Dodaj do ulubionych

Prawa mniejszości

16.09.06, 09:11
Co o tym sądzicie:

Artykuł z kuriera Porannego:

www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060914/OPINIE/60913022-----------------------------
Prawa mniejszości
Janusz Korwin-Mikke

Parę dni temu część rządowej koalicji chciała odebrać mniejszościom narodowym przywileje wyborcze.
Działanie było słuszne. Motywacja - do chrzanu!
Nie ma żadnego powodu, by mniejszości narodowe traktować w jakiś szczególny sposób. Mańkutów jest w Polsce mniej więcej tyle samo, co Niemców - i oni też mogliby się domagać takich samych przywilejów. Jeśli przywileje wyborcze przyznajemy tylko mniejszościom NARODOWYM - to łamiemy zasadę równości wobec prawa - i uprawiamy, oczywiście, nachalny nacjonalizm. Właśnie państwo "walczące z nacjonalizmem" nacjonalizm wprowadza!! I potem się dziwi, że pojawiają się skini - walący po łbach tych, którym przyznano nieuzasadnione przywileje.
Ze wszystkimi tego skutkami. Na przykład rozbijaniem jedności społeczeństwa.
Co gorsza: gdy nie ma listy np. białoruskiej, żadna partia nie lekceważy głosów białoruskich - ba! Stara się wstawić na swoją listę jakiegoś Białorusina, by pozyskać ich głosy. Gdy istnieje osobna lista białoruska, zakłada się, że Białorusini zagłosują na nią - więc najlepszą taktyką pozostałych jest podbechtywać uczucia nacjonalistyczne przeciwko Białorusinom!
Pół biedy, gdy tak "uprzywilejowane" mniejszości nie znajdują się, jak białoruska, w Sejmie. Gorzej, gdy się do Sejmu (jak niemiecka) dostaną.
W 98 proc. wypadków, tych trzech posłów nie ma, na swoje szczęście, żadnego wpływu na wyniki głosowań. Wyobraźmy sobie jednak, że w jakiejś Ważnej Sprawie ludzie i posłowie podzielili się niemal równo - i te trzy głosy zadecydowały! Widzicie Państwo te wrzaski: "Niemcy decydują o naszych polskich sprawach!". Domaganie się unieważnienia głosowania, pogromy Niemców na ulicach...
Tak by było!
Natomiast uzależnienie tego przywileju od przyznania takich samych przywilejów Polakom w Niemczech jest absurdem. Polacy w Niemczech nie są polskimi obywatelami i III RP nie powinna troszczyć się o (wątpliwe zresztą) przywileje dla tych, co się na nią wypięli. Podobnie nie wolno nam uznawać prawa RFN do tworzenia sobie z Niemców w Polsce V Kolumny.
A poza tym: czy jeśli w Bambuko zjadają Polaków - to my mamy jeść Bambukańczyków?
Ja jestem rasistą; ja się brzydzę!

Janusz Korwin-Mikke
Opublikowany - 14. Września 2006 02:00
Kurier Poranny

Obserwuj wątek
    • to_ja8 Najpierw JKM pisał do Serwisu Podlasia 16.09.06, 10:07
      no, no
      Muszę zadzwonić do JKM i pogratulować.
      JKM pisał felietony kilka lat temu do Serwisu Podlasia.
      Wtedy niektórzy nazywali Serwis... brukowcem.
      A ktoś tu mnie wyśmiał, gdy napisałem, że poranny kopiuje moje pomysły...
      Chyba nie były takie złe, aczkolwiek dzisiaj, gdy sprzedaż kp w BiPi waha się
      około 400-500 egz. w środę (co świadczy o upadku tytułu k.bielski) ciekawe co
      jeszcze wymyśli zarząd porannego.
      Podpowiem, że szczytem głupoty było tworzenie tygodnika o żywotności jednego
      dnia. W efekcie poranny dokłada do kuriera bielskiego ok. 130 tys zł rocznie.
      Wystarczy podzielić to przez 52 tygodnie i widać ile kosztuje głupota
      tygodniowo. W poniedziałek będę w Warszawie, to wpadnę do Józefowa do JKM i
      zaproponuję, aby o tym napisał felieton. Ciekawe czy poranny opublikuje.
      • pawlozsiul Re: Najpierw JKM pisał do Serwisu Podlasia 16.09.06, 10:33
        Jeżeli ma z założenia przynosić straty, to przynosi, proste - nie? A różne
        swoje urazy mozesz powyjaśniać w sądach, niekoniecznie na forum.
        • to_ja8 pawlozsiul - malkontent 16.09.06, 13:49
          pawlozsiul napisał:

> ...A różne
          > swoje urazy mozesz powyjaśniać w sądach, niekoniecznie na forum.

===
          Zacytowane zdanie najbardziej mi się podoba. To jest kwintesencja całego twego
          malkontenctwa.
          Pozwolisz, a właściwie bez twojej zgody wstawię to sobie w sygnaturkę.
          I tak zastanawiam się, czy ty myślisz co piszesz?
          • to_ja8 a niby dlaczego? 16.09.06, 13:55
            A swoją drogą, to dlaczego mam nie pisać o tym, że Orkla (poranny i współczesna
            tracą na wartości), próbuje sprzedać wszystkie swoje media za mniejszą cenę niż
            kupiła?
            I o tym, że nikt tego nie chce już czytać.
            • krzysztof_ja Re: a niby dlaczego? 17.09.06, 11:11
              to_ja8 napisał:

> A swoją drogą, to dlaczego mam nie pisać o tym, że Orkla (poranny i
              współczesna
              >
              > tracą na wartości), próbuje sprzedać wszystkie swoje media za mniejszą cenę
              niż
              >
              > kupiła?

--A pamiętasz, o jakich sumach mówiłeś w okresie ,kiedy myślałeś o sprzedaży
              tytułu Serwis Podlasia.A za ile sprzedałeś?.Za o% tej sumy,gorzej niż komuniści
              fabryki(tam piszesz o 10 %).Więc nie śmiej się z innych ,każdemu może
              przytrafić się upadłosć.A póki co, ogłoszenia zapłacone zawsze się
              ukazują,powiem więcej, nieraz faktura za usługę przychodzi już po emisji
              reklam,a nie we wszystkich tytułach tak było.Duży browar za odgadnięcie tytułu.
              • szpila555 Re: meandrowanie watku 17.09.06, 11:25
                Jak zwykle watek zmeandrowal. A mialo byc o prawach mniejszosci. Proponuje do
                dyskusji na inny temat zalozyc oddzielny watek.

• pawlozsiul Miło mi 16.09.06, 21:38
            Już po raz kolejny staję się autorem Twojej sygnaturki.
      • ball7 Kontakty to_ja... 16.09.06, 16:17
        Cytaty z to_ja8 :
        "Muszę zadzwonić do JKM i pogratulować.
        W poniedziałek będę w Warszawie, to wpadnę do Józefowa do JKM ",w znaczeniu
        Janusza Korwina Mikke.
        A widziecie ? Zalecacie tabletki na jasność umysłu dla to_ja_prawie_osiem, a on
        ma takie kontakty.Pewnie ma w komórce nawet numer do Jarosława zawsze
        dziewicy,że nie wspomnę o Giertychach.
        Może nas podsumować i zamknąć "Gazetę" razem z tym forum .

• krzysztof_ja Re: Kontakty to_ja... 16.09.06, 16:44
          ball7 napisał:
          ma takie kontakty.Pewnie ma w komórce nawet numer do Jarosława zawsze
          > dziewicy,że nie wspomnę o Giertychach.
          Zapomniałeś dodać, że z Genofefą od Jędrka Lepieja, też niedawno miał
          kontakt.Ale tamto, to może była wizyta,bo ona niby psychologiem jest,uczonym
          u ,,ruskich,,(ciekawe czy zna smak ,,ruskiej wódy,,?).
          • ball7 Eksperyment. 16.09.06, 17:18
            Tyle o ruskiej wódce się ostatnio na forum pisze,że proponuję eksperyment:
            -Jak by tak to_ja8 postawić przed butlem ruskiej wódki,ale pokropionej przez
            polskiego księdza,wypiłby , czy nie ?
      • konsum5 Re: O Jeeeeeeeeeeeezu!!! 16.09.06, 21:40
        Znasz JKM ???????????????
        A ja cholera jasna umyłem rękę, którą kiedys wspaniałomyślnie uścisnąłeś !!!
        ...........................................
        .............................................
        przerost formy nad treścią,be!
    • to_ja8 Re: Prawa mniejszości 16.09.06, 10:17
      Merytorycznie na temat felietonu nie chcę się wypowiadać.
      Polecam jednak wszystkim, jak postrzegane są te nasze "codzienne sprawy" przez
      ludzi spoza Podlasia.
      Dodać jednak należy, że JKM nie jest już politykiem. Wielu ludzi myśli, że jak
      zasiadał kiedyś w sejmie, to jest nim dalej.
      • pawlozsiul Re: Prawa mniejszości 16.09.06, 10:26
        to_ja8 napisał:

> Polecam jednak wszystkim, jak postrzegane są te nasze "codzienne sprawy"
        przez
        > ludzi spoza Podlasia.

Bardzo "reprezentatywny" ten człowiek spoza Podlasia, nie ma co (1% w
        prezydenckich? - nie pamietam). RomanPidlaszuk też jest spoza Podlasia i dzięki
        niemu widzisz jak nasze podlaskie, codzienne sprawy są postrzegane w Ameryce.
        • to_ja8 Re: Prawa mniejszości 16.09.06, 13:59
          pawlozsiul napisał:

> to_ja8 napisał:

> Bardzo "reprezentatywny" ten człowiek spoza Podlasia, nie ma co (1% w
          > prezydenckich? - nie pamietam).

===

Jak zwykle pleciesz głupoty.
          JKM nie pisał tego felietonu jako kandydat na prezydenta. A co mają wspólnego
          twoje procenciki z opinią jednego z najinteligentniejszych ludzi w Polsce?
          • pawlozsiul Re: Prawa mniejszości 16.09.06, 21:36
            to_ja8 napisał:

> A co mają wspólnego
            > twoje procenciki z opinią jednego z najinteligentniejszych ludzi w Polsce?
            >

A to z grubsza, że tak inteligentny jak Korwin i do tego podzielający jego
            poglądy jest raptem co setny Polak.

Twoja sympatia do niego zresztą mnie nie dziwi. Przypomnę tylko, że Janusz
            Korwin-Mikke jako pierwszy przełożył na język polski książkę pewnego równie
            inteligentnego Austriaka. Swego czasu była wydawniczym przebojem, w oryginale
            nosiła tytuł "Mein Kampf".
      • pawlozsiul przywilej jest jeden 16.09.06, 10:31
        Mniejszości nie dotyczy obowiązek przekroczenia progu 5% głosów uzyskanych w
        skali CAŁEGO kraju. Żadnych specjalnych zasad przyznawania mandatu w okręgu już
        nie ma. Wystarczy wprowadzić ordynację większościową bądź usunąć próg z
        ordynacji i problem zniknie.

Przypomnę, że pierwsze wybory odbywały się bez progów - wprowadzono je, by
        zapobiec poszatkowaniu sejmu (znajdowało się w nim chyba siedemnaście a może i
        więcej partii). Dziś scena polityczna mocno okrzepła i, moim zdaniem, z progów
        można spokojnie zrezygnować.
    • pawlozsiul Korwin się starzeje 16.09.06, 10:23
      Piętnasty raz o tym pisze, tyle że za każdym razem coraz mniej finezyjnie. W
      dzisiejszym "Dzienniku" też odgrzebuje swoje myśli sprzed kilkunastu lat o tym,
      że wszyscy politycy w Polsce są lewicowi. Za prawicowaca uznaje jedynie
      Wilczka. I to mnie zastanawia, bo kilkanaście lat temu obok Wilczka wymieniał
      też Rakowskiego. Co się stało w międzyczasie? Czy może zapomniał?
      • hansgrubber Re: Korwin się starzeje 16.09.06, 11:10
        Tu nie ma czego komentowac - Korwin nalezy do dosyc niezwyklego gatunku
        inteligentnych glupcow - porownanie mniejszosci narodowych do leworecznych o
        tym swiadczy - odwracajac nieco to rozumowanie - skoro wszystko ze wszystkim
        jest porownywalne - czarny kot przebiegajacy droge ma range faktu religijnego
        bo przeciez lud "wierzy".
    • dwaynehicks Re: Prawa mniejszości 17.09.06, 10:53
      Nie wiem dlaczego, ale jak patrzę na JKM, jego fizys strasznie mi przypomina
      Don Kichota... Jego zachowanie się także...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka