sebcioo 04.04.06, 14:11 "Nowy" tzn taki "wiosenny", ogolocony z drzew, jedynie z pniami wystajacymi z ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja-alutka Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 14:21 Nie podoba mi się, tak samo jak nie mogę się przyzwyczaić do wycinki drzew przy naszej reprezentacyjnej drodze do Proniewicz czy przy "kocich łbach" do Wojszek...Z czegoś ten krajobraz obdarto :( Ja wiem, ze tak trzeba, że takie jakieś tam przepisy ale...szkoda...Nie uśmiechnę się nawet... Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 14:54 Planty to teraz jedno wielkie kartoflisko. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 14:55 Ale może musi teraz tak być, żeby potem było ładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 14:56 no mam taką nadzieję :D Odpowiedz Link Zgłoś
mnie-tu-juz-nie-ma Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 14:56 bardziej przypomina rykowisko! Odpowiedz Link Zgłoś
edi9911 Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 15:29 Zgadzam sie ,planty to największe kartoflisko w mieści.Tyle co tam jest czerwonych nosów to chyba nigdzie wiecej nie ma.To czerwone amerykany są.. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 15:11 ja-alutka napisała: > nie mogę się przyzwyczaić do wycinki drzew przy > naszej reprezentacyjnej drodze do Proniewicz ja-alutko, a pomyśl ile samochodów podczas wypadków uderza w drzewa, ile osób jest rannych lub ginie przy tym <!> Pośrednim rozwiązaniem (zamiast przydrożnych drzew) mogłyby być żywopłoty rosnące w odpowiednim oddaleniu od drogi, na granicy pasa drogowego. Działałyby jako "amortyzator" dla pojazdów wypadających z drogi, odgradzałyby drogę od przyległego terenu i dodatkowo chronić przed zawiewaniem drogi zimą. Sądzę że zarządca drogi oraz budząca się przyroda sprawią że będzie ładniej niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 04.04.06, 15:47 > pomyśl ile samochodów podczas wypadków uderza w drzewa, ile osób > jest rannych lub ginie przy tym <!> Czyli wedlug ciebie gdy sie powycina wszystkie drzewa to ludzie przestana jezdzic jak idioci, zaczna myslec za kolkiem i bedzie mniej wypadkow? Dobrze cie zrozumialem? Zaiste genialny pomysl na zwiekszenie bezpieczenstwa na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 04.04.06, 16:20 Nie przestana, ale jest wieksza mozliwosc,ze taki idiota albo ofiara idioty nie zginie na miejscu i jest wieksza mozliwosc,ze odratuje sie czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 05.04.06, 08:33 Tylko dlaczego z powodu takiego ze niektorzy ludzie to idioci, i w ogole nie powinni jezdzic samochodem, maja byc powycinane drzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 06.04.06, 13:11 Moze dlatego,ze wlasnie ci idioci zagrazaja Tobie, mnie i kazdemu innemu normalnemu czlowiekowi. Ja osobiscie zaluje tych drzew latem i wiosna bylo pieknie. Ale jesli pomyslec z innej strony, wytna drzewa moze nie zginie 50 osob na tych drzewach,bo moze wlasnie tyle by zginelo przez idiotow. sam doskonale wiesz,ze ich sie nie sieje oni sami sie rodza. Jada i nie mysla, ze swoja glupota checia zaszpanowania moga wyrzadzic komus krzywde badz odebrac zycie. Jesli czyjes zycie ma zalezec od drzew to ja jestem za tym,zeby je wycinano. jednak z drugiej strony po cholere je sadzono? nikt nie pomyslal o tym,ze to jest zagrozenie? i drzew szkoda i zycia szkoda. tak zle i tak niedobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Takie tam uwagi "merytoryczne" 07.04.06, 13:46 > jednak z drugiej strony po cholere je sadzono? nikt nie pomyslal o tym,ze to > jest zagrozenie? Wydaje mi sie ze niezbyt sie rozumiemy. A powyzsze zdanie najlepiej to odzwierciedla. Niezbyt rozumiem jakiem cudem drzewa stanowia zagrozenie czyjegos zycia. Sytuacja nr 1. Jedzie jakis wariat, wypada z drogi, wali w drzewo, w samochodzie trupy - tylko ze wtedy ginie no kierowca i jego pasazerowie. Jesli to jego pasazerowie to nie postronni ludzie, tylko osoby ktore zgodzily sie na wariacka jazde, moze ktorym ta jazda sie podobala. Sytuacja nr 2. Jedzie jakis wariat, wypada z drogi, jedzie prosto np na czyjs dom, na plac zabaw pelen dzieci, ludzi idacych poboczem lub chodnikiem etc., ale jednak wczesniej wali w drzewo - wtedy drzewo to ocala zycie innych ludzi, chroni ich przed takim idiota za kółkiem. Gdyby go nie bylo to ile niewinnych osob by moglo zginac? Pytanie: wolisz zeby powicinac drzewa i zeby gineli niczego nie spodziewajacy sie ludzie i by ocaleli "pasjonaci" wariackich jazd? BTW pamietasz jak na Mickiewicza, naprzeciwko niebieskiej cerkwi, dwoch idiotow chcialo zawrocic na recznym i walneli w drzewo i jeden z tych gowniarzy zginal? Czy uwazasz ze zle ze tam stalo to drzewo? Uwazasz ze lepiej by bylo gdyby ten samochod przejechal sie po chodniku? Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Takie tam uwagi "merytoryczne" 07.04.06, 15:12 Zgadzam sie z toba, jednak sa ludzie, ktorzy znaja sie na tym o wielele lepiej niz ja. wiec nie bede podwazac ich wiedzy na ten temat. jesli juz wycinaja drzewa to napewno w jakims celu. w jakim? to juz ustalilismy. skoro na drzewach wielu ludzi ginie, to moze faktycznie lepiej je powycinac? zreszta ja wyznaje zasade, ze z debilami nie wsiadam do auta. jak ktos pil tez nie wsiadam i nie wnikam czy to bylo jedno piwo czy kieliszek wina czy wodki. nie wsiadam i sama nie jezdze po alkoholu. staram sie byc odpowiedzialnym kierowca. moze zamiastwycinac drzewa to spuscic wpierdol kilka razytakim debilom co to szpanuja i scigaja sie po miescie. zeby sie nauczyli, ale jak spuscic wpierdol to kilka raz i porzadnie! zeby do konca zycia sobie zapamietali! co do tego wypadku na Mickiewicza. Bylo ciut inaczej i z tego co mi wiadomo( choc nie twierdze,ze moja 'wersja"jest jedyna i ta poprawna/prawdziwa) to kierowca zawinil a pasazer zginal z winy kierowcy.i z tego co mi wiadomo to kierowca po cos siegal i wtedy walnal w drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
agroturystyczny Re: Takie tam uwagi "merytoryczne" 08.04.06, 00:54 Jedna rzecz - wycinają tylko topole - topola jest chwastem ich sytem korzeniowy nie podoba się drogowcom. Tylko topole idą pod młotek. Pozostałe drzewa mają szansę. Ale zgadzam się z tym że wariaci giną sami - drzewa nie wyskakują na drogę. Wiele istnień pochłonęły ale i wiele uratowały. Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 16:23 Masz racje Szpilo. Zgadzam się w 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
ja-alutka Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 04.04.06, 23:05 Ja to wiem....:) Ale drzew zawsze mi żal...☺ Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 08.04.06, 11:56 Zgodzę się co do drzew poza terenem zabudowanym. Są groźne. Ale w takim Bielsku, gdzie dopuszczalna prędkość pojazdu = 50 km/h, stanowią barierę, dzięki której w razie wypadku nie zginie pieszy, a i kierowcy przy takiej prędkości wielka krzywda stać się nie powinna (no i na sumieniu nikogo mieć nie będzie). Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Pamiętajcie o "ogrodach"... 09.04.06, 12:10 Masz rację partizanie79, w mieście drzewa to rachej "osłona" pieszych przed pojazdami. Jeśli jesteś ciekawy powodów takiego losu drzew na ul. Piłsudskiego proponuję zadzwonić do Rejonu Dróg Krajowych i Autostrad w Bielsku Podlaskim tel. : 085 730-0135 Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 04.04.06, 15:04 A mi się przypomniała taka sytuacja. Szedłem którejś nocy zimą tak ok. 4.30 i widziałem pracownika MPO w zielonym kubraczku, który nie podejrzewając, że ktoś go może o tej porze zobaczyć, klęczał na kolanach, a wokół niego biegały wniebowzięte małe szczeniaczki, merdając niemiłosiernie ogonami. A on je brał na ręce, głaskał, bawił się... To było coś pięknego. Znam tego chłopaka, ale bałem się krzyknąć z drugiej strony ulicy "cześć", żeby go nie speszyć. Taki Bielsk mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 04.04.06, 15:43 mi sie nie podobaja te śmieci w krzakach Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 04.04.06, 23:19 A kto wie po co drzewa te były sadzone przy drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 05.04.06, 08:35 Np po to by maszerujace wojska (np napoleonskie) lub zwykly transport wioskwowy byl bardziej znosny. Tzn by sie szlo albo jechalo w cieniu drzewek a nie na sloncu. A i jak jest drzewko przy drodze to od razu bylo gdzie potrzebe zalatwic ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 05.04.06, 08:40 Czy ktos wie ile dokladnie (badz mniej wiecej) wycieto ostatnio drzew w Bielsku? No i tak z ciekawosci: dlaczego to zrobiono? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 06.04.06, 12:51 bardzo mi sie nie podoba. tna gdzie tylko moga i co moga : przy cmentarzu, na cmentarzu , przy dawnej budowlance, na rogu Pilsudskiego i Poswietnej. jak tylko gdzies grubsze drzewo jest to zaraz wycinaja to jakas mania ? Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 07.04.06, 13:47 Jeszcze na Wojska Polskiego, tam to ze 20 chyba wyrzneli. Odpowiedz Link Zgłoś
burak_cwiklowy Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 07.04.06, 14:21 sebcioo napisał: > Sytuacja nr 1. > Jedzie jakis wariat, wypada z drogi, wali w drzewo, w samochodzie trupy > Sytuacja nr 2. > Jedzie jakis wariat, wypada z drogi, jedzie prosto np na czyjs dom, na plac > zabaw pelen dzieci, ludzi idacych poboczem lub chodnikiem etc., ale jednak > wczesniej wali w drzewo Sebciuu: Pomyśl o pojazdach ulegających awariom, dzikich zwierzetech, bezpańskich psach, kotach, które mogą naglewtargnąć na jezdnię. Również zdarzają się przypadki nagłego zasłabnięcia kierowców. A co jest winny prawidłowo jadący kierowca, widząc jak za chwilę uderzy w niego inny pojazd? Wg ciebie ma spokojnie czekać aż uderzy i zginąć? A może ma uderzyć w drzewo? Nieprzypadkowo na wycinkę drzew wydawane są decyzje administracyjne. Zawsze musi być podstawa ich wycięcia. Gdyby drogami jeździli sami wariaci to bym ci przyznał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: Jak wam sie podoba "nowy" Bielsk? 07.04.06, 14:24 Drzewa na cmentarzu to rzeczywiście istny koszmar. Estetycznie - zgadzam się z Tobą. Z drugiej strony - pod jednym z tych drzew mam grób dziadka. Nawet sobie nie wyobrażasz, o ile łatwiej daje się sprzatać po przycince. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Drzewa do lasu 10.04.06, 08:30 lubisz pustynie ? to moze sie tam przenies. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Pustynia... 10.04.06, 09:04 Pustynię jak pustynię - za gorąco i za wielbłądami nie przepadam. Ale architekturę industrialną lubię, jak najbardziej :o) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Pustynia... 10.04.06, 15:53 bez drzew ? chyba nie znasz albo nie pamietasz wiersza Jonasza Kofty o ogrodach. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-alutka Tradycyjnie a propos niczego... 10.04.06, 17:19 Obok wsi u mojej babci jest od kiedy pamiętam mały wiejski cmentarzyk...Lubiłam go bo był piękny zielony nieogrodzony położony na małym pagórku. Rosły na nim drzewa , nie za dużo ich ....i krzewy malin dzikich i czarnego bzu na obrzeżach...Wiosną ludzie wyrzucali szczerniałe liście , jesienią je grabili. BYło cicho, pięknie śpiewały ptaki , na środku cmentarza był "dziwny " grób rosyjskiej samitariuszki - (okrągły, a w nim rosła mała brzoza), której imienia nikt nie znał, tym grobem opiekowali się wszyscy bez dopisywania Ideologii. Pierwsza zmiana przyszła kiedy "ucywilizowano" grób sanitariuszki...nadano mu poprawny kształt , wycięto brzózkę, położono "gromnicę " z lastriko(chyba tak to sie nazywa). Kilka lat później kolej przyszła na cmentarz. Znalazł się cżłowiek, który (w dobrej wierze)wyrównał teren gdzie się dało, wyciął Wszystkie drzewa i krzewy, ogrodził cmentarz SOLIDNYM płotem....Teraz jest czysto ładnie estetycznie....liści mniej, szyszek wcale, igliwia zero!!... Kiedy pierwszy raz zobaczyłam to "ucywilizowanie" omal się nie rozpłakałam...Ja wiem powiecie zaraz, że trzeba zeby było wygodniej...czyściej, bezpieczniej Ja to wszystko wiem ...ale chyba milej jest odpoczywać w cieniu drzew (nawet jeśli to odpoczynek wieczny)... teraz tam nawet ptaki nie śpiewają...i dlatego mi żal...Ot tak ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Tradycyjnie a propos niczego... 11.04.06, 17:05 czasem "ucywilizowanie" jest rownoznaczne z barbarzynstwem. niektorzy nawet lasy najchetniej by wybetonowali. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 A Grabarka? 11.04.06, 18:47 Co zrobiono z tamtym miejscem?? Asfalt pod górę, budki telefoniczne i toj toje. I spędy straganiarzy raz w roku a może i więcej. Wódka, wino, piwo, fajki, hot- dogi, petardy, rajdy dla dzieci... Wszystko. Szkoda, że nikt już nie pozna tego miejsca takim, jakim kiedyś było... Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.konarski Re: A Grabarka? 19.04.06, 12:30 Wycinanie drzew to teraz plaga. Wycięli też na drodze Hajnówka - Dubicze. Jeżeli będziecie na spotkaniu z radnymi (mam nadzieję że chodzicie) to proszę poruszcie tę sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś