Dodaj do ulubionych

Lokacja Kalisza

01.06.06, 23:59
Jak wiadomo, lokacja (na prawie średzkim) Kalisza miała miejsce w 1257 r.
Zajmował się tym wójt Rytwin. W 1282 r. lokację potwierdził Łokietek.

I teraz pytania:
1.Dlaczego UM Kalisza promuje datę 1282?
www.kalisz.pl/index.php?id=1&s=0&file=disp_news.php&nrn=903
2.Jak odnosicie się do wypowiedzi niejakiego "gotrek'a":
www.historycy.org/index.php?showtopic=920
Obserwuj wątek
    • ksiestwokaliskie Re: Lokacja Kalisza 02.06.06, 00:01
      I jeszcze jedno. Kraków w przyszłym roku obchodzić będzie 750-lecie lokacji
      (pierwsza im nie wyszła bo ich Tatarzy spalili), tak więc lokacyjnie jesteśmy
      rówieśnikami;) miasto Kraków podchodzi bardzo poważnie do tej rocznicy, a
      ciekawe co na to UM Kalisza? No ale po co pytam - przecież dla nich lokowano
      Kalisz w 1282.
    • wielkopolskawschodnia Re: Kalisia - Calisia - Calis - Kalisz 02.06.06, 02:07
      1. Nie wypada publicznie źle pisać i mówić o ludziach, którym drogą wolnych i
      demokratycznych wyborów powierzono wielce zaszczytną i odpowiedzialną funkcję
      radnych Rady Miasta Kalisza. Więc nie będę.

Jednak - prywatnie, i gdybym mógł - niektórych z nich wyekspediowałbym na jakiś
      czas do obozu reedukacyjnego, niekoniecznie od razu w Chinach.

Przy okazji, i nie zwlekając, chciałbym serdecznie przeprosić, jeśli moja uwaga
      osobiście któregoś z radnych dotknęła. Sądy są ostatnio bardzo zapracowane.

2. Podobną kwestię podniósł niedawno Szycha:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=42433713&a=42458257
      Już wtedy miałem ochotę zadać takie oto pytanie: "Kiedy powstał Rzym?". Każdy,
      kto skończył jakieś przyzwoite liceum, bez wahania odpowie: "W 753 p.n.e.".

Zatem w czym jest Tytus Liwiusz lepszy od Klaudiusza Ptolemeusza?

3. Dobranoc dzieci. :)
      -----
      • mlodykalisz Re: Kalisia - Calisia - Calis - Kalisz 02.06.06, 09:51
        Ja słyszałem że w 1233 r kiedy to Henryk Brodaty zburzył Kalisz i miasto
        zxaczynało być odbudowywane :>
        • kalamata99 Re: Kalisia - Calisia - Calis - Kalisz 02.06.06, 16:23
          Czerwiec to dobry miesiac na imprezy na swiezym powietrzu i Rada Miasta dobrze zrobila. Oficjalnie obchodzi sie date potwierdzenia w 1282 przez Przymsla II (skad ten Lokietek w poscie ksiestwa?) wczesniejszego dokumentu lokacyjnego, a nie date oryginalnej lokacji. Co do samego aktu lokacji to byl to tylko dokument prawny, wazny bo ustalajacy podstawe prawna miasta, ale z drugiej strony to tylko zbior przepisow, bo przeciez miasto Kalisz istnialo juz od stuleci. Czy chcielibyscie obchodzic Swieto Miasto np. 30 listopada, w deszczu i chlodzie?
          • ksiestwokaliskie Re: Kalisia - Calisia - Calis - Kalisz 02.06.06, 16:35
            pogięło mi się. Oczywiście chodziło mi o Przemysła II.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka