolnosci slowa:) A to dopiero poczatek rzadow:)
          Ciekawe bedziemy mieli pozostale 3,5 roku sejmu i senatu i jeszcze ciekawsze
          prawie 5 lat prezydenckich:) oj ciekawie, ciekawie....
          • hansgrubber Re: Nareszcie zaczęło się! 16.03.06, 22:42
            Krytyka Szczuki moze nie byla najszczesliwsza - biorac pod uwage kim jest Magda
            Buczek - ale przeciez chodzi o to by przytrzec nosa Polsatowi ktory wali w PiS
            jak w bęben.
            • khaki3 Re: Nareszcie zaczęło się! 16.03.06, 22:54
              Ja jestem zdania, ze nie chodzi tu wcale o zadna krytyke, a raczej o to, zeby
              pokazac jednak te "wolne" media;) No ale to przeciez dopiero poczatek:) Co do
              krytyki nie bede sie wypowiadac, raz sie wypowiedzialam cytujac bardzo swietna
              opinie na ten temat. Jak dla mnie nie ma sensu dalej tego ciagnac. jednak dziwi
              mnie to, ze kara sie Polsat za taka krytyke a nie kara sie np. rm za
              antysemickie poglady, albo za bezczelne "kierowanie" polityka zza parawanu. No
              ale moze za 5 lat bedzie lepiej. Nie ma to jak optymizm:)
              • hansgrubber Re: Nareszcie zaczęło się! 16.03.06, 22:55
                Nie będę z Toba dyskutowac bo sie z Toba zgadzam :)
                • khaki3 Re: Nareszcie zaczęło się! 16.03.06, 22:58
                  Ja tez nie bede z Toba dyskutowac:) z tego samego powodu:)
        • pawlozsiul nie demonizuj wolności słowa 17.03.06, 04:56
          Nabijanie się z religijności konkretnej osoby daleko poza dopuszczalne granice
          owej wolności wykracza. Kilka dni temu nie słyszałem o Magdzie B. - spikerce
          RM. Pytanie, czy "wolność słowa" jest wolnością absolutną i wszelkie inne
          wolności, w tym religijną i prawo do prywatności może bezkarnie naruszać.

Rozmowa Wojewódzkiego ze Szczuką była beznadziejna - żadne nie miało nic do
          powiedzenia, oboje za to starali się - z miernym zresztą skutkiem - być zabawni.
          Głośny już wątek pojawił się w odpowiedzi na pytanie: "podobno masz Kaziu
          pracować w Radiu Maryja". Idealne zaproszenie do oceny mediów o. Dyrektora. Ale
          ponieważ Szczuka wpadła w jakąś idiotycznie-zmanierowaną konwencję zamiast
          powiedzieć coś merytorycznie sparodiowała modlitwę. Uwierz - to nie była
          parodia radyja a MODLITWY konkretenej osoby z dość chamskim wydłuzaniem
          samogłosek np. "łaaaaski bozeeej".

Z wolności słowa korzystają też faszyści, którzy umieścili Szczukę na jakiejś
          liście wrogów narodu czy czymś takim. Ja nie będę protestował, jesli ktoś
          odłączy im serwer. A Ty Hans?
          • serwispodlasia Re: nie demonizuj wolności słowa 17.03.06, 06:00
            pawlozsiul napisał:

> Nabijanie się z religijności konkretnej osoby daleko poza dopuszczalne
            granice
            > owej wolności wykracza. Kilka dni temu nie słyszałem o Magdzie B. - spikerce
            > RM. Pytanie, czy "wolność słowa" jest wolnością absolutną i wszelkie inne
            > wolności, w tym religijną i prawo do prywatności może bezkarnie naruszać.

Dla "przeciwwagi" a raczej równowagi - jako katolik - zgadzam się z tobą.
            Oglądałem jeden raz w życiu program Wojewódzkiego - więcej nie będę marnował na
            to czasu. Akurat nie był to program, o którym mowa w tym wątku. Nie rozumiem
            dlaczego oponentom RM i TVTrwam te media przeszkadzają.
            Przecież na ich utrzymanie ludzie płacą dobrowolnie. Fakt, że głównymi
            zasilaczami kont TR i TVT są emeryci, czyli SIŁA NAPĘDOWA POLSKIEJ GOSPODARKI,
            i chyba tu jest sedno całego problemu, bo miliony złytych płyną do Torunia, a
            nie do np. Polsatu.
          • khaki3 Re: nie demonizuj wolności słowa 17.03.06, 11:34
            Nie wolno nabijac sie z religii? A publikowanie karykatury Mahometa? Przeciez to
            jest dokladnie TO SAMO! Rania uczucia religijne. gdzie dla nich kara?
            • doktorpajchivo Re: nie demonizuj wolności słowa 17.03.06, 16:24
              droga khaki3 a widziałaś jakie karykatury zamieszczają arabskie dzienniki? one
              sobie dopiero "używają" ... a po drugie to nie wiem czy wiesz, ale sądząc po
              wielkiej bulwersacji, raczej nie wiesz, że rzepa przedrukowała ów karykaturę z
              duńskiego dziennika i opatrzyła to komentarzem ...
              • khaki3 Re: nie demonizuj wolności słowa 17.03.06, 16:54
                Nie widzialam. nie mam okazji ogladac.o czytaniu nie wspomne. Widywalam jedynie
                w wiadomosciach, karykatury, ktore byly zamieszczane po karykaturze Mahometa.
                taki odwet. Nie jestem z nich dumna, wrecz przeciwnie. O tym juz wiele razy
                pisalam. Rozmawiamy o Polsce. nie o dunskich czy muzulamnskich dziennikach.
                Skoro karze sie polskie media zawolnosc slowa to karzy wszystkie tak samo. rm za
                antysemickie poglady, rzepe za karykatury. badzmy konsekwentni, nie badzmy
                wybiorczy! karajmy strone mw za obrazanie feministek, karajmy politykow za
                obrazanie innych ludzi, nazywanie ich pijakami, albo jeszcze inne dziwne slowa.
                karajmy zgodnie z zasada kazdego tak samo. ale jak widac rydzykowo rules;) wiec
                nie spodziewajmy sie poprawnosci politycznej, skoro politycy nie sa poprawni.
    • ja-alutka A to Polska właśnie... 17.03.06, 08:43
      To dopiero początek... Polowanie na "czarownice" czas zacząć (??)... nie mam
      ochoty na uśmiechnięta buźkę na koncu...
      • hansgrubber Re: A to Polska właśnie... 17.03.06, 11:20
        Porównanie z faszystami jest nieuczciwe - chyba ze chcesz powiedziec ze
        Szczuka to faszytka. Dlatego za jej wypowiedz trzeba płacić. Oczywiście że za
        faszyzm należy wyłaczyć serwer, a czy Ty dopuszczasz wyłączenie rozgłośni
        radiowej za antysemityzm? :)
        Tak - uważam że wolność slowa dopuszcza zarty i satyrę dotyczące religijności
        i jej przejawów - mamy takiego autora który nazywał się Krasicki i calkiem
        udanie to robil - dziś źle by skończył. Dramat zaczyna się tam gdy panstwo
        ocenia co wolno a co nie. Dziś nie wolno parodiować modlitwy, kiedys karano za
        nasmiewanie sie ze Stalina czy przewodniej roli partii. Gratuluje udanego
        nawiazania do tradycji.
        Drogi Serwisie - Polsat sobie doskonale radzi bez emeryckich pieniędzy i niech
        tak zostanie ale czy jestes pewien ze ci ktorzy płaca wiedza na co placa? :) Co
        sie stało z milionami złotych wpłacanymi na ratowanie Stoczni Gdańskiej? Ze
        zdaniem ze emeryci sa sila napedowa gospodarki nie warto polemizowac.
        No i kończąc - wiecie ze krajowa rada napisała jeszcze dwa listy do Polsatu -
        np Lisowi zarzucają że był niekulturalny w rozmowie z premierem. Przypadek? Czy
        to kara za mocna krytykę PiS-u? Tu naprawde chodzi o wolność słowa.
        • pawlozsiul nie no, Hans - rozmawiajmy uczciwie 17.03.06, 11:59
          Sam jakiś czas temu założyłeś wątek poświęcony wolności słowa a dziś tak łatwo
          popadasz w tanią demagogię.

> Porównanie z faszystami jest nieuczciwe - chyba ze chcesz powiedziec ze
          > Szczuka to faszytka.
          Napisałem chyba wyraźnie, że jest na czarnej liście faszystów. Nazi też
          korzystają z wolności słowa. Jeżeli już to piłem raczej do karykatur Mahometa,
          których publikacji przez "Rzepę" broniłeś, a które pierwotnie ukazały się w
          faszyzujących i prawicowych duńskich pisemkach.

> a czy Ty dopuszczasz wyłączenie rozgłośni radiowej za antysemityzm? :)
          Rozgłosni jak rozgłośni, serwera tak. To będzie zresztą najczęściej ten sam
          serwer faszystów.

> Tak - uważam że wolność slowa dopuszcza zarty i satyrę dotyczące
          religijności
          > i jej przejawów - mamy takiego autora który nazywał się Krasicki i calkiem
          > udanie to robil - dziś źle by skończył.
          Wtedy nie został purpuratem, pewnie i dziś żyłby jako prosty biskup. Zajrzyj do
          wątku z maybachami, żeby przekonać się, że ja też dopuszczam a nawet sobie
          ironizuję. Tyle, że Szczuka nie kpiła z religijności albo radyja. Ona
          PARODIOWAŁA MODLITWĘ KONKRETNEJ OSOBY, naruszyła jej wolność religijną

> Dziś nie wolno parodiować modlitwy, kiedys karano za
          > nasmiewanie sie ze Stalina czy przewodniej roli partii.
          To różni demokrację od totalitaryzmu. Magda i wszyscy obywatele korzystają z
          takiej samej ochrony prawnej, jak niegdyś Stalin ;-)

> Drogi Serwisie
          > Ze zdaniem ze emeryci sa sila napedowa gospodarki nie warto polemizowac.
          Nie do mnie, ale upewnię się - zgadzasz się z tym zdaniem? Trudno z nim
          polemizować choćby w kontekście fuzji PeKaO i BPH - niby połączyli się tacy
          finansowi giganci a kasę na fuzję biorą z funduszu Pioneer - czyli z
          oszczędności głównie emerytów i innych drobnych ciułaczy.

> No i kończąc
          Od siebie dodam, że to nie jest jedyna kara nałożona wczoraj na Polsat. W
          mediach cisza, ale w tym samym komunikacie KRRiT znajduje się jeszcze
          informacja o ukaraniu stacji za odcinek "Nieustraszonych". Nigdy tego nie
          widziałem, ale nie sądzę, aby znalazły sie tam treści anty-PiSowskie. Wiesz coś
          o tym programie?
          • hansgrubber Re: nie no, Hans - rozmawiajmy uczciwie 17.03.06, 12:32
            1. Bardzo przepraszam ale porownanie z faszytami Ty położyłeś na stół wiec nie
            wykręcej sie stwierdzeniem ze ja popadem w tania demagogie tylko tłumacz jakimi
            drogami biegną Twoje skojarzenia ze w czasie rozmowy o wypowiedzi Szczuki
            pojawia Ci sie serwer faszytow? Jak widzisz staram sie byc konsekwentny - i
            choc mam mieszane uczucia w sprawie karykatur - nie uwazam aby to co
            powiedziala Szczuka bylo szczytem rozsadku - ale kneblujac wypowiedzi
            kontrowersyjne ogranicza sie wolnosc. Jesli chcesz moge byc nieprzyjemny - ja
            sie z kneblem zle czuje, Ty moze lubisz.
            2. Jak zreszta widze serwer faszytow sklonny jestes zamknac ale antysemickiego
            radia nie :) Coz za znaczaca niekonsekwencja :)
            3. Oczywiście ze parodiowala konkretną osobę - co wiecej ona ten pojedynek
            przegra bo jak widzowie zobacza tę biedną dziewczynę to fala slusznego
            oburzenia zatopi Szczukę. Ale chodzi o cos innego - dlaczego wolność religijna
            ma byc wazniejsza niz kazda inna wolnosc. Np wolnosc wypowiedzi? Bo
            parodiowanie to krytyka - sluszna czy niesluszna.
            4. "To różni demokrację od totalitaryzmu. Magda i wszyscy obywatele korzystają
            z takiej samej ochrony prawnej, jak niegdyś Stalin." Masz chlopie pojecie o
            demokracji nie ma co... :)
            5. "...w kontekście fuzji PeKaO i BPH - niby połączyli się tacy
            finansowi giganci a kasę na fuzję biorą z funduszu Pioneer - czyli z
            oszczędności głównie emerytów i innych drobnych ciułaczy". Nie chcę sie na Tobą
            znęcać ale tu sa przyjamniej dwie bzdury - oni nie biora kasy z Pionieera a
            emeryci nie oszczedzaja na ogol w funduszach. Nie mowie juz o sile mapedzajacej
            gospodarke.
            6. Przeciez nie ukaza za Wydarzenia - bo byloby to zbyt ewidentene - co by nie
            mowic swoj rozum to oni maja.
            • hansgrubber Re: nie no, Hans - rozmawiajmy uczciwie 17.03.06, 12:34
              ukarzą :)
            • khaki3 Re: nie no, Hans - rozmawiajmy uczciwie 17.03.06, 12:48
              Porownanie z faszystami bylooczywiscte. dlaniego feministka i faszystka to jest
              to samo zlo. baaaaa faszyzm widoczniejest mniej krzywdzacy nzi femnistka.
              widzisz hansie czasami lepiej nie zaczepiac, nie odpowiadac, nie dyskutowac. ten
              czlowiek jest nastawiony na feminizm jak na cos co niszczy swiat,zreszta same
              stwierdzenie wbicia feministki w chodnik chyba o czyms swiadczy?Dlatego radze,
              nie dyskutowac, omijac z daleka, i delikatnie rzecz ujmujac olewac w tych
              tematach. A co do Szczuki to przypominam, ze pariodujac nie wiedziala kogo
              parodie przedstawia. wiec parodiowala jedynie sposob mowienia, i sposb
              intonacji. z kolei karukatury Mahometa przeciez sa poprawne politycznie poimo,
              ze rania uczucia religijne. ale przeciez teraz jedyna i sluszna wiara jest
              rydzykowa wiara:) wiec nie mowmy juz o wolnosci slowa, ktorej nie ma i nie
              bedzie przez najblizszy czas:)
              • pawlozsiul Widzę, że chcesz się nacieszyć 17.03.06, 13:21
                "wolnością słowa" póki ci jej Kaczyński nie odebrał.
                Zwracam Ci Khaki uwagę, że nawet ja - przy całym swoim chamstwie - nie
                napisałem do nikogo, aby z Tobą nie dyskutował bo...
                Nie obrażaj inteligencji Hansa - sam jest zdolny do wyciągania wniosków i
                obejdzie się bez Twojej jakże życzliwej pomocy.
                "Dla niego" - piszemy oddzielnie. Zręczniej w tym kontekście byłoby "według":
                "Według niego feministka i faszystka są tym złem" - moim zdaniem, teraz brzmi
                lepiej.
                • khaki3 Re: Widzę, że chcesz się nacieszyć 17.03.06, 13:27
                  skoro juz jestes taki uczynny to moze wpadniesz i klawiaturke mi naprawisz? bo
                  od zalania spacja nawala i wiele innych przyciskow postanowilo strajkowac.
                  oczywiscie, ze chce sie nacieszyc wolnoscia slowa znim nie dobierze mi jej
                  prezydent tych, ktorzy go wybrali. sadzisz, ze Hans sam wie kiedy maprzestac z
                  kims dyskutowac? ciesze sie, ze doceniles jest IQ. brawo brawo, owacja na
                  stojaco. owszem nie napisales, zeby ktos ze mna nie dyskutowal, ty poprostu
                  okazales sie totalnym chamem i stosowales rozne inne szczutki ;) no ale jesli
                  juz dyskusji sie podejmujesz to moze dyskutuj z tym kto do ciebie pisze. bo
                  Hansem nie jestes wiec moj post nie byl do ciebie tylko do hansa. jesli bede cos
                  chciala od ciebie( malo prawdopodobne) to zaznacze, ze to do ciebie, poki co nie
                  grzecznie jest odpowiadac na pytania czytez wypowiedz do innej osoby. wiec moze
                  jak juz chcesz o kulturze dyskutowac to przypatrz sie, ze to bylo skierowane do
                  Hansa. I jesli Hans zechce to odpisze a jesli nie to nie. Nie baw sie w jego
                  adwokata, i nie wtracaj sie do mojej rozmowy z nim. z laski swojej zastosuj sie.
                  • pawlozsiul Zdejmij szybko spacje, przyciski 17.03.06, 13:29
                    i przetrzyj. Klawisze dadzą się odłączyć!
                    • khaki3 Re: Zdejmij szybko spacje, przyciski 17.03.06, 13:33
                      Aha zdjelam, przeczyscilam a teraz sie nie wciskaja na miejsce i lataja jak
                      szalone.tylko "centum" spacji dziala a reszta po bokach lata:( chyba musze nowa
                      kupic:/ bo tabulator nie dziala, kursory, enter sie zacina na szczescie mam 2,
                      shift to w ogole strajkuje!a o numeracji to moge zapomniec :(
                      • pawlozsiul Spokojnie, daj klawiaturze 2 godziny 17.03.06, 13:38
                        Odłącz ją, przechyl "do góry brzuchem" - jeśli w środku jest woda, może sie
                        jeszcze przemieszczać. Zdejmij co drugi klawisz - przeytrzyj i zostaw do
                        wyschnięcia.
                        • khaki3 Re: Spokojnie, daj klawiaturze 2 godziny 17.03.06, 13:41
                          eeeeeee zalalam tydzien temu:) tzn nie ja tylko moj kot wywalil calakawe naklaw.
                          ale przyciski sie nie wciskaja na swoje miesce, spacja lata jak szalona, w ogole
                          nie jest na swoim miejscu i trzyma siena slowie honoru :p
                          • pawlozsiul Re: Spokojnie, daj klawiaturze 2 godziny 17.03.06, 13:43
                            No to idź po nową klawiaturę. Szczególnie, jeśli kawa była słodzona klawiatura
                            nie ma szans.
                            • khaki3 Re: Spokojnie, daj klawiaturze 2 godziny 17.03.06, 13:48
                              Myslisz, ze dlugo nie pozyje? Kuuurde:( No nic ide kupie nowa:D jakas
                              kololowa:D:D:D zeby mi do miszki pasowala:d
                              • pawlozsiul Re: Spokojnie, daj klawiaturze 2 godziny 17.03.06, 13:54
                                Odradzam kolorową, szczególnie czarną - szybko traci czytelność. Chyba, że
                                piszesz bezzwrokowo.
                          • konfederata Re: Spokojnie, daj klawiaturze 2 godziny 19.03.06, 13:53
                            Kochani Forumowicze Bielska !
                            to jeszcze nic , u mnie do klawiatury mysz włazła !
                            mam teraz kłopot; co z kabelkami ?
                  • pawlozsiul Sorki, ale forum jest publiczne 17.03.06, 13:35
                    Mogę odpowiadać na co zechcę. Dobrze zrozumiałem - chcesz ograniczać moją
                    wolność słowa. Mozesz sobie załozyć własne forum i na nim będziesz miała prawo
                    decydować, kto może się wypowiadać. Tutaj jednak bądź łaskawa nie uzurpować
                    sobie jakichś nadzwyczajnych praw.
                    Ty zresztą też zrobiłaś to samo włączając się do mojej dyskusji z Hansem i nie
                    widzę w tym nic złego.
                    • khaki3 Re: Sorki, ale forum jest publiczne 17.03.06, 13:40
                      Widzisz ty masz wolnosc slowa wiec dlaczego karaja polsat za wolnosc slowa
                      szczuki? czujesz sie urazony? wiekszosc zapewne tez by sie tak poczula! a to
                      TYLKO forum i wzbudzilo w tobie jakis odruch! Prosty zaplanowany wpis majacy na
                      celu pokazanie jak wkurzajace jest ograniczenie wolnosci slowa. widzisznie jest
                      toprzyjemne. szczuka miala prawo do wolnosci slowa, tak samo jak
                      rzepadopublikacji karykatur. jednak to ciebie chyba zabardzonie trzasa co? z
                      rydzykowa smiac sie nie wolno? nikt sie nie smial, ona poprostu pokazala w jaki
                      sposob osoba jej nie znana wtedy( bo przeciez nie wiedziala kim jest osoba ktora
                      pariodiuje) miala smieszny sposob intonacji, smieszny sposb mowienia.

widzisz telewizja jest prywata, wiec dlaczego ma placic? dlaczego zabrania sie
                      wolnosci slowa? to jesttragiczne! zabraniajac wolnosci slowa, zabrania sie
                      demokratycznego zycia! demokracja wg kaczyniakow to rydzykowna polityka;)
                      • pitzlad Re: Sorki, ale forum jest publiczne 17.03.06, 13:48
                        Skoro ukarali J. Urbana za wolność słowa to dlaczego ni mieliby ukarać Polsatu
                        a on Pani Kazi.
                        Wolność słowa być powinna ale są jeszcze granice dobrago smaku, których
                        przekraczać nie tyle nie można (bo można) ale nie wypada.
                        To ja tak myślę.
                        • khaki3 Re: Sorki, ale forum jest publiczne 17.03.06, 13:52
                          I dobrze myslisz, jednak to co zrobila szczuka topryszcz przy tym corobia
                          politycy. no taki dornis od pijakow powyzywal, albo ten gosiewski jak na niego
                          patrze to mi zal jego sie robi! albo ten koczkodan mniej wazny bezczelny typ.
                          najciekawsze, ze sie obrazil za nazwanie do lepperem a przeciez dzieki lepperowi
                          naiwniakowi i giertychowi kretynowi jeszcze oni dzialaja. ehhhhhhh skoro
                          politycy nieparlamentarnym( trudne slowo) jezykiem sie posluguja to dlaczego
                          spoleczenstwo ma z nich nie brac przykladu? przeciez kaczkodany same twierdzily,
                          ze sa wzroem do nasladowania. wiec za ich przykladem i ich kolegow z partyji
                          idzie spoleczenstwo:D
                          • pitzlad Re: Sorki, ale forum jest publiczne 17.03.06, 13:54
                            No niby tak, ale ja do Polityki to mieszać się nie mogę...
                            Taka profesja niestety.
                        • hansgrubber Re: Sorki, ale forum jest publiczne 17.03.06, 16:16
                          Urbana ukarali bo obrazil glowe innego panstwa. Tak sie przypadkowo zlozylo ze
                          uslyszeli niemile slowa akurat pod adresem papieza.
                      • pawlozsiul Re: Sorki, ale forum jest publiczne 17.03.06, 13:52
                        Nawet na forum (nie na tym akurat) jest instytucja "admina", który pewne
                        wypowiedzi cenzuruje. Inaczej mówiąc - ogranicza wolność wypowiedzi. Dlaczego
                        zatem nie można pewnych rzeczy napisać na forum a mozna powiedzieć w
                        ogólnopolskiej telewizji?
                        Odruch wzbudziło, ponieważ nie jesteś adminem. Ale jak nim zostaniesz -
                        podporządkuję się bez odruchów.
            • pawlozsiul Re: nie no, Hans - rozmawiajmy uczciwie 17.03.06, 13:10
              hansgrubber napisał:

> 1. Bardzo przepraszam ale porownanie z faszytami Ty położyłeś na stół wiec...
              Jesli chcesz moge byc nieprzyjemny - ja sie z kneblem zle czuje, Ty moze
              lubisz.
              Jakie porównanie? Podałem przykład, kto i w jaki sposób może korzystać z
              wolności słowa. Cały czas zadaję pytanie: czy wolność słowa to wartość
              absolutna, czy każdy może z niej korzystać. I sam przyznajesz, że faszystom tę
              wolność należałoby ograniczać. Masz wyraźnie napisane, że jestem za odłączeniem
              serwera, na którym figuruje czarna lista ze Szczuką i dalej się dopatrujesz
              porównania.
              Czasy są takie, że knebla nie da się założyć - nawet Łukaszenko ma z tym spore
              kłopoty, w Polsce nie przejdzie tym bardziej (i to tez nie jest porównanie
              Polski z Białorusią)

> 2. Jak zreszta widze serwer faszytow sklonny jestes zamknac ale
              antysemickiego radia nie :) Coz za znaczaca niekonsekwencja :)
              Nie, nie, nie Hans. Przyjrzyj się najpierw swemu wybiegowi. Zgadzasz się na
              zamknięcie serwera faszystów a mnie nie pytasz o serwer tylko o radio. Wiec
              odpowiadam - serwer tak. Czy mozna zamknąć rozgłośnię po jednej wypowiedzi
              antysemickiej? Raczej nie. Ale żeby rozwiać wszelkie wątpliwości - jezeli
              stacja ma jawnie antysemicki charakter i mimo nakładanych na nią kar dalej jest
              antysemicka, to tak - należy ją zamknąć, czyli nie odnawiać lub cofnąć koncesję.

> 3. Oczywiście ze parodiowala konkretną osobę - co wiecej ona ten pojedynek
              > przegra bo jak widzowie zobacza tę biedną dziewczynę to fala slusznego
              > oburzenia zatopi Szczukę. Ale chodzi o cos innego - dlaczego wolność
              religijna
              > ma byc wazniejsza niz kazda inna wolnosc. Np wolnosc wypowiedzi? Bo
              > parodiowanie to krytyka - sluszna czy niesluszna.
              Dlatego, że żadna wolność nie może ograniczać przyrodzonych wolności jednostki
              ludzkiej, w tym wolności religijnej. Spodoba Ci się takie zdanie?: "Korzystając
              z wolności wypowiedzi pozwolę sobie zauważyć, że X jest obrzezany".

> 4. "To różni demokrację od totalitaryzmu. Magda i wszyscy obywatele
              korzystają
              > z takiej samej ochrony prawnej, jak niegdyś Stalin." Masz chlopie pojecie o
              > demokracji nie ma co... :)
              Nie zaperzaj się, tam były taki znaczek do tej wypowiedzi - autoprześmiewczy,
              przyjrzyj się jeszcze raz.

> 5. "...w kontekście fuzji PeKaO i BPH - niby połączyli się tacy
              > finansowi giganci a kasę na fuzję biorą z funduszu Pioneer - czyli z
              > oszczędności głównie emerytów i innych drobnych ciułaczy".
              Zdziwisz się, ilu w ciągu ostatniego półrocza swoich "rorowców" przekonał PeKaO
              do "Pioneera"

> 6. Przeciez nie ukaza za Wydarzenia - bo byloby to zbyt ewidentene - co by
              nie
              > mowic swoj rozum to oni maja.
              Ciekawy temat, ale musimy je ciągnąć na raz?
              • hansgrubber Re: nie no, Hans - rozmawiajmy uczciwie 17.03.06, 16:42
                1. Po pierwsze Twoja technika odpowiadania kompletnie mnie obezwladnia - nie
                wiem ktore zdanie jest czyje, co powtarzasz a co zmieniasz. To nie zlosliwosc a
                szczere wyznanie. :)
                2. Wolność slowa jest tak cenna wartoscią że prawie absolutną - powiem wiecej -
                latwiej przychodzi mi dopuscic istnienie faszystowskich publikacji niz zgoda na
                ograniczanie "po uważaniu". A ze sie nie uda - zgoda. Ale telewizje moze da sie
                przestraszyc? O to chodzi. W Rosji sie udało. Wyspami wolnosci slowa sa
                portale, gazety i nieliczne radia.
                3. Nie było wybiegu a chęc traktowania wszystkich po rowno. Piszac o jednej
                wypowiedzi antysemickiej raczysz zartowac. Co do RM to nie tylko uwazam ze jest
                antysemickie ale takze antychrzescijanskie. Wolalbym jednak dyskusje niz
                zamykanie.
                4. Zdanie jak zdanie - ja bym tak nie powiedzial ale specjanie mnie nie oburza
                bo nie mam uprzedzen narodowosciowych czy rasowych. X jest zydem nie jest dla
                mnie obelgą. :) A w kwestii wolności - zawsze jedna wolnosc ogranicza druga -
                to naturalne ze jest ocena i konflikt. Ja np jestem w towarzystwie obiektem
                zartow bo nie uwazam feministki za wariatki. Ale nikt za zdanie np. "ze
                feministki to takie ktore nie maja chlopa" albo "sa brzydkie i glupie" nikogo
                nie ukarze. I dobrze. Dlaczego zatem karzą za parodię modlitwy? Bo ktos uznal
                ze panstwo powinno sie wypowiadac w kwestiach swiatopogladowych - co wiecej ze
                jest taki swiatopoglad ktory jest lepszy niz inny.
                5. Watki poboczne pomijam - a ten o Polsacie jest arcyciekawy. Przeciez tu jak
                na dloni widac cala mechanike politycznej ingerencji. Innym tematem jest czy np
                Wydarzenia zawsze byly obiektywne. :)
                • pawlozsiul Re: nie no, Hans - rozmawiajmy uczciwie 17.03.06, 18:10
                  hansgrubber napisał:

> 1. Po pierwsze Twoja technika odpowiadania kompletnie mnie obezwladnia - nie
                  > wiem ktore zdanie jest czyje, co powtarzasz a co zmieniasz. To nie zlosliwosc
                  Mnie też - poważnie. Staram się nie cytować całej wypowiedzi, powtórzyć to, do
                  czego się odnoszę, a wychodzi groch z kapustą. Przepraszam - to nie jest
                  zamierzone, ani tym bardziej nie jest zamierzoną manipulacją.

> 2. Wolność slowa jest tak cenna wartoscią że prawie absolutną - powiem
                  wiecej -
                  >
                  > latwiej przychodzi mi dopuscic istnienie faszystowskich publikacji niz zgoda
                  na
                  >
                  > ograniczanie "po uważaniu". A ze sie nie uda - zgoda. Ale telewizje moze da
                  sie
                  >
                  > przestraszyc? O to chodzi. W Rosji sie udało. Wyspami wolnosci slowa sa
                  > portale, gazety i nieliczne radia.
                  > 3. Nie było wybiegu a chęc traktowania wszystkich po rowno. Piszac o jednej
                  > wypowiedzi antysemickiej raczysz zartowac.
                  Nie słucham RM więc i nie raczę żartować. Ja akurat wielokrotnie mówiłem, że
                  dwie rzeczy doceniam w dekadzie Kwasa - obywatelstwo dla Olisadebe i
                  przeprosiny za Jedwabne. To tyle ze mnie. Wyobraź sobie, że jest taka
                  perspektywa, moja akurat - kiedy pretensja do Szczuki jest inaczej skierowana.
                  Gdybym miał się do niej zwrócić: Kaziu (lat temu naście sporo razem
                  popijaliśmy, więc mam chyba do takiej formy prawo) dowalaj, ile chcesz radyju,
                  patologiom i czemu tam jeszcze. Ale nie mieszaj w to ludzi, którzy w RM nie
                  szukają polityki a jedynie modlitewnego ukojenia.

> 4. Zdanie jak zdanie - ja bym tak nie powiedzial ale specjanie mnie nie
                  oburza feministki za wariatki. Ale nikt za zdanie np. "ze
                  > feministki to takie ktore nie maja chlopa" albo "sa brzydkie i glupie" nikogo
                  > nie ukarze. I dobrze. Dlaczego zatem karzą za parodię modlitwy?
                  "Parodia modlitwy" - a co to znaczy? My ciągle nadajemy na różnych falach. To
                  nie była parodia jakiejś "kanonicznej modlitwy" tylko modlitwy bardzo
                  osobistej - słów, jakimi owa Magda zwracała się osobiście do Boga - co było
                  doświadczeniem JEJ, a nie żadnego Polsatu, Szczuki, PiSu czy innej KRRiT.

Hans, nie jesteśmy politykami, nie jesteśmy członkami KRRiT, moglibyśmy o tym
                  porozmawiać zupełnie abstrakcyjnie. Uwierz mi - oddzielam sprawę tej konkretnej
                  wypowiedzi Szczuki (którą to wypowiedź - jako atak na religijną wolność Magdy
                  B. - piętnuję z pełnym przekonaniem) od ataku PiS na media - tu byśmy się
                  zapewne zgodzili.
    • pawlozsiul Re: Media: I zaczęło się... 17.03.06, 14:02
      Kaukonsky, a Ty się nie wypowiesz? Nie bądź taki od czarnej roboty - wątek
      założył i poszedł sobie.
      • ryszard_kosynier Re: Media: I zaczęło się... 17.03.06, 18:51
        W związku z głośnym echem jakim odbiła się wypowiedż K.Szczuki mam kilka pytań:
        -Czy p.Magda Buczek jest osobą publiczną?
        -Czy p.Buczek złożyła wniosek o ściganie telewizji Polsat?
        -Czy osoby niepełnosprawne chcą, by traktować je inaczej?(litować się nad nimi)
        -Czy p.Szczuka miała prawo nie wiedzieć o kalectwie osoby o której mówiła?
        -Czy reakcja rady byłaby tak szybka i zdecydowana w wypadku innej rozgłośni lub
        stacji telewizyjnej?
        -Czy w tym kraju jest możliwe by ukarano np.p.Rydzyka za głoszenie treści
        obrażajacych innych ludzi i ich wartości?
        -Czy skończą się czasy,że wszelkiego rodzaju rady,sądy bedą karać za coś,czego
        nawet osoby zainteresowane nie zgłaszają jako przestępstwa?
        Nie ukrywam, że sam poczułem się trochę zniesmaczony ,oglądając program,ale po
        przeczytaniu wywiadu z p. Szczuką mam problem z jednoznacznym osądzeniem jej
        postępowania.Nie zgodzę się z twierdzeniem iż telewizja Trwam jest na równych
        prawach z innymi stacjami,ona jest jako jedyna z telewizji zwolniona jest z
        wielomilionowych opłat koncesyjnych.Nie zgadzam sie równiez z opinia iż emeryci
        są siłą napedową gospodarki,gdyby tak było to należałoby zmniejszać wiek
        emerytalny ,a nie odwrotnie chyba ,że rządzący nie po raz pierwszy zreszta
        popełniają błedy.
        • pawlozsiul Re: Media: I zaczęło się... 18.03.06, 08:02
          O Magdzie Buczek - sam przyznajesz, że byłeś zniesmaczony. Ja też. I o tej
          KONKRETNEJ SPRAWIE pisałem, że kara mnie nie gorszy.

Oczywiście, w reakcji KRRiT widać ideologiczne przegięcie. Równie oczywiste
          jest i to, że media o. Rydzyka mają się przy rządach PiSu lepiej niż
          kiedykolwiek. Nie zmienia to jednak pewnych faktów:
          - RM nie powstało po wyborach - obchodziło w ubiegłym roku czternastolecie
          istnienia. Treści antysemickie były w nim obecne od początku. W jaki sposób
          ukarała je za to zdominowana przez SLD rada pod przewodnictwem p. Waniek?;
          - ta sama rada Wańkowej przyznała koncesję TV Trwam i zwolniła ją od opłat;
          - nie jest to pierwsza kara dla Polsatu, poziom tej stacji często trochę do
          życzenia pozostawiał. Natomiast pierwsza, którą otrzymał od "PiSowskiej" rady.

Czego oczekujesz? Aby wszystkie przywileje, które toruńskie media otrzymały od
          polityków SLD i PO miały im teraz zostać zabrane przez PiS? To dopiero byłby
          absurd!

"Emeryci jako siła napędowa gospodarki" to oczywiście stwierdzenie mocno
          wyolbrzymione. Szczególnie na wsi możesz zobaczyć, co stanowi większość
          dochodów znacznej części gospodarstw - KRUSowskie świadczenia czy unijne
          dopłaty bądź sprzedaż mleka?
    • pawlozsiul A co wy na to? 18.03.06, 08:16
      W sumie kobieta (tym razem nie Szczuka!) opisuje tylko doznania estetyczne.
      Nawet zabawnie, choć moim zdaniem niezbyt grzecznie.

"Oniemiała podziwiam cerkiew w Hajnówce. Miała być nowoczesna, dziś jawi się
      jako kosmiczna. Czy nie odnoszą Państwo wrażenia, że pewien typ architektury,
      np. Hundertwasser czy Gaudi, lepiej wygląda na makietach niż na żywo? W takiej
      cerkwi, żeby była stylistycznie spójna, pop musiałby chodzić w skafandrze ze
      sputnika, a ikony winny przypominać film Stanleya Kubricka „2001: Odyseja
      kosmiczna”"
      • ryszard_kosynier Dla obrońców jaśnie pana Rydzyka 19.03.06, 12:07

www.maxior.pl/?p=index&id=10118&8
    • martist Re: Media: I zaczęło się... 19.03.06, 18:16
      bies.pl/tymczasowy/szczuka1.mp3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka